Man Ray îi depăşeşte pe Gursky şi Prince pe piaţa de artă

Man Ray, Noire et Blanche, 1926

Fotografia lui Man Ray, intitulată Noire et Blanche, a fost adjudecată în licitaţia de la Christie’s la un preţ uimitor.

Vânzarea operei la un preţ record în licitaţii este legată în principal de doi factori: prezenţa ei în catalogul fotografiilor de înaltă calitate şi competiţia între cumpărători. În cursul anului 2017, principalele licitaţii de fotografie au atins cifra de 60, mult mai mult decât cele de artă modernă. Pentru a prezenta un bilanţ al celor mai preţioase fotografii apărute pe piaţa de artă anul trecut, s-a constatat, răsfoind rezultatele licitaţiilor, că, din cele 10 loturi de top ale stagiunii, unul singur a fost adjudecat într-o licitaţie de fotografii. Mai exact, au fost 7 într-o licitaţie de Artă Modernă, 2 în noua secţiune propusă de Christie’s, Design şi Fotografie.

Man Ray, Portrait of a Tearful Woman, 1936

Dar cel care i-a depăşit pe toţi contemporanii săi a fost Man Ray, care a dat o mare satisfacţie fotografilor. La Paris, în 9 noiembrie, Christie’s a totalizat 2.688.750 de euro cu lotul nr. 8, Man Ray, Noire et Blanche, o mică fotografie de 20×27 centimetri, estimată la 1-1,5 milioane de euro. Opera provenea din colecţia cineastului şi colecţionarului elveţian Thomas Koerfer, preşedintele Fundaţiei Fotomuseum din Winterthur şi membru al consiliului de administraţie de la Kunsthalle din Zürich. Fotografia este un portret al lui Kiki de Montparnasse, muza artistului, cu o mască africană, una dintre imagnile cele mai semnificative ale mişcării suprarealiste.

După o îndelungată rivalitate între patru licitatori la telefon şi trei aflaţi în sala plină de europeni şi americani, capodopera lui Man Ray a fost adjudecată de un amator care a dorit să rămână anonim.

Imaginea, amintind Muza adormită a lui Brâncuşi şi care fusese publicată în revista Vogue în mai 1926, a sedus amatorii de Art Deco, de Artă africană sau de artă modernă din anii 20-30, aşa cum s-a întâmplat şi cu designerul Jacques Doucet care a achiziţionat-o atunci pentru colecţia sa. Acest fapt a fost şi o garanţie că tirajul datează dinainte de moartea lui Doucet în 1929, deci foarte devreme în arta lui Man Ray care a revenit de nenumărate ori asupra negativului, ceea ce a contribuit la estimarea şi la preţul obţinut.

Recordurile acestui lot sunt multiple. Este cel mai bun rezultat al anului 2017, este un record mondial pentru o fotografie de Man Ray, un record pentru o fotografie vândută în Franţa şi un nou record mondial pentru o fotografie din epoca clasică.

Să adăugăm că Man Ray ocupă şi locul al treilea în clasificarea din 2017, cu fotografia Portrait of a Tearful Woman din 1936, vândută la New York cu 1.763.055 euro.

Cel mai bun rezultat al lui Man Ray a depăşit cataloagele de artă modernă, lucru deloc surprinzător dacă ne amintim că fotografului îi plăcea să repete: “Nu are rost să ne mai întrebăm dacă fotografia este o formă de artă, pentru că arta a ieşit din modă, iar noi avem nevoie de alta”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.