Marea armată de lut a pensionarilor

Dacă UNESCO a avut, neîndoielnic, motive întemeiate pentru a include Armata de Teracotă din Xi’an în Patrimoniul Cultural Mondial, este de neînțeles de ce o armată depășind-o numeric de circa 625 de ori pe cea a împăratului chinez Qin Shi Huang continuă să fie ignorată nu doar de UNESCO sau de autoritățile țării sale, ci chiar de către proprii săi membri: pensionarii contributivi din… România! Doar pentru că nu au reziliența teracotei?!

Numărul total al pensionarilor din sistemul asigurărilor sociale de stat era (octombrie 2022) de 4.602.691, în continuă scădere față de luna decembrie a anului 2020, când erau înregistrați 4.931.368 de pensionari (-6,7%). La aceeași dată (octombrie 2022), pensia medie era de 1736 lei. (Date CNPP). Un calcul simplu ne arată că totalul pensiilor plătite în luna octombrie 2022 a fost de 4.602.691 x 1.736 = 7.990.271.576 lei. Această sumă multiplicată cu 12 luni ar reprezenta circa 6.6% din produsul intern brut nominal al României (cca. 1.422 miliarde lei)!

Șase virgulă șase la sută! În realitatea, unanim invocata barieră a procentului de 9.4 % permite o creștere cu 40-50% a pensiilor, fără a lua în calcul creșterea economică anuală!

Concomitent, presupunând că afirmațiile politicienilor legate de iminenta depășire a pragului autoimpus de 9,4% din PIB ar fi sincere și corecte, vine de la sine concluzia că suma pensiilor speciale ale minorității astfel privilegiate reprezintă circa 50% din totalul pensiilor acordate celor 5,0 milioane de pensionari din sistemul asigurărilor sociale de stat!

Numărul pensionarilor din sistemul asigurărilor sociale de stat cu pensii apreciate discutabil ca mari sau nesimțite, peste 5000 lei lunar, este de 90.627, adică 1,96% din total!

În acest context, insistența cu care liderii PSD susțin aplicarea impozitării progresive (și) a pensiilor celor 1,96% este motivată nu de creșterea veniturilor bugetului de stat (la fel de semnificativă) ci de a compensa insuficiența majorării pensiilor mici cu o reprobabilă și proverbială satisfacție („capra vecinului”), în realitate deloc compensatorie! Precedentul majorării pensiilor cu 10% și diminuării concomitente cu 10% contribuție pentru sănătate poate deveni regulă! Renunțarea la voturile a 1,96% din cele cinci milioane de pensionari nu periclitează șansele PSD în alegeri, dacă prin aceasta sunt încurajați ceilalți pensionari să voteze favorabil! Retroactiv, structura votanților PSD evidențiază o pondere a pensionarilor de circa 50%.

Cum este posibil ca o categorie socială clar delimitată, cu caracteristici proprii și depășind numeric populația câtorva state europene, să fie îngenuncheată într-atât încât să aștepte cu umilință ca drepturile pe care le are prin lege (Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede, negru pe alb și necondiționat, că “valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.” (art. 102 – 2)! și pentru care a contribuit zeci de ani la crearea fondului de asigurări sociale și a bugetului de stat, să îi fie nu doar încălcate ci să-i fie acordate cu calicie și falsă generozitate?

Realitatea demonstrează că este posibil și există o singura explicație plauzibilă: cei cinci milioane de pensionari nu conștientizează uriașa forță electorală de care dispun în așa măsură încât ar putea decide victoria în alegeri a oricărui partid, chiar și a unuia propriu.

Majorarea anuală a pensiilor (punctului de pensie) inclusiv cuantumul acesteia fiind un drept legiferat, cum este posibil ca pensionarii să nu exercite nici o presiune pentru respectarea legii?!

Spre deosebire de cele cinci milioane de pensionari, politicienii nu ignoră potențialul celor care în medie nu pot aștepta decât în mod excepțional primirea pensiei după vârsta de 74.2 ani (speranța medie de viață a românilor!) aplicând cu succes clasica strategie divide et impera, menținând pensionarii într-o stare de fărâmițare de tip feudal ce le inhibă inițiativele și acțiunile.

