Mearsheimer: Oare Israelul și SUA mai au bun simț?

”Marea problemă a multor analize este că pleacă de la premisa unei dispute între două state – că Israel este un stat și Hamas este un alt stat. De fapt, avem un Israel Mare, care este un stat, și un grup numit Hamas care este o mișcare de rezistență în cadrul acestui stat. Nu este o relație între state. Teoria realistă a relațiilor internaționale nu are mult de spus în asemenea relații. Ne putem gândi că, în cazul apariției unui stat palestinian, s-ar putea aplica realismul politic în această relație, însă nu este cazul acum. Hamas nu este un stat. Se mai spune că Israelul are de-a face cu o amenințare existențială din partea Hamas. Chiar credeți că Hamas este o amenințare existențială pentru Israel? Israelul este un stat foarte puternic. În opinia mea, este cel mai puternic stat din regiune, singurul care are arme nucleare. Hamas nu este un stat si este foarte slab”, spune profesorul John J. Mearsheimer, într-un interviu pentru UnHerd, justificându-și abordarea din punct de vedere moral a conflictului din Gaza, câtă vreme realismul politic nu se poată aplica în cazul de față.

Mai jos articolul publicat de Mearsheimer.

Moarte și distrugere in Gaza

Nu cred că ceea ce spun despre ce se întâmplă în Gaza va afecta politica israeliană și americană în acest conflict. Însă vreau să rămână ceva de la mine, pentru că, atunci când istoricii se vor apleca asupra acestei calamități morale, să vadă că unii americani au fost de partea bună a istoriei.

Ceea ce Israelul face cu populația civilă palestiniană din Gaza – cu sprijinul administrației Biden – este o crimă împotriva umanității care are nicio utilitate militară. Așa cum spune J-Street, o importantă organizație de lobby a Israelului, ”amploarea actualului dezastru umanitar și a victimelor civile nu poate fi măsurată”.

Să explic.

Unu. Israelul masacrează deliberat un număr uriaș de civili, dintre care 70% sunt femei și copii. Argumentul că Israelul încearcă să reducă numărul victimelor civile este contrazis de declarațiile înalților oficiali evrei. De exemplu, purtătorul de cuvânt al Armatei Israelului a spus, pe 10 octombrie 2023, că ”accentul este pe distrugere, nu pe precizia loviturilor”. În aceeași zi, ministrul Apărării, Yoav Gallant, a anunțat: ”Am redus toate reținerile – îi vom ucide pe toți cei cu care luptăm, vom folosi toate mijloacele”.

Mai mult, reiese limpede din rezultatul bombardamentelor că Israelul ucide civili fără discriminare. Două studii despre campania de bombardamente – ambele publicate de presa din Israel – explică detaliat cum Israelul ucide un număr uriaș de civili. Merită să pomenim titlurile celor două studii: ”O uzină de asasinare în masă: bombardamentul calculat în Gaza” și ”Armata israeliană a renunțat la reținere în Gaza, iar datele indică un număr de victime fără precedent”.

Similar, The New York Times a publicat, în noiembrie, un articol intitulat ”Sub barajul israelian, civilii din Gaza sunt uciși într-un ritm record”. Nu este surprinzător că secretarul general ONU a spus: ”Asistăm la o masacrare a civililor fără precedent în conflictele de până” la numirea sa în funcție, în ianuarie 2017.

Doi. Israelul înfometează deliberat populația palestiniană limitând accesul la alimente, combustibil, medicamente și apă. Mai mult, asistența medicală este redusă pentru o populație cu 50.000 de răniți. Israelul nu doar că a limitat accesul la combustibil în Gaza, de care spitalele au nevoie pentru a funcționa, dar a și luat la țintă spitalele, ambulanțele si punctele de prim ajutor.

Ministrul Apărării oferă o imagine despre politica Israelului: ”Am ordonat asediul total asupra Fâșiei Gaza. Nu vor fi electricitate, alimente, combustibil, totul este închis. Luptăm cu niște oameni-animale și ne comportăm în consecință”. Israelul a fost forțat să permită intrarea în Gaza a unor ajutoare de bază, însă cantitățile sunt atât de mici, încât un oficial ONU spune că ”jumătate din populația Gazei moare de foame. Nouă din zece familii din anumite zone trăiesc de dimineața până seara fără să mănânce”.

Trei. Liderii israelieni vorbesc în termeni șocanți despre palestinieni și despre ce vor să facă în Gaza, în special când te gândești că aceiași lideri vorbesc mereu despre ororile Holocaustului. Retorica lor l-a făcut pe Omar Bartov, un istoric proeminent al Holocaustului, să conchidă că Israelul are ”intenția comiterii unui genocid”. Alți specialiști în Holocaust și genocid au lansat avertismente similare.

Ca să fiu limpede, este ceva obișnuit ca liderii israelieni să vorbească despre palestinieni ca despre ”oameni-animale”, ”bestii umane” sau ”oameni-animale îngrozitori”. Președintele Isaac Herzog nu se referă doar la Hamas: ”Întreaga națiune este responsabilă”. The New York Times a scris că este un lucru normal ca în discursul israelian să apară referiri la ”raderea” Gazei și distrugerea” Gazei. Un general în retragere, care a proclamat că ”Gaza va deveni un loc în care viața oamenilor nu va mai fi posibilă”, spune că ”epidemiile severe din sudul Fâșiei Gaza vor ajuta la obținerea victoriei”. Mergând mai departe, un ministru israelian a sugerat folosirea armei nucleare în Gaza. Aceste declarații nu au fost făcute de extremiști izolați, ci de membri importanți ai guvernului israelian.

Se vorbește mult despre epurarea etnică în Gaza, ducând practice la o nouă ”nakba” – catastrofă. Ministrul israelian al Agriculturii a spus: ”Acum producem nakba în Gaza”. Poate că cea mai șocantă dovadă a nivelului la care s-a prăbușit societatea israeliana este un clip în care copiii cântă un cântec care celebrează distrugerea Gazei: ”Într-un an îi vom anihila pe toți și apoi ne vom duce să ne arăm ogoarele”.

Liderii israelieni vorbesc în termeni șocanți despre palestinieni și despre ce vor să facă în Gaza, în special când te gândești că aceiași lideri vorbesc mereu despre ororile Holocaustului.

