Medicul Răzvan Constantinescu, audiat la UMF (transcript)

Acuzat că ar fi prejudiciat imaginea UMF Iași când a denunțat că studenții sunt obligați să se vaccineze, medicul Răzvan Constantinescu a fost audiat de comisia de etică a instituției. Din comisia care l-a audiat pe dr. Răzvan Constatinescu a făcut parte și președintele Colegiului Medicilor din Iași.
Iata textul audierii, integral:

Pentru că foarte mulți prieteni și cunoscuți mi-au cerut să le povestesc „cum a fost”, m-am hotărât să prezint transcriptul ședinței. Având în vedere că în Codul de etică și deontologie profesională universitară al UMF Iași nu se stipulează că ședințele Comisiei de etică ar fi secrete și nu se interzice expres publicarea conținutului discuțiilor, am decis că pot face cunoscut măcar ceea ce am spus eu în cadrul audierii, fie doar și pentru caracterul extrem de instructiv al modului în care mi-am formulat apărarea. Cum – exceptând președintele comisiei (care a și condus audierea) – niciunul dintre ceilalți membri nu a luat cuvântul, textul va fi prezentat sub forma unui dialog între mine (RC), cu replicile redate întocmai, mot a mot, și doamna președinte (P), cu replicile în rezumat succint (doar cât este necesar pentru păstrarea coerenței expunerii).

După ce am semnat consimțământul pentru înregistrarea audierii și mi-a fost prezentată componența comisiei, am solicitat date despre circumstanțele în care s-a luat decizia convocării mele.

RC: – Comisia de etică se poate și autosesiza sau este nevoie de o reclamație?

P: – Se poate și autosesiza, dar, în cazul dumneavoastră, e vorba de o reclamație.

RC: – Studiind Codul de etică și deontologie, am văzut că reclamantul va rămâne neștiut. Eu (râzând) știu despre cine este vorba, textul reclamației poartă patina magiei domnului profesor Mircea Onofriescu, mă rog, știu că nu puteți confirma sau infirma; dumnealui susține că eu aș fi denigrat universitatea, dar nu precizează fraza sau cuvintele denigratoare, ci dă, așa, un text mai amplu de-ale mele și vă lasă pe dumneavoastră să deslușiți singuri unde ar putea fi eventuala „denigrare”.

Pentru mine, convocarea în fața Comisiei de etică este o umbră, o pată și – sigur, așa prevede Codul – dar eu nu cred că este în regulă ca oricine să poată reclama pe oricine… Dacă vine cineva și spune că eu am fluierat acum trei luni în biserică, comisia ia în seamă, este obligată să dea curs reclamației?

P: – Nu, dar aici e vorba de o declarație care implică totuși imaginea UMF-ului și am decis s-o luăm în considerare deoarece are legătură cu valorile Codului de etică.

RC: – Bun, deci această comisie își asumă, practic, reclamația. Am primit și eu textul, dar nu am înțeles unde-i „denigrarea”. Ca să vă pot răspunde aplicat la întrebări, v-aș ruga să-mi spuneți la ce articol/paragraf/literă din Codul de etică s-ar încadra prezumtiva mea faptă.

(panică generală, 20 de secunde de tăcere, apoi intervine doamna jurist al instituției indicând articolul și litera; eu știam unde mă va trimite, eram cu degetul la pagina respectivă, astfel încât am luat la interpretat formulările vizate din Cod)

RC: – L-am găsit. Art. 21 punctul (4): „constituie încălcări ale obligației de loialitate…” ș.a.m.d., litera d) „desfășurarea de acțiuni menite să discrediteze Universitatea sau să afecteze în mod grav imaginea și prestigiul acesteia” și litera e) „să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea Universității”. Eu nu am „desfășurat acțiuni”, eu am exprimat o opinie, nici vorbă să afectez „în mod grav” (auzi!) prestigiul Universității. Din contră, eu îmi respect obligația de a apăra imaginea Universității, tocmai arătând că, în mediul nostru universitar, există o diversitate de opinii, există medici care, pe de-o parte, își exprimă liber părerile, pe de altă parte nu sunt de acord cu măsurile discriminatorii care nu sunt, conform Art.13 paragraful (3), prevăzute de vreo lege; în felul ăsta, lumea zice „uite, la UMF este democrație, sunt oameni care se opun unor decizii discutabile”… așa înțeleg eu să apăr imaginea Universității.

