Marea realiniere: Super Tuesday americano-israelian

În 2008 a fost vremea unui american de culoare la Casa Albă. În 2016, proiectul pentru prima femeie președinte a SUA a eșuat. Va aduce anul 2020 proiectul  unui evreu la Casa Albă sau măcar în competiția directă cu Dobald Trump, în noiembrie? Michael Bloomberg sau Bernie Sanders?

O parte din răspuns va veni în această noapte de Super Tuesday, cu alegeri primare în 14 state, plus diaspora americană. O parte din răspuns a venit și de la întrunirea anuala a American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), cea mai importantă organizație evreiască de lobby din SUA, sub umbrela căreia stau și o mulțime de mari donatori pentru campaniile electorale din SUA.

Prima mare știre de la reuniunea AIPAC, care se încheie chiar de Super Tuesday, este că toți candidații democrați s-au ferit să participe în persoană, cu o singură excepție – Michael Bloomberg, miliardarul de origine evreiească ce a fost primar al New Yorkului. Joe Biden, puțin mai încrezător după prima sa victorie la alegerile primare, în Carolina de Sud, a preferat să transmită un mesaj video (ceva ce i s-a refuzat lui Bernie Sanders, în 2016).

Reuniunea lobby-ului evreiesc

Poziția lui congresmanului de origine evreiască Bernie Sanders este cea mai dură. El a anunțat că nu va participa la reuniunea lobbyui evreiesc din SUA în 2020, pentru că aceasta este o platformă ”pentru liderii care exprimă bigotism și se opun drepturilor palestinienilor”. Acest refuz de a participa la AIPAC este rarisim în istoria relațiilor americano-israeliene. Sanders a mai spus, la ultima dezbatere democrată, ca premierul israelian Benjamin Netanyahu este un ”rasist reacționar”. ”Sunt foarte mândru că sunt evreu. Am și locuit în Israel câteva luni. Însă acum cred că, din păcate, în mod tragic, Netanyahu este un reactionar rasist care conduce țara aceea”, a spus Sanders.

Reacția israeliană a venit de la ambasadorul la ONU, Danny Dannon. ”Nu-l vrem pe Sanders la AIPAC. Nu-l vrem în Israel. Cine îl numește e premierul nostru ”rasist” este fie un mincinos, fie un ignorant nebun, fie amândouă”.

Michael Bloomberg, care se apropie de un miliard de dolari investiți în campanie, a încercat să profite de boicotul agresiv al lui Bernie Sanders și a spus în fața lobbyului evreiesc: ”A numi această platformă drept rasistă înseamnă să dicreditezi vocile care sprijină israelul, să intimidezi oamenii care vin aici și să slăbești relația SUA-Israel”. Declarația lui Bloomberg a fost însă condiderată neinspirată de unii analiști conservatori. ”A vorbit ca și cum nu ar fi candidat la o funcție inalta. Părea să fie surd la ceea ce spun alegătorii democrați. Se distanțează de ceea ce electoratul democrat are nevoie”, spune analistul Mark Perry, care crede că Bloomberg nu este capabil să observe cum gândește electoratul democrat din întreaga America și se adresează doar electoratului din New York.

Victorie a lui Netanyahu sau criză constituțională?

Subiectul Netanyahu este foarte sensibil pentru AIPAC, care de-a lungul timpului a prezentat poziția puterii din Israel, iar anul acesta, chiar în timpul reuniunii din SUA, în Israel a avut loc al treilea scrutin anticipat în mai puțin de un an. Campaniile din Israel si SUA au mers mână în mână: pentru prima dată, președintele SUA i-a invitat la Washington atât pe premierul Israelului (Netanyahu), cât și pe liderul opoziției (Benny Gantz), în plină campanie electorală. Atunci, la final de ianuarie, a fost momentul când Donald Trump a prezentat așa-numitul ”acord al secolului” pentru Israel și Palestina, un proiect de acord la care a lucrat ginerele prezidențial Jared Kushner. A fost o mișcare electorală și pentru Donald Trump, căci acordul cu pricina îi ofera lui Netanyahu și conservatorilor israelieni cam tot ce își puteau dori – valea Iordanului, recunoașterea coloniilor, posibilitaea de a le retrage cetățenia israeliană palestinienilor. În felul acesta, spuneau analiștii, Trump își asigură susținerea republicanilor duri din SUA și susținerea lobby-ului israelian și a lui Netanyahu.

Mâna de ajutor dată lui Netanyahu pare să fi avut efect. Alegerile din Israel au avut loc pe 2 martie. După numărarea a circa 90%, din voturi, partidul Likud (al lui Netanyahu) a obținut 36 de mandate, depășind formațiunea rivală ”Alb Albastru”, a lui Gantz. Împreună cu mandatele aliaților săi, Netanyahu poate ajunge la 59 sau 60 de mandate în Knesset, la 1-2 mandate distanță de majoritatea de 61. De unde rivalii lui Netanyahu și analiștii liberali din Vest  cântau prohodul partidului Likud și arătau cum, după aceste alegeri, formațiunea îl va debarca pe Netanyahu de la conducere, va pierde puterea și îl va lăsa în mâinile procurorilor în procesul de corupție în care este implicat, acum presa israeliană vorbește despre o posibilă ”trădare” în partidul lui Gantz, care să-i aduca lui Netanyahu votul de aur.

