Marea problemă a ANAF: nu adună bani cât trebuie

Gradul de realizare a programului de încasări stabilit prin legile bugetare rectificate a fost de 99,2% în 2019, conform unui raport ANAF. Acest grad subunitar a pus presiune pe deficitul bugetar pe anul trecut, încheiat la 4,6%, cu mult peste nivelul de 3% impus de tratatul Uniunii Europene. Deficitul poate fi ținut în frâu atât prin limitarea unor cheltuieli bugetare cât și cu creșterea colectării veniturilor la buget. În legătură cu acest ultim aspect, ANAF nu și-a îndeplinit obiectivul.

Conform prevederilor celei de-a doua rectificări bugetare, programul de încasări venituri bugetare alocat Agenției Naționale de Administrare Fiscală în anul 2019 a fost de 273,8 miliarde lei, fiind însă colectată suma de 271,6 miliarde lei. Conform ANAF, încasările au fost peste cele din 2018 (244,8 miliarde lei), respectiv cu 26,8 miliarde lei.

Încasările din arieratele recuperabile la bugetele pe care ANAF le administrează, au fost în sumă totală de 40.110 milioane de lei, reprezentând 60,1% din totalul arieratelor recuperabile, ponderea cea mai mare a încasărilor din arieratele recuperabile, înregistrându-se la bugetul de stat (56,3%). Valoarea arieratelor rămase de recuperat la bugetele administrate de ANAF, la data de 31 decembrie 2019, a fost în sumă totală de 19.533,7 milioane de lei. Raportat la Produsul Intern Brut, ponderea arieratelor rămase de recuperat la bugetele administrate de ANAF este de 1,9% la 31 decembrie 2019.
Din cuantumul total al arieratelor recuperabile la data de 31 decembrie 2019: 79,7%, respectiv 15.563,2 milioane de lei, reprezentau arieratele contribuabililor persoane juridice. În funcție de structura de administrare a contribuabililor, 1.494,6 mil. lei erau arieratele contribuabililor mari, 4.286,3 mil. lei arieratele contribuabililor mijlocii iar diferența de 9,782,3 milioane de lei aparțineau contribuabililor mici; 20,3%, respectiv .970,5 mil. lei, reprezentau arieratele contribuabililor persoane fizice.

În anul 2019, din activitatea de executare silită s-au încasat 12.333,7 milioane de lei, cu 16,2% mai mult faţă de anul 2018. Cea mai eficientă modalitate de executare silită a fost comunicarea somaţiei, care a condus la încasări de 69,5% din totalul veniturilor din executare silită.

În anul 2019 au fost aprobate 9.229 cereri pentru eşalonarea la plată a obligaţiilor bugetare restante în sumă totală de 2.761,5 milioane de lei. Sumele încasate din ratele de eşalonare la plată au fost cu 0,5 % mai mari față de anul 2018 (1.659,5 milioane de lei).

În anul 2019, au fost realizate analize cu privire la contribuabilii înregistrați în ordinea descrescătoare a arieratelor curente, certe, prin prisma atragerii răspunderii solidare. Ulterior au fost identificate dificultățile întâmpinate în procesul de investigare, stabilindu-se măsuri de remediere aferente.

Prin acţiunile întreprinse au fost emise un număr de 52 de decizii de angajare a răspunderii solidare pentru suma de 50 milioane de lei și o decizie de angajare răspundere terț poprit pentru suma de 0,6 milioane de lei.

În anul 2019 s-au încasat la bugetul de stat 187,1 milioane de lei (135,3 milioaene de lei provenind din activitatea de executare silită cazuri speciale și 51,8 milioane de lei provenind din activitatea de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului), cu 69,7% mai mult față de anul 2018.

Au fost valorificate un număr de 19 bunuri prin alte modalități prevăzute de lege (înțelegerea părților, în regim de consignație, vânzare directă etc.) cu 72,7% mai multe față de anul anterior. Valoarea de adjudecare a bunurilor imobile licitate, rezultată din activitatea de executare silită cazuri speciale, este 25 milioane de lei.