Eu am criticat o decizie; dacă aș critica o decizie a premierului Cîțu, asta ar însemna că denigrez România?! La punctul e) scrie „să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea”… Dar cine stabilește dacă sunt neconforme sau conforme cu realitatea? Uite, de exemplu, ieri, Curtea de Apel Cluj a desființat o Hotărâre de Guvern care tocmai asemenea discriminări conținea: test sau vaccinare pentru a participa la nunți, competiții sportive, manifestări artistice ș.a.m.d.; până alaltăieri, criticile ar fi fost neconforme cu realitatea, astăzi ele sunt, invers, conforme cu realitatea (!)

Dacă ne uităm la definiția din DEX a termenului „denigrare”, vedem că este echivalent cu „ponegrire”, „defăimare”, „calomniere”; păi, „calomniere” nu înseamnă să spui că cineva e prost (asta e injurie), ci să spui că cineva a săvârșit ceva ilegal, ceva rău – aia e calomnie! Cum ar veni, eu n-am calomniat, dar sunt acum calomniat prin această reclamație, că am denigrat Universitatea. Dacă, de exemplu, aș fi zis așa: UMF-ul a vândut diplome false unor cetățeni italieni, în timpul mandatului rectorului Vasile Burlui, sau că acum zece ani mă rugam prin telefon de doamna profesor Carmen Dorobăț să înceteze circul din curtea spitalului de Infecțioase, cu studenți stând la coadă cu carnetele cu 100 de euro în ele (că veneau plângând la mine), sau că membri ai comunității academice din care și eu fac parte s-au dus la DNA și au depus denunțuri mincinoase la adresa rectorului în funcție, Vasile Astărăstoae, astea – da – ar fi constituit lucruri grave, denigratorii, dacă ele nu erau adevărate. Dar, ce să vezi, ele s-au dovedit ulterior a fi adevărate, deci „denigrarea” inițială nu mai era acum deloc denigrare.

Eu am protestat împotriva unei decizii care chiar încalcă etica universitară, conform acestui Cod (fluturându-l)! Iată, la Art.13 paragraful (3), precum și la Art. 42 litera c) – că mi-am notat conștiincios – scrie așa: „În UMF Gr. T. Popa nu sunt admise discriminări pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminare, cu excepția măsurilor afirmative prevăzute de lege” (iar la paragraful 5 se precizează că se referă și la evaluarea academică a studenților), or testarea și vaccinarea nu sunt deocamdată măsuri afirmative prevăzute de lege.

La Art. 42 litera d) se spune așa: „abuzul de autoritate pentru a impune nejustificat propriile teorii, concepte sau rezultate asupra persoanelor din subordine” – adică teoriile astea care încep să cadă, și-n Statele Unite, și-n Europa, rând pe rând, cu măștile, cu virusul de la lilieci etc. Deci mie, în calitate de cadru didactic care are examen pe 17 iunie, mi se impune de către superiorii ierarhic o teorie și sunt discriminat prin măsuri care nu sunt prevăzute în vreo lege. De asta am protestat eu! Și cred că în felul acesta am apărat acest Cod de etică pe care-l folosiți: el interzice discriminarea, eu am atras atenția că este încălcat. Iată, acum apar într-o lumină favorabilă. Mai ales că scrie aici, la Art.7, că printre valorile și principiile promovate în mediul academic din UMF Iași figurează, chiar la punctul 1), libertatea academică; și este descrisă mai jos, la Art.9 paragraful (2): „presupune dreptul oricărui membru al comunității academice de a-și exprima deschis opiniile…” Iar la punctul următor scrie: „este garantat tuturor membrilor comunității academice a UMF Gr. T. Popa dreptul de a critica public, întemeiat și argumentat, încălcările standardelor profesionale…” Am adus argumente, deci am respectat acest punct. Și am argumentat că Universitatea – n-am formulat chiar așa, ca să nu fie prea… „defăimător” – vrea să se înscrie în cohorta asta de, cum să le spun eu, „colaboraționiști”, că și Timișoara s-a înscris în campanie, la fel și Bucureștiul, acum, iată, și Iașul vrea să se remarce. Eu am numeroase grupe, mi-am notat, în care erau 4 studenți vaccinați din 9 și, imediat după această decizie, s-au vaccinat încă 4; adică a fost o relație directă între această Decizie, atacată de mine, cu caracter de constrângere și amenințare (că pierd anul dacă pierd sesiunea), și „maratonul de vaccinare”. Ca ulterior să raportăm și noi, uite, am mai vaccinat 6000 de tineri… Și al 9-lea student mă suna plângând: „Eu ce fac?” La fel cum mă sunau prin 2010 studenții doamnei profesor Dorobăț. Ce puteam să le răspund?

