Mâna pe sus contra cartelă de vot

Camera Deputaților nu a mai folosit sistemul de vot electronic, care ne-a costat două milioane de lei, din februarie anul trecut. În aceste condiții, opinia publică nu poate afla cine sunt aleşii care votează proiectele controversate. Cel puțin la nivel declarativ, fosta și actuala opoziție au criticat în mai multe şedinţe de plen imposibilitatea verificării votului deputaţilor.

Deputaţii au votat în primele şedinţe din această sesiune parlamentară extraordinară cu mâna ridicată. Aceeași soartă o vor avea și majoritatea amendamentelor la Buget, și orice alte legi, pentru că cei de la putere nu au niciun interes ca aceste acte normative să treacă altfel decât în varianta lor, calculată până la ultimii doi bani ai jocurilor politice.

Pretext pentru chiul și fugă de răspundere

Sistemul de vot electronic a fost utilizat ultima dată pe 17 februarie 2016. Cu toate acestea, Camera Deputaţilor a mai cumpărat 400 de cartele de vot, care să le fie de folos noilor aleși. Votul prin ridicarea mâinii, timp de un an, a influențat și continuă să influențeze transparența procesului legislativ. Pentru conducerea Camerei este cea mai facilă variantă să susțină dacă este cvorum sau nu, în funcție de interes. Este adevărat că PSD, ALDE și UDMR au majoritatea, însă e greu să îi motivezi și să-i aduni pe toți aleșii la sesiunile de vot final.

De asemenea, un alt efect blamabil este imposibilitatea de monitorizare clară a modului în care votează fiecare deputat, mai ales în cazul proiectelor controversate. Concret, orice ales se poate sustrage obligațiilor de participare la ședințe în mod constant, de exprimare prin vot. În plus, se poate deroba de asumarea oricărei răspunderi atât față de partid, față de electorat, pentru că sistemul electronic nu-l mai poate contrazice, cât și de prevederile legilor. DNA a început în iunie 2014 o anchetă ce îi viza pe unii parlamentari care ar fi luat șpagă pentru a vota o lege privind organizarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Legea defăimării a lui Dragnea a spulberat votul electronic

Sistemul de vot electronic a fost folosit în Camera Deputaților pentru ultima dată pe 17 februarie 2016, de fosta legislatură. La momentul respectiv, mecanismul care a declanșat acest subterfugiu politicianist a fost respingerea legii defăimării, inițiată de liderul PSD, Liviu Dragnea. Proiectul de act normativ nu a întrunit suficiente voturi pentru aprobare, fapt care a accentuat conflictul dintre Dragnea și fostul președinte al Camerei Valeriu Zgonea. „Am mai constatat cu mare regret că, din păcate, conducerea Camerei Deputaţilor a achiziționat un sistem electronic care pune sub semnul întrebării în mod real votul la toate legile ce au fost votate până acum“, a comentat nervos Liviu Dragnea, la acea vreme. Și pentru că, în opinia sa, „o mână criminală“ a manipulat sistemul electronic pentru ca legea defăimării să nu treacă, conducerea Camerei a dispus suspendarea votului electronic. Din acel moment, deputații au început să voteze prin ridicarea mâinii. Nu au mai fost înregistrați electronic și nici nu mai există o evidență clară a voturilor. S-au făcut expertize tehnice, potrivit cărora „nu există nicio suspiciune cu privire la softul respectiv“.

Cu toate acestea, sistemul nu a fost repus în funcțiune, pentru că, vezi, Doamne, unii parlamentari lasă cartelele de vot în aparat, își înregistrează prezența, după care pleacă de la ședință. În acest fel, crește cvorumul necesar pentru ședință, dar acesta ar deveni greu de atins cu adevărat. Din acest motiv, conducerea Camerei a cerut schimbarea regulamentului, care s-a și realizat prin introducerea procedurii votului de control.

Înlocuitorul lui Zgonea la șefia Camerei, actualul ministru al Justiției, Florin Iordache, a dat repetate asigurări că votul electronic va fi reintrodus. Însă au blocat acest lucru printr-o nouă stratagemă. Conducerea Camerei le-a cerut grupurilor parlamentare să se înțeleagă și să transmită adrese prin care să confirme că sunt de acord cu reintroducerea votului electronic. A venit vacanța parlamentară și n-a mai interesat pe nimeni transparentizarea votului. Problema a fost abandonată definitiv, odată cu debutul campaniei electorale. Și așa a rămas.

Acte normative controversate, trecute pe șest

Modul în care au votat și se vor exprima prin vot deputații și pe viitor nu mai poate fi controlat sub nicio formă.

Mai multe proiecte controversate, printre care scutirea de executare a conturilor partidelor cu datorii, legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, pierderea mandatelor aleșilor doar în caz de condamnare cu executare, fiind scutiți cei condamnați cu suspendare, sau dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care și-au angajat rudele în Legislativ sunt doar câteva exemple de legi votate în mod secret, deși la scenă deschisă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.