MApN, niciun program fără prietenii rușilor

Ministerul Apărării a inițiat în ultimul an două programe strategice de înzestrare, „Transportor blindat pentru trupe 8×8“ și „Corvetă multifuncțională“. Ambele făcute, în colaborare, de companii românești și firme străine din cadrul statelor NATO.

Toate bune și frumoase în cazul programului pentru transportoare. A fost aleasă o firmă nemțească de renume care are un singur defect, o condamnare pentru corupție, chiar la ea acasă, în Germania, după ce a dat 12 ani șpăgi prin Grecia pentru a-și vinde marfa armatei elene. Că a colaborat cu Rusia, unde a construit baza de antrenament a trupelor speciale care au invadat Crimeea, nu pare a fi un defect în ochii autorităților românești. Pare a fi chiar o calitate sau o cerință a caietului de sarcini pentru firmele străine care colaborează cu MApN. Acesta pare a fi și unul dintre criteriile pentru care a fost ales furnizorul și în cadrul celui de-al doilea program, „Corvetă multifuncțională“. Dintre toate firmele care au participat la selecție, MApN a ales una care are și ea o mică colaborare cu Rusia. Compania olandeză Damen ajută Moscova să domine Oceanul Artic.

Și asta, în condițiile în care, în justificarea celor două programe de achiziții MApN se vorbește despre necesitatea ca România să își consolideze „apărarea în contextul sporirii prezenței militare a Rusiei în regiunea Mării Negre“, după cum a declarat chiar ministrul Mihnea Motoc, pentru agenția Associated Press.
Colaborarea dintre Damen și Rusia se desfășoară pe două paliere. Firma olandeză va construi pentru Rosneft patru spărgătoare de gheață multifuncționale pentru activitatea companiei în zona artică, după cum scrie chiar pe site-ul companiei rusești. Doctrina militară rusă stipulează ca, pe timp de pace, armata să asigure respectarea intereselor naționale ale Rusiei în Artica, o regiune strategică și una dintre cele mai importante pentru dezvoltarea economică și energetică a Moscovei.

Rostneft este cea mai mare companie petrolieră din Rusia și este condusă de Igor Sechin, cel mai apropiat prieten al lui Vladimir Putin. De altfel, președintele rus a și participat la inaugurarea șantierului naval „Zvezda Shipbuilding Complex“, din estul îndepărtat al Rusiei. Șantierul este construit tot de cei de la Rostneft, dar și de la alte companii rusești, cum ar fi Lukoil, împreună cu câteva companii străine, printre care și olandezii de la Damen. Pe acest șantier se construiesc platforme maritime petroliere pentru Oceanul Artic, spărgătoare de gheață civile și militare și se repară flota de sumbarine din Pacific a Rusiei. Damen este furnizoarea de servicii de tehnologie și inginerie pentru complexul Zvezda, după cum scriu cei de la Sputinknews.com. De altfel, CEO-ul Damen, Rene Berkvens, a declarat pentru agenția rusă de presă, în 2015, că „ar fi fericit să discute în continuare despre cooperarea cu companiile rusești“.

Cum a ales MApN Damen

După ce a analizat 13 proiecte de nave multifuncționale, Ministerul Apărării Naționale a anunțat achiziția a patru corvete produse de Damen Olanda. Programul de înzestrare se va desfășura pe parcursul a șapte ani și va costa 1,6 miliarde de euro. Asta înseamnă un preț de 400 de milioane de euro per bucată. În acest timp, Indonezia achiziționează, de la același furnizor, același tip de fregată, la prețul de 220 de milioane de dolari per bucată.

Pentru a netezi drumul acestei achiziții, Guvernul României a aprobat programul strategic ,,Corvetă multifuncţională“ furnizată de Damen Shipyards Group. Despre cele patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514 se spune că vor fi construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi SA. Valoarea estimată a acestui program, întins pe o perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor, suportul logistic şi instruirea echipajelor.

Decizia a avut în vedere un studiu în care ar fi fost analizate 13 proiecte de corvete. Doar patru ar fi corespuns cerințelor Forţelor Navale Române. Specialiștii MApN spun că, dintre cele patru proiecte, nava din clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezintă cele mai mari avantaje. ,,Poate fi produsă la Galați (n.red. – nu este și obligatoriu), interesul esenţial este asigurarea securității furnizării navelor după producerea lor și a securității mentenanţei, după intrarea în exploatare. Şantierul Naval Damen Galaţi SA va colabora cu industria națională de apărare atât pentru realizarea propriu-zisă a corvetelor, cât şi pentru modernizarea altor nave din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligaţii de acţiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze. Costurile totale ale celor patru corvete au fost estimate pe baza unor proceduri care pot fi ușor verificate de autoritățile naționale competente“, se arată într-un comunicat al MApN.

Fișa tehnică

Are o lungime de 105,11 metri, o lățime de 14,02 metri, un deplasament de 2.365 de tone și autonomie de 5.000 de mile marine. Nava dispune de un echipaj format din 120 de persoane. Poate fi dotată cu tun de calibru mediu, lansatoare de rachete, de torpile și sisteme de apărare antiaeriană. Nava poate fi dotată cu heliport.

Mihai Boeru, Eduard Pascu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.