Metodă garantată: Dacă protestezi, iei salariu mai mare

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a promis că salariile lucrătorilor din sectorul feroviar de stat va crește după ce aproape 1.000 de sindicaliști din toată țara au protestat în fața ministerului, cerând condiții decente de muncă, investiții și reorganizării căii ferate.
„Vor fi creşteri de salarii la CFR. Avem prinşi bani în buget.
Sunt oameni care lucrează foarte mult, în condiţii grele”, a spus Cuc,  fără să spună însă cuantumul majorărilor. Sindicaliștii prezenți în fața ministerului au spus că un mecani de locomotivă ia un salariu de încadrare de aproape 2.400 lei după 30 de ani de muncă. „Cerinţele noastre sunt mari, suntem conştienţi că nu se poate. Poate că noi am dori o majorare de 40% – 50%, dar este posibil dacă obţinem şi un 15 – 20% , să semnăm un Contract colectiv de muncă, este posibil să nu semnăm. Acum noi aşteptăm şi mandatul membrilor noştri din teritoriu, că până la urmă ei decid. Un mecanic de locomotivă care este cel mai bine plătit din sistem are salariu de încadrare de 2.380 lei după 30 de ani de muncă, în prag de pensie, la care se adaugă sporurile în funcţie de activitate – ore de noapte, cap de secţie, prime festive. El poate ajunge la un brut de maximum 5000 de lei. Dând jos 42,5%, rămâne cu 2000 şi ceva până în 3000 de lei salariu. Ori, un mecanic de locomotivă în decembrie ’89 rămânea în mână cu 5000 de lei la lichidare. Ceilalţi feroviari sunt plătiţi mai prost decât mecanicul de locomotivă”, a declarat Iulică Măntescu, preşedintele Alianţei Federaţiilor Tehnice Feroviare.
La finele anului trecut, sindicaliștii de la Metrorex au cerut lefuri mai mari cu 50% însă au primit 20%, evitând în ultima clipă declanșarea grevei generale. S-a încheiat un nou Contract Colectiv de Muncă ce a fost  înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) în data de 5 decembrie 2018 pentru a intra in vigoare.
Mai dificil este însă pentru sindicaliștii din sistemul de sănătate. Luna trecută, aceștia au pichetat Ministerul Sănătăţii, iar după întâlnirea cu ministrul Sorina Pintea au transmis că apreciază reluarea dialogului, dar raportarea sporurilor la salariul din 2019, pentru toţi angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială, precum şi eliminarea sporului de continuitate din plafonul de 30% sunt condiţii ne-negociabile.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

5 Comentarii

  1. CFR a fost pus pe butuci de sarsaila Basescu tocmai ca sa poata camarila lui sa vanda zeci si zeci de mii de vagoane de cale ferata si sute de locomotive la fier vechi. Basca mii de km de ecartament Stephenson sau ecartament ingust.

  2. Inteleg, inteleg , dar ma intreb ce face sindicatul Metrorex ? Cum de nu a amenintat ,inca, pe bucuresteni ,cu oprirea circulatiei garniturilor de metrou , daca nu le cresc salariile ? Totul , ca de obicei , cu aceiasi regie , cea a santajului nerusinat ! Pana la urma , bravo lor , daca bucurestenii , in frunte cu nabadaioasa d-na Firea , tac si inghit galusca ,… ca metroul nu este al bucurestenilor , ci este proprietatea privata a Metrorex ! (sic ! )

  3. Asa este la stat. Ca angajat la stat protestezi iar directorul/ministrul alt angajat la stat iti da bani… din banii colectati de la privati. Invers nu merge. Patronul nu poate lua bani de la bugetul de stat sa mareasca salariile angajatilor sai. La privat cat produci TU atata ai, spre deosebire de stat unde nu exista nicio corelatie intre munca depusa si salariul primit, nu exista nicio corelatie intre salariu si performanta. De acea la stat exista societati falimentare (cu datorii) cu salarii mai mari ca in firmele private pe profit. De acea ptr angajati sistemul socialist esta superior celui capitalist. De acea avem salarii mai mari la stat fata de privati, de acea forta de munca migreaza de la privat la stat unde salariul este mai mare si locul de munca sigur, sau in strainatatea care inca da salarii mai mari ca statul in RO.
    Ce am scris nu este o critica, doar o constatare a faptelor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.