Megaafacerea Romexpo, aprobată tacit în Senat

Legea prin care statul renunță la proprietatea terenurilor ROMEXPO va fi aprobată tacit vineri, 3 iulie, în Senat. Practic, terenul de circa 33 de hectare din nordul Capitalei, deținut de RAPPS dar dat în concesiune către Camera de Comerț și Industrie a României, va fi transferat cu titlul gratuit către aceasta din urmă. Se va astfel liber megaproiectului de peste 3 miliarde de euro pe care CCIR și compania Iulius, controlată de omul de afaceri Iulian Dascălu, l-au preconizat la ROMEXPO, și anume construcția a14 clădiri cu înălțimea de până la 42 de etaje, locuințe și un mall. Cum a fost posibil acest lucru deşi proiectul a primit raport de respingere în Comisia economică? Prin adoptare tacită. Din plen a fost retrimis la Comisie, susține senatorul Silvia Dincă. Potrivi Codului administrativ, OUG nr 57/2019, bunurile, implicit şi terenurile, aflate în proprietatea privată a statului nu pot fi decât concesionate, date în administrare sau închiriate. Legea nu prevede transferul gratuit din proprietatea privată a statului către o persoană juridică sau o structură asociativă, aşa cum este Camera de Comerț a României, a spus Dincă.

De ce Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), o organizaţie neguvernamentală cu personalitate juridică, ce ar trebui să sprijine mediul de afaceri, luptă atât de aprig pentru obținerea proprietății asupra acestor terenuri? Răspunsul: pentru a le putea face bancabile, adică, pentru a putea da aceste terenuri, pe care se află întreg pavilionul ROMEXPO, în garanție, către bancă, ceea ce ar putea permite începerea lucrărilor pentru proiectul gigant al CCIR, în valoare de 3 miliarde de euro.

Spre finele lunii trecute, Comisia Economică din Senat a respins proiectul de lege prin care se transferă, gratuit, terenul pe care se află complexul expozițional „Romexpo” către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR). Președintele Comisiei, senatorul Daniel Zamfir, a declarat că că există „impedimente” în legătură cu acest transfer, potrivit Agerpres. „Am invitat primarul general astfel încât să se găsească o formulă prin care Primăria Capitalei, Camera de Comerţ şi Industrie şi cu un dezvoltator de proiect să creeze o înţelegere tripartită prin care toate entităţile să dezvolte propriile interese: să avem o sală de concerte şi o sală de sport, Camera de Comerţ să îşi modernizeze pavilioanele, iar partea privată, dezvoltatorul, să creeze un business care să aducă beneficii tuturor”, a explicat Zamfir.

Cabinetul Orban a pasat Parlamentului sarcina de a decide sau nu transferul proprietății terenului de la ROMEXPO la Camera de Comerț și Industrie a României de la RAPPS, conform unui document guvernamental. Miniștrii s-au ferit să dea un răspuns tranșant la o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007, iniţiată de deputatul PMP Emil Marius Pașcan și de un grup de parlamentari PMP. Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007, cu modificările și completările ulterioare, propunându-se, în principal: transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei Naționale a terenurilor proprietate privată a statului transmise în folosința gratuită a acesteia, care, până la intrarea în vigoare a prezentelor reglementări, nu au fost revendicate (cele pentru care există cereri de restituire în curs de soluționare urmând a se transfera după clarificarea regimului lor juridic), în vederea desfășurării activității specifice cu caracter de continuitate; acordarea posibilității Camerei Naționale de a îndeplini servicii publice sau funcții ce implică exercițiul autorității de stat prin delegarea acestora de către autoritățile publice competente; instituirea și stabilirea modului de organizare și funcționare a Catalogului firmelor, ce reprezintă evidența tuturor profesioniștilor și care urmează a fi întocmit și actualizat periodic de către Camera Națională; – stabilirea ca componența colegiului de conducere și durata mandatului membrilor acestuia să fie stabilite prin statutul Camerei Naționale, cu asigurarea reprezentativității tuturor categoriilor de membri ai Camerei Naționale (în prezent legea stabilește un număr de 27 de membri); mutarea atribuției de întocmire și publicare a Buletinului Oficial al Camerei Naționale din sarcina Colegiului de conducere în sarcina președintelui Camerei Naționale.

