Matriță folosită acum 2.000 de ani, în colecția MCDR

O matriță din bronz, folosită acum 2.000 de ani de un bijutier care lucra în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, se regăsește, de vineri, în colecția de tezaur a Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, după ce a fost studiată de specialiștii Universității Babeș-Bolyai și de cei ai muzeului din Cluj-Napoca, timp de un an de zile, transmite Agerpres.

Matrița a fost descoperită în anul 2013, la rădăcina unui fag uriaș care s-a rupt după o furtună puternică ce a avut loc în zona cetății Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei. Piesa, extrem de valoroasă, a fost ridicată de administratorul sitului arheologic și a fost predată istoricilor, care au început să o cerceteze din punct de vedere științific.

„Este o piesă foarte frumoasă și importantă din punct de vedere istoric, demnă să facă parte din colecțiile celor mai importante muzee din lume. Matrița este realizată din bronz, are o formă hexagonală, cu ornamente pe toate fețele, decorate în negativ. Peste aceste fețe erau așezate foițe din metal prețios, pe care se transfera apoi modelul din negativ”, a declarat profesorul universitar Gelu Florea, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Matrița prezintă modele diverse, între care un cap de leu și o reprezentare a unui tigru. Unele animale sunt în legătură cu altele, inclusiv în scene de luptă.

„Apariția piesei la Sarmizegetusa Regia arată că acolo era un mediu cosmopolit, care își permitea ceea ce este mai bun”, a apreciat profesorul Gelu Florea. În opinia sa, matrița a fost adusă în cetatea dacică de un meșter bijutier care ar fi putut proveni din extremitatea estică a Mediteranei sau din orașele situate la nordul Mării Negre.

Matrița din bronz descoperită la Sarmizegetusa Regia va fi restaurată în următoarele luni în laboratoarele muzeului din Deva, de această procedură urmând să se ocupe un specialist renumit din Ungaria. Acesta va sosi la Deva cel mai târziu la începutul lunii septembrie și va decide procedurile de restaurare și conservare.

„Piesa va intra în tezaur și va fi expusă într-o cameră specială a muzeului, cu ocazia lansării unui volum dedicat acestei matrițe, în care vor fi prezentate rezultatele cercetărilor de la Cluj-Napoca”, a menționat directorul MCDR Deva, Liliana Țolaș.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, care a impus mai multe reguli de vizitare, dar și o pază permanentă a sitului istoric.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.