Maladiile unei puteri neconstituționale

Instituțiile publice nu sunt decât instrumente prin care se împlinesc idealurile constituționale și legale ale societății. Faptul că vedem mii, zeci de mii de indivizi exultând pe scena funcțiilor nu reprezintă decât un teribil semnal de alarmă asupra lipsei de reglementare în care își exercită presupuse atribuții.

Acest aspect se regăsește în toată sfera instituțională, culminând cu politica, unde lucrurile sunt de-a dreptul terifiante.

Politicienii nu au înțeles un fapt elementar, însă, configurator, esențial, acela că întreaga lor activitate, toate inițiativele legislative și acelea de tehnică legislativă nu pot fi contra Constituției.

Pe de altă parte, o bună parte a Justiției românești, în spețe diverse, însă, perfect doveditoare asupra stării de fapt asupra acestui aspect, încă nu filtrează, prin autosesizare, legislația implicată în judecarea cauzelor, arătându-și astfel atitudinea părtinitoare, nelegală.

Puterea actuală, prin manifestările ei nenumărate, se află într-o cascadă a deficiențelor, utilă abuzului instalat la nivel instituțional, făcându-l astfel posibil prin repetițiile ajunse adevărată rutină și autoritate.

Mediocritatea dezbaterilor publice, în general pe subiecte colaterale, personalizate, în context fără șanse de aplicare a unui cadru constituțional, au făcut deja imposibile sancțiunile.

Maladiile puterii sunt o adevărată hidră cu forță sistemică, în care nelegalitățile se acoperă prin nelegalități, și vinovații prin alții, în continuitatea perfectă a unui sistem care este în prezent confiscat.

Maladiile puterii s-au răsfrânt într-un adevărat foc de artificii, triumfalist și intimidant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

5 Comentarii

  1. „marii invatati interbelici” au fost teroristi cominternisti de genul unor actuali, licheleanu. tisminetzki,
    plesul sau Generalul din Faget ei determinand pentru a doua oara tararea Romaniei intr-un macel bolsevic mondial ordonat de Comintern!!! De aceea acesti ticalosi nu trebuie lasati in pace, minte cre tina…Unde a fost „dezvoltarea” Romaniei
    bolsevic ceausist infect? Pana-n 1964 intreaga industrie capitalista romaneasca a fost cedata URSS, la fel rezervele de cereale infometand romanii si minereurile strategice. Dupa care Ceausescu in delir dictatorial a construit mastodonti
    producatori in pierdere, la preturi ieftine, de proasta calitate si poluanti pt a crea o clasa muncitoare din tineri de
    la tara cazata insalubru in camine de nefamilisti infecte si promiscuie, fortand si astfel taranii batrani scapati din macelurile bolsevice sa-si cedeze proprietatile. Occidentul trecuse la unitati mici automatizate si noi PCR isi batea joc
    de romani dezradacinandu-i, mutilandu-i pe viata…

  2. Instituțiile publice sunt instrumente prin care stapanim tara si poporul ! In acest spirit institutia Avocatului poporului (dar si persoana) trebuie schimbata astfel incat sa fie avocatul puterii, a guwernerului si a Presedintelui in relatia cu poporul nerecunoscator, chiar daca se numeste ca-i a poporului.

  3. PSD,cel mai izolat partid din Romania,incepand cu 20 decembrie!Scapa cine poate!Plus vreo-300-400 de mii de bugetari,cu carnet de ceapist la PSD care vor fi trimisi in productie!Plus CCR,plus AP,plus TVR ,Consiliul Legislativ,Curtea de Conturi,etc si cate altele..
    Nu vedeti ca nu ii intreaba nimeni nimic pe „leaderi”lor,”se urca si ei la tribuna/ sa latre la Luna”

  4. Pha doina oltului spune drept ce i-ai facut lui lili??? Ii simtim lipsa. Tu esti cu muuuult Mai proasta decat ea.

  5. Mult frustrat, mare ratat, genetic inrăit și nepotolit antiromâni și anti România poți fi coane Charlie. Dacă nu ai cunoscut sărăcia anilor 50, condițiile precare de locuit și hărnicia, distincția și dragostea de țară a celor care le-au îndurat las-o mai tăcut. Cei care am copilărit atunci nu ne-am auzit părinții tânguidu-se niciodată, nu și-au hulit trecutul și prezentul care le luase averea părinților, și au așteptat cu demnitate îmbunătățirea nivelului de trai. Și de la pâine pe cartelă am ajuns la pâine albă, de la costume întoarse la stofe de calitate, de la pantofii răspingeliți și cu placheuri la pantofii noi și eleganții. Și am avut abonament la teatru și la filarmonică, și după 1964 am avut privilegiul la o filme de excepție din toată Europa și USA. Și eram în Ardeal, colegi de școală și vecini români , evrei, unguri, sași fiecare cu amintiri, frustrări sau drame recente. Și am bătut mingea pe stradă. Și ne-am înțeles perfect, iar copii am fost copii tuturor, și a ungurilor și a evreilor și a românilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.