Nu întâmplător, înduioșarea crocodiliană a politicienilor pentru pensiile mici (98%) se manifestă în paralel cu blamarea pensiilor mari (2%), omițând să precizeze raportul direct proporțional dintre contribuții și pensii! Insuficienta majorare a pensiilor mici (98%) cu doar 10% a fost machiavelic îndulcită prin diminuarea celor mari (2%) cu aproximativ același procent, reprezentând contribuție discriminatorie pentru sănătate! Pensiile speciale sau de serviciu, reprobabilă mită acordată cinic pilonilor puterii statale personale pentru asigurarea pazei și protecției, nu au nici o influență asupra cuantumului pensiilor bazate pe contributivitate sau a fondului de asigurări sociale sunt menționate cu agresivitate în toate campaniile electorale sugerând desființarea lor ca o compensație pentru insuficiența pensiilor de asigurări sociale… Subiectul este abandonat imediat după preluarea guvernării, invocându-se Curtea Constituțională, legislația europeană, exemplul altor state… Evident, beneficiarii pensiilor speciale și de serviciu nu au nici vină și nici responsabilitate pentru deficiențele sistemului pensiilor bazate pe contributivitate, cele două sisteme fiind perfect paralele.

În realitate, invocarea ostentativă a necesității reformării sistemului pensiilor de asigurări sociale și a justificării nerealizării sale (timp de peste trei decenii!) invocând opoziția sau chiar co-participanții la guvernare, nu este decât o jalnică încercare de a mușamaliza conștientizarea de către politicieni că un sistem de pensii coerent și corect ar elibera electoratul pensionarilor care ar putea vota în funcție de alte criterii decât cine dă mai mult la pensie! În acest scop, imensa categorie socială a electoratului pensionar trebuie menținută într-o stare de fărâmițare feudală care o împiedică să-și cunoască interesele, să impună respectarea legilor și un tratament demn și respectuos, să conștientizeze imensa forță electorală pe care o reprezintă.

Nu întâmplător, există o puzderie de formațiuni mai mult sau mai puțin politice sau politizate care, pretextând că apără interesele pensionarilor, nu întreprind nimic în acest sens… Deasupra tuturor, Consiliul Național al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice, care prin structura și natura persoanelor din conducere sugerează un remake al “Guvernului de largă concentrare democratică” condus de Dr. Petru Groza! Cum își pot promova sau apăra interesele pensionarii propriu-ziși în contextul în care în procesul decizional sunt implicați secretari de stat din Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Ministerul Culturii, de președintele Casei Naţionale de Pensii Publice, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, al Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, al Institutului Naţional de Statistică, directorul general al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii din subordinea Academiei Române…

Un inventar superficial al formațiunilor politice semnalează existența a numeroase organizații apparent dedicate intereselor pensionarilor, posibil independente sau incluse politic: “Partidul Pensionarilor Uniți”, “Partidul Forța Pensionarilor”, “Partidul Popular și al Protecției Sociale”, “Partidul Pensionarilor Români”, “Partidul Pensionarilor Uniți”, “Organizația Pensionarilor Social Democrați”, “Organizația Pensionarilor AUR”, “Organizația Pensionarilor și Vârstei a Treia a PNL” ș.a.m.d. Care sunt acțiunile acestora și rezultatele în direcția respectării legii privind indexarea pensiilor?! Probabil există, dar discreția lor este depășită doar de ineficiența lor!

Resemnarea de a accepta, pe lângă un fals rol marginal în societate, inițiative organizatorice dispuse la compromisuri cel puțin prin inacțiune, orientarea politică în funcție de daniile promise/acordate sau abstinența electorală sunt din ce în ce mai puțin acceptabile.

Profilul votanților pensionari este extrem de simplu, fiind suficient caracterizat de vârstă, de proiecția viitorului limitată pe termenul mediu definit de speranța medie de viață și de dependența totală de capacitatea și bunăvoința statului de asigurare, menținere sau creștere a puterii de cumpărare a pensiei.

Fără a exclude dreptul și libertatea fiecărui pensionar de a opta și se implica în formațiuni politice majore, a devenit stringentă necesitatea unei formațiuni politice neutre ideologic dar care să fie capabilă să impună măsurile necesare pentru protecția intereselor economice, de sănătate și securitate sociale a celui mai omogen și mai numeros segment social: cele cinci milioane de pensionari români!

Ideea nu este nouă: în cel puțin cinci țări democratice (Croația, Israel, Luxemburg, Olanda și Slovenia) activează partide ale pensionarilor cu prezență parlamentară în diverse perioade.

