Marele violonist Șerban Lupu ne-a părăsit

Șerban (Sherban) Lupu, marele violonist despre care am mai scris, a murit, în urma unei grele suferințe, în vârstă de 71 de ani. Era profesor la universitatea din Springfield, Illinois. S-a născut în Brașov, în 1952, urmând Universitatea Națională de Muzică, sub îndrumarea profesorului George Manoliu. Și-a continuat studiile la Londra, perfecționându-se la prestigioasa Guildhall School of Music, cu marii violoniști Yehudi Menuhin, Nathan Milstein și Sandor Vegh. Laureat al unor importante concursuri precum “Jacques Thibaud” de la Paris, sau “Carl Flesch” de la Londra, a concertat pe scenele unor sali precum Carnegie Hall sau Wigmore Hall.

În mod deosebit însă, s-a specializat în interpretarea muzicii românești și est-europene, promovând îndeosebi lucrările lui Enescu. Din 1976 şi-a continuat cariera în SUA, pentru ca, în anul 2000, să primească distincţia pentru întreaga carieră din partea Fundaţiei Culturale Române, iar în mai, 2002, i s-a acordat prestigiosul Premiu „Arnold Beckman” de către Comisia de Cercetare a Universităţii din Illinois. Alte distincții și premii i-au fost acordate în România: titlul de Doctor Honoris Causa de la Academia de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca, în anul 2002, și titlul de Comandor al Ordinului Național „Serviciul Credincios”, oferit de președintele Ion Iliescu, în anul 2004. În anul 2011, a devenit Profesor Emerit al Universității din Springfield, unde a funcționat un sfert de veac ca profesor universitar și a realizat un set de 6 volume ale operelor necunoscute ale lui George Enescu.

Potrivit jurnalelor, Șerban Lupu, unul dintre cei mai apreciați violoniști din lume, și-a început cariera în România și a terminat-o tot aici, oferind concerte conaționalilor săi. Nu mulți tineri au auzit de el, chiar și dintre cei care au prins o perioadă înainte de 1989, dar opera sa culturală îl situează drept principalul promotor al muzicii lui George Enescu în Statele Unite. Seria de premii, menționată mai sus, este continuată în spațiul european: Vienna Internațional, Jacques Thibaud din Paris, Carl Flesch, Royal Society și BBC Orchestra din Londra și altele. Cu toate că era concertmaistru asociat al Operei din San Francisco, a concertat mult și în Gstaad Festival (Elveția), Aldeburgh Festival, Royal Festival Hall, Queen Elisabeth Hall, St. John”s Smith Square (Anglia) și altele. Iubitor al marelui George Enescu, artistul Șerban Lupu a organizat, în 2005, premiera americană a operei Oedip, de George Enescu, la Universitatea din Illinois. Dispărut din cauza unei boli grele, la o vârstă de mare forță pentru un artist, violonistul Șerban Lupu lasă un mare gol în urma sa. Noi, jurnaliștii, ne vom aminti mereu de arta sa excepțională. Concertul de muzică românească, ținut împreună cu Paganini al nostru (Ionu lu Grigore), rămâne un monument de tezaur popular, o pagină de frumusețe fără egal. Dumnezeu să-l odihnească pe Șerban Lupu și pe „fratele” său din Maramureș, Ionu lu Grigore.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ion Longin Popescu 68 Articole
Author

3 Comentarii

  1. ne-a parasit din 1976….scrie in text!
    (altfel spus:
    din 1976 avea doar „radacini romanesti”)

  2. și se duc pe rand,pe rand iar noi rămânem tot mai săraci @@ odihna veșnică @@

  3. Am mai scris, un bun român și un om din tipologia aproape dispărută azi, discret, gentil și generos. Unul din cei mari violoniști români, în top 3. Biata populație habar n-are, e alimentată cu celebrități care n-au făcut și nu vor face nimic in viață. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.