Nu înseamnă că avem o conducere proastă, oricine poate greși. Și aceasta este o decizie, după părerea mea, greșită și eu nu ezit să afirm asta. Și-am mai scris acolo ceva, cu character negativ, din păcate: că am fost de multe ori mândru – și voi mai fi, probabil – de apartenența mea la această instituție, dar de data asta îmi este rușine, că suntem universitate unica în țară cu asemenea decizie; adică am vrut să avem exces de zel ca să fim acolo, în frunte…

P: – Are cineva din comisie întrebări?

(pauză compensatorie)

P: – Domnule doctor, nu este obiectul acestei ședințe dacă Decizia Consiliului de Administrație al UMF a fost bună sau nu. Însă ar fi fost preferabil ca aceste argumente să le aduceți mai întâi în fața comunității științifice, înainte de a le face publice. Diferențele de opinie le discutăm în cadrul instituției și după aceea ne exprimăm în afara cadrului academic. Nu este locul acum să discutăm argumentele pro și contra vaccinării. Dumneavoastră ați afirmat, cu durere, sunt convinsă, că vă este rușine că sunteți membru al UMF-ului, ceea ce evident creează un curent de opinie nefavorabil UMF…

RC: – Nu, că este un sentiment de moment, trecător, nu-l poți reprima, nu-l poți reține.

P: – Dumneavoastră ați abordat direct calea publică, fără a discuta aceste opinii înainte cu cineva, un responsabil din UMF, trebuiau mai întâi discutate aceste probleme în comunitatea științifică.

RC: – Doamnă doctor, nu aveam altă cale, mai erau câteva zile. Eu nu am avut intenția de a iniția o dezbatere de opinie, un seminar, un simpozion în care să ne sfătuim unii cu alții, eu am inițiat un protest public, singurul care putea avea eficiență sau putea alina mihnirea celor care se simțeau discriminați. În această privință, nu există alternativă, decât cea publică.

Eu sunt surprins: nu am făcut Etică în facultate (sunt bătrân și disciplina a fost introdusă în program mai târziu), dar îmi place domeniul și am citit după aceea; din cărțile și cursurile profesorului Astărăstoae și ale dumneavoastră am aflat și mi s-a întipărit în minte următorul lucru extrem de important pentru profesia de medic: că orice act medical necesită consimțământ – până aici, nimic nou – și anume un consimțământ LIBER. ”Liber” înseamnă fără constrângeri sau amenințări. Cum mai poate fi un consimțământ „liber” când apare constrângerea „nu intri la examen!”? E ca și cum eu aș avea un pacient cu suspiciune de cancer gastric și, după ce i-aș explica în ce constă, cum se face și la ce folosește, i-aș rezuma: „domnule Ionescu, pentru a pune diagnosticul și a alege cea mai bună cale de tratament, este absolut necesară această endoscopie digestivă superioară; vă rog să fiți de acord și să semnați consimțământul informat”, iar el mi-ar răspunde că are încredere în mine, a înțeles că riscurile sunt infime și disconfortul minim, dar îi este frică totuși și refuză explorarea, mă roagă să nu mă supăr… și atunci eu i-aș spune „bine, atunci să știți că eu nu mai vin la vizită, va veni doar rezidentul meu”. În cazul în care, în consecință, pacientul ar semna acum foaia de consimțământ, ar mai fi acel consimțământ „liber”? Eu cred că acestea sunt lucrurile care ar putea preocupa Comisia de etică, nu pârele unui reclamagiu cunoscut! N-am văzut Comisia de etică să ia vreo atitudine față de acea Decizie a Consiliului de Administrație care este un abuz. Și aș mai avea un subiect important în atenția Comisiei, tot așa, poate vă autosesizați: că Decizia asta, pe care-am atacat-o eu și în instanță, îndeamnă studenții noștri să participe la un experiment medical care folosește terapie genică (însuși producătorul spune că e în fază de testare până la finalul lui 2023), ceea ce cred eu că este cea mai gravă abatere de la etica medicală!

P: – Mai doriți să adăugați ceva?

