Medicii de familie, țepuiți de guvernanți!

Societatea Naţională de Medicină Familiei/Medicină Generală (SNMF) cere Guvernului, Ministerului de Finanţe, CNAS să remedieze „urgent” problema restanţelor la plăţile către furnizorii din asistenţa medicală primară aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

SNMF precizează într-un comunicat transmis, marţi, că în lipsa unor astfel de măsuri, fiecare cabinet de medicină de familie va fi nevoit să solicite în instanţă plata creanţelor restante împreună cu dobânzi penalizatoare calculate conform prevederilor legale în vigoare.

Sumele restante datorate de către Casele de asigurări reprezintă venitul cabinetelor din care se achită salariile personalului – medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate, personal de întreţinere, impozitele datorate statului, plata utilităţilor, chirii, redevenţe, rate către bănci, consumabile, materiale de curăţenie, se explică în comunicat.

SNMF atrage atenţia că cele aproximativ 10.000 de cabinete medicale din asistenţa medicală primară se află pentru a patra lună consecutiv în cursul anului în situaţia în care primesc banii cu întârziere sau prin decontări parţiale, iar acest fapt determină dificultăţi în funcţionarea normală şi „incertitudini în ceea ce priveşte respectarea prevederilor contractuale”.

Reprezentanţii SNMF semnalează că, în cursul lunii noiembrie, au fost onorate facturile în procent de aproximativ 60%, fapt care a determinat dificultăţi la plata obligaţiilor cabinetelor medicale, a cheltuielilor cu utilităţile.

„Mai mult, ne aflăm în a doua săptămână din decembrie fără a încasa diferenţele şi în faţa unei lipse totale de transparenţă din partea Caselor de asigurări cu privire la perspectivele onorării obligaţiilor de plată. Cabinetele medicilor de familie au ajuns să funcţioneze având în faţă multiple incertitudini între care cea mai importantă este onorarea plăţilor viitoare în cursul lunii decembrie”, a transmis SNMF.

Organizaţia mai atrage atenţia asupra necesităţii unui sistem informatic funcţional, fără sincope, blocaje zilnice, care să nu pericliteze munca profesioniştilor din sistem şi să nu îngrădească accesul asiguraţilor la servicii medicale.

Conform SNMF, din cauza nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţia furnizorilor de servicii medicale de către CNAS, „asiguraţii nu îşi pot dovedi calitatea de asigurat şi nu pot beneficia de drepturile lor garantate prin lege”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. „medicu’ da faiglia” trebuie sa dispara. in afara de „vaccinuri” copiilor, cu intimidare si japca, retete si trimiteri NU face nimic! CARE ESTE PROFESIA VOASTRA DOMNILOR? DE ASISTENT? DE SECRETARA? CE DUMNEZEU SUNTETI VOI? NICI CAL NICI MAGAR! AVEM NEVOIE DE DOCTORI! nu de „medici” si „specialisti”. nu de slugi ale corporatiilor bigpharma!

  2. Televizorul a devenit în Romania medic care tratează orice boli cu tratament din import! De ce medici de familie daca și ei sunt obligați să livreze bolnavilor medicație de pe listele impuse politic dar fara asumare risc deces?!

  3. La cat te duce mintea, pe tine te vindeca doctoru` Popa, cu Cimitirol, Parastazol, Gropamicina si extract de limba de clopot.

  4. DAȚI-LE ȘI DÂNȘILOR CÂT CER! ÎMPRUMUTAȚI-VĂ -DACĂ PUTEȚI ! PESTE 10 ANI NU VA MAI FI LUME!

  5. sunt niste…odata a mers cineva apropiat la medic, avea nevoie de un exsudat faringian pt ca tot facea mereu rosu in gat si desi platea de ani de zile mii sau zeci de mii de lei a spus ca s-au terminat banii pt anelize era nov. si peste doua luni poate sa-i dea trimitere. Cui a dat acel medic fondul de analize care-i era repartizat platitorului de CAS si CASS? Sunt niste excroci, incompetenti specializati in scrieri de retete cu valori mari ca sa le iasa bonusuri de la farmacii si altii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.