În ceea ce privește activitatea de valorificare a bunurilor confiscate în materie penală, au fost înregistrate un număr de 1.458 de hotărâri definitive, pronunţate în materie penală, prin care s-a dispus confiscarea unor bunuri și/sau sume de bani, cu 14,7% mai mult față de anul 2018.

Din activitatea de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, în cursul anului 2019, a fost încasată suma de 51,8 milioane de lei (33,6 milioane de lei din valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului, prin confiscare dispusă în materie penală și 18,2 milioane de lei din valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului, în materie civilă) fiind înregistrată o creștere cu 316,5% comparativ cu anul 2018.

Ca urmare a campaniilor de educare a contribuabililor persoane fizice cu averi mari (PFAM), în anul 2019, 45 de persoane fizice din segmentul PFAM au depus declaraţii în care au fost înscrise venituri realizate în strǎinǎtate, în valoare de 88,7 milioane de lei, aferente atât anului fiscal 2018 cât şi anilor fiscali anteriori. În termen de 60 de zile de la notificare, un numǎr de 8 persoane fizice cu averi mari au depus declaraţii în care au fost înscrise venituri realizate în strǎinǎtate, în valoare de 17,6 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Inainte de a fi alesi se laudau si mancau gogosi ca vor avea un procent de 10% incasari. Sau asta a fost doar politica lor de a-i prosti pe prosti?……[Leo]

  2. Cand bagi economia in somaj tehnic si faliment ca covid, te mai si astepti la incasari-record la buget? Ati inebunit?

  3. @gigi, las’ ca coafam noi ciferele in septembrie / octombrie. Acuma ne trebuiesc incasari mici in statistici ca sa justificam taierile de la majorarea alocatiei de copii si a punctului de pensie. Dupa ce servim prostilor inf. asta, care prosti ne vor crede, cifrele miraculos vor reveni si vom da bani garla in toamna… clientelei noastre. A spus Citu ca ne revenim foarte repede in trim 3 (dupa ce nu marim cf legii alocatiile si pensiile, nu?). Nu sunteti atenti sau nu pricepeti subtilitatea. Vor fi bani in plus neprinsi in buget, deci ii vom putea folosi unde ne cer clienti nostrii interni si externi(de si astia sunt mai mult stapanii nostrii).

  4. Astia sunt pesedei, cum sa muste mana ce i-a numit!
    Pesedistii au marile afaceri, asta stie toata lumea!

  5. @Schimbati sefii si adjunctii! spune:
    4 august 2020 la 20:01

    „Astia sunt pesedei, cum sa muste mana ce i-a numit!
    Pesedistii au marile afaceri, asta stie toata lumea!”
    Pai i-am schimbat cand am preluat puterea. Acuma sunt ai nostrii care sprijina clientela noastra cu marile lor afaceri. Stie toata lumea. De asta nici nu se incaseaza, se fac derogari, se inchid ochii, ca doar n-o sa-i ardem pe ai nostrii. De la pesedei din pacate nu putem lua mai mult decat datoreaza.

  6. Aia aduna bani cat trebuie dar pentru ei. Exact asa era pe timpul celuilalt PDL, cel al lui basescu si boc.

  7. Deci pentru impotența și descreierata împrumutare Câțuistă din guvernarea Ludovic Orban-Iohannis s-a mai găsit un vinovat, ANAF care nu a termninat cincialul la colectări în patru ani jumate. Nesimțirea și matrapazlâcurile guvernării Boc-Marko-Băsescu prim PDL acum omniprezent în PNL sunt etica guvernării Guvernului meu Iohannis.

  8. Mari probleme la ANAF, finante, mari probleme la sanatate, mari probleme cu intrlopii, mari probleme cu pedepsele pentru pedofilie …. Votati, votati …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.