RC: – Nu, nu, eu speram că membrii comisiei mă vor întreba lucruri… Aș vrea să sintetizez, la final, răspunsul meu la această audiere: 1. Nu am denigrat nimic, din contra. 2. Nu aveam altă cale. Asta cu „comisia”, să așteptăm…

P: – De ce?

RC: – Pentru că mai erau doar câteva zile până la sesiune. Și eu am acum examen, pe 17, și-mi grăbesc avocatul să finalizeze cererea de suspendare a Deciziei. Studenții au pierdut procesul, dar acuma am eu! Vreau și eu la examen! Și eu nu doresc să fac niciun test! Nu-i prevăzut în lege, nici în contractual meu de angajare, că trebuie să fac teste înainte de examene. Să văd și eu dacă îndrăznește cineva să mă dea afară din examen!

P: – Ar trebui să anunțați conducerea UMF.

RC: – Da, eu am fost convocat de domnul Rector, eram extrem de bolnav în acele zile, l-am sunat, dar nu mi-a răspuns… Altădată colaboram, vorbeam în unele zile de două-trei ori… Acum sunt un dușman al politicii partidului. Eu am văzut lucrurile astea și în liceu, de asta nu mă tem și voi rămâne de neclintit. Oameni care-l încurajau, în particular, pe tatăl meu, că-l susțin și admiră, dar în public, când se uita în jurul lui, vedea gol. Îl lăsau singur. Ca urmare, a devenit transfug și proscris și eu nu l-am putut vedea cinci ani. Deci nu e o noutate pentru mine. Așa se instalează dictatura. Cât o să pot, o să lupt din toate puterile. Cu politețe față de comisiile de anchetă și de toate celelalte. Urmează Colegiul Medicilor. Să mă iertați că v-am ocupat timpul aiurea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18
Author

45 de Comentarii

  1. Un papagal de la Moldova … in budigai adio pasiune , model Oprea ,vai mama lui de infatuat CSG

  2. E greu de ințeles cum un medic, care a studiat presupun și a luat niște examene, să nu priceapă ce inseamnă un virus, ce este o pandemie, sau cum funcționează un ARN mesager..Să nu te vaccinezi inseamnă că ești ultra ortodox, adică domină prostia. Astfel de ”medici” practic nu au ce căuta in medicină, printre oameni,.Cu atît mai puțin retribuiți cu sume colosale, deși ei sunt de fapt contra..sistemului și a sănătăți..

  3. A inceput actiunea „haituiala dezvaluirii adevarului” despre coro si vaccinuri?! Omul are perfecta dreptate! De ce sa nu se afle adevarul din toata manipularea mincinoasa?! E democratie!, fiecare are dreptul la opinii si pareri!

  4. Orice medic responsabil si profesionist bun, care gândește cu constiinta proprie nealterata politic, ar trebui deja să-și dea seama că UMF Iasi a luat-o complet razna.
    Administrația și Consiliul Director (Rectoratul) au dat dovadă de o lașitate de-a dreptul stupefiantă si fugă de răspundere cedând, cerințelor unei retele oligarhice pharma-politice dictatoriale și anti-intelectuale. Grupurile de interese anti-romanesti au infiltrat, abuzat si privatizat întreaga școală publica , de la generala pana la Universitati. Si din astfel de motive /cauzalitati tinerii nostri sunt indemnati ( eronat) de parinti sa emigreze.
    Dr.Astarastoae poate sustine seminarii de etica medicala si etica bioetica pentru re-convertirea sefilor politici din UMF Iasi…

  5. Pe asta il chinuie talentul de activist PSD, tot timpul a fost pe INVERS!O rusine pentru lumea medicala

  6. Traiasca Partidul National Lăbăral si Partidul #U-Sekurist din Romania !
    Urraa !
    Uite asa niste politruci care nu inteleg ce cauta ei in viata lor, intervin cu brutalitate si in viata altora…
    „Cine nu-i cu noi e impotriva noastra”, tovarăsi lăbărali !

  7. Daca vin unii si zic. Toti oamenii sa faca operatie de extirpare ….ca sunt de rasa inferioara. Cine nu e operat nu are voie la examen.
    Uie sorosh.

  8. @Marele urs
    E si mai greu de inteles cum unii accepta sa fie cobai, pentru ca asa dicteaza „cineva”. Un medic care stie ce-i ala virus, nu accepta sa fie cobai in cadrul unor experimente genetice.
    Sa accepti sa te „vaccinezi” neconditionat e un semn de prostie… in special intr-o pandemie cu rata de mortalitate sub 2% !!!
    Cei ce scapa cu bine din aceasta „pandemie” pe cai naturale/nevaccinati (adica 98% !!!) nu conteaza…

  9. Pacat ca in lumea medicala nu sunt mai multi asemenea prof. Razvan Constantinescu.Pe aia din comisie i-a facut muci cu propriul regulament.Bravo stimabile !