”Semnalăm faptul că dreptul de folosință gratuită constituit în favoarea Camerei Naţionale în temeiul Hotărârii Guvernului
nr.1709/2004 privind unele măsuri referitoare la dreptul de administrare și folosință asupra unei suprafețe de teren, proprietate privată a statului, cu modificările ulterioare, acordă acestei entităţi prerogativa posesiei și dreptul de a culege fructele bunurilor, conform destinaţiei. Luând în considerare caracterul esenţialmente revocabil al dreptului de folosință de către titularul dreptului de proprietate precum şi împrejurarea că o astfel de manifestare de voinţă a fost exprimată prin Hotărârea Guvernului nr. 501/2010 privind încetarea dreptului de folosință gratuită asupra unor terenuri proprietate privată a statului nu rezultă care este motivul pentru care inițiatorii propun și susțin ieşirea definitivă din patrimoniul statului a bunului imobil ce face obiectul măsurii.
Nu în ultimul rând, atragem atenția asupra faptului că pentru terenurile care fac obiectul inițiativei legislative, statul va plăti
despăgubiri de peste 300 de milioane de euro”, se spune în punctul de vedere al Guvernului.

Camera de Comerț și Industrie a României cere să obțină dreptul de proprietate pe terenul de la ROMEXPO și se angajează să nu îl vândă timp de 30 de ani sau mai mult, în funcție de decizia legiuitorului. Astfel, CCIR, instituție condusă de Mihai Daraban, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, are posibilitatea să demareze fără opreliști a megaafacerii de 2,87 miliarde de euro pe care a anunțat-o împreună cu omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul grupului Iulius, la Centrul Expozițional din nordul Capitalei. ”CCIR dorește reglementarea juridică a terenului în sensul transmiterii acestuia în proprietate, fără a avea dreptul să-l înstrăineze pe o perioadă de 30 de ani sau chiar mai mult, în funcție de opțiunea legiuitorului. CCIR dorește să investească astfel în dezvoltarea activității ROMEXPO pentru ca acesta să fie integrat pe deplin în circuitul internațional, pe o piață competitivă. O astfel de dezvoltare, atât de complexă și completă, are capacitatea de a oferi ceea ce lipsește Capitalei, de la o sală multifuncțională, concepte culturale, facilități publice, până la pol de dezvoltare economică și de sprijin pentru antreprenori”, susțin reprezentanții CCIR.

Camera de Comerț și Industrie a României este acționar majoritar al ROMEXPO S.A., cu un procent de 91,26 %, societate care are în patrimoniu toate clădirile, construcțiile anexe și platformele aferente Centrului Expozițional ROMEXPO. Potrivit HG nr. 1907/2004 și, respectiv, HG 2127/2004 CCIR are recunoscut dreptul de folosință gratuită asupra terenului pe o perioadă de 49 de ani, fiind în fapt același teren pe care ROMEXPO își desfășoară activitatea de mai bine de 47 de ani. În baza legislației actuale, CCIR nu poate valorifica dreptul său de folosință gratuită în vederea demarării amplelor obiectivelor investiționale propuse. Legislația privind autorizarea executării lucrărilor de construcții limitează decisiv potențialul de dezvoltare al terenului de către CCIR în baza actualului drept de folosință. Terenul de 42 de hectare se află în proprietatea RAPPS.

CCIR și Iulius vor să ridice pe terenul de la ROMEXPO 14 turnuri, cu înălțimea de până la 42 de etaje, locuințe și un mall. ROMEXPO a inițiat un Plan Urbanistic Zonal prin care și-a arătat intenția de a realiza proiectul, iar acesta a primit deja aviz de oportunitate de la Primăria Capitalei. În toamna anului 2017, o firmă parte a Grupului Iulius, controlat de Iulian Dascălu, dezvoltatorul mall-ului de lângă Palatul Culturii din Iași, a semnat un acord cu CCIR și ROMEXPO prin care s-a angajat să dezvolte proiectul imobiliar la ROMEXPO. Proiectul este unul ambițios, în condițiile în care în București în ultimii 30 de ani nu s-au construit atâtea turnuri.