Patru. Israelul nu doar că îi ucide, rănește și înfometează pe palestinieni, ci le distruge locuințele și infrastructura, inclusiv moschei, școli, obiective de patrimoniu, biblioteci, spitale. Până în decembrie 2023, armata israeliană a distrus 100.000 de clădiri, inclusiv cartiere întregi. 90% din populația de 2,3 milioane de oameni a Gazei și-a părăsit locuințele. Israelul acționează concertat pentru a distruge patrimoniul cultural din Gaza.

Cinci. Israelul îi umilește pe palestinienii care au fost capturați de armată. Soldații israelieni îi dezbracă până la lenjeria intima, îi leagă la ochi și îi poarta astfel prin cartierul lor, îi pun să stea pe jos în mijlocul străzilor înainte de a-i sui în camioane și a-i duce în tabere de detenție. În cele mai multe cazuri, acești oameni sunt eliberați, nefiind membri Hamas.

Șase. Israelienii comit acest măcel, însă nu ar putea să o facă fără sprijinul administrației Biden. SUA au fost singura țară care s-a opus unei recente rezoluții a Consiliului de Securitate ONU care cerea încetarea rapidă a focului in Gaza. Pe lângă aceasta, SUA au oferit Israelului armele necesare pentru acest masacru. Un general israelian (Yitzhak Brick) a spus recent: ”Toate rachetele noastre, muniția bombele de precizie ghidate, toate avioanele și bombele sunt din SUA. Din momentul în care SUA deschid robinetul, poți să lupți. Nu avem capabilitățile. Toată lumea înțelege că nu putem duce acest război fără ajutorul SUA”. Este de notat că administrația Biden trimite arme în Israel sărind peste procedurile impuse de Legea pentru controlul exportului de arme.

Șapte. Este important să nu trecem cu vederea ce se întâmplă în Cisiordania. Coloniștii israelieni, împreună cu armata, continuă să ucidă palestinieni nevinovați și să le fure pământul. Într-un articol publicat de The New York Review of Books care descrie aceste orori, David Shulman povestește o discuție pe care a avut-o cu un colonist, o discuție care reflectă dimensiunea morală a atitudinii israelienilor față de palestinieni. ”Ceea ce le facem acestor oameni este inuman. Însă dacă stai să gândești limpede, asta pleacă de la faptul că Dumnezeu le-a promis acest pământ numai și numai evreilor”. Pe lângă asediul din Gaza, guvernul israelian a sporit numărul arestărilor arbitrare in Cisiordania. Potrivit Amnesty International, sunt dovezi că acești deținuți au fost torturați și supuși unui tratament degradant.

Când mă uit la catastrofa suferită de palestinieni îmi vine în minte o întrebare simplă pentru liderii Israelului, pentru apărătorii lor americani și pentru administrați Biden: chiar nu aveți bun simț?

 

Într-un interviu pentru UnHerd, din care redăm fragmente mai jos, John J. Mearsheimer încearcă să abordeze conflictul din Gaza si din perspectivă realistă.

”Ideea că avem de-a face cu o amenințare existențială din partea unei forțe similare este prezentă în SUA sau Marea Britanie, pentru a justifica ceea ce Israelul face acum, pentru a spune că Hamas este un soi de al Treilea Reich în devenire, că membrii Hamas sunt naziștii.

Lăsând Hamas și trecând la relația cu alte state, ce țară ar invada acum Israelul și ar fi o amenințare existențială? Iordania? Nu cred. Egipt? Nu cred. Siria, Irak? Nu cred. Liban? Nu. E vreo problemă cu Hezbollah acum? Nu. Hezbollah are 150.000 de rachete, însă nu are capacitatea de a invada Israelul, nu poate să cucerească teritorii și să le păstreze. Singura posibilă amenințare existențială pentru Israel ar fi Iranul, dacă va avea arme nucleare. Dar Iranul nu este în poziția de a invada și cuceri Israelul. Israelul are factorul descurajant suprem – arma nucleară – și nu cred că vreo țară care are arme nucleare va dispărea de pe hartă.

Nu critic Israelul pentru că a răspuns la ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie. Critic modul în care au ales să răspundă. Ideea mea este că nu are sens din punct de vedere militar să lansezi o campanie în care să masacrezi un număr uriaș de palestinieni și să-i înfometezi. Nu există nicio utilitate militară, iar din punct de vedere moral este revoltător.

Singura posibilă amenințare existențială pentru Israel ar fi Iranul, dacă va avea arme nucleare.

Ar fi putut avea un răspuns mult mai selectiv. Accentul nu trebuia pus pe pedepsirea populației civile, ci pe pedepsirea Hamas. Dar este evident că Hamas este integrat în populația civilă din Gaza. Nu putea fi altfel. Hamas nu va construi baze departe de zonele civile, deci au oferit Israelului o mare țintă. Au construit tuneluri pe sub toata Gaza pentru a se proteja, iar acest lucru este perfect logic din punctul lor de vedere.

Nu există nicio soluție cu două state

Nu cred că soluția cu două state este o posibilitate realistă. După ce s-a întâmplat pe 7 octombrie și după ceea ce a urmat, nu va fi nicio soluție cu două state. Israelienii încearcă să creeze un Israel Mare, care să includă Gaza, Cisiordania, adică Israelul de dinainte de războiul din 1967. Problema israelienilor este că în acest Israel Mare sunt 7.3 milioane de evrei, dar și aproximativ 7.3 milioane de palestinieni. Problema este că israelienii nu pot avea o democrație când, probabil, există ceva mai mulți palestinieni decât evrei.

Am fost pentru soluția cu două state, însă nu am crezut că mai este o soluție viabilă, chiar după Camp David. Acum este aproape imposibil să apară un stat palestinian exact lângă Israel. Nu am nicio alternativă. Orice s-ar întâmpla, vom ajunge în punctul în care israelienii vor dori un Israel Mare.

Israelul este un stat al apartheidului

Acest conflict nu poate fi rezolvat decât politic, nu cu forța militară. Teoretic, singura soluție politică este cea cu două state. Însă acest tren a fost pierdut, iar acum am rămas cu statu-quo-ul – adică un Israel Mare, care este un stat al apartheidului. Știu că este controversat să te referi astfel la Israel, însă Human Rights Watch, Amnesty International au publicat rapoarte importante care arată limpede că Israelul este un stat al apartheidului. Am urmărit cu atenție presa israeliană și am observat că elita israeliană se referă la Israel ca la un stat apartheid.

