Milionarii care scot profit din subvenții

Constantin Duluţe, supranumit urmaşul lui Culiţă Tărâţă, Ioan Niculae, cel de-al treila cel mai bogat român, fostul senator Traian Rece, cetățenii italieni Luciano Martini, Giovanni Roncato și Giovanni Glandi, libanezul Jihad El Khalil și o companie din Portugalia și o alta din Danemarca sunt principalii beneficiari ai subvenţiilor agricole din România.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a făcut în 2015 plăţi totale către beneficiari în valoare de 300 milioane de euro, cea mai mare parte din acești bani fiind direcţionată către fermierii care deţin terenuri agricole.

Pentru mulţi dintre agricultori aceste sume reprezintă un adevărat colac de salvare iar printre aceştia se află şi latifundiarii ţării. O bună parte din profitul pe care l-au scos din agricultură se datorează banilor veniţi fie de la Bruxelles, prin Fondul European de Garantare Agricolă, fie de la bugetul de stat.

Cel mai “subvenţionat” fermier este urmaşul lui Culiţă Tărâţă, Constantin Duluţe.

Acesta a preluat în 2012, de la Agenţia Domeniilor Statului cele 57.000 de hectare de teren arabil din Insula Mare a Brăilei. Firma sa, Agricost, a încasat 49,2 milioane de lei în 2015, ceea ce înseamnă 77,7% din profitul realizat de companie.

Agricost cultivă de la fasole boabe, floarea soarelui,ovăz, plante de nutreţ, porumb, rapiţă, soia şi triticale. Averea lui Duluţe se ridică undeva la 60 de milioane de euro.

Compania Intercereal Ialomița a primit de la APIA subvenții de 20,2 milioane de lei, iar profitul pe 2015 a fost de 27,1 milioane de lei. Banii au fost dați pentru o suprafață de aproape 10.500 hectare. Societatea este deținută de Ioan Niculae, fostul număr unu din topul celor mai bogați români, acum căzut pe locul trei, cu o avere de 700 milioane de euro.

Niculae a fost condamnat, în aprilie 2015, la 2,6 ani de închisoare într-un dosar privind sponsorizarea ilegală a PSD și este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu și spălare de bani într-un alt dosar, cunoscut sub numele de Romgaz – Interagro. El a fost eliberat condiționat.

În vestul ţării, italianul Luciano Martini, acum în vârstă de 78 de ani, a înfiinţat în 2000 firma Emiliana West Rom. În zona Dudeşii Vechi-Vâlcani-Teremia, compania administrează 12.000 de hectare de teren agricol, din care 10.000 sunt în proprietatea societății ceea ce l-a transformat pe Luciano în cel mai bogat fermier italian de la noi, având o avere de 30-35 milioane de euro. Emiliana West Rom, care cultivă cereale, exclusiv orez, leguminoase și plante producătoare de semințe oleaginoase, a încasat subvenții de 12,5 milioane de lei. Acești bani au fost ca o gură de aer pentru că fără ei societatea era pe pierdere. În 2015, Emiliana West Rom a raportat un profit de 8,3 milioane de lei. Mult mai bine, pentru că în 2014, cu tot cu cele 6,6 milioane de lei primite, compania n-a reușit să ajungă pe plus, consemnând un minus de 9,9 milioane de lei.

Societatea comercială a cerut în 2011 daune în valoare de peste 10 milioane de lei de la Ministerului Agriculturii, pe motiv că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Timişoara ar fi inundat terenurile firmei cultivate cu grâu şi rapiţă. O analiza a Ministerului Agriculturii a arătat că aceeaşi firmă a păgubit statul cu peste 780.000 de lei, după ce a astupat şi distrus mai multe canale şi podeţe din localitatea în care îşi desfăsoară activitatea.

O altă companie care a scos profit numai cu ajutorul subvențiilor este Padova Agricultura din județul Brăila. Aceasta a primit 11,7 milioane de lei și a scos un profit în 2015 de 7,9 milioane de lei. Compania, care este deținută de două societăți din Italia, Palma SRL și Roncato Giovanni E Figli SAS, cultivă orez pe 5.000 de hectare în Brăila. Terenul l-a luat în concesiune de la Agenția Domeniilor Statului, după ce anterior acesta a fost administrat de celebrul Omar Hayssam.

O firmă portugheză, Nutre, ce deține Societatea Agricolă Zimbrul, cultivă cereale în județul Ialomița. A încasat 9,7 milioane de lei și a scost profit de 370 mii de lei. Portughezii exploatează peste 25.200 de hectare.

Al treilea român în topul celor mai mari beneficiari de subvenții este fostul senator Traian Rece. Acesta a primit prin compania sa, Agrodelta Sireasa, 6,9 milioane de lei, pentru cele două suprafețe administrate din apropierea Deltei Dunării: 5.300 ha la Sireasa și 6.000 ha în zona Tatanir, ambele concesionate de la Consiliul Județean Tulcea. Ca și în cazurile de mai sus, subvenția a salvat profitul, Agrodelta Sireasa obținând un câștig în 2015 6,6 milioane de lei.

Administratorii companiei s-au aflat în conflict cu Consiliul Judeţean Tulcea, din cauza faptului că firma nu respecta contractele de cesionare a terenurilor agricole. Mai mult decât atât, societatea comercială a pretins Ministerului Agriculturii, în 2011, despăgubiri în valoare de 78 de milioane de euro pentru că inundaţiile din acel an ar fi distrus culturile firmei pe o raza de 5.000 de hectare.

Unul dintre cei mai mari proprietari de pământ agricol din România este cetățeanul libanez Jihad El Khalil. Două dintre companiile sale, Agro Chirnogi, controlată de consorțiul de firme Maria Group, și Maria Trading, au încasat în total 18,3 milioane de lei. Agro Chirnogi exploatează 9.414 hectare, cea mai mare parte fiind concesionată de la Agenția Domeniilor Statului, și 12.000 prin Maria Trading. Prima dintre companii a scos în 2015 un profit de 440 mii de lei și a benficiat de 9 milioane de lei subvenții. Rezultate mai bune a scos Maria Trading SRL, profit de 7,9 milioane de lei, în condițiile în care a beneficiat de subvenții de 9,3 milioane de lei.

Compania Campo D’Oro din Timiș, deținută de danezii de la Ingelby, au primit subvenții de 8,6 milioane de lei pentru cele 6.000 de hectare cultivate în Oloșag din Timiș. Profitul net realizat în 2015 a fost de 3,7 milioane de lei. Numele cu rezonanțe italiene ale firmei se explică prin faptul că danezii au preluat societatea de la Giovanni Roncato, cel prezent în acționariatul Padova Agricultura.

Italianul Giovanni Glandi a încasat prin Agrogal din județul Galați 6,2 milioane de lei, sumă care n-a acoperit întru-totul pierderile. Astfel că el a raportat în 2015 un pasiv de 1,4 milioane de lei. Agrogal cultivă cereale pe o suprafață de 6.000 de hectare.

Cea mai mare subvenție primită de o companie care activează în domeniul zootehniei este de 681 mii de lei și a fost încasată de comapania Lacto Agrar din județul Alba. Firma este deținută de concernul olandez DN Agrar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.