  10. Tot respectul!!
    Dar sa fie constient, cu cat este mai articulat — profesional, intelectual si logic –, mai cunoaste si legea si afiseaza curaj prin contrast cu lasitatea generala, cu atitudinea generala de turma neganditoare sau credula si ignoranta sau semi-analfabeta functional ori ultra-ideologizata, dar cu pretentii, functii si spate asigurat, cu atat mai mult va fi vanat si atacat miseleste fiindca pune in mare pericol chiar esafodajul sistemului plandemic.
    Acum ar fi momentul ca cei care au constiinta si verticalitate sa se stranga in jurul acestui om. Profesionisti din toate domeniile si avocati! Din nefericire, avem experienta vidului din jur a rarilor disidenti adevarati din tzarisoara… Speranta ca totusi azi va fi altfel moare greu… Vad ca mediul academic incearca sa miste ceva-ceva.

  11. Fekete Tulipan, tu nici la unghia mica de la piciorul stang a distinsului profesor, nu te ridici.Priveste in oglinda ,iar pe cretinul ce-l zaresti ,trage-i o flegma vartoasa ,că tare merită .La fel poti proceda si pentru marele urs si tarfa Oltului,ca doar sunteti de la aceeasi unitate !

  12. @Doina Mortului@Marele Scurs : Crapa fierea in voi , n’asa ? As zice sa nu lasati sa va crape toata deodata ! Faceti-va portii ! Veti avea nevoie ! De acum o sa aveti parte de multe ocazii in care sa savurati placerile pe care le aduce un crapat de fiere !

  13. Pe medicul anestezist care nu stie sa calculeze o probabilitate il judeca vreo comisie de ceva, de prostie, de ticalosie, de speriat babe gata speriate, de creat panica, etc. ? Asta e speriat ca lumea functioneaza fara el. Si mai era o disperata, Moldovan, ce mai face ? Si altul numit Badea, care la fiecare aparitie minte ca vaccinul imunizeaza, asta nu merge la bulau, nu i se ia autorizatia de practica ?

  14. Zi-le domnule doctor . Curajul de a spune adevarul e ceva rar in Romania . BRAVO !!!!

  15. @ Q : sa ii pupi dreaptul acestui maimutoi ALDE , ridicat strict politic pe unde a umblat!Daca poti si stangul , e la discretie, sunt la vedere la cum umbla Sclavi daca va nasteati, nu erati mai umili, autohtonii lui Peste…

  16. Sedinte bolsevice in care se infiereaza cu manie proletara orice opinie contra vantului, adica impotriva doctrinei imuabile venite de sus: „adevarul e ce spunem noi”.
    Ca si in vremurile comunismului „pe fata”, si acum in vremea bolsevismului mascat disidentii sunt rari: e greu sa te opui curentului.

  17. Lumea e o mare scena iar noi actori in piesa care se joaca.Lipsa de caracter,prostia ,lacomia si absurdul sunt astazi personajele principale!Felicitari D-lui prof. Razvan Constantinescu.

  18. Opa! A aparut Marele pui da Urs! Ai fost la supt, puiule? Ti-au dat baietii doza de piuit?
    Hai, zi!… ca esti dastept acuma, zi cu vaccinurile alea pe care tre’ sa le faca si copiii! – nu ca adultii ar trebui sa le faca -, copiii astia care n-au avut nici o treaba cu covidu’ pi#dii maro a lu’ Arafat, viitorul puscarias pa viata (asta pentru ca s-a abolit pedeapsa cu moartea).

  19. Felicitari pt. atitudine.In comisia aceea de etica nu a luat nimeni cuvantul!!!!!!!(au fost intrebati de presedinte -pauza-)fapt ce arata ori jena ca participa la aceasta mizerie,ori lasitate in a se confrunta cu D-l R. Constantinescu . Cu un astfel de OM (prof. Constantinescu ) tara asta mai poate spera . Rusine adunaturii de „molii ” -se stie ca astea nici macar nu bazaie !!!

