Manevra lui Putin vizând Georgia

Rusia a anunţat miercuri ridicarea regimului său de vize cu Georgia, autorizând companiile ruse să reia zborurile către această ţară din Caucazul de Sud, cu care a luptat într-un scurt conflict armat de cinci zile în august 2008, o decizie calificată drept o nouă ‘provocare’ a Moscovei de către preşedinta georgiană, Salome Zurabişvili, potrivit AFP.

Potrivit unui decret prezidenţial, cetăţenii georgieni ar putea începând din 15 mai să intre şi să rămână în Rusia fără viză pentru un sejur sub 90 de zile, cu excepţia sejururilor din motive profesionale.

Printr-un decret separat, Kremlinul a ridicat interdicţia, în vigoare din 2019, a zborurilor companiilor ruse spre Georgia.

Aceste două decizii sunt ‘în conformitate cu abordarea noastră de principiu pentru o facilitare progresivă a schimburilor şi contactelor” între cetăţenii din cele două ţări, a explicat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Zaharova a adăugat că această abordare a fost apărată „în pofida absenţei relaţiilor diplomatice” între Tbilisi şi Moscova, întrerupte de la războiul din august 2008.

Georgia, fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, s-a opus Rusiei în 2008 în cursul unui război fulger, care a condus la recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două regiuni separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia. Cele două nu se mai aflau sub controlul Tbilisi din 1992 în urma unor conflicte sângeroase, în cursul cărora separatiştii au fost susţinuţi de Moscova.

Georgia doreşte să se alăture oficial Uniunii Europene şi NATO, dar organizaţiile neguvernamentale şi militanţii opoziţiei acuză partidul aflat în prezent la putere, Visul georgian, de încurajarea unei derive autoritare.

La începutul lunii martie, Georgia a fost zguduită de proteste împotriva unui proiect de lege denunţat ca fiind o copie a unei legi ruseşti privind „agenţii străini”, utilizată în Rusia pentru reprimarea vocilor critice la adresa Kremlinului.

După două nopţi de proteste marcate de ciocniri cu poliţia, guvernul georgian a dat înapoi şi a retras proiectul. La rândul său, Moscova a acuzat că ţări terţe au încurajat protestele şi le-a calificat drept o „tentativă de lovitură de stat”.

Preşedinta georgiană, Salome Zurabişvili, a calificat drept o „provocare” decizia Moscovei de a ridica regimul de vize cu Georgia şi de a autoriza zborurile companiilor ruseşti către ţara sa, potrivit AFP.

„Încă o provocare rusă! Reluarea zborurilor directe şi ridicarea interdicţiei de viză cu Georgia sunt inacceptabile atât timp cât Rusia continuă agresiunea împotriva Ucrainei şi ocupă teritoriul nostru!”, a denunţat şefa statului georgian într-o postare pe Twitter.

Rusia nu doar a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, ci şi-a instalat şi baze militare pe teritoriul acestora.

Ministerul Transporturilor rus a declarat că liniile aeriene ale ţării se pregătesc să opereze şapte zboruri dus-întors Moscova-Tbilisi pe săptămână, potrivit EFE.

Asociaţia operatorilor de turism din Rusia (ATOR) a indicat că zborurile ar putea fi reluate încă de la sfârşitul acestei luni, dacă autorităţile georgiene îşi vor da acordul.

Putin a interzis zborurile companiilor aeriene ruseşti către Georgia în iunie 2019, pe fondul agravării tensiunilor între cele două ţări, după ce la Tbilisi izbucniseră proteste în masă în urma unei vizite a unui grup de parlamentari ruşi.

Georgia subliniase atunci substratul politic al măsurii Kremlinului şi apreciase că, din cauza interzicerii zborurilor, ţara va pierde până la 1 miliard de dolari pe an, întrucât la acea vreme unul din patru turişti care vizitau Georgia era rus, potrivit EFE.

Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia să despăgubească Georgia cu circa 130 de milioane de euro pentru delictele comise în timpul conflictului din Osetia de Sud din 2008.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

  1. Georgia, altă Moldovă care umblă cu luntrea în 2 ?i, vorba udemeriștilor… ?

  2. Wow, imi era dor de nexta si de stirile lor! Un mare ziarist era cintezoiul de Protasevici, a facut pe el cand l-au strans un pic cu usa si de parnaie tot n-a scapat! Slava Lukashenko!

  3. Rusia a procedat corect, justificat, legitim, cand a folosit Armata pentru a impiedica intrarea Armatelor NATO in Georgia, pentruca armatele NATO in Georgia pun in pericol securitatea si chiar existenta statului Rusia…
    Tot preventiv agreseaza Israel Iranul, preventiv a agresat SUA/ NATO Irakul unde a ucis 800.000 de civili irakieni, Afganistanul unde a facut razboi de 20 de ani, in Panama, unde a demolat guvernul, etc, etc….Omenirea are nevoie de Rusia pentru a avea Pace si pentru a potoli Dictatura Planetara Americana….De lingatori de izmene americane gen Georgia, Romania, Omenirea chiar nu are nevoie.