Cum ar fi oare o astfel de prezență și în România? Fără îndoială, utilă și benefică. Posibilitatea, incertă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29

30 de Comentarii

  1. si vor vota la unison pe-se-de pentru ca le pare ca pe-se-de aka fe-se-nee umbra lu’ ilici sigur le va garanta continuitatea pensiilor. iliescu a facut Romania o tara de pensionari, vesnic recunoscatoare tradatorilor, criminalilor si vanzatorilor Romaniei. suntem o Tara condusa de pensionari. aveam un unchi indepartat care era votant continuu de la 1989 pana cand a murit al pe-se-de. cand il intrebai de ce ii voteaza se imbufna si spunea sacadat: votez cu cine imi da mai mult! au fost pensionati de la 50 de ani! da? de aceea ii vedeti ca tac si inghit. si daca sistemul maine le va spune sa stea in cap, exact asta ar face. deja suntem chinezificati. totul pentru bani si sa moara capra vecinului tovarashi!

  2. Batranii care se identifica ca romani nu o sa faca nimic, ei fiind generatiile ce au lucrat in mod activ la distrugerea avtivelor statului dupa caderea comunismului. De asemenea ei au fost varful de lance in vanzarile aberante de teritoriu, resurse si industrie. Au avut pe urma acestora castiguri monetare dar nu destul de mari cat sa le tina toata viata si acuma cer de la tineri sa ii sustina. Rusine sa va fie, nu va mai saturati de bani?

  3. Un articol documentat,statistic imbatabil si concluzii de bun simt!Pacat ca sunt atat de putine astfel de articole,care arata realitatea adevarata ,nu SF prezentat de politicieni!PSDCIolacu a aruncat pisica impozitarii pensiilor pe contributivitate a celor 2% sa mute atentia de pe pensiile nesimtite carora le gaseste tot felul de scuze ,acum au inceput si o reclama lesinata la TV”anual 2 milioane de dosare sunt rezolvate de magistrati”ca si arestari duminica,ca sa intelegem ca magistratii,politia,diplomatii,ziaristii,scriitorii,’revolutionari’,si alti abonati fara demnitate la banul public,uriasa patura parazita(50% din banii celor 4,6 milioane de pensionari,tocati de cca 150 mii de paraziti) „nu au weekend,nu au mama,nu au tata ,nu au un strop de limonada „

  4. Nu sint bani de pensii pentru ca tradatorii nostri cumpara vaccinuri si fier vechi pe miliarde. Nici un guvern dupa 1989 nu a protejat poporul Roman. Interesele corporatiilor multinationale si momeala terapiei de soc au secatuit Tara si acuma batjocorim pensionarii.

  5. Sunt povesti repuse aiurea pe tapet.Autorul se face ca habar nu are ca orice partid nou si viabil din start trebuie sa fie obligatoriu nasit de Secu. Ori Secu il face pentru interesele baietilor destepti si nu pentru ale romanilor. Dar mai stii, poate ca si un puternic partid al pensionarilor care sa bage in parlament pensionari cu grade ar fi de asemenea util cauzei.

  6. Bătrânii pensionari sunt cei ce au construit orașele ce le vedeți acuma,hidrocentrale,Termocentralefabrici,dar de vândut nu au avut cum să le vândă că erau ale statului.Le-au vândut politicienii,foști și actuali.Numai în acest an s-au vândut terenuri agricole și Termocentrală Mintia fara să știe nimeni.Basescu a vândut o întreagă flota!Iohanniss a vândut tot gazul și pădurile.De ce nu ieșiți voi in stradă să-i opriți!

  7. Auzi mă Valahu ce scoți pe gura despre pensionari!Unde ai trăit ultimi treizeci de ani,ai trăit cu capul în boxe ascultând manele si cu mintea murata în ceai de cânepă? Poate că ăia doi la suta sa fi vandut.Nu cumva a vândut regimul Base și regimul Iohanniss?

  8. „Dreptatea” în sistemul de pensii, invocată și aplicată de către politicieni de peste un deceniu și jumătate de câteva ori, este o mare înșelătorie. De fiecare dată când au făcut „dreptate” au scăzut din pensia unora și au crescut în pensia altora dar per total suma alocată de guvern pensionarilor a scăzut la fiecare facere a „dreptății” pentru că, de fapt, acesta a fost scopul revizuirii sistemului de pensii și așa va fi și de azi înainte. Adică au luat 70 de lei de la un pensionar și au dat 20 de lei la altul asta însemnând că au făcut dreptate uitând însă faptul că prin lege pensiile trebuiau mărite/indexate anual. Orice reformare a sistemului de pensii va duce la scăderea ponderii acestora în PIB pentru că așa cum a spus un clasic încă în viață și care are o funcție babană în Ieoropa „pensionarii trăiesc prea mult…”