SUA au o relație specială cu Israelul, o relație care nu are corespondent în istorie. Este un sprijin necondiționat. Întrebarea este ce este la baza acestei relații? Unii pot spune că este în interesul strategic al Americii. Alții pot spune că este în interesul moral al Americii. În cartea mea, am demonstrat că nu este nici interesul moral, nici cel strategic al Americii. Ce avem aici este lobbyul israelian, care este un grup foarte puternic în SUA și care lucrează mereu peste program pentru a îndrepta politica externă americană în direcții care să susțină mereu Israelul. Nu este nimic amoral sau neetic în asta. Grupurile de interese dețin o putere enormă în SUA, iar lobbyul israelian este un grup de interese care are o putere enormă de influență asupra politicii noastre în Orientul Mijlociu.

Nu cred că SUA au limitat reacția dură a Israelului. Niște ajutoare umanitare au intrat în Gaza, la solicitarea SUA, însă o parte enormă a populației palestiniene moare de foame. A spune că Statele Unite au reușit să creeze situația în care populația civilă să primească suficiente provizii nu este o afirmație serioasă. Israelienii fac tot ce vor și nu există dovezi că SUA pot impune niște limite.

Pentru un președinte SUA prețul forțării Israelului ar fi prea mare

Mi-aș dori să tratăm Israelul ca pe o țară normală – când Israelul face niște lucruri care sunt interesul nostru, atunci să-I susținem, iar când nu face aceste lucruri, atunci să nu-I susținem. Nu cred că este în interesul SUA ca israelienii să mențină ocupația. SUA cer o soluție cu două state începând de la președintele Jimmy Carter, însă israelienii nu au intrat în acest joc și motivul pentru care ignoră soluția propusă de SUA este lobbyul israelian – niciun președinte nu vrea să împingă Israelul prea mult în direcția acestei soluții, pentru că prețul politic ar fi prea mare pentru acel președinte al SUA, deoarece lobbyul israelian este atât de puternic. Nu e nimic ilegal și nici amoral, este doar modul în care funcționează politica americană.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

56 de Comentarii

 1. … nu au avut niciodata bun simt.Shlomo merge necajit la Rabin si ii spune:”Rabi, sunt distrus.De ce?Stii micul meu magazin?Da.Uite, saptamana trecuta in dreapta magazinului s-a deschis un supermarket, iar ieri in stanga s-a deschis altul, ce sa mai fac?Rabinul: „Shlomo, da jos firma de la magazin si pune alta pe care sa scrie „INTRARE”.Asa sunt USA si Israel.

 2. „Israel Mare….
  Hezbollah are 150.000 de rachete,….
  Au construit tuneluri pe sub toata Gaza…
  în acest Israel Mare sunt 7.3 milioane de evrei, dar și aproximativ 7.3 milioane de palestinieni….”

  -e aceesi diaree sionistă,
  pierdere de timp.

 3. Articol exceptional…Hamas nu este terorism, este miscare de eliberarare… Iar Gaza nu e Stat, e o regiune etnica a lui Israel, o inchisoare in aer liber a lui Israel
  ..un Bantustan al lui Israel..
  Israel isi extermina etnia palestiniana…Israel e nazist, pretinde ca omoara palestinieni pentruca sunt popor inferior care nu merita sa traiasca…In Romania de azi nici un jurnalist nu ar scrie cum scrie Profesorul american…Pentru ca Romania de azi este rusofoba, deci nazista ca mod de gandire…Daca cititi Forumuri gen HN va veti convinge ca Publicul e mai nazist decat jurnalistii…Doar SUA sau Rusia pot ajuta sa iasa din gandirea nazista….Fomismul a accentuat legionarismul in Romania…Ratia de Parizer cu Soia de la NATO a amplificat gandirea nazista in Romania…

 4. Am fost câțiva, pe acest forum, care am susținut de la început, ca obiectivul Izraelului este determinarra palestinienor sa părăsească închisoarea în aer liber Gaza unde nu puteau fi Gazati. Încet, dar sigur, prin practica genocidului acest lucru se va întâmpla. Și fiți sigur ca multe slugi, care se pretind mari democrați, vor aplauda și vor cere bis la finele acestui spectacol. Asa le dictează licuriciul de peste balta și reprezentanții poporului ales și asa se comporta un cetățenii care nu doresc sa-si folosească creierul și simțurile pentru a se manifeste ca oameni, ci nu asemeni unor brute cu pretenții de elevați și apărători ai valorilor democrației. Pentru toate este un timp. Și fiți sigur ca va veni și tipul lor, a celor care ucid copii din plăcere ca să se bucure de durerea fara margini a mamelor lor.

 5. „în acest Israel Mare sunt 7.3 milioane de evrei”

  Itzik nu minte,nu are nevoie
  stie ca are de-a face cu prosti facuti gramada,
  asta spune Itik in mod dolemn:
  -Ierusalim= 600’000
  -Haifa+Tel/Aviv= 600’000
  -in chibutzii= 130’000,
  iese totalul de 7,3 milioane doar adunat cu alea 6 milioane.

 6. articol scris de un neobolsevic anti american ( desi traieste imparateste in america si mai ales antisemit .

 7. S-o trezit și ăsta abea în al treilea an al cincinalului..Dedigur ca SUA
  și Israelului e o „apă și un pământ” Suniții și șiiții dacă găsesc limba comuna și se vor împaca anglo-saxonii o sfeclesc..

 8. Acest PROFI e tipicul PROFI despre care vorbesc fara sa-i uit pe PROFI din Padurile NEDEFRISATE ale Romaniei!!! Daca ai nostri mai
  au oarece DOXA, fapt care-i incrimineaza in mai mare masura, PROFI asta al lu Marchievici, e ANALFABET FUNCTIONAL asa cum confirma tembelismele pe care le sustine!!!

