Maternitatea Giuleşti, reacție după acuzațiile de infecţii intraspitaliceşti

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sirbu” spun că, dintre cei 11 angajaţi depistaţi cu stafilococ auriu, „unu sau doi” sunt medici şi nouă asistente şi că există protocoale privind dezinfecţia, iar „în majoritatea cazurilor” acestea se respectă.

Pe de altă parte, aceştia afirmă că „părinţii şi, în general, pacienţii din România ar trebui să fie foarte atenţi cu acest dat în judecată, pentru că dacă ei vor da în judecată personalul tot timpul, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi”.

Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Panait Sârbu” a declarat, vineri, că după ce 11 angajaţi au fost depistaţi cu stafilococul auriu s-au luat mai multe măsuri. „Angajaţii respectivi au fost scoşi din tură, s-au dispus măsuri de igienizare, zona în care au lucrat angajaţii repsectivi a fost eliberată şi dezinfectată nu o o dată, ci de mai multe ori, tocmai ca să nu existe niciun fel de problemă şi ulterior, împreună cu DSP s-au creat nişte protocoale, în aşa fel încât să se limiteze cât se poate o eventuală infectare a altor copilaşi”, a explicat el.

El a afirmat că fiecare este responsabil de ceea ce face la locul de muncă. „Nu vreau să iau apărarea nimănui, ideea este că fiecare este responsabil la locul de muncă de ceea ce face şi cum face lucrurile, e foarte important ca fiecare om să-şi înţeleagă importanţa muncii chiar dacă nu pare extraordinară, din nefericire, noi nu suntem o ţară în care oamenii să fie foarte conştienţi de importanţa muncii pe care o fac şi de cât de importante sunt nişte măsuri minime. Nu pot să spun că există vreun vinovat pentru că nu am depistat încă vreun vinovat şi nu avem rezultate definitive la probele luate. În orice caz, personalul care a fost depistat cu stafilococ – niciunul nu este bolnav, nu am avut niciun caz clinic de îmbolnăvire cu stafilococ, pentru că dacă am fi avut poate că lucrurile ar fi fost mai uşor de rezolvat – dar aşa… s-au depistat, li s-a spus să ia tratament, urmau să primească probe de control”, a spus Pană.

De asemenea, el a explicat că epidemiologul s-a aflat în fiecare zi în spital, după ce s-a aflat de prezenţa stafilococului auriu, repetându-le tuturor să aibă grijă şi făcând verficări.

Referitor la afirmaţiile că unii dintre părinţi ar vrea să dea în judecată spitalul, Pană a spus: „Este opţiunea fiec să dea în judecată. Sincer, nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată, dar este opţiunea fiecăruia şi fiecare face ce vrea. Numai că părinţii şi, în general, pacienţii din România ar trebui să fie foarte atenţi cu acest dat în judecată, pentru că dacă ei vor da în judecată personalul tot timpul, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. Pentru că legea în România nu apără personalul medical, personalul medical are doar obligaţii în România, nu există drepturile personalului medicat, ci doar drepturile pacientului. Legea este făcută în aşa fel încât pacientul să te poată reclama peste tot şi să te dea în judecată, iar personalul medical nu mai face faţă şi să se ducă în diferite locuri unde este reclamat şi să aibă loc la serviciu şi să trăiască. Trebuie să înţeleagă fiecare pacient în România că dacă dă în judecată şi reclamă pentru orice lucru omul acela care a fost reclamat, chiar dacă nu a fost vinovat, este dus la Colegiul Medicilor, la Poliţie, la procuratură, la Ministerul Sănătăţii, la Direcţia de Sănătate Publică. Părinţii trebuie să-şi caute dreptate în momentul în care există ceva clar, în momentul în care avem o dovadă certă”.

El a spus că, nemaifăcând internări, maternitatea probabil nu va avea fonduri pentru plata salariilor, întrucât nu vor veni bani de la casa de aisugrări. Asta înseamnă, a spus Pană, că angajaţii care nu au de luat concediu de odihnă şi nu au motive să ia concediu medical vor intra probabil în concediu fără plată.

El a precizat că dintre cei 11 angajaţi depistaţi pozitiv cu stafilococul auriu „unu sau doi” sunt medici, iar nouă sunt asistente. El a spus că analizele au venit pe la mijlocul lunii noeimbrie, iar cei purtători, deşi sunt sănătoşi, au fost înştiinţaţi să ia tratament.