  20. Ce mândru este de isprava dânsului medicul Răzvan Cinstantinescu se vede după aerul de He, He, He din actuala poză. Se vede din formulările prețioase de care este plin de sine: tip “ panică generală, 20 de secunde de tăcere” formulare ce poate fi credibilă la o bodegă de cartier nu la niste medici, sau obrăznicii de mediocru către o colegă “Eu nu am avut intenția de a iniția o dezbatere de opinie, un seminar, un simpozion în care să ne sfătuim unii cu alții”, culminând cu afirmația de turnător patentat “ acum zece ani mă rugam prin telefon de doamna profesor Carmen Dorobăț să înceteze circul din curtea spitalului de Infecțioase, cu studenți stând la coadă cu carnetele cu 100 de euro în ele” “(că veneau plângând la mine” Confidentul studentelor. Cu se poate să lucrezi într-un centru universitar de tradiție și să fii un asemenea mediocru, o persoană care nu ai minime noțiuni de etică colegială. Comisia de etică a universității deacă există înseamnă ca are dreptul să te audieze, și tu te aperi scurt și la subiect la întrebări nu făcând pe deșteptul și terfelind-ți colegii în mod mizerabil.

  21. Pentru Fekete Tulipan…n-ai nici rușine și nici rațiune, și pe deasupra ești și un laș ordinar!

  22. Subscriu cu toți cei de aici care au comentat favorabil pentru doctorul Răzvan Constantinescu, un om adevărat și un patriot. Pe deasupra și un profesionist desăvârșit.

  23. Azi sunt in dispozitie pt citate celebre… ?
    Articolul excelent tradus de dl Marchievici azi m-a predispus.
    Citez cu traducere libera:
    „If you want total security, go to prison. There you’re fed, clothed, given medical care and so on. The only thing lacking… is freedom.”/ „Daca vrei securitate totala, mergi in puscarie. Acolo esti hranit, imbracat, ingrijit medical samd. Singuru lucru lipsa e… libertatea.”

    „May we never confuse honest dissent with disloyal subversion.”/ „(Fie ca noi) sa nu confundm vreodata disidenta/dezacordul/opozitia onesta cu o subversiune neloiala.”
    „A people that values its privileges above its principles soon loses both.”/ „Oamenii (sau un popor) care isi pretuiesc privilegiile mai mult decat principiile curand le vor pierde pe ambele.”
    Dwight D. Eisenhower

  24. Sa nu te vaccinezi cu seruri experimentale sub amenintari diverse, mai mult sau mai putin voalate inseamna sa gandesti. Iar cei care insinueaza altceva sunt niste bolsevici de extractie fascistoida. Cum este marele scurs.

  25. Ca mai avem oameni adevarati, tara nu-i pierduta. Chiar daca tara e plina de #rezistenti care se delecteaza langa gunoaie la o consumatie pt ca se simt in elementul lor. Fiecare OM ESTE LIBER SA ALEAGA daca se vaccineaza sau nu UMF IASI a incalcat drepturile omului si ar trebui membri senatului condamnati pt santaj si discriminare.

  26. Daca folosesti cuvantul „budigai” te-ai dat singur de gol ca esti corcitura maghiara sau romaneasca, depinde de procent. Este explicabila atitudinea ta de milog, asa zis roman ros de complexe seculare. Frustati ca ai tai nu au dat niciodata oameni de valoare Romaniei. Si nici nu vor da.

  27. Felicitări domnului doctor!
    Altfel, sa-i ignore pe primii doi postaci, pigmeii Doina și Moș Martin, abonați
    pe viață la prostie.

  28. Vin in sprijinul domnului doctor cu urmatoarele observatii legate de mortalitatea in lume din diverse cauze. Morti de covid 19 anual 2.5 milioane de persoane (3.75 milioane pe toata periada de 18 luni), morti de cancer anual 7.2 milioane de persoane, si nu se scandalizeaza nimeni din OMS sau guverne, morti din cauza fumatului 4.4 milioane de persoana si nu declara nimeni pandemie pentru fumat, morti din cauza alcoolului 2.3 milioane de persoane(cat la covid) si nici un guvern sau OMS nu este ingrijorat ca sa declare lupta impotriva alcoolismului. Si ami sunt si alte cauze, intre care mortalitatea infantila este , narcoticele, accidentele rutiere care sunt comparabile cu mortalitatea de covid care este si ea fals declarata mare ca sa se promoveze „vaccinarea”