  9. Dupa 32 de ani de democratie originala mai putem afirma astazi ca alegerile in Romania sunt LIBERE????Mai putem afirma astazi ca avem politicieni care pot opri jaful la pensii pe care il fac SPECIALII TARII????Duminica dupa amiaza este arestat unul ca Badalau care oricind in orice zi a saptaminii poate fi dovedit ca un politician corupt!Dar a fost arestat duminica seara!!!Si care este pus de PARLAMENT intr-o functie foarte importanta in Romania!!!!Ce curaj ar avea politicienii din PSD si PNL sa taie pensiile speciale acum cind duminica seara este arestat unul de-al lor?????Un partid al pensionarilor imediat ar fi subjucat securitatii!!!!Nu are nici o sansa!!!Din pacate !Vedeti pensionarii romani care sunt unii dintre cei mai uzati fizic si psihic sa se bata cu jandarmii in strada????La noi studentii nu reactioneaza si dorim sa vedem pensionarii in actiune????Din pacate nu reactioneaza cei 2,5 milioane de romani care lucreaza pe salariul minim!!!!Apropo nu sunt uniti ziaristii cei care lucreaza in media impotriva abuzurilor CNA !!!Urmariti Narcos: Mexico pe Netlix si atunci o sa intelegem perfect clasa politica din Romania!Si cum este condusa o tara ca Romania!!!Si atunci vom intelege ca un partid al pensionarilor nu are nici dar absolut nici o SANSA!!!!

  10. Pai si actuala propunere a PSD-PNL-UDMR de indexare a punctului de pensie cu 12,6% este o ticalosie. Chiar si in cazul pensionarolor pe contributivitate se creaza o categorie de „speciali”, aia care mai primesc de la guvernantii ticalositi niste pomeni iar restului nu i se da ce i se cuvine de si au contribuit cinstit o viata intreaga, statul talhar luandu-le banii prin contributia la CAS. Acuma vine statul ticalosit roman si spune ca in loc sa dea TUTUROR contributivilor (!!) 16%-17% cat e inflatia oficiala „ajustata intereselor politice”, le da tuturor doar 12,6% (sub rata inflatiei) iar nou createi categorii de speciali le mai da in plus. EXACT CA LA SPECIALII ESENTIALI. Si unii si altii primeasc bani peste cat au contribuit, dar in cazul contributivilor e talharie pur bolsevica. Se ia de la aia care au contribuit cinstit o viata intreaga cu o suma mare si se dau banii luati la aia care ori au prestat munci slab calificate si platite ori au muncit putini ani. COMUNSIM-egalitarism PUR.
    Concluzia de pensionar este ca activii ori sa munceasca la gri (ca oricum vor primii pensie, chiar si daca contribuie minuscul) si sa mearga acsa cu multi bani, ori sa plece din tara asta ticaloasa in care guvernul le spune ca „Cine-i harnic si munceste ori e prost ori nu gandeste”

  11. Si dacă niciun pensionar n-ar mai vota pe nimeni?…5 milioane de voturi pentru nimic…

  12. Eheii, taica … dacă tinerii din ziua de azi ar avea experienta de viata si intelepciunea pensionarilor (nu toti, e drept), iar acestia din urma forta fizica a tinerilor … multe s-ar schimba in Romania actuala ! …

  13. @ Au cerut ăia din Ardeal mai multe puncte pentru CFR Cluj, că e Ceferin președinte la UEFA , după ce la drepturi litigioase au luat alții puncte , ?

  14. NU batjocorim pensionarii. Si batranii mei sunt pensionai, dar NU voteaza nimeni pe-se-de. NU, nu pensionari de lux, de aceea nu vorbim aici. Acesti pensionari SUNT CEI CU CARE ROMANIA A FOST CONSTRUITA. PE SACRIFICIUL LOR. CINSTE LOR. Suntem datori sa-i protejam! DAR. Este vorba despre sistemul care ii MANIPULEAZA. Este vina noastra pentru ca i-am lasat indoctrinati de te-ve. Tineti minte dupa 1989: nu mai mintiti poporul cu televizorul? eu i-am trezi pe ai mei. si prietenii nostri lupta cu batranii lor sa-i trezeasca. ma suna de la tara sa ma intrebe ce sa faca la vot, da? sunt inca oameni CARE GANDESC SI VOR SA STIE ADEVARUL IN ROMANIA. cei singuri insa, toata ziua indoctrinati. toata ziua batjocoriti. nu mai aud, nu mai vad, au probleme de sanatate. vai de ei. ii ajutam daca putem, cat putem PENTRU CA SUNT AI NOSTRI. EU VORBESC DESPRE SISTEM. NU DESPRE EI! PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE SI SISTEMUL II CURATA TOT PE EI! Nu mai au bani de pensiile amaratilor? dar pensii de 50.000 de lei/luna de la 40 de ani? hm? eu stiu persoane. voi?

