Membru CSM: A existat un protocol între INM şi SRI

Victor Alistar, reprezentant în CSM al Societăţii Civile, a declarat, miercuri, că există un protocol între Institutul Naţional al Magistraturii şi SRI. Precizările, în contextul dezbaterilor din ultima perioada privind protocoalele dintre instituţii din sistemul judiciar şi SRI.

„S-a prezentat, printr-o notă (n.r. la CSM) situaţia protocoalelor. S-a confirmat faptul că există protocol între Parchetul General şi SRI, cel pe care l-am văzut, şi un alt protocol care l-a înlocuit pe acesta. (..) A existat un protocul între CSM şi SRI încheiat, cred, în 2014 şi denunţat în martie 2017, în continuare secret dar în proces de desecretizare, un protocol între IJ şi SRI, care este în procedură de desecretizare. (..)Tot astăzi s-a comunicat că a existat un protocol între Institutul Naţional al Magistraturii şi SRI, care priveşte aspecte de siguranţă cibernetică şi de servere, care sunt uzuale. Nu este cauzul să băgăm la comun toate subiectele. Ne interesează dacă din perspectiva independenţei justitţiei (..) protocoalele secrete au adăugat, modificat, alterat conţinutul stabilit de Parlament prin lege organică”, a declarat Victor Alistar la Tvr.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani.

Protocolul dintre Parchetul General şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Nițu (prim-adjunct al Procurorului general) și Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) și aprobat de Laura Codruța Kovesi (procuror general la acea dată) și George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află „constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2”. Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Aflam de tot felul de protocoale. Poate cineva trece si la protocoalele MAI , exemplu cu directiile de taxe si impozite…

    Dar NIMENI nu cere:

    1. de urgenta Parchetul militar sa se autosesizeze fata de Coldea, Maior, Kovesi… procurorul general etc. (cati or mai fi din sri si-si duc mizeria in statul dreptilor in fata securistilor de azi );
    Adrian Sarbu – denuntul dat publicitatii – face foarte clar incadrarea faptelor;

    2. Sa se ia atitudine si sa se ceara cu vehementa nu numai desecrtizarea deciziei CSAT-ului dar si o decizie care sa abroge in totalitate decizia mizerabila din vremea basescului … a statului paralel>

    3. Vorbiti altfel degeaba! Cei de la SRI arata ce vor ei si protocoalele isi urmeaza cursul infect in continuare.

    4. Cum raspund astia – inchisoarea este mult prea putin – pentru ceea ce au facut din Romania ?

    5. Sa se caute si eventualele crime desfasurate de acoperitii mafioti ai statului paralel.

    (vezi procuroarea otravita, cel de la sri mort prin inchisoare, procurorul sinucis prietenul lui ponta….etc.

    Asa vorbim sa ne auzim

    Felicitari Antenei 3… dar au relatii cu alte posturi TV (CNNN -spuneau ).. au transmis ei si celorlalti ce se intampla in tara noastra ?

    Europarlamentarii romani (nu aia ce apara interesele altor tari) au facut ceva in acest sens? Ca asa sa-i vedem pe la tv din tara si acolo unde ar trebui sa se manifeste zilnic… au facut ceva ? Sau stau la umbra tradatorilor Ivan si Macovei?

    Si nu in ultimul rand a facsut ceva dl. Nistorescu pentru ca sa fie verificat cel ce se ocupa de comentarii pentru a nu le respinge pe cele ce sunt impotriva statului paralel?

  2. @Moesia: Subscriu la cele spuse !

    PS.Dl Nistorescu este fie dus cu pluta,nu stie ce s e intamapla fie complice la aceia care cenzureaza comentariile ce sunt impotriva statului paralel si le exclud ,ceea ce inseamna ca ce apare nu feflecta adevarul
    .Adevarule ste reflectat atunci cand se redau comentariile pro si contra, fara selectie si directie impusa de ziaristii, moderatorii, adminii -fanii statului paralel.

  3. ps.scuzati cacofonia si greselile.
    sunt revoltata de unii „comisari” ai cotidianul.

  4. Protocolul a fost vizibil și de pe Lună atunci cănd discipolii de la INM ai lui Dănileț , se aliniaseră ca niște ciocărlani moțați pe treptele de la ICCJ ca să sporescă numărul magistraților nemulțumiți de modificările legilor justiției .

  5. In concluzie, noua securitate, la fel ca si cea veche, se pisha continuu pe cetateni iar cetatenilor bag sama ca nu le pasa?! Unii chiar consuma.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.