 9. @ axon 14:55
  +10 ! 🎯
  În Africa de Sud, s-a ales prafu’ de apartheid. Și albii au fugit în cele 4 Vânturi.
  Unde vor fugi Evreii ?
  măRog…😜

 10. Alt articol de presa plin de gogosi .Si totusi autorul uita sa ne aminteasca cine este factorul declansator .In razboi ca la razboi .Nimeni nu tine seama de cit de puternic este adversarul .Daca ar fi asa nu ar mai fi razboaie .Hamas a atacat si omorit cetateni ai Israel .Nu i-a fortat nimeni . Au facut totul asumindu-si un risc . Suferinta este parte a riscului asumat .Nu vedem intentia Hamas de a se preda si de a elibera toti prizonierii .Cu buna stiinta Hamas isi asuma in continuare lupta si nu numai ca doresc distrugerea integrala a statului Israel dar se asociaza cu Hezbollah care isi asuma si el propriul lui destin .Nu vedem nici un fel de mila al Hamas fata de cetatenii lor ba mai mult Hamas a considerat acesti cetateni cetateni martiri care mor pentru cauza lor ca niste razboinici .Nu uitati Constitutia Iran arata catre Israel ca si obligatie cetatenesca a distrugerii Israel .Ce ar trebui Israel sa faca ? Soldati Israel mor in lupta .Cistigatorul ia tot .

 11. Africa de Sud, cu regim de apartheid, nu si-a permis sa bombardeze Soweto, insa national sionistii bombardeaza civilii palestinieni, zicand ca „tund gazonul”. Crime de razboi pentru solutia lor genocidara. Armata israeliana recunoaste ca cu al sau „friendly fire”, din 7 oct, a ucis un numar important de civili israelieni. Zicea golanul bibi de philadephia ca este nainilevenul Israelului.

 12. In Israel sant ,9.656.000 ,de rezidenti ,dintre care 74%evrei,17%musulmani,2%crestini,1.6%druzi asta in 2022,spune Wikipedia.Daca luam 8n calcul Ca in Gaza sant 2.4 milioane de palestinieni iar in CisIordania 3.3 milioane de palestinieni asta face aproape 6milioane de palestinieni +aproape 1 milion intre crestini,druzi si altii,deci evreii sant o minoritate o casta privilegiata.

 13. Pentru Ca STATUL Israel sa fie doar al evreilor,trebuie sa elimine 7 milioane de non evrei ,GOIM si sa reuseascacsa tina in frau evreii care deja sant oripilati si scarbiti de ce fac Sionistii.

 14. Un fabulist de mai sus vorbea de factorul declansator. Doar ca la mutat. Din anii 30-40 cand, prin violente si atentate teroriste palestinienii au fost alungati de pe pamanturile lor, l-a mutat in toamna lui 2023, de parca acum a inceput totul. Uita chiar si de celebrele Sabra, Shatila, Jenin, etc. Asta e o batalie dintr-un razboi intre neamuri.
  Wikipedia: „Înainte de adoptarea limbii arabe începând cu secolul al VII-lea, locuitorii Palestinei vorbeau predominant aramaica palestiniană evreiască (cum s-a observat, de exemplu, în literatura palestiniană evreiască și creștină palestiniană), precum și greacă (probabil în limba superioară sau comercială). clase sociale) și câteva urme rămase de ebraică. În acel moment al istoriei, oamenii vorbitori de arabă care trăiau în deșertul Negev sau în deșertul Iordanului dincolo de Zarqa, Amman sau Karak nu aveau o influență semnificativă.”

 15. Bre, rumane, eu l – as vota ca Presedinte in Romania pe acest profesor chiar daca e american… Este stralucitor de inteligent si de curajos…imi inchipui cat este de injurat de Cefalopodele americane majoritare, gen Charlie…Bre, rumane, eu sunt convins ca Ratiunea ta, daca ai avut – o, crezi ca nu o mai ai fiindca ti – au furat – o Rusii…sau Evreii…

 16. De luat in consideratie Ca in Gaza sant 2.5 milioane de palestinieni,3.5 milioane in CisIordania,vreo 500 de Mii crestini si vreo 500 de mii druzi si altii.Din totalul de 9 milioane 500 de Mii de rezidenti rezulta evrei 2.5 milioane.

 17. Mearsheimer e plecat cu sorcova ce sa ii ceri.Mearsheimer este cunoscut pentru poziția sa controversată privind războiul din Ucraina . El susține că extinderea NATO a fost un factor cheie care a dus la conflictul din Ucraina și că Rusia ar fi răspuns în mod inevitabil la aceasta.

  În România, opiniile și lucrările lui au fost apreciate de profesori precum Andrei Marga sau Vasile Secăreș
  https://ro.wikipedia.org/wiki/John_Mearsheimer

 18. Africa de Sud e republica BOLSEVICA intemeiata la ordinul Moscovei de ILEGALUL Mandele care a stat in inchisori cat au stat la noi Maniu si bodyguardul lui Caposu, adica cate doua zile cat au fost inregistrati si vizionati de ocnasi, dupa care au prestat sub noi identitati pe alte meridiane ale GLOBALIZARII MARXISTOID/BOLSEVICOIDE!!!

  Fiind BOLSEVICA, Africa de Sud a aderat la NOUL COMINTERN botezat BRICS!!!

  Tem bel lismul culturnic al lu PROFI lu Marchievici, pe care vad ca vrea sa-l compromita prezentandu-l generos, incepe prin asa-zisa „inexistenta a unui stat palestinian” ignorand EXISTENTA AUTORITATII PALESTINIENE pe care a capturat-o ORGANIZATIA TERORISTA
  SOVIETO-PERSANO-ISLAMISTA Hamas!!! Acest FARISEU pe care se pare ca pana si Marchievici l-a mirosit, a uitat cum sustinea abulic ca HAMAS reprezinta POPORUL PALESTINIAN, LUAT OSTATIC zic eu si a repetat acum cu alte dejectii putzind asemanator de fe cal oid, cum ca HAMAS intrupeaza „miscarea de eliberare a Palestinei”!?

  Pai, bine, ILEGALULU SOVIETIC, parca „NU EXISTA UN STAT PALESINIAN”!? Ce poti astepta de la acesti SCLAVETI SOVIETICI din SUA cand ii vezi pe SCLAVETII SOVIETICI ordinari de pe forum, dez axon nati rollasonati care jubileaza des creierat ca mai exista
  si alte specimene cu care se identifica in „cuget si nesimtiri”, precum core/Core si hemo roidzii…

 19. Misteriosul MISHTEAUX a zis-o din timp (antent la comentariile lui … clandaristic ;( CHIAR ! )

  MAGA = TRUMP = POTUS ! ( ) DRILL, DRILL, BABAY ! -> „DEMOCRATII” vor fi batuti la POMPA!

  (PS: Nu va surprinde ca ce spune pe-aici mishteaux, apare OFICIAL dupa un timp „pe-afara” ? Unde-s NULANDIERII ?)

