Milionarul Bob desființează proiectul metroului din Cluj-Napoca

Dorin Bob, un nume bine cunoscut în lumea afacerilor imobiliare din Cluj-Napoca, a provocat o dezbatere aprinsă pe tema metroului din oraș. În cadrul Construction & Infrastructure Summit, el a exprimat îngrijorări majore cu privire la viabilitatea proiectului, având în vedere costurile ridicate și estimările fundamentate pe date depășite. Criticile sale se bazează pe un raționament pragmatic, în care se pune sub semnul întrebării nu doar fezabilitatea economică a proiectului, ci și realitatea demografică a Clujului.

Date greșite și un proiect construit pe presupuneri eronate

Bob a subliniat că, în 2016, când au început planurile pentru metrou, datele statistice utilizate pentru prognoza populației și a nevoilor de transport public erau bazate pe ipoteze optimiste. De la acel moment, realitatea a evoluat într-o direcție diferită, iar prognoza inițială, care estima o populație de un milion de locuitori în Cluj-Napoca, pare tot mai departe de realitate. Într-un context în care orașul se confruntă cu o scădere a populației și cu un fenomen generalizat de îmbătrânire demografică, Bob consideră că metroul ar putea deveni o investiție inutilă.

„Pe vremea când aveam orașul-comoară, pe vremea când aveam aglomerarea de un milion de locuitori. Este o gândire care a fost în anii 2016-2017. Toți am achesat asupra ei, toți am visat asupra acestui oraș de un milion de locuitori. Populația României îmbătrânește. Clujul va pierde aproximativ 100.000 de locuitori”, a afirmat Bob.

Costuri explozive și scenarii de abandonare a metroului

Dorin Bob nu a fost doar critic față de fundamentarea proiectului, ci și față de costurile mari implicate. Valoarea estimată a proiectului este de 9,06 miliarde de lei, iar Bob avertizează că aceasta ar putea exploda în timp. Mai mult, pe măsură ce lucrările de construcție avansează, riscurile neprevăzute – cum ar fi intersecțiile cu situri arheologice sau clădiri istorice – pot duce la costuri suplimentare, ceea ce ar putea face ca metroul să ajungă să coste mult mai mult decât estimările inițiale.

„Știți cât va costa metroul din Cluj pe buget? 2 miliarde? În realitate, cred că domnul Erbașu ne poate spune cam cu cât se depășesc lucrările. Când vorbești de partea variabilă, adică în pământ. Pe lungimile astea, cu tot felul de intersecții, de situri arheologice pe care nu le știm, trecând prin oraș, cu clădiri din 1600-1700, deci de la două la 3 miliarde ajungem așa: like that, în 10 ani”, a adăugat Bob.

Metrourile abandonate și lecții din alte orașe

În încercarea de a ilustra riscurile proiectului clujean, Bob a comparat metroul din Cluj cu alte exemple de metrouri abandonate din lume. De la Cincinnati, în Statele Unite, până la Lyon, Franța, multe proiecte de metrou au fost lăsate deoparte din cauza costurilor mari și a lipsei de utilizatori. Bob a menționat că în orașele respective, tunelurile abandonate au devenit atracții turistice, o situație pe care o consideră posibilă și pentru Cluj, dacă proiectul metroului nu va fi finalizat corespunzător.

„Cine este curios să vadă ce înseamnă un metrou abandonat, să caute trei metrouri: unul în Cincinnati, America—14,5 km de tuneluri de metrou abandonate, unul lângă Lyon—4,8 km. Este fascinant din punct de vedere turistic, absolut extraordinar. Ce se poate face în galeriile acelea abandonate de metrou!”, a spus Bob, sugerând că orașul ar putea ajunge în această situație dacă nu se iau măsuri de prevenire.

Problema rentabilității și utilizarea metroului

Un alt punct central al criticii lui Dorin Bob este legat de pragul minim de rentabilitate al metroului. Pentru ca proiectul să fie viabil, Bob susține că ar trebui să existe cel puțin 200.000 de călători zilnic. Având în vedere că populația Clujului, inclusiv comunele din jur, nu depășește 500.000, iar estimările arată că în jur de 300.000 de locuitori din orașul propriu-zis ar utiliza metroul, acest prag pare dificil de atins. Bob a ilustrat acest lucru într-un mod simplu, dar impactant: „Unul din 2,5 clujeni ar trebui să meargă zilnic cu metroul”.

