”Marea problemă” descoperită de Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că România nu poate suporta un sistem bugetar precum cel în care suntem acum, spunand că avem foarte mulţi ordonatori de credite principali şi terţiari, 16.000, cei mai mulţi din toată Europa, dacă nu din lume, iar prin restructurare încep să dispară.

”Toată lumea aşteaptă această reformă de 30 de ani, trebuie şi o reformă administrativă. Nu făcute pauşal, în funcţie de câţi locuitori, făcute strategic, pe listă. S-a pierdut acel timp când trebuiau făcute, cum a făcut Polonia, fiindcă în loc să ai 10.000 de proiecte pe fonduri europene, mergeai pe 4 sau 5 proiecte integrate pe regiuni. Noi suntem pe sistem admiinstrativ francez, dar s-ar fi venit cu acei guvernatori regionali care, prin bugetele avute ar fi echilibrat dezvoltarea regională, lucru la care iarăşi suntem restanţi. Uitaţi-vă cum s-a dezvoltat Ardealul”, a spus premierul într-un interviu la DCNews.

El a precizat că s-au făcut foarte multe greşeli în 30 de ani, iar cea mai mare greşeală că nu a exista o viziune foarte clară, integrată, şi după nevoi şi asta a dus la un exod al românilor de aproape 5 milioane.

”România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum. Nu va duce la dezvoltare un astfel de sistem bugetar. Te duceai într-un minister, erau şapte agenţii pentru avizare. După reorganizare, există un singur serviciu de avizare. (..) Nu poţi să faci reformă fără digitalizare, îm continuare este o reticenţă în privinţa digitalizării”, a mai spus Ciolacu.

”Marea mea problemă este că avem foarte mulţi ordonatori de credite principali şi terţiari, şi acolo, prin aceste restructurări, încep să dispară. Am avut 16.000, cred că cei mai mulţi din toată Europa, dacă nu din lume. (..) Toată această şmecherie în sistemul bugetar începe încet, încet să se dezumfle”, a mai zis premierul. 

Despre cota unică

Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este exclus ca în anul 2025 să crească taxele şi impozitele pentru mediul privat şi a precizat că, deşi este un fan al impozitării progresive, ar fi de acord să rămână cota unică, dacă aceasta este cu adevărat unică pentru toată lumea.

Ciolacu a fost întrebat, la DC News, dacă poate fi vorba de creşteri de taxe şi impozite pentru mediul privat în anul 2025, aşa cum a lăsat de înţeles ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

„Nu. Este exclus. Am anunţat foarte clar. Eu l-am rugat foarte mult (pe Marcel Boloş – n.r.) să comunice mai puţin, pentru că spune frânturi de lucruri. Dânsul se referea cred la jalonul 207, este un jalon trecut de domnul Cîţu şi de domnul Ghinea, în care scrie reforma fiscală. Adevărul este că noi nu mai ştim acum în ce sistem fiscal suntem, suntem în cotă unică, suntem în progresiv. Eu, social-democrat, fiind un fan al sistemului de impozitare progresivă, fiindcă asta a dus la dezvoltare cam în toată lumea, dar nu exclud să rămână cota unică. Dar cota unică să fie cotă unică. Nu poţi să cumperi un teren cu 1.000 de euro sau cu 10.000 de euro, să îl vinzi cu 10 milioane şi să fii impozitat cu 1%, dacă îl ai pe microîntrepindere sau cu 10%, pe venit, fiindcă nu se întâmplă acest lucru niciunde în lume”, a spus Ciolacu.

El a menţionat că este de acord cu o cotă unică, dar să fie pentru toată lumea, pentru că această cotă unică nu poate să fie diferenţiată sau să aibă excepţii.

