Miliardarii lui Trump şi politica sa economică

Donald Trump este înconjurat de miliardarii de pe Wall Street care îi construiesc politica economică. Componența grupului de consilieri ai lui Trump contrazice însă mesajul populist al candidatului republican, adresat clasei de mijloc.

Modestia este un termen care nu intră în vocabularul lui Donald Trump, scrie elpais.com.
„Voi fi cel mai bun președinte pe care țara noastră l-a avut vreodată, pentru a genera locuri de muncă”, a declarat, vineri, candidatul republican, cu ocazia prezentării celor 13 membri ai echipei sale de consilieri economici.

Profilul acestor consilieri intră însă în contradicţie cu mesajul populist care se adresează clasei de mijloc și care se vrea , cel puţin declarative, împotriva exceselor de pe Wall Street. Astăzi Trump şi magnaţii săi urmează să prezinte liniile generale ale planului său economic.

Echipa constituită în jurul lui Trump este formată în principal din multimiliardari proveniţi din industria finaciară şi din sectorul imobiliar.

Printre numele cele mai proeminente din lista de sfătuitori ai candidatului republican se numără Steven Feinberg, cofondatorul şi preşedintele fondului de investiţii Cerberus, dar şi John Paulson, un rechin finaciar care a “făcut una dintre cele mai mari averi din istoria Wall Street” după ce a speculat în 2007, prăbuşirea creditelor ipotecare toxice în 2007.

Acestora li se alătură şi petrolistul Harold Hamm numit peste ocean “ the king of fracking”, adică regele fracturării hidraulice.
„Este un grup formidabil de experți”, spune Donald Trump. Grupul de consilieri finaciari va fi condus de Stephen Miller, unul dintre primii republicani care l-au susţinut pe Trump, împreună cu senatorul Dan Kowolski, care, în calitatea sa de director al Comitetului bugetar al Senatului, este una dintre cele mai influente figuri care decid elaborarea bugetului federal.

Nu există nici măcar o femeie în acest consiliu şi nici vreun reprezentant al sectorului IT şi al noilor tehnologii. De asemenea lipseşte şi investitorul Carl Icahn, din care Trump obişnuia să citeze frecvent la mitinguri sale.

Cei aleşi în consiliul economic au fost selectaţi pe baza unor relaţii personale sau profesionale, cu Donald Trump, iar acesta se va servi de ei pentru a vinde iamginea succesului lor care atrage electoratul.

Steven Feinberg si Harold Hamm vor sprijini, de asemenea, campania cu averile lor. Printre donatorii majorii ai lui Trump se mai află şi bancherul Andy Beal și finanţistul Steven Mnuchin. Acesta din urmă, care, în trecut a fost unul dintre administratorii de la Goldman Sachs, banca care a declanşat criza din 2008, a condus comitetul de finaţare a campaniei electorale pentru Donald Trump.

Grupul de consilieri finaciari îl mai include şi pe Tom Barrack, preşedintele firmei de private equity Colony Capital. Acesta a avut un rol principal în susţinerea lui Trump la ultima convenție republicană împreună cu Harold Hamm. Managerul de fond Barrack, care se tranzacţionează active de zeci de miliarde de dolari, a servit şi în administrația lui Ronald Reagan ca subsecretar al Departamentului de Interne.

Lista este completată de bancherul Stephen Calk; industriaşul Dan Dimicco, care a condus gigantul siderurgic Nucor; Howrad Lorber, presedinte al agentiei imobiliare Douglas Elliman și al fondului Vector Fondul Capital; David Malpass, care a lucrat pentru președinții Ronald Reagan și George W. Bush; Peter Navarro profesor de economie la Universitatea din California; Steven Roth preşedintele dezvoltatorului imobiliar Vornado Realty si Stephen Moore, economist-sef la Heritage Foundation un influent think-tank conservator. „Aceste persoane lucreaza cu mine pentru a pune în aplicare soluții reale pentru a face faţă provocărilor economice cu care se confruntă țara”, afirmă Trump.

Planul economic

Trump şi consilierii săi vor prezenta agenda economică, luni, în Detroit, unul dintre oraşele orașul care au suferit cel mai mult după ultima recesiune. „De prea mult timp am văzut modul în care președintele Obama și Hillary Clinton, au ruinat economia și au decimat clasa de mijloc”, susţine candidatul republican.

Prin măsurile pe care le vor lansa cei 13 consilieri economici ai lui Trump, vor căuta să explice cum vor reuşi să genereze instrumentele necesare care să “crească puterea economică a fiecărui american”, aşa cum promite candidatul republican.
Donald Trump este cunoscut faptul că promite să renegocieze acordurile comerciale, să ”importe” locurile de muncă care au fost externalizate în țări precum Mexic sau China și să limiteze imigrarea. De asemenea, candidatul republican vrea să reducă taxele pentru firme şi pesoane fizice.

Estimările Moody arată că inițiativele propuse până în prezent de Trump şi susţinătorii săi pot duce la distrugerea a aproximativ 3,5 milioane de locuri de muncă. Șomaj, susţine agenția, va creşte la 7%. Cei superbogaţi , susţine şi economistului Mark Zandi, îşi vor majora în continuare averile , în timp ce „pentru o familie tipic americană vor fi patru ani grei”. Zandi a fost un consilier al candidatului republican John McCain, adversarul lui Barack Obama în campania pentru prezidenţialele din 2008.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.