Marile economii – atac pentru impozitarea serioasă a Google, Apple sau Starbucks

Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, un grup select al tarilor democratice si al marilor economii, a lansat un atac important impotriva precticilor prin care companiile multinationale eludeaza fiscalitatea si a propus modificarea regulilor internationale in acest domeniu.

OCDE a lasat deoparte urmarirea persoanelor fize care isi ascund averile in paradisurile fiscale si a trecut la un atac impotriva multinationalelor care, prin artificii diverse, reusesc ca, in perfecta legalitate, sa-si localizeze profiturile in paradisuri fiscale si sa scape de plata taxelor in tarile in care obtin aceste profituri. Sunt vizate de OCDE, printre altele, Google, Amazon, Apple, Starbucks, scrie Le Figaro.

Obiectivul organizatiei internationale nu este de a supune aceste companii platii unor impozite mari, unul dintre oficiali declarand ca ’’taxele mici sunt mai bune pentru cresterea economica. Dar trebuie insa sa colectam impozitele!’’ Se urmareste astfel doar modificarea regulilor catre permit cai legale pentru asa-numita ’’optimizare fiscala’’ practicata de multinationale.

Toate marile multinationale au recurs la aceasta strategie a refugierii in paradisuri fiscale, insa ea a explodat odata cu aparitia marilor companii din domeniul internetului, care isi obtin profiturile din drepturile de proprietate intelectuala, ce pot fi usor delocalizate. Spre exemplu, Google este infiintata in Statele Unite, are o filiala europeana in Irlanda si taxe pe drepturi de autror varsate in Olanda, inainte de a ajunge in Insulele Bermude. Rezultatul este un impozit platit aproape inexistent si niciun dolar platit pentru tara de origine, unde taxa aceasta este oricum sub 10%.

Statele vor ca taxele sa nu fie separate de activitatea reala a companiilor, astfel incat Google sa nu plateasca in Europa un impozit de doar 4%. Pentru aceasta se urmareste neutralizarea societatilor asa-zis ’’hibride’’, care pot avea dou nationalitati din punct de veder fiscal. Astfel, pentru Statele Unite, Google este o societate irlandeza, dar care in Irlanda este o societate din Insulele Bermude.

Momentul pentru a actiona impotriva acestor practici este favorabil, pentru ca in aceasta perioada toate statele au nevoie disperata de venituri la buget. Mai mult, se propie si summit-ul G20 al ministrilor de Finante de la Moscova, de pe 14-15 februarie, unde statele dezvoltate pot primi sprijinul celor in curs de dezvoltare, precum China, India sau Brazilia, care se plang de ani buni ca nu pot taxa asa cum trebuie multinationalele ce fac părofit pe teritoriul lor. Cu o asemenea sustinere, se poate ca state mici si importante din OCDE, precum Elvetia, Luxemburg sau chiar Irlanda, sa accepte o modificare legislativa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.