  15. @x:foarte corecta postarea Dvs.!Romani a ajuns ca India,cu societatea impartita pe Caste, militarii politia judecatorii,politrucii sunt favorizati in raport cu cei care produc bunuri materiale si aduc plusvaloarea si asigura PIB-ul tarii,in loc sa fie invers!
    Daca cei care muncesc absolut ca fraierii nu ar mai plati taxe si impozite, din ce ar fi platita Casta parazita bugetara ?
    Dar elefantul roz de la Cotroceni nu isi pune intrebarea ,pentru ca nimanui nu ii pasa atat timp cat sclavetii prostiti de popimea religiei pauline(„sa respecti autoritatea,fraiere”) si de media,tac si rabda

  16. Pensionarii ar trebui să boicoteze alegerile și atunci vom vedea timp de 4 ani cum se vor comporta cu românii, dacă ne-au prostit 3/de ani mai putem aștepta 4ani să vedem efectul boicotării.

  17. Pensionarii ar trebui să boicoteze alegerile și atunci vom vedea timp de 4 ani cum se vor comporta cu românii, dacă ne-au prostit 30de ani mai putem aștepta 4ani să vedem efectul boicotării.

  18. Da mă, doar e român,. E inconștient.. E bătut in cap și incult,. Nu știe decât ce avea la tinerețe in politic.. Nici intr-un caz nu evoluează, nu e in pas cu cerințele vremii.. Românu îmbătrânește degeaba,. Poți să-i tot cânți imnul,.

  19. In Romania pensiile sunt destul de bune (unele chiar nesimtite).Un pensionar cu varsta peste 65 de ani si care a lucrat 30-35 de ani are pensie cel putin 2000 de lei. Luati spre comparatie un muncitor in trei schimburi si cu doua sambete lucrate care a luat pe ”fluturas” 2238 lei intr-o fabrica ce plateste bine (chipurile). Si are doi copii de crescut.

    • daca dumneata crezi ca o pensie de 2000 de leo este nesimtita, atunci ce parere ai despre pensiile de 50.000 de lei? sau de salariile unor bugetari de lux care nu vin cu zilele la munca de baut cafele si facut manarii pe shpagi? in numele cui vorbesti matalica victorah?

  20. @victor, esti tendentios si ignorant. Stagiul complet este de 35 de ani, la mai putini este penalizat. Ce muncesti peste iti creste pensia. Ca sa obtii 2000 lei pensie inseamna ca respectivul a contribuit timp de 35 de ani dintr-un salar peste salariul mediu (azi 6457) !!! Punctul de pensie 1 (adica 1586 lei) este aferent salariul mediu pe tara de 6457 lei. Adica la 6457 salar o sa ai 1586 lei pensie.
    Cred ca problema este la muncitorul tau de azi care daca ia in mana 2238 inseamna ca are salar de vreo 4000 lei. Si daca isi pastreaz raportul ce are el/salar mediu va avea dupa 35 de ani un punct de pensie de 0,61. (adica 982 lei). Eu zic sa se orienteze ori spre alt angajator daca e capabil ori sa-si creasca calificarea.

  21. @ficusul, stagiul complet este de 43 de ani, 35 de ani e stagiul mimim (fara perioade cumulate) cu care te poti pensiona anticipat la mimin 60 de ani evident cu diminuarea pensiei. Pana atunci cotizezi la greu pentru speciale si „de servici”, ca tu oricum vei lua praful de pe toba! Si inca ceva, daca ai grupa, ca sa ti se ia in considerare la calculul anilor pentru pensionare, trebuie ATENTIE sa ai minim 5 ani lucrati in acea grupa! Asta in timp ce trantorul din parlament care doarme 4 ani acolo pe scaune si voteaza la comanda partidului primeste pensie speciala!
    Asa ca astia tineri cascati ochii ca timpul trece si va fi jale pentru voi daca veti mai apuca pensia!