  🙁 fi-ti cu ochii pe „27 decembrie” altfel o sa va coste romanii mei 🙂 ! [Q]
  Nimeni nu e ca paianjenii lui Q* din retea ! NIMENI ! ❤️

  TOTUL … o se intample PRECUM … pre-calculat ! 😐 „NINGE PE FED!” 🙁

 20. Misteriosul MISHTEAUX a zis din pre-timp si ca: „USA e OUT!” si ca nici UE nu mai poate da fonduri …
  si unii chiar sia cum mai cred ca nu-i ADEVARAT ! Asteapta talamb ianuarie , febriarie …da-de-, da-de … !
  REPET : UN prophet REAL … inspirat din ce-a mai profunda (!) sursa (!) n-are cum gresii ! #

  PS: Inca mai sunt multe de decodat in predictiile lui … (candva ve-ti intelege ca „puerilitatea” lui a alta, bine inteleasa = foarte informativa ! pacat ca aici pe foaie e doar 1/1000 din ce spune unde are creiere pa masura lui , s-o spuna ! 🙁 🙁 🙁

  ISRAELUL o termina fff. rau ! [Exista … un PLAN! 🙁 ]

 21. @ Margelatu…Ai tupeul sa sustii ca Rusia trebuia sa stea ca Proasta cu mainile in san si sa astepte ca SUA / NATO sa isi duca Expansiunea militara la Moscova? De unde iti vine tupeul porcesc? Din faptul ca esti tu un nazist care vrea Revansa de la Rusia? …Din faptul ca ai muci in cap si te bucuri de Ratia de Parizer de la NATO pe spinarea mortilor rusi si ucraini? Sau nu stii ca traiesti cu Ratia de Parizer cu Soia de la NATO? …Daca stii inseamna ca sustii NATO de frica pierderii Ratiei de Parizer cu Soia de la NATO. Tremuri de frica asta.

 22. Straniu e cum inca din primavara trecuta i-au trad… ghicit palnurile „democratilor” referitoare la AUGUST
  si ca straniu NOMINAL o judecatoare CANNON il va scapa de probleme acute(atunci!) !

  sub masca geniului … e si mai straniu mishteaux -> E UN REAL PROPHET !
  ❤️❤️❤️
  IQ=?
  😉

 23. 😀
  si n-a avut AZI dreptate prin ce-a avertizat proful
  atunci ?

  Nu-i USA nulandier pe butuci si dollarul …parshtie ? 🙂

 24. In fine omorim oameni , omorim copii! Slavă! PS= oare de ce de mii de ani cei ce ne-au cunoscut au devenit „anti” ?…

 25. Când citesc ce scrie CHARLIE am o greață până la vomă.Păi bine măi istețime Africa de Sud nu a fost creată de mărețul Albion pentru jefuirea diamantelor?Asuprorea negrilor a fost dispusă de Mandela? Cred că numai un rogvaiv userist putea scrie astfel de enormitate.Mai aveai să spui că si la amerloci negri au suferit din cauza lui Mandela.Mare e grădina….

 26. ..actiunile Israelului face sa renasca un alt Hitler mult mai crud…oare evreii sunt constienti de asta

 27. Dez axonatul rollasonat al Cpt core/Core care tace vorbind prin reprezentanti la orice tema brizanta a uitat ce le-am spus prost-tracilor SCLAVETI SOVIETICI? V-am spus de „N” ori, ne norocitilor, ca TATUCU lu Rasputin Stalin L-A ADUS pe ILEGALUL sau Hitler
  la o GRANITZA COMUNA in mijlocul Poloniei pe care SI-AU IMPARTIT-O fratzeste, cu toate ca stia ca-si face vecin un DIAVOL minuscul comparativ si o tzara care dupa ce cucerise centrul Europei pana la granitele Poloniei, urma sa cucereasca Vestul Europei intrand in POSESIA UNOR COLOSALE RESURSE MATERIALE, FINANCIARE si UMANE puse sa lucreze pentru viitorul MACEL BOLSEVIC MONDIAL!!!

  Va dati seama SCLAVETI SOVIETICI infami? O intreaga Europa care DEPASEA INDUSTRIAL de o suta de ori URSS-ul pe care „republica BOLSEVICA” de la Weimar o ajutase CONSPIRATIV sa refaca slaba industrie tzarista!!! Al TREILEA REICH era membru al celebrului Pakt ANTICOMINTERN care stabilise clar INAMICUL COMUN URSS si Stalin si Stalin si l-a facut vecin!!!

  Extinderea NATO, prim matelor, NU A FOST/NU E O AMENINTARE pt URSS-Rasputin stiind ca Occidentul a colaborat si investit masiv in timpul ILEGALILOR din SUA si Colhozul BOLSEVIC european, ba chiar I S-A PROPUS MONSTRULUI KAGHEBIST ADERAREA la UE si chiar la NATO!!! Mucles, Hahaha lerelor…Am uitat sa intercalez un „p” intre le si re

 28. „Nae spune:
  18 DEC. 2023 LA 17:17
  ..actiunile Israelului face sa renasca un alt Hitler mult mai crud…oare evreii sunt constienti de asta”

  MINTEA DE PE URMA ! -> esti primul care-a inteles, vor urma si altii, ce-a vrut atat de PROPHETIC sa spuna
  misteriosul MISHTEUAX (din pre-timp!) cu acel straniu ne-la-locul-lui AVRETISMENT:

  – „Mi-e frica de … POGROAME!”

  PS: nu mai judecati geniile dupa frizura sau geometria barbilor lor
  ci judecatii mereu DOAR DUPA „intrarea in realitatea” a pre-predictiilor lor ! STATISTIC ! 😐
  MIHSTEUAX e SPECIAL ! (v-a castiga „pariul” pe TRUMP ? 😉 )

  AUD ?

 29. @ Mihailescu….Parca ti – e frica sa spui de ce exista Antisemitismul? Pai d – aia exista…Ca oamenii au fost prea comozi si prea prosti ca sa isi dea seama de unde le vine beleaua….In realitate beleaua venea de la Conducatorii din neamul fiecaruia…Acei conducatori ii foloseau pe evrei ca sa se imbogateasca…Cand Prostinea saraca cerea socoteala Conducatorului acesta arunca vina pe.. evrei…Prin urmare Prostimea prindea ura pe evrei pentru ca era proasta si se temea de Conducator….La 1907 Monarhia a dat vina pe evrei pentru mizeria in care traia poporul…Smecheria a permis Monarhiei sa omoare 11.000 de tarani sa faca Genocid ramas nepedepsit.

