Măsuri drastice: Guvernul taie beneficii și cheltuieli

Guvernul României intenționează să adopte o serie de măsuri menite să reducă cheltuielile bugetare și să ajusteze deficitul bugetar, conform unui proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor.

Printre principalele modificări propuse se numără limitarea unor drepturi pentru angajații din sectorul public, precum stimulentele din fonduri externe nerambursabile și decontarea cheltuielilor de transport pentru concedii, precum și restrângerea cheltuielilor cu bunurile, serviciile și investițiile începând cu septembrie 2024.

Măsurile urmăresc reducerea deficitului bugetar, care la 31 iulie 2023 se ridica la 4,02% din PIB, adică 71,19 miliarde lei. Având în vedere că deficitul planificat pentru 2024 este de 5% din PIB, există riscul depășirii acestei ținte, ceea ce ar agrava situația economică a României, aflată deja sub supravegherea Comisiei Europene în cadrul procedurii de deficit bugetar excesiv.

Printre măsurile propuse se numără și suspendarea unor reglementări privind ocuparea posturilor vacante și reorganizarea autorităților publice. De asemenea, diferențele salariale din sistemul judiciar, calculate printr-o valoare de referință sectorială, vor fi plătite eșalonat între 2025 și 2029. Totodată, se vor introduce reglementări stricte privind emiterea și plata titlurilor de despăgubire legate de proprietăți.

Proiectul prevede, de asemenea, utilizarea sumelor reținute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate conform Legii nr. 500/2002, alocări suplimentare din Fondul de rezervă bugetară și autorizarea virării de credite de angajament și bugetare pentru a asigura finanțarea necesară activităților curente ale instituțiilor publice.

Pentru autoritățile locale, plafonul de contractare de împrumuturi va fi majorat la 2 miliarde de lei, iar modalitatea de utilizare a excedentului bugetar din anii precedenți va fi reglementată. În plus, Guvernul propune autorizarea contractării de credite suplimentare pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură verde, cum ar fi cele din domeniul transportului feroviar și al metroului, prin emisiuni de euroobligațiuni verzi.

Proiectul de ordonanță include și măsuri pentru asigurarea unei conduceri prudente a creditelor deschise și a plăților efectuate de autoritățile publice. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a asigura menținerea deficitului bugetar la un nivel care să permită României să respecte cerințele europene și să continue implementarea proiectelor de investiții finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Politica de Coeziune.

În contextul în care România trebuie să prezinte până la 15 octombrie 2024 un plan fiscal-structural pentru ajustarea deficitului sub 3% din PIB, Guvernul subliniază importanța stabilirii unui nivel rezonabil al deficitului bugetar în 2024. Astfel, se vizează o ajustare anuală a deficitului cu 0,74% din PIB, permițând în același timp continuarea proiectelor de dezvoltare sustenabilă pe termen lung.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4833 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Romania nu risca ceva, bogatii vor fi si mai bogati si saracii vor fi si mai saraci, atat !

  2. Cheltuielile reduse la fraierii. In rest nu se schimba nimic. Sa ne zica ce cheltuieli taie la TreiCoceni, procurori, magistrati, Curtea Constit, ambasade!!! Asta ati votat asta veti avea!!!

  3. De ce nu ați luat măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare de la 1 ianuarie ? Aaaa…pentru că e an electoral…
    Prost popor că vă suportă, mare noroc aveți cu așa popor imbecil

  4. Reducerile sunt relative strâmtorarea banilor la nivel național are impact asupra economiei naționale sunt afectate direct câteva sute de familii … mai ales că banii guvernelor 90% provin din inflație … împrumuturi peste împrumuturi cu dobânzi care duc la inflație și cum in democrație profitul reprezintă inflația (vedeți cât costa kg de roșii in America in anii 50 si vedeți acum ) … așa că acest articol rămâne doar un soi de campanie electorală să poată Pieleanu să ne bage pe gât sondajele dictate de la Washington ca fiind reale Ciolacu pe primul loc și Ciucă pe 2 …. votul fiind secret fără a putea verifica ce am votat fiecare …il credem pe Pieleanu pe cuvânt … singurul lucru bun din această democrație este că nevoiile sociale se pot măsura la virgula și problemele reale ale societății se pot măsura cu mare exactitate ceea ce este un mare plus ..

  5. Vraja marii! Până nu se reduce numărul de parlamentari la 300 și numărul de bugetari la 800.000 de la 1.300.000, nu se face nicio economie la buget. Restul e cancan!

  6. 1. vrajeala de la unul care nu mai tine minte cu cat o fi luat bacul si care vine in fata noastra cu o copie a diplomei de bac!! cine naiba crede ca de sarbatorile de iarna bugetarii pleaca cu desaga subtiata acasa?!? 2. aud ca vor fi pensionari ce vor avea pensiile inghetate 10 ani!!! ce dementa pesedista!!! as fi de acord DOAR DACA SI TOTI BUGETARII VOR AVEA SALARIILE URIASESTI SI TOTAL NEMERITATE INGHETATE TOT PENTRU 10 ANI!! ce zici tov marcel docuz?! esti de acord?

  7. Am auzit ca vom cumpara alt Patriot in locul celui dat gratis Ucrainei. Influenteaza cumva deficitul? Bolos zicea ca da.
    Ce zice Glavan, chetuielili militare si ajutoarele date Ucrainei maresc deficitul? Sau numai pensiile si salariile romanilor?

  8. „Prost popor că vă suportă”

    Politicienii sunt elita poporului, va reprezinta pe deplin. Mai nou, mai toti adopta imaginea unui span, model Bolohan, au auzit ei ca-copiii iubesc spanii !

  9. asa si trebuie,foarte bine face guvernul!Felicitari guvernu’

  10. Modificarile aduse la forma adoptata de Senat contrariaza. Daca definitia plafonului neimpozabil este valabil numai pentru pensiile exclusiv contributive, modificarea trebuia introdusa direct in art. 101 litera a). Pensiile de la literele b) si c) au ramas cu plafonul neimpozabil de 2000 lei. De ce a mai fost necesara modificarea articolului 100 Cod Fiscal?

    Acum chiar se bate cap in cap art. 100 cu art. 101 din Codul Fiscal!

    Nu cred ca magistratii care au si pensie pentru limita de varsta in sistemul public vor accepta discriminarea introdusa de noul proiect de lege.

    Sunt de asteptat contestatii la CCR inainte de promulgare.

  11. Mizerie de articol.
    Tăiem cât mai mult de la handicapații care nu pot riposta în veci, de la alți pensionari care se bazează pe cadrul pentru deplasare și completăm la specialii care trăiesc în mizerie dacă nu li se ridică pensia de la 5000 la 6000 de euro. Cumplit!!

  12. guvernul a promis restructurari, instituii ca CNSAS, AVOCATUL COPILULUI, PROTECTIA DATELOR, CONSILIUL DISCRIMINARII, nu-si gasesc activitatea si eficienta de ani de zile si trebuie reformate din temelii, 6 adjuncti la avocatl poporului, 6 masni, 6 soferi, 6 secretare, 6 consilieri si chirie lunară ilegală cu care se construia un sediu , iar LOTERIA, SUERBET, STANLEYBET, JOCURILE DE NOROC infierate de premier pt neplata de taxe si impozite, tolerate de ANAF și PROTECTIA CONSUMTORULUI pt aplicatii informatice ilegale pt inselaciune, furt si fals, ce cer ilegal buletinul la fiecare intrare in sediile , fac baze de date cele vând in alegeri partidelor politice si parchetul, avocatul poporului și protectia datelor nu se autosesizează???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.