Pană a explicat că nu se poate lua decizia de a opri internările până nu există dovezi clare că s-a întâmplat pe secţia respectivă, spunând că toţi au suspiciunea că s-a întâmplat pe secţia de neonatologie, dar cât timp nu există dovezi „nu poţi nici să scoţi omul de la locul de muncă pentru că te poate da în judecată, nu poţi nici să închizi secţia pentru că intri în alte probleme tehnice şi admnistrative şi legale”, potrivit news.ro.  „Şi atunci practic ai o perioadă de timp în care eşti legat şi de mâini şi de picioare”, a spus el.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sirbu” Bucureşti să sisteze internarile începând de vineri. De asemenea, personalul depistat ca fiind purtător de stafilococ va fi scos din activitate, iar pe măsură ce spaţiile se vor elibera vor fi închise pentru curăţenie si dezinfecţie.

Ministerul Sănătăţii a anunţat anterior că, în urma unui control declanşat la Maternitatea Giuleşti după ce mai mulţi bebeluşi născuţi acolo au fost confirmaţi cu stafilococ auriu, s-a stabilit că 11 din cei 49 de angajaţi testaţi au fost depistaţi ca fiind purtători ai acestei bacterii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Sfidarea fara rusine a Parintilor care acum se chinuie cu bebelusii infectati!
    Rusine, iresponsabililor, acest Doru Pana trebuia demis imediat pentru IRESPONSABILITATEA pe care o afiseaza!
    FIX precum politrucii damboviteni!
    Asta e Romania, NU minciunile sfruntate din Videoclipul de Ieri al Guvernului analfabetei Dancila, aia cu „gradina Maicii Domnului”!!!
    Rusine, omorati Romanii si nu va pasa!

    • Nu directorul este de vină ci acreditarea tip „Cepoi” care se aplică în țara noastră pe bani grei. Ciclul unu de acreditare tip „Cepoi” a spitalelor a fost ceva catastrofic, spitale de stat ca niște ruine abandonate și pline de mucegai primind peste 95% îndeplinit la acreditare în timp ce clinici și spitale private ca o bijuterie abia, abia au obținut acreditarea. Spitalele primeau maximul de punctaj în calitate iar Hexi Pharma vindea spitalelor apă pentru dezinfectarea de stafilococi. Ceea ce trăim azi este consecința acreditării inteligente realizate ieri. Cum pomenești de lucrurile astea cum răspunde ANMCS-ul ca standardele sunt certificate internațional. Așa e, sunt certificate internațional dar la noi și corupția tot internațional e certificată.

    • @Byby Marga: Stiu povestea asta, nora mea lucreaza intr-un Spital privat de TOP si ne spune multe despre mizeria Autoritatilor din Romania cand vine vorba despre Acreditarea si nu numai a Spitalelor private!
      Clientelismul si Incompetenta asta fac din Romania!
      Romania NU e tara Meritocratiei si a Competentei, asta e Radacina RAULUI in tara!
      Ne conduc incompetentii si hotii si infractorii!
      Rusine!

  2. O mândrie de a-și arăta chiloții din coșul de rufe murdare ca la anumiți cetățeni din România este de negăsit altundeva în lume. Și la un incident ca acesta un spirit de haită în media, manșete cu texte catastrofice la televiziunile de “știri”, reale nenorociri pentru România, care blamează munca unor oameni, niște neca nimeni care tot ce pot este să facă umbră pămàntului aduși să dea verdicte. Totul într-o cacofonie generalizată care sufocă normalul.

  3. Cand halim-sute de oameni-din aceeasi lingurita „sfanta impartasanie” ,sau cand o luam din „sacra”mana a preotului fara sa ne intereseaza cand a fost spalata,cat de bine sau ce a mai atins inainte ,pupam-la rand-niste icoane pe care nimeni nu le dezinfecteaza vreodata , nu ne bate nici o grija ca putem lua/risipi agenti patogeni care sa-i afecteze pe cei cu imunitate scazuta (copii,bolnavi etc) ;nu ca ii scuz pe cei din spital,sunt de neiertat,dar in colectivitati cu o astfel de educatie e foarte greu de asigurat igiena,daca nu imposibil

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.