 30. Paradoxal ca eu insnumi EVREU
  am sa distrug USR-ul
  prea bate la ochi LACOMIA lui ANTI-ROMANEASCA !

  USR-ul n-a invatat ca ca PARAZIT nu ai voie sa-ti ucizi VICTIMA pentru ca asta ar fi colateral
  SINUCIDERE ! (vor urma dezvaluiri de acte curand … care vor ingrozii la ce s-a pretat doar .. USR-ul ! )

  STIU CE SPUN ! 😐

 31. @ Charlie- avem tot mai des ocazia sa te vedem jucând în Dictatorul, dar și în rolul lui Gobles ca ministru al propagandei. Ma întreb oripilat de ce te-au trecut Americanii pe lista roșie ca apoi sa te expulzeze din tara? Dacă erau cinstiți si-ti cereau sa le împărtășești convingerile, se putea dumirit asupra lor fara probleme. Păcat. Poate ar fi cazul ca sa-ti ridice o statuie in California. Una cu brate sub forma de ramuri, ca sa poata sta linistite pasaricile democrației pe ele fără a fi deranjate de vulturi când își fac necesitățile peste trupul tău de virgina.
  Ps. Admir tirurile de mitraliera, loviturile aeriene si sunetul obuzelor pe care le efectuezi zi de zi, asa cum fac și frații tai kazari, firește întru victoria adevărului și alungarea animalelor din tara lor. O dovada in plus ca ești întruchiparea democrației. Înțeleg de ce aperi democrațiile Occidentale. Sunt asemene ție, dornice de dialog și de realism. Nu uita sa-i trimiți o felicitare lui Bideu. O așteaptă ca pe încălzirea climatica sau ca pe victoria lgbtiqistilor în lupta lor cu normalitatea și bunul simt. Roaga-l s-o salute și pe Nula Nula Nuland. Faina aia alba din care se fac covrigii cu care umbla câinii în coada în Occidentul putred si pervers.

 32. Idioțenie emanată de un specimen supus testării publice :

  „… Extinderea NATO, prim matelor, NU A FOST/NU E O AMENINȚARE pt URSS”

  Dacă Rusia ar amplasa rachete/trupe în Cuba, Nicaragua, Venezuela ar fi o amenințare pentru SUA-NATO ?

 33. Degradarea si delirul mintal si dezaxarea doctrinara religioasa a Sionistilor,che a contaminat iudausmul ortodox,religia patriarhilor lui Israel,este piaza rea si v.a duce la distrugerea Israelului.

 34. Axoane, iar ai luat-o prin miriste.
  De unde stii tu ret-ard-ule ca monarhia a omorat 11000 de tarani in 1907!?
  Nu mai da cifre, daca nu stii ce e de capul tau!

 35. In primul rând, nu jigni !
  1000, 3000, 5000 sau 11000 de țărani uciși este O CRIMĂ A UNUI REGIM ODIOS !
  În al doilea rând, dacă nu te duce căpuțul, nu incerca să-i combați pe alții.

 36. @@:
  1000 nu este egal cu 11000!
  …Ce, te-ai inspirat din scrierile „marelui” CD Gherea??
  Cu tot regretul, cineva trebuie sa mai dea peste nas acestui axon sau altor „experti”
  asemeni lui, care nu vad decat legionari si nazisti criminali in randul romanilor!
  Acest rebut odios trebuie corectat sau mai bine combatut, el nefiind altceva decat un nefericit trombon care propaga corectitudinea, spiritul fratesc si eroismul urss si al imperiilor ruse, „victime”(cum altfel), ale lacomiei europenilor, nerecunostintei romanilor si agresiunii”nazistilor”.
  Vai, vai, ce mai avocati si-au mai gasit si rusii astia!
  Imi pare rau pentru ei, eu nu le gasesc doar fapte reprobabile in sangeroasa lor istorie.
  Dar asta nu-i scuteste de judecata pentru relele facute vecinilor pe care i-au ciumpavit, amenintat si agresat, atacat, ocupat si depopulat.
  Absolut toti vecinii, luati roata din Finlanda pana in Japonia au avut de suferit de pe urma vecinatatii cu rusii la un moment dat!
  Nu e greu de demonstrat.
  Poate doar pentru axon&co!

 37. @saruman: toti vecinii rusnacilor au suferit pentru ca au fost ba nazisti convinsi ba niste imperialisti de ultima speta precum japonezii, deci rusii si-au facut singuri dreptate…or sa repete asta daca e cazul, sunt convins

 38. Citind postarea, ai unele opinii de acceptat, evident, despre „relele făcute vecinilor” de ruși.
  Sper să nu-ți lipsească din cunoștințele tale următoarele :
  – regimul comunist a fost instalat în România pe baza înțelegerilor lui Stalin cu Roosevelt/Churchill.
  – România a fost singura dintre tarile est-europene care a reușit să scape de trupele sovietice în 1958, să sfideze URSS in momentul invaziei în Cehoslovacia etc etc (cu toate comentariile de azi menite să răstălmăcească semnificațiile)
  – după așa-zisa revoluție din 1989 și până azi, cu greu i-am putea, însă , face pe ruși vinovați pentru situația noastră : trecerea economiei/bogățiilor naturale românești în posesia altora, crearea unei datorii externe de peste 160 mod euro, plecarea în pribegie a cca 6 milioane de români etc etc
  – ai dreptate despre relația URSS – Finlanda. Cea expusa sibilinic cu Japonia necesită comentarii. SUA le-au dat bombe atomice în cap japonezilor și îi țin până azi sub ocupație, în timp ce URSS … le-a luat câteva insulițe. Nu uita nici ceea ce făcuseră respectivii.
  Închei : poți să nu fii de acord cu cineva dar, când îi comentezi postările și acela nu a folosit un limbaj injurios, nu jigni. Insiști greșit, după mine, cu opinia despre 1907.
  1000 de morți reprezintă tot CRIMĂ.

