Mai puține femei bolnave de cancer la sân vor avea nevoie chimioterapie

Aproximativ 70% din femeile care au cancer mamar în stadii incipiente ar putea fi scutite de agonia chimioterapiei, spun cercetătorii, citați de BBC. Afirmația a fost făcută după efectuarea unui test genetic care analizează pericolele tumorilor.

Oncologii spun că descoperirea ar putea schimba practica în clinicile din Marea Britanie, iar asta înseamnă că femeile cu cancer la sân în stadii incipiente ar putea fi tratate fără chimioterapie, doar prin operație și terapie hormonală. ONG-urile spun că descoperirea, de care ar putea profita 3.000 de oameni din Marea Britanie, este una „minunată“.

Cine beneficiază de aceste descoperiri

Chimioterapia este deseori folosită după operație pentru a diminua șansele ca boala să se răspândească sau să recidiveze. ea salvează vieți, dar efectele secundare ale medicamentelor toxice variază de la stări de vomă, oboseală la infertilitate și dureri mari. Rareori, poate duce la infarct sau leucemie.

Studiul, efectuat pe 10.273 de femei, a analizat tipurile de cancer folosind un test genetic care este deja disponibil, în mai multe țări. În prezent, femeilor care obțin un scor mic la test li se spune că nu au nevoie de chimioterapie, iar celor cu un scor mare, că au sigur nevoie. Dar cele mai multe femeie obțin un rezultat intermediar, adică nu este clar ce ar trebui să facă. Datele prezentate la cea mai mare întâlnire a medicilor oncologi și a oamenilor de știință de la Chicago arată că aceste femei au aceeași rată de supraviețuire cu sau fără chimioterapie. Rata de supraviețuire pe o perioadă de 9 ani a fost de 93,9% fără chimioterapie și 93,8% cu acest fel de terapie.

Schimbare fundamentală

Studiul condus de oamenii de știință de la Albert Einstein Cancer Center din New York, este o mare descoperire, având în vedere faptul că și economisește bani și poate schimba imediat practica. Dr. Alistair Ring, consultant la Royal Marsden Hospital din Londra, a declarat pentru BBC: „Oncologiștii așteaptă de mult aceste rezultate. Este o schimbare fundamentală în modul în care avem grijă de femeile cu cancer mamar în stadii incipiente. Este o veste extraordinară.“

El estimează că, anual, aproape 3.000 de femei din Marea Britanie nu vor mai avea nevoie de chimioterapie datorită acestui studiu. El se referă strict la fazele incipiente ale bolii – adică acelea care pot fi tratate cu terapie hormonală, când boala nu s-a răspândit în ganglionii limfatici și care nu au mutația HER2, care le face ca tumorile să se dezvolte mult mai repede.

Testul este făcut pe o mostră tumorală atunci când aceasta este îndepărtată chirurgical. este urmărită activitatea a 21 de gene, care sunt markeri ce indică agresivitatea cancerului.

„Transformă imediat modul de îngrijire“

Rachel Rawson, de la organizația Breast Cancer Care, a declarat: „În fiecare zi, femei cu diferite tipuri de cancer mamar se confruntă cu teribila dilemă dacă să facă sau nu chimioterapie, fără a exista dovezi irefutabile despre beneficiile fiecărei variante în sine. Această descoperire schimbă vieți și este o veste absolut minunată pentru că ar putea eliba mii de femeie din agonia chimioterapiei.“

Descoperirea a fost prezentată la întâlnirea anuală a Societății Americane de Oncologie și a fost publicată în New England Journal of Medicine.

Dr. Harold Burnstein, de la această societate, a spus: „Acest studiu va transforma imediat modul de îngrijire. Și o va face imediat“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.