În paralel, CCIR dorește să continue proiectele inițiate cu Primăria Capitalei, inclusiv cele care vizează transformarea pavilionului central în sală polivalentă, precum și alte facilități publice, pentru care își exprimă convingerea că pot fi găsite soluții eficiente și o colaborare orientată exclusiv spre impactul pozitiv produs în comunitate. ”Demersul propus nu poate fi văzut ca o simplă dezvoltare imobiliară, ci ca un parteneriat care oferă multiple oportunități pentru mediul de business național, implicit, pentru Stat. Terenul nu este oferit gratuit investitorului. Acesta își va achita obligațiile financiare privind folosința terenului către Camera de Comerț și Industrie a României, fonduri care vor fi direcționate pentru programele de susținere a mediului de afaceri autohton”, au spus oficialii CCIR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Un mare tun dat de catre amicul lui Ciocannys. De ce nu face licitatie pentru posiblii investitori si a semnat deja cu Dascalu ?

  2. O alta hotie,marca Parlamentul Romaniei!
    Macar organizau o licitatie de ochii lumii,ce e aia donatiie cu „titlu gratuit”catre particulari?
    In mod sigur este bagata reteaua SIE/SRI de care apartine RAPPS pana la gat…
    Sunt curios cum va lupta media cu aceasta hotie /jaf pe fata …

  3. “ De-avem un cimitir în sat/ Ni-l faceți lan, noi, boi în jug. / Și-n urma lacomului plug / Ies oase și-i păcat! (…) / Voi ce-aveți îngropat aici? / Voi grâu? Dar noi strămoși și tați / Noi mame și surori și frați! / În lături, VENETICI! / Pământul nostru-i scump și sfânt, / Că el ni-e leagăn și mormânt; / Cu sânge cald l-am apărat, / Și câte ape l-au udat / Sunt numai lacrimi ce-am vărsat … / Noi vrem pământ! G. Coșbuc

  4. Urmeaza privatizarea judetelor Iasi, Cluj si Constanta si vinderea la bucata a Carpatilor Meridionali ! Miine poimiine parca vad ca va treziti dimineata si constatati ca stati pe o strada care a devenit peste noapte propietate a companiei Google iar sectorul vecin e deja in acte proprietatea statului austriac ! …

  5. Haaallooooooo, senatorii, ce faceti? Dormiti pe banii nostri? Faceti „blaturi” cu bunurile Statului Roman? NEMERNICILOR! NERUSINATILOR!

  6. Bai frate, americanii au adunat turnurile din marile orase intr-un singur loc. Ei ii spun „downtown”. In rest orice mare oras american este normal ca aspect, vezi strazi linistite cu cladiri al caror nivel de inaltime este limitat prin lege. In Romania ca la nimeni, niste ‘zgarie nori’ (este drept, modesti) sunt presarati alandala peste tot. Referitor la acest proiect, in zona respectiva precis nu exista infrastructura necesara pentru 14 mastodonti, se va face la hei rup pe banii bucurestenilor. Mai bine amenajati zona ca parc de distractii sau orice este de folos publicului. Toti bucurestenii vor castiga, se vrea insa ca doar securistii si ai lor sa profite.

  7. Cine este seful senatului de a permis un asemenea megatun ? De ce super deontoloagele televiziuni nu fac scandal pe tema asta ? A da, trebuie da ne mai zica de 10k de ori cum ne spalam pe maini si cum stam la 2m unul de altul…

  8. Țara asta nu se face bine! Corupția la nivel.inalt,spagile de zeci,sute si chiar milioane de euro au dus la DEVALIZAREA României. Nu au pic de conștiință,de cinste,de patriotism sunt puși numai pe îmbogățire fără margini,nu tin cont de nimic.
    PS.
    Nici de avertismentele de infringement,de trimitere a României in fata Curții de Justiție de la Luxemburg
    pentru jaful din pădurile țării.
    Se fură fără oprire!
    Ce să facă papitoiul Costel când mafia lemnului are in componenta oameni din silvic,poliție, administratie,justiție, guvern,parlament,etc.
    E fluviu de bani care parțial se revarsă către cei din mafie.
    De ce nu da guvernul HG ca volumul de masa lemnoasă ce se taie sa fie de 10milioane metri cubi pe an si nu de 20?
    România nu mai are combinatele,fabricile atelierele de mobila si alte produse pe care le avea înainte de 1989 când volumul aprobat anual era de 14 milioane metri cubi.
    La robinetele de bani murdari care distrug Romania se branseaza alternativ PSD si PNL. Unii mai mult(PSD) alții mai puțin (PNL) ca timp,dar sunt tare însetați.
    CINE SA-I ARESTEZE? SA SE ARESTEZE SINGURI?
    E PUTRED TOTUL! Nu mai nicio speranță .