 39. Sionismul este în prezent un adevărat imperiu, care a cucerit mare parte din Lume, dar în special SUA, UE, Anglia, ( aveau și Rusia, dar au pierdut-o !), ca să nu mai vorbim de România, pe care le joacă pe degete , deoarece a reușit să-și plaseze la vârf toate slugile cumpărate, că imperiul khazar, cum își spun tot ei, ca să abată atenția de la sionism, s-a format în decursul anilor folosind mai mult banul, decât armele !
  Acum însă n-a mai rezistat și și-a dezvăluit pe față, adevărata față, pe care oricine a studiat cartea lor de căpătâi „ Profețiile înțelepților Sionului” se convinge că n-a fost o făcătură, ci stilul lor de a privi restul Lumii, respectiv – goimea, pe care nu dau nici doi șekeli ( dacă-i excludem pe cozile de topor pe care le cumpără de la fiecare popor pentru a-și atinge scopurile criminale 😎 )!
  Și la fel ca toate celelalte imperii îi va veni și lui sfârșitul, pe care văd că doar mishteaux îl pre vestește, pentru că și eu, îl vedeam totuși câștigător în această fază, dar văzând de ce-s în stare să facă, ca niște descreierați sadea, cred că se va sări chiar și peste cele scrise în Vechiul Testament și-I va pedepsi mai repede pentru că au întrecut până și orice imaginație a decăderii , respectiv a căderii în păcat :
  ”Am ordonat asediul total asupra Fâșiei Gaza. Nu vor fi electricitate, alimente, combustibil, totul este închis. Luptăm cu niște oameni-animale și ne comportăm în consecință”.

  Și ce-ar fi ca să li se aplice și lor docrina „Președintele Isaac Herzog nu se referă doar la Hamas: ”Întreaga națiune este responsabilă”.”
  Păi Hitler era un mic copil pe lângă ăștia 😎

 40. USA nu a avut bun simt, adica, morala, niciodata. In schimb Israel a pierdut bunul simt dupa Al Doilea Razboi Mondial, cind evreii europeni au convins pe englezii ca Palestina este tara lor si ca aveau dreptul la un razboi etnic impotriva palestinienilor care traiau acolo de mii de ani. Dupa cea, atit Israel cit si USA, s-au imbolnavit cu schizofrenia psicotica. Epigenetica explica de ce niciunul nu o sa- si poata elibera de boala asta. Epigenetica e studiul mecanismelor moleculare care modifica expresia genetica, determinind fenotipul, fara sa se schimbe secventa in ADN. Traumas culturales, adica eveniments groaznice care a suferit o populatie, lasa marci culturale care determina constienta grupului in asa fel incit identitatea grupului se schimba intr- un mod fundamental. Holocaust e trauma culturala a evreilor. In scchimb, razboaie crunte si criminale de cucerire si control stabilite ale americanelor e Trauma culturala lor.Studii epigenetice au stabilit ca efectele unei traume culturale se extinde la fii afectatelor. In plus, se pot observa de asemenea efectos Transgeneracionale, adica, traumasteribile lasa urmesi la stranepoti.Epigenetica a demostrat ca experientele ambientale- culturale, ca traumele culturale afecteaza adinc, sanatatea mintala si purtarea persoanelor care le au suferit. Prin urmare, nu ne putem face iluzii ca americanii si evrei o sa- schimbe privirile. In cazul evreilor din Israel ieri un ziar romanesc a informat ca soldati evrei au confesat ca in primele ciocniri cu palestinienilor in orasul Tantural, au violat fetite si au ucis familii intregi arzind-le cu aruncatoare de foc. Un caz tipic de schizofrenia psicotica de origen cultural- epigenetic. Prin urmare, in cazul Palestinei, morala e data la o parte de catre evrei sionisti si supremacist, americani supremacisti, cit si de europeni

 41. ”Numărul de morți raportat de diplomații aflați în România la acea dată au fost, după cum urmează: între 3.000 și 5.000 (cifrele diplomaților austrieci) și între 10.000 și 20.000 (cifrele diplomaților francezi). Istoricii pun cifrele între 3.000 și 18.000, cea mai des întâlnită fiind aceea de 11.000 de victime.”

 42. @ parere2000: esti fratioare intr-o alta dimensiune:ce inseamna in opinia ta „imperialisti de ultima speta”?!?
  Si chiar asa, toti vecinii rusilor au fost nazisti convinsi?!? Stii tu ce inseamna asta?
  Cum adica, sa-si faca singuri dreptate?
  I-a nedreptatit cineva?
  Dimpotriva, au incalcat tratatul din anii 30 incheiat cu Imperiul Japonez, tratat pe care japonezii l-au respectat:
  Puteau sa intre peste rusi prin Siberia in iarna 1941/42 pentru a-si ajuta aliatul german, dar n-au facut-o:aveau un tratat si l-au respectat.Rusii insa, nu:au atacat in 1945 in pofida tratatului.
  Istoricul rusilor nu edte unul onorabil.
  Si ia zi-ne tu, vecinii s-au bagat peste rusi, sau invers?

  @@Saruman:
  Daca si 1000(daca au fost, de fapt nu se stie exact numarul mortilor si oricum nu a fost mai mare de cateva sute)de morti inseamna crima(si inseamna), atunci si furtul catorva insule japoneze tot furt inseamna ca este; De fapt, tu de ce te bagi in seama, nimeni nu i-a acuzat pe rusi de ceea ce se petrece la nou in tara, iar enumerarile tale nu sunt de combatut, poate sfidarea URSS de catre Ceausescu in 1968( Precum cocosul care canta pe gardul vecinilor), a punctat doar la „impresia artistica”
  Dar cum am zis si alta data, atitudinea lipsita de respect a rusilor fata de vecini a dus la conflicte precum cel din Transnistria; Romania a inteles ca rusii au o agenda proprie care sa le aduca numai lor beneficii:In felul asta nu te impaci cu vecinii.
  Asa ca sa nu se mai mire ca toate europa are rezerve fata de ei.
  Nicio tara care controleaza teritorii de marimea unor continente nu a dobandit asemenea suprafete decat in dauna indigenilor(exceptie facand, poate, China) si abuzand de acestia.

 43. Trucul mizerabil al Ciclopului din avanposturi e sa blocheze comentarii cand sunt postate doua in acelasi minut, de exemplu la 20:28 cand am patzit-o eu…Bineinteles cand e vorba de SCVLAVETZII SOVIETICI apar DOI-TREI in acelasi minut!!!