„Dar la venituri excepţionale, oriunde în lumea asta, din America până în orice stat, se impozitează diferenţiat. După ce ai trecut de un prag de un milion de euro, ai avut venit la o tranzacţionare, ai altă cotă care creşte prin progresie în funcţie de valoare. În momentul acesta şi Banca Mondială şi Comisia Europeană fac studii şi să vină cu mai multe variante pe care eu nu o să am nicio problemă să le discutăm şi să vedem ce se adaptează foarte bine în România. Dar nu pot să am şi fiscalitate scăzută, să nu am niciun fel de control şi de informaţie de la Ministerul de Finanţe fiindcă nu am digitalizare, să nu am digitalizare în nicio primărie să ştiu în ceea ce priveşte proprietăţile şi veniturile cumulate şi să mai am şi o evaziune fiscală de aproape 10% din PIB. Nu se poate

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. AȚI PRIMIT O ALTĂ „HÂRTIE DIRECTOARE” DE LA Wa DC ?DACĂ NU -RĂMÂNE CUM A FOST !DOMNULE -RĂMÂI FAN -fan al impozitării progresive ADICĂ FAN FAN LA TULIPPE-TACI ȘI FĂ CE ȚI SE SPUNE -CĂ RĂMÂI FĂRĂ LOC DE MUNCĂ!

  2. Cumperi un Teren cu 10.000 de Euro al Vinzi cu 10.000.000 de Euro si faci un Bloc cu Otzel si Sticla si scoti un Nou Browser de Internet cu Antivirus si te faci Miliardar !

  3. Ion-Marcel ‘a rezolvat’ deja angajările în sectorul bugetar, industria jocurilor de noroc, acum va reduce ordonatorii de credite și infirmă vehement zicerea lui Boloș care vorbește despre creșterea taxelor în 2025 precizând că Boloș se referea cel mai probabil la PNRR motiv pentru care trebuie să i se aducă aminte că PNRR-ul a fost asumat de guwernul României și nidecum de persoana fizică Ghinea.

  4. Mai baga ursare spre angajare 100 mii in guvern, parlament și cotroceni că nu îi plătești din contul tău😉.

  5. Minte cum respira ! Ca toti comunistii si neomarxistii noi sau vechi !

  6. VREA cumva CIOLACU sa siteze CONTRACTELE MILITARE pana ce merge mai bine poporului si pensionarilor !
    Sau ce-i deja porimi NATO-ului e de neatins = mai bine reducem PENSIILE si SALARIILE ?

    Are tuppe-ul asta ? Sa reduca „eforul” financiar militar pentru bunastarea poporului sau
    „SOCIALIST” ca-n ww2
    „CURBA DE SACRIFICIU” nu va cadea pe bancile mama si patronatul roman ci …ideologic SOCIALIST PSD 😛
    pe sacacii ii va TAXA !

  7. Digitalizea-za Trezoreria!E singura bancă din România unde te mai duci cu op pe hârtie!

  8. În ce hal a ajuns România dacă un fost bișnițar a ajuns la cârma țării . De ce nu se face reforma administrativă , de ce sunt peste 588 de parlamentari și nu 250 , de ce există pentru magistrați și funcționarii publici pensii speciale , etc. etc. Pentru ca regimul FSN ar dispărea iar valorile ar apărea în funcțiile de decizie iar românii ar trăi mai bine .Adica România va fi un stat de drept , sănătatea, învățământul , cultura și cercetarea ar tinde spre nivelele europene.

  9. 250 de parlamentari e enorm pentr Romania! Doi deputati si un senator pe judet e suficient,

  10. In viata mea n-am pomenit premier tigan. Si cu amanta dupa el.
    Demisia cutitarule!

  11. Bravo, nea Marcel. Daca vrei sa faci reforma, incepe cu tine si claponul de la peneleu. Dati-va demisia si sa vezi ce se curata sistemul bugetar. A, era sa uit, inainte de a demisiona, demite toate amantele si „nepoatele” sau nepoteii pusi in functii de directorasi sau prin Consiliile de Administratie a societatilor de stat. Sa nu uiti nici de Sorina, bine?

  12. asa a spus si cu restructurare sectorului bugeta si a mai angajat cateva zeci de mii de fripturisti/pardon, neamuri politice sau vorba lui L Orban:”toate amantele etc.” Are bani ca doar avem cel mai scump gaz din Europa, cel mai scump curent electric, asa ca poporul saraceste ca sa-si tina Ciolacu oamenii aproape folosind cuvantul:”restructurare”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.