Măsuri contra jihadiștilor

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri în unanimitate o rezoluție ce vizează să împiedice recrutarea și finanțarea jihadiștilor din Siria și Irak, transmite AFP, citată de Agerpres.

Consiliul a adăugat de asemenea numele a șase extremiști, printre care responsabili ai Statului Islamic și Frontului al-Nosra, originari din Arabia Saudită și Kuweit, pe o listă de persoane supuse unor sancțiuni internaționale pentru legături cu Al Qaida.

Aceste sancțiuni includ un embargou asupra armelor, înghețarea bunurilor și interdicții de călătorie.

Rezoluția, propusă de Marea Britanie, este măsura cea mai concretă și cea mai extinsă luată până acum de Consiliu față de înaintarea combatanților Statului Islamic. Aceștia controlează o mare parte din teritoriu în Siria și Irak și sunt acuzați de comiterea de atrocități.

Textul este plasat în temeiul capitolului VII din Carta Națiunilor Unite, ce permite recurgerea la sancțiuni, chiar și la forță, pentru a le pune în aplicare, dar nu autorizează pentru moment operațiuni militare.

După vot, ambasadoarea americană Samantha Power a salutat „poziția fermă și unită” a Consiliului și „voința de a lua măsuri concrete” față de ceea ce a numit un „nou front al amenințării teroriste”. Ea a citat cifra de 12.000 de combatanți străini care au participat până acum la conflictul din Siria.

Reprezentantul rus a subliniat la rândul său că rezoluția „nu dă aprobarea pentru o acțiune militară”.

Rezoluția cere dezarmare imediată și dizolvarea Statului Islamic /SI/ și Frontului al-Nosra în Siria, și a altor formațiuni legate de Al Qaida.

Consiliul „cere tuturor statelor membre să adopte măsuri naționale pentru a stopa valul de combatanți teroriști străini” care vor să se alăture SI sau Al-Nosra și să îi urmărească în justiție. El amenință să sancționeze persoanele fizice sau juridice neparticipante.

Consiliul „condamnă orice schimb comercial direct sau indirect” cu jihadiștii, care controlează acum câmpuri petroliere și infrastructuri potențial profitabile. Un astfel de comerț „ar putea fi considerat un sprijin financiar” și conduce la sancțiuni.

Până acum, Consiliul a adoptat declarații fără caracter obligatoriu denunțând persecutarea minorităților din Irak — mai ales yazidi și creștini — de către SI și sprijinind eforturile guvernului irakian de a lupta împotriva jihadiștilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.