 44. În continuare la cele relatate de Armand 21:28, văd că nu se spune nimic despre crima oribilă făcută de forțele israeliene care au împușcat trei ostatici israelieni care veneau spre ei dezbrăcați până la brâu și cu steaguri albe improvizate pentru a -și dovedi intenția de a se preda !
  Tot aici ar trebui amintit că primul WW a fost încheiat, unii spun chiar provocat, pentru ca marea Britanie să renunțe la Palestina, al doilea pentru ca să fie recunoscut statul Israel și următorul , numai Necuratul și ei mai știu pentru ce 😎 !
  Realitatea e că prin anii 60 când evreii plecau din România, cică vânduți de Ceaușescu, în realitatea plătindu-și studiile făcute aici, în funcție de felul lor ( licee sau facultăți și alte institute) toți spuneau că pleacă în Palestina !
  Iar faptul că nimeni nu răspunde pentru ușurința cu care a avut loc acțiunea Hamas din 7 oct. , mai nou și de uciderea acestor ostatici, eliberați, sau evadați de/din Hamas, demonstrează că este o acțiune gândită de Bibi pentru a-și salva pielea de milioanele de demonstranți, de pedepsirea organizatorilor protestelor de către atacatori ș de o lecție dată tinerilor lgbtiști ca să le piară cheful de a mai organiza astfel de festivaluri ( poate singurul lucru bun 😉 ).

 45. (editat) ordinară care nu numai că e-n stare s-ovândă.și pe mă-sa , ca să fie recunoscut de ta-su, continuă să delireze absurd ,mințind ordinar și repetitiv ( cea mai gogonată – 60.000 de morți la loviluția de acum, iată , 34 de ani) , insultând gratuit inclusiv autorii articolelor, iar în rest tot ce-i pute lui, fără să-și dea seama că-i mirosul lui specific de care nu poate scăpa, odată pentru că nu-și dă seama și odată că ar trebui să se spele…de toate păcatele pe care le face denigrând și insultând niște doamne, pe care ca să-și scuze mitocănia și misoginismul încearcă să ni le prezinte drept masculi.
  (editat)(editat)(editat)(editat)(editat)

 46. Răspunzi la întrebare sau pretinzi, în continuare, că … te blochează „Ciclopul din avanposturi” ?

 47. Oare nu si statul Israel este o Republica parlamentara unica incepand cu anul 1947-1948 ? O Republica condusa de catre evrei REimpamanteniti si alesi pe mandate fixe. De ce NU a RAMAS un ‘regat monarhic unit’ precum in traditia lor straveche/a anilor 1047-932 BC ?

  La fel ca România de dupa anul 1947 ! O Republica condusa DOAR de catre Români PAMANTENI, SUVERANI si ALESI in mod AGNATIC (pentru mandate fixe) .
  Asa precum CEREA si traditia neamului nostru din epoca cea straveche IE/1500 BC, epoca BASILEILOR geto-dacici, conducatori tribali de tip PAMANTENI, SUVERANI si ALESI in mod AGNATIC !

 48. Oare nu si statul Israel este o Republica parlamentara unica incepand cu anul 1947-1948 ? O Republica condusa de catre evrei REimpamanteniti si alesi pe mandate fixe. De ce NU a RAMAS un ‘regat monarhic unit’ precum in traditia lor straveche/a anilor 1047-932 BC ?

  La fel ca România de dupa anul 1947 ! O Republica condusa DOAR de catre Români PAMANTENI, SUVERANI si ALESI in mod AGNATIC (pentru mandate fixe) .
  Asa precum CEREA si traditia neamului nostru din epoca cea straveche IE/1500 BC, epoca BASILEILOR geto-dacici, conducatori tribali de tip PAMANTENI, SUVERANI si ALESI in mod AGNATIC .

 49. N-am înțeles de ce „javră ordinară”, sau :
  „Mizerabil caracter și urâtă pocitanie, pe care n-o suportă nici oglinda din baie, ce-i lipsește, de când s-a spart la prima și ultima lor înfățișare !” trebuie editate, iar toate insultele acestui caraghios:
  „SCLAVETI SOVIETICI infami”,
  „prost-tracilor SCLAVETI” „SCLAVETII SOVIETICI ordinari de pe forum, „dez axon nati rollasonati care jubileaza des creierat ca mai exista si alte specimene cu care se identifica in „cuget si nesimtiri”, precum core/Core si hemo roidzii…”
  „Mucles, Hahaha lerelor…Am uitat sa intercalez un „p” intre le si re” (adică lepre), apar cu duiumul și astea doar în subsolul acestui articol ?!
  Nu mă faceți să cred altceva și să procedez în consecință !

 50. „Bun simț?” in politică?!!!
  Si mai ales, la cine?!
  La americani?!!
  Si la evrei?!
  Americanii si evreii le fac palestinienilor fix ce le-au facut colonistii europeni populatiilor indigene de pe pămînturile Americii!!

  Henry Kissinger: ”A fi dușmanul Statelor Unite este periculos, dar a fi prieten este adesea fatal. America nu are prieteni sau dușmani, ci doar interese.”
  Să vedem cat de fatală poate fi „prietenia” SUA cu Israelul!!

 51. ceea ce face azi Biden si acolitii in lume va face oculta maine in toata lumea.
  se va zice cum ca e un razboi pentru pace si democratie, dar in spate se vor elimina cei care sunt cu Hristos.
  Hristos e serbat in noaptea de duminica spre luni , el se naste atunci, dar cei de azi vor sa l scoata din inimile oamenilor.
  viitorul pe planeta va fi sub puterea celui rau.,

 52. Ref Mearsheimer

  El este unul dintre puținii americani care este mai presus de orice dubiu în ceea ce privește patriotismul său : “ When he was 17, Mearsheimer enlisted in the U.S. Army. After one year as an enlisted man, he obtained an appointment to the United States Military Academy at West Point, which he attended from 1966 to 1970. Commissioned at graduation, Mearsheimer then served five years as an officer in the United States Air Force.”

  La 17 ani s-a înrolat în armată ca voluntar unde după un an de front în Vietnam a intrat la West Point 4 ani după care a servit 5 ani ca ofițer de Aviație înapoi în Vietnam.

  După 10 ani de cătănie a intrat la o facultate civilă și și-a luat doctoratul în relații internaționale.

  Deci nu el nu are da socoteală nimănui despre patriotismul său , că deh , patriotismul se dovedește pe front cu arma-n mâna sub gloanțele inamicului și nu vărsând fiere și venin sub pavăză anonimatului pe forumuri.
  https://en.wikipedia.org/wiki/John_Mearsheimer

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.