  9. PSD are majoritatea in Parlament!
    PSD este vanzatorul!
    PSD se da apoi mare patriot.
    Ei tovarasi, tot „Ciolanis” este de vina?
    Deschideti ochii la votarea din toamna, caci de nu, deschideti punga!

  10. PSD-ul ce face? Doarme in bocanci ori este pe blat cu PNL-ul? Doar are conducerea ambelor camere ale Paramentului Romaniei! Chiar considerati ca va mai crede lumea?
    Va inselati domnilor si este trist ca vin alegerile in curand; cu tot Covidul lui Arafat si a lui peste prajit.

  11. P.S.: E trist de tot ca la viitoarele alegeri parlamentare nu avem pe cine alege.
    PSD-ul Nu ca vedem ce face si ce poate;
    PNL-ul un Nu hotarat; mai bine mergem in Congo…
    ALDE, Nu ca sunt marii Tradatori;
    USR-ul, Nu, ca nu au muncit niciodata si au pretentia sa conduca. In plus au principii gaunoase si sunt borfasi;
    PMP-ul, nici atat, Ii conduce marele securist Petrov.
    UDMR-ul, Mu ca nu-s romani si au treaba cu Trianonul;
    Cat despre Umanistii lui Voiculescu, ajunge; tara s-a fript la europarlamentare cu gasca lui popa Terhes. Nu-i suficient sa detii Antena3 cu un Gadea rasuflat.
    Mai bine pune iohanniSS de vreun referendum si il trec structurile securiste.

  12. Astept reactia doamnei
    Weber. Daca tace, nu mai este o doamna. O trec si
    pe ea pe lista Mafiei.

  13. Când o cer interesele sri nu contează nici parlamentul nici guvernul.daraban are interese și are un preș in funcție.mai contează un parlament de vânzători? Și dacă era pnl majoritar tot aşa votau. Aşa a făcut PNL cu alocatiile întâi a propus dublarea alocațiilor acum reclamă lipsa banilor. Pentru securiști s-au găsit bani de majorare cu 25 procente a lefurilor deci Ce alta dovadă mai vreți. Parlamentul este o adunătură de măscărici.

  14. entitatile care gestioneaza afacerile imobiliare din RO au legaturile si informatorii lor in „structurile decizionale „. Pe scurt planul este o copie pentru Bucurest a ceea ce s-a intamplat la Timisoara. Concentrarea birourilor corporatiste intr-un areal ” central”, concentrarea spatiilor de retail al retelelor transnationale, concentrarea consumatorilor, a sclavilor fericiti corporatisti, toate cu scopul maximizarii profiturilor si controlului capitalist exercitat de „elita din umbra” a economiei capitaliste din RO…
    Compromisul in gandirea si praxisul ” conducatorilor” propulsati in structurile statului au deschis si deschid portile absurdului si iresponsabilitatii. Tara este prada unor lichele pseudotehnocrate, agentii intereselor straine , politice si corporatiste in Romania. Liderii reali nu mai descoperim decat in cartile de istorie. Capitalismul-casino, investitorii speculativi, nu produc si nu sustin oameni care gandesc responsabil fata de populatia locala, personalitati care sa poata dezvolta economia sociala, sa intareasca suveranitatea Statului.

  15. Astia au innebunit de tot! De ce nu zgarie nori in Bucurestiul iubit, dominat de cutremure ! Sau turnurile gemene ? AAAAAAAA nu se mai organizeaza expozitii? Nu mai are CCIR de unde sa ia bani? ca sa plateasca un apparat SUPRADIMENSIONAT? De ce nu o intreaba pe hilariata care visa sa-si puna coroana de presedinte? De cativa ani, de cand intreaga lume e in stand by, nimic bun nu se mai intampla in lumea larga. Acum grupul vessel a lansat un filmulet in care in limba rusa cu traducere perfecta in engleza se spune ca lui Trump I s-a facilitat presedintia DATORITA lui Putin… hahahahahaha serios? Cainele turbat ataca tot ce misca… iar noi sa facem bine sa stam bland, ca la finele anului e vremea sa culegem roadele, si unii si altii… Serios!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.