Merceologul din fruntea Ministerului Apărării

Gabriel-Beniamin Leş, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Apărării, are o importantă activitate publicistică în domeniul merceologiei, conform CV-ului postat pe pagina Senatului României. Pe lista publicațiilor se află: „Merceologie”, „Bazele merceologiei”, „Managementul siguranţei alimentare şi expertiza merceologică”, „Introducerea în studiul merceologiei şi problematica calităţii” etc. În ciuda pregătirii sale economice, cu specializare de marketing la Universitatea de Vest Timișoara și cu un masterat în ,,Managementul financiar contabil şi juridic al firmei”, la Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş” Arad, Leș a fost numit în octombrie 2015 secretar de stat – Departamentul pentru Armamente, Ministerul Apărării Naţionale. A reușit performanța să rămână în post și în vremea guvernării Cioloș, fiind schimbat din funcție în octombrie 2016.

Leș a fost avizat de comisiile reunite pentru apărare şi securitate naţională, cu 19 voturi pentru şi 11 împotrivă. Audierea acestuia s-a desfăşurat cu uşile închise, comisia pentru apărare votând şi în acest caz ca presă să nu aibă acces în sală. „O să continuăm înzestrarea armatei şi, bineînţeles, în perspectiva celor 2% (din PIB) este nevoie pentru înzestrarea armatei pentru proiectele majore. Să nu uităm că înca în acest moment noi suntem beneficiari ai securităţii date de NATO, dar trebuie să fim şi furnizori şi trebuie să fim capabili să avem nişte capabilităţi cerute de structurile NATO. Este semnată cererea pentru o nouă escadrilă. O escadrilă de doar 12 avioane nu este suficienta ca să creăm acea capabilitate de care avem nevoie”, a declarat Leş după audiere. Întrebat ce îl recomandă pentru funcţia de ministru al Apărării, Leş susţine că activitatea de secretar de stat şi proiectele derulate în perioada în care a ocupat acest post. „Activitatea pe care am depus-o ca secretar de stat în cadrul departamentului pentru armament, partea de înzestrare şi proiectele pe care le-am derulat în cursul acestui an. Partea de transportoare 8×8, pe modernizarea fregatelor, pe cerinţa de avioane F16, partea de C4ISR, adica intelligence, recunoaştere, senzoristică. Sunt 12 proiecte”, a declarat Gabriel Leş. De abia în 2016 a terminat cursurile Colegiului Naţional de Apărare – Securitate şi bună guvernare.

Activitatea publicistică:

2004 – Merceologie, ed. Daya, Satu-Mare
2006 – Bazele merceologiei, ed. Daya, Satu-Mare
2006 – Bazele merceologiei şi teoria calităţii, ed. Daya
2007 – Managementul siguranţei alimentare şi expertiza merceologică, ed. Daya
2007 – Managementul calităţii, asigurarea calităţii perin certificare şi standarde, ed. Daya
2008 – Introducerea în studiul merceologiei şi problematica calităţii, ed. Daya, Satu-Mare

Întreg CV-ul îl puteți vedea aici

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.