  22. Valahule vai de capul tău de Editat! Dzeu sa te ierte! Ma sunt locuri la Săpunaru.

  23. Este incorect și nedrept să se comenteze categoria „pensionari”, fără diferențieri.
    1. Nu toți pensionarii socialismului au contribuit efectiv la realizări de genul fabrici, hidrocentrale etc
    Și atunci erau numeroși profitori (în administrație, în rândul clasei muncitoare, politruci …) Reamintesc un banc elocvent : Un ziarist străin, vrând să afle numărul (secret!) al angajaților de la uzinele … Faur, întreabă un muncitor :
    – Cam câți lucrează în această uzină ?
    Dorind să păstreze secretul, răspunde :
    – Cam … jumătate !
    2. Nu toți pensionarii iepocii capitaliste sunt de admirat sau de compătimit. Și azi sunt numeroși profitori. Din păcate, mai multi !
    3. Conștiința .. de clasa nu a existat și nu există. După ’89, se bucurau, cam inconștienți, vânzând „părțile sociale” și deschizând astfel drumul la privatizări frauduloase. Multi viitori pensionari se uitau neputincioși și fără nici reacție la închiderea de fabrici, deși nu toate erau „mormane de fier vechi”. Alții s-au înfruptat, iresponsabil, din sistemele naționale de irigații, iar azi merg la slujbe religioase pentru ploi… etc

  24. Ne meritam soarta pt. ca nici noi nu facem ceva ca acesti sobolani care isi bat joc de noi sa dispara .Ii aplaudam ,ii votam ,asa ca vina pt. ca acesti sobolani exista, este numai a noastra .

  25. Niciun prost-trac al Securitatii ceausiste de pe forum nu a inteles SOPARLELE strecurate de autor intre ADEVARURILE STATISTICE!!!
    Margelatu a mers pana acolo incat sa i se inchine pios fiind manipulat in orb ca toti ceilalti!!! O mostra de SOPARLA e aceea ca „specialii nu au nicio vina” cand de fapt ei sunt STALPII STATULUI SECURIST si VENITURILE SPECIALE SUNT RECOMPENSA pt crima de a tine POPORUL ROMAN in SARACIE!!! Alta SOPARLA e aceea cu „capra vecinului” care e din aceeasi specie cu prima SOPARLA sugerand
    SA LASAM IN PACE CAPRA VECINULUI, adica PENSIILE SPECIALE!!! In fine SOPARLA cu „partidul pensionarilor” si-a strivit-o insusi autorul recunoscand deschis care e TEAPA COMUNISTOIDA(Petru Groza!!!) SUB ACOPERIRE a conducatorilor puzderiei de asociatii si partdulete…

  26. PSD si PNL se tot laudau ca vor rezova cu pensiile speciale,adica acele pensii care nu fac parte din sistemul public de pensii,bazat pe contributivitate.De fapt lasat-o balta…Ca dovada ca mai alaltaieri Dl.Budigai ministrul muncii, spune la TV in zeflemea ca pensiile speciale sunt un fleac,referindu-se desigur la cuantumul lor si la sumele uriase cu care greveaza BNugetul de Stat.Ca sa ne lamuresca si mai bine cum vor rezolva ei cu Fleacul pensiilor speciale,idiotul de Ciolacu se repede tot la pensiile bazate pe contributivitate,la acelea pe care el le considera ca sunt prea mari.Pai bai animalule vorba lui Iliescu,daca pensia a fost calculata legal pe principiul contributivitatii fiecaruia,iar banii cu care omul a contribuit au fost deja impozitati pe listele de plata,omul isi primeste pensia in cuantumul legal cuvenit,cu ce drept vrei sa-l mai impzitezi inca odata si in mod progresiv ?

  27. exista o mare diferenta intre sisteme: inainte de 89 si dupa. unul cu 4 clase, asa cum era ceausescu, multe pentru vremea resepctiva si conditia pe care o avea familia sa, a impus prin sistem selectarea virfurilor intelectuale in treburile importante.
    azi, doctoranzii plagiatori, gunoaiele expirate de la putere, se inconjoara de repetenti. pai si ce credeti ca ar putea repetentii sa produca altceva decit dezastre? si domeniul pensiilor ca si cel al justitiei, al serviciilor, figureaza pe persoana fizica… statul roman e un fel betiv care-si baga vodca in vene cu perfuzia non stop. si apoi creeaza… bestiile frustrate conduc Romania din decembrie 89 iar dezastrul este singurul rezultat! nu avea cum sa fie altfel.

    felicitari autorului! unul dintre cele mai bune articole ever! clar si concis!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.