  29. @ Câțuvencu — Cum e posibil sa gandesti asa?!
    Cu alte cuvinte, din „colegialitate” sa accepti incalcarea legii, a regulamentelor de ordine interioara si, mai mult, sa ingadui ca studentii sa piarda anul/examenele si banii cheltuiti la studii?!! Adica sa accepti tacut si spasit — dintr-o falsa loialitate fata de bresla — coruptia, abuzul de functie/putere, incalcarea unor drepturi si batjocura tinerilor din banii carora universitatea castiga si are locuri de munca?! Pai nu se face de rusine chiar lupul de paza, „comisia de ETICA”?! Cum sa nu fii ironic cu niste oameni cu functii si responsabilitati de care par sa nu aiba habar, care se poarta ca niste diletanti, nu-si cunosc regulamentele, dar joaca nesimtit la zaruri soarta unor copii, in fond. Exact acest soi de falsa obedienta fata de autoritati obraznice si abuzive in Ro, de sus pana jos, a facut posibila ruinarea constiintei civice si a tarii! Cine oare a „manjit” pe cine? Pentru indrazneala de a-si exercita drepturile legale cand ele sunt grosolan incalcate comisia de ETICA initiaza un mic linsaj disciplinar, sa stie si altii ce ii asteapta in caz de nesupunere. Cum se cheama asta, daca stii?

  30. Unora li se pare ca societatea este o colectivutate organizata pe structura ierarhica de obedienta militara in care taci si inghiti abuzurile, orice ar fi. Nu care cumva sa zdruncini coeziunea, increderea in superiori, si a poporului in rectitudinea legendara eroica a armatei. Ca de aia si avem coordonarea programului pandemic si Institutul Cantacuzino pe mana militara. Vai de noi… sa bagam spaima si supunerea in populime… Eram la un pas de declararea „legii martiale” de leadership-ul nostru sclipitor!

  31. RESPECTUL MEU, Domnul Doctor! „Ei” au voie sa decreteze PE SEST vaccinarea obligatorie prin SANTAJ, fara a cere parerea cuiva, dar medicul Răzvan Constantinescu nu are voie sa spuna in public cA nu-i place, ca nu s-a consultat cu „Ei”… Circul de pe lume! Intr-adevar, asa se instaureaza dictatura.
    Dar ce gasesc eu foarte interesant: 1) UMF-ul a vândut diplome false unor cetățeni italieni, în timpul mandatului rectorului Vasile Burlui? 2) acum zece ani Carmen Dorobăț să înceteze circul din curtea spitalului de Infecțioase, cu studenți stînd la coadă cu carnetele cu 100 de euro în ele? 3) membri ai comunității academice s-au dus la DNA și au depus denunțuri mincinoase la adresa rectorului în funcție, Vasile Astărăstoae?
    Pai astea sunt TOATE chestii PENALE! Ce fac organili Statului da Drepti? …de 10 ani!

  32. In general vaccinarea nu poate fi obligatorie. Azi atat Pfizer cat si Moderna au aprobare de urgenta si sant inca in categoria de medicament experimental. Se incalca tratate internationale care spun ca nu poti forta cetatenii sa ia un tratament experimental. In plus fiecare om are convingerile si temerile sale legate de vaccinuri stim sigur ca intr-un procent mic ele pot creea diferite probleme de la tromboze la miocardite etc. Pe termen lung nu stim problemele date de vaccinul mrna. In plus aceste vaccinuri nu impiedica total contractarea bolii si deci un vaccinat poate sa fie purtator si sursa de covid chiar daca se estimeaza ca are o incarcatura redusa. Pentru protectie exista alternative precum purtarea mastii, aerisirea si distanta.

  33. „am văzut că reclamantul va rămâne neștiut.”
    -nu poate,anonimele nu se iau in considerare,nu mai suntem pe vremea luptelor cu gladiatori;numele
    reclamagiului va trebuie ca sa va puteti apara!
    (comisia trebuia injurata in plen).

  34. Mai sunt in țara asta și oameni curajoși, cu știința de carte, care nu se lasă călcați în picioare de minciună planetara. Felicitări domnule doctor! Am vrea câți mai multi doctori da se comporte cu demnitate și profesionalism
    Care pandemie ?

  35. Felicitări d-le doctor. Frumoasă argumentare și frumoasă atitudinea. Aș sublinia ideea că vaccinul nu e chiar un vaccin ci este terapie genică și experimentală. Studenții , mai ales cei de la medicină, ar trebui să înțeleagă .

