Plenul CSM a avizat negativ o propunere legislativă a PNL: „Nu reprezintă un privilegiu!”

Plenul CSM a avizat negativ propunerea legislativă a PNL de eliminare a pensiilor de serviciu pentru unele categorii profesionale, între care magistraţi şi personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor, argumentând că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora. „Aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii”, arată CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, în şedinţa de miercuri, propunerea legislativă formulată de un număr de parlamentari PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru anumite categorii profesionale, printre care şi judecători şi procurori, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de instituţie.

Analiza propunerii legislative a fost făcută de către Plenul Consiliului în raport de dispoziţiile art. 38 alin. 3 din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora CSM avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti. Astfel, au fost avute în vedere acele norme din propunerea legislativă care vizează activitatea sistemului judiciar.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă având în vedere că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Acordarea pensiei de serviciu constituie o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Constituţia României. Aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune «obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au», aşa cum s-a reţinut, de altfel, şi de către Curtea Constituţională a României prin Decizia nr. 873 din data de 25 iunie 2010”, se arată în comunicatul CSM.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte eliminarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, faţă de succesiunea în timp a cadrului normativ, prin care anterior au fost eliminate şi ulterior reintroduse pensiile de serviciu, s-a apreciat că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilităţii cadrului normativ şi ar reprezenta un regres al reglementării în acest domeniu pentru această categorie de personal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Bai liberalii lui peste prajit! Singura solutiei ca sa-i ardeti pe magistrati pe care-i aparati cu tortionarul suprem in functie este introducerea impozitului progresiv. Aud? Desteptilor!

  2. Cum „cine nu sare ,ia condamnare”, baso-penelistii,care se dau ei zmei pe zona pensiilor speciale, au sa-si modifice propunerea si va ramane sa desfiinteze pensiile de „serviciu” doar fostelor cusatorese de la Apaca.

  3. @Ăștia sunt dintre cei cărora politicienii le-au mărit și indemnizațiile și le-au acordat și pensii de serviciu pentru a nu fi corupți, pentru ca apoi politicieni precum Traian Băsescu, Tăriceanu, Iordache, Nicolicea, etc., să afirme despre ei că fac parte din binomul cu serviciile secrete, că sunt cu statul paralel, că sunt corupți, etc., politicienii declarându-se nemulțumiți de activitatea magistraților și a serviciilor secrete împotriva corupției , activitate ce i-a dus în fața instanțelor și pe unii dintre politicieni și liderii politici ai partidelor ?
    Ați afirma și că magistrații care au fost încurajați să combată corupția au dat dovadă că „investiția în combaterea corupției” poate oferi și rezultate și pentu cei care așteaptă și așa ceva de la astfel de „investiții” ?

  4. Remarcați și faptul că și cetățenii europeni finanțează combaterea corupției în România , așa cum și mulți dintre votanții președintelui Iohannis , ai lui Traian Băsescu, ai Monicăi Macovei și cu ceva ani în urmă și ai lui Tăriceanu și ai lui Liviu Dragnea, Falcă, Flutur, Blaga, Orban, Berceanu, Videanu, etc. au votat și au contribuit cu impozite și taxe la bugetul statului și pentru lupta împotriva corupției, ?

  5. Deci, prin faptul că politicienii au solicitat bani de la alegători și de la instituțiile europene și pentru lupta împotriva corupției , apreciați că este firesc ca și europenii și alegătorii români care au plătit și pentru lupta împotriva corupției să aștepte și să solicite și rezultate în lupta împotriva corupției de la politicienii ce le-au solicitat să fie finanțată lupta împotriva corupției, ?

  6. De atâta “rigoare de statut special”, “riguroșii” noștrii magistrați protestează sistematic și în formă continuată pe scările tribunalelor ținând în mâini în dreptul pieptului, fie că sunt doamne fie că sunt domni, pancarte cu texte neghioabe.

  7. „rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune «obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au” Atunci este foarte simplu. Sa extindem aceasta rigoare, care o fi oare ?, la toti platitorii de CAS din Romania. In consecinta sa primeasca toti salarii si pensii de magistrati

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.