Mulțimea strânsă pentru a sărbători victoria aparentă a lui Netanyahu i-a cerut procurorului general din Israel ”să plece acasa” și să-l lase pe premier să conducă în continuare. Imediat după închiderea urnelor, Netanyahu a declarat că va anexa coloniile din Cisiordania și Valea Iordanului și s-a lăudat cu relațiile sale cu liderii lumii. A mai spus și că acordurile de pace cu țările arabe nu sunt decât o chestiune de timp. Și a mai spus că alegerile i-au adus ”cea mai importantă victorie din viață”.

Însă procesul de corupție va merge mai departe. Israelienii au votat pentru un premier inculpat. Procesul va începe pe 17 martie. Netanyahu își dorește însă să treacă o lege a imunității, iar asta ar putea provoca o criza constituțională, scrie cotidianul de stânga Haaretz. Dacă Netanyahu va obține o majoritate de 61 de voturi și aceasta îi va fi loială (unii analiști se îndoiesc că va putea trece o lege a imunității), atunci ar însemna că ”doar câteva mii de voturi la aceste alegeri vor duce la o epurare a sistemului de justiție israelian și la eliminarea responsabilității premierului în fața statului de drept”.

Sciziunea dintre sioniști și evreii americani

Cele patru mandate de premier de până acum ale lui Netanyahu au redus din eficiența lobby-ului evreiesc în rândul Partidului Democrat din SUA. Scindarea dintre tinerii progresiști și vechiul establishment al democraților, scindarea dintre evreii americani și sioniștii din Israel este ”una dintre cele mai importante” realinieri politice pe care le-am văzut în ”viața mea”, spune analistul Mark Perry, citat de American Conservative. ”Vedem cum se deschide o prăpastie. Nu cu multă vreme în urmă, sa critici Israelul însemna sa te marginalizezi. Acum se întâmplă ce a prezis Hannah Arendt în 1944: adepții sionismului din Israel vor fi diferiți de evreii americani, comunitățile se vor îndepărta. Cred că Bernie Sanders își dă seama de asta. Joe Biden și Hillary Clinton nu-și dau seama”, spune Perry.

Sanders, favorit de Super Tuesday

Iar Bernie Sanders, după două victorii în primele patru alegeri primare de până acum, intră cu prima șansă și în Super Tuesday. Bloomberg cheltuiește de departe cele mai mari sume pentru campanie, însă Sanders este cotat cu prima șansă în cel mai important stat, California, unde sunt puse în joc de trei ori mai multe mandate de delegați la Convenția ce va desemna candidatul democrat decât în toate cele patru scrutine de până acum. Sanders conduce în sondaje și în Texas, Carolina de Nord, Colorado, Massachusetts, Utah.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Zisa mainstream media si cercurile democrate oculte lucreaza acum din greu la discreditarea lui Sanders, in favoarea coruptului Biden (daca cineva din Romania isi imagineaza ca nu s-a minjit in Ucraina prin fiul lui e ori nebun, ori nesimtit). Intregul aliotman yankeu de subsol (i se mai zice si Deep State) trage la barca acestui sforar insidios, ce rabufneste cu o aroganta agresiva, cind isi arunca la nervi masca de bunicut cumsecade. Bunul simt a cam murit in US of A si nici democratia reala nu se simte prea bine… Ii tin pumnii lui Bernie, nu de alta, dar omul chiar crede si joaca cinstit.

  2. Domnule Calin,sunteti inegalabil!:))) Exceptional articol!L-am „studiat” pe Sanders si am gasit un articol BBC,care ii insira avantajele in ochii tineretului progresist:
    1.Este socialist si in 2015 chiar a afirmat : „Socialismul democratic înseamnă că trebuie să creăm o economie care să funcționeze pentru toți, nu doar pentru cei foarte înstăriți”.
    2.Considera schimbarile climatice reale si propune un „Green New Deal” de 16,3 miliarde de dolari despre care spune că ar crea 20 de milioane de locuri de muncă și ar plăti de la sine peste 15 ani, inclusiv prin 3 miliarde de dolari de impozite pe companiile petroliere.
    3.Considera ca invatamantul pana la colegiu inclusiv trebuie sa fie gratuit pentru toti americanii
    4.Accepta armele de foc la liber,dar cu verificarea medicala a posesorului
    5.Incurajeaza populatia de origine africana sa obtina niste indemnizatii pentru stramosii scalvi(reparatii)
    6.Sustine dublarea salariului minim federal
    7.Considera sistemul bipartizan depasit,ar putea avea loc si alte partide in SUA
    8.Propune asistenta medicala universala,pentru toti americanii,indiferent de venit si asigurari
    9.Propune investitii masive in infrastructura de 1000 miliarde dolari,dar il ataca pe Trump cand propune acelasi lucru
    10.Mai multe impozite pentru afaceristii de pe Wall Street
    11.E anti -razboaie ,pentru reducerea bazelor SUA in lume
    12 Este admirator al realizarilor comunismului in Cuba si a Sandinistilor in Nicaragua ,de aceea partizanii sai sunt numit „Sanderisti”
    Trageti singuri de concluzii:)))
    Oricum va castiga Super Tuesday-ul,dar mimeaza foarte mult modestia,are ceva din talentele poporului de care apartine,inerent!

  3. Cine se îndoiește ca Biden este mânjit nu e neaparat nebun sau nesimtit, poate fi si prost de-a binelea sau chiar toate trei. Iti garantez ca sunt foarte multi îndobitociți de genul asta. Inclusiv in State (de romanica noastră nici nu mai vorbesc. Știe Gittenstein de ce!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.