  36. Felicitari unui ADEVARAT MEDIC ROMAN! CURAJ, ONOARE SI MORALITATE! RESPECT! (iata ca mai exista ONOARE SI MORALITATE inca in unii ROMANI!)

  37. Din „citatele”dementului de Iasi:
    1.Răzvan Constantinescu: Școala -PUȘCĂRIE DE COPII
    2.In luna februarie 2020 cand romanii sa pregateau sa intre in izolare la domiciliu, la inceputurile pandemiei Razvan Constantinescu radea de cei care poarta masca de protectie: „Gripa pentru prostii isterizati. Ca să-i lămuresc pe imbecilii care umblă cu chiloțeii pe nas prin aeroporturi”
    3. Razvan Constantinescu despre protestatari, la Europa FM: „Sunt idioti si boi, dar i-as trata!”
    4.Alta,de la imbecil:” „Nu port masca in afara activitatii profesionale si nu ma vaccinez”
    5. „Nu-l serviti pe boul asta daca nu are masca!”. Razvan Constantinescu se plange in 24 ian 2021 ca a fost agresat intr-un magazin: „Eram elegant, cu costum negru si cravata asortata, rosie. Ma gandeam ca-l adun de pe jos daca-i traznesc una
    Am renuntat si am zambit”:)))Teribil lord, moncher ….
    6.Alta,de la doctorica:”Generatia ”i-phone” poarta barba si glezne goale, masca de panza pe facies, urla ca vrea nu stiu ce tara ca afara, iese la proteste in mod ovin, se vaccineaza in draci ca sa-si faca rost de vreo leucemie si apoi se plange ca statul nu face nimic pentru ei, nu ii pune biberonul”

  38. Majoritatea medicilor este obedienta fiind dependenta de statul care-i plateste bine. Medicii au locurile de munca asigurate si cu ce mai pica pe langa au o viata foarte buna in Romania comparativ cu milioanele de amarasteni din jur, unii dintre acestia chiar cu studii comparabile cu ale medicilor. De acea sunt dresati si nu misca in front. Si-ar pierde privilegiile comparandu-i cu alti salariati. Este totusi rusinos ca doar cativa dintre ei au verticalitate si mandrie profesionala. Restul a ramas cantonat la mizeria de pe timpuri, ba unii se mai erijeaza in pozitia de comisari. Or fi dintre fostii (sau actualii) turnatori.

  39. Nu vă mai sfădiți cu vaccinații! Unul ce s-a injectat, nici el nu ştie cu ce, ce judecată poate să aibă?
    Iar cu cei ce mint cu bună ştiință, nici atît. Aceştia ce întrețin minciuna cu siguranță nu s-au vaccinat s-au au făcut-o cu apă de ploaie.

  40. Sunt de invidiat domnule CM cei care dețin adevărul absolut când este vorba de ei, care se simnt mai competenți de cânt o comisie și indiferent de întrebare glisează spre a arăta cât sunt ei de deștepți și atotștiutori. Mai este la Cotidianul domnul Piperea căruia cultura și cunoștițele profesionale nu au reușit să-i “rafineze natura”.

  41. Aceiasi postaci platiti sa denigreze ,oameni inteligenti,cu coloana vertebrala,empatici,cu constiinta.Asta se intampla in orice societate.cum apare un om corect,cum se pun tirurile pe el,sa-l denigreze.Se observa ca nu este de vina oranduirea,ca este comunism sau capitalism,oamenii sunt de vina,scursurile societatii,oportunisti care castiga intodeauna,pentru ca sunt lipsiti de scrupule.Tot timpul se da vina pe socialism,pe comunism ,dar iata cum se manifesta acesti indivizi in ,,democratie,,Asa cum boierii puneau botnita taranilor cand culegeau viile,asa se intampla si acum cu botnita pusa ,ca oameniii cu personalitate puternica sa nu mai vorbeasca,toti sa asculte doar ce se spune si ce li se transmite la televizor Interesul material si cresterea pozitiei sociale,obedienta,slugarnicia este caracteristica poporului roman.Cand unul este atacat,ceilalti se indeparteaza de el si accepta trendul gloatei de asupritori,denigratori,si se alinieaza lor. A pune pumnul in gura ,unui om ,care are o anumita,parere ,un anumit punct de vedere este josnic. Toata cinstea si respectul fata de DR RAZVAN CONSTANTINESCU.Este un exemplu pentru ceilalti medici ahtiati dupa bani.

  42. Marele urs e un big Ox. Poate domnul doctor e in tema mai mult decat altii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.