  4. Lasati Georgia bezmeticilor,Georgia nu-i de nasul Rusiei.Uitati stire troli fara dinti si care nu folosesc hartia igienica.„Ieri (marți – n.r.), una dintre unitățile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre (…) Și-au părăsit pozițiile, au fugit cu toții”, a acuzat Evgheni Prigojin, aflat în conflict deschis cu ierarhia militară rusă, notează AFP.Se duc pe pluta pluteristii nazisti criminali.

  5. Daca Rusia avea forta militara in 2008, cand la Summitul NATO din 2008 Ucraina a fost invitata in NATO, Rusia avea drept legitim sa intre cu Armata in Ucraina pemtru a preveni intrarea Armatelor NATO in Ucraina, armate care distrug securitatea si chiar existenta statului Rusia…Azi NU ar mai fi fost razboi in Ucraina…Omenirea are nevoie de forte gen Rusia, SUA, China pentru mentinerea Pacii globale.

  6. Dusmanul Europei nu este Rusia- dar vai de capul claselor politice Europene, vai de ei. Pai, acel Sholtz chiar ca nu e mai mult decat un „carnat”, sau slugile umile peste granita si mizerabile in interior (la Bucuresti).

  7. Se vede ca pe Putinantropul antropoid au inceput sa-l lase finantzele si ca chiar si banii gruzinilor sunt buni acum.
    Poate ca incepe sa si priceapa ca prea a stricat relatiile cu toti si o fi vrand sa mai dreaga busuiocul……[Rumburak]

  8. Nu exista niciun drept legitim ca un stat sa invadeze alt stat vecin din cauza ca nu-i plac aliantele economice sau militare pe care statul vecin le incheie. Orice stat suveran suveran si recunoscut are dreptul sa incheie orice aliante doreste cu orice stat. Nimeni nu-i poate interzice asa ceva.
    Cu exceptia porcinelor kremlineze care isi permit orice abuz.
    Rusia actuala se comporta ca fosta Germanie hitlerista, crezandu-s buricul omenirii……[Rumburak]

  9. Georgienii sunt creștini și taaare nu suferă curcubeii. Necatand la aceasta UE au cerut de la ei adoptarea legilor pro LGBT. Sa ceri de la un caucazian sa seada la o masa cu un poponar înseamnă să devii imediat dușmanul lui. Americanii în 2008 iau instruit f.rău, căci rușii, ajungând la vreo 20km de Tbilisi au scris pe garduri cu litere mari:- Stimați georgieni.Cand va ve-ți învață bine să luptați să veniți…

  10. @rumburacea!
    Poate ne spui despre hamerica, invaziile lor si cati civili au ucis dupa WW2! Astia au dreptul ca s-au autoproclamat democrati!?

  11. @vaxon….Bre, nu pune botu la propaganda de la cele o suta de canale TV !!… NU exiata drepturi fara obligatii… NU ai drept sa te aliezi dupa bunul plac. Nu ai voie legal sa iti cresti Securitatea prin reducerea Securitatii altuia….E ca si cum A, B, C, se aliaza ca sa il intimideze, sa ii dea in cap lui D. E o infractiune. Nici in cel mai salbatic Capitalism nu e legal sa se alieze companiile A, B, C ca sa ii dea in cap companiei D…Despre ce suveranitate vorbesti? Ucraina NU era suverana, lingea izmene americane ca sa fie ajutata sa loveasca in Rusia….Baga la cap, NATO e o Mafie. In care fiecate mafiot vrea sa intre, sa se lipeasca, ca sa nu fie executat de capul Mafiei…Blocurile militare NU exista decat in lumea anglo -saxona, lumea Colonialista. Doar blocul militar poate declansa razboi mondial.

  12. Vladimire, lasa-i bre mai la vale de georgia si da o raita pana-n Mexic….astia, ce mai fac….

  13. @ clona de la 15:10
    Și tu l-ai crezut pe Prigojin pe cuvânt, cum l-ai crezut și că se retrage din Bahmut.
    Ești o clonă DEOSEBIT DE DEȘTEAPTĂ.. ?

  14. @Horia Cornescu: Rusia nu este dusmanul Europei. Este dusmanul UMANITATII. Este dusmanul CIVILIZATIEI. Este dusmanul STATULUI DE DREPT.
    @axon: adica mareata, glorioasa, magnifica Rusie si-a simtit amenintata existenta de aderarea Georgiei la NATO? Asta e motivul pentru care a atacat aceasta tara? De aceea a atacat Ucraina? Si noi care credeam ca pe psihopatul vostru il strangea harta si mai dorea niste teritorii: Abhazia Osetia in 2008, Crimea in 2014, Donbas Luhansk Herson in 2022. Canta la alta masa ca noi nu te mai credem (bine, nu te-am crezut din momentul in care ai marturisit ca esti trol rus).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.