Mai mult, traseul propus pentru metrou nu este optim pentru mobilitatea clujenilor, ceea ce face ca utilizarea acestuia să fie și mai puțin atrăgătoare. Multe dintre stațiile planificate vor fi amplasate de-a lungul Văii Someșului, iar distanțele mari dintre stații vor face ca timpul de deplasare cu metroul să fie similar cu cel al deplasării cu mașina, ceea ce ar reduce atracția utilizatorilor.

Ce spun autoritățile despre proiect

Primarul Clujului, Emil Boc, nu a fost prezent la evenimentul la care Bob a susținut aceste declarații, dar proiectul metroului este susținut în continuare de autoritățile locale. În locul acestuia, a fost prezent viceprimarul Dan Tarcea, care a reafirmat angajamentul administrației locale de a duce proiectul la bun sfârșit.

„Este un proiect important pentru viitorul Clujului, iar nevoia de transport public rapid și eficient este evidentă, având în vedere expansiunea orașului și creșterea numărului de locuitori”, a declarat Tarcea.

Viitorul metroului din Cluj-Napoca: între optimism și scepticism

Proiectul metroului din Cluj-Napoca rămâne unul dintre cele mai mari și ambițioase din infrastructura României. Cu o valoare estimată de 9,06 miliarde de lei și o durată de execuție de 8 ani, metroul clujean ar putea transforma complet transportul public din oraș. Totuși, în contextul criticilor venite din partea unor investitori de renume precum Dorin Bob, viitorul acestuia rămâne incert. Se va dovedi metroul clujean a fi o investiție necesară și eficientă sau va urma soarta altor proiecte similare abandonate? Numai timpul va răspunde acestei întrebări.

Recomanda 6
Cosmin Pam Matei 5155 Articole
Author

17 Comentarii

  1. De ce nu-l fac pe desupra, ar fi mai ieftin. Suspendat pe picioare, si sub el tot suspendat drum de biciclete. Si fiecare picior, bineinteles, vopsit in tricolor.

  2. Da are dreptate Bob . Mari metropole de la 3 mil in sus. Era suficient un tren de legatura poate mai ridicat cu capat oras sfert oras centru celalat sfert celalat capat. Da Boc nu e Bob.

  3. Înainte de metrou ar mai fi alte opțiuni:
    – benzi rezervate transportului in comun și autobuze moderne
    – străzi cu sens unic
    – linii de tramvai având majoritatea traseului la suprafață (vezi Marsillia)
    – pietonale și piste de biciclete

    Sunt atâtea orașe cu infrastructura excelentă care pot fi luate drept exemplu. Chiar nu e niciun un mister.

  4. Ha, ha! N-ar hi mai rintabil să construiască fo’ dauă-trâi funiculară cu car’ să cobere-n văgăună toț’ escursioniștii ce s-or instalatără cu cortur’le pi dialur’le ce-nconjuară Koloszvaru’? Mai ieftin mai fiabil ș’ mai rapid di finalizat…

  5. 8 ani? Si asta e asa optimist…cred ca si in anii 30 il faceau mai repede! Zici ca suntem in epoca de piatra sau tara africana.

  6. Bine ca aripa ardeleană a FSN din Cluj a realizat ca metroul la Cluj reprezintă costuri uriașe care ar putea să fie direcționate în domenii care au nevoie de proiecte esențiale , cum ar fi gropile de gunoi care sunt ,,administrate “ de mafioți italieni și români.Ne închinăm istoriei Clujului , dar era un lux pe care România de azi sub conducerea falimentară a FSN nu putea să și- l permită. Bucureștiul, trebuie să cheltuiască bani grei pentru salubrizare , STB și subvenționarea căldurii , spitale insalubre , școli antedeluviene , pentru ca bucureștenii să aibă un trai european. Scriem de ani de zile de când mafia din Cluj și- a aranjat ,,parandaraturile “ la milimetru “ ca țara nu are bani suficienți decât de pensii și salarii.

  7. Asa ziceau si de metroul din Bucuresti ,ca o fi ,ca o pati,ca ce ne trebuie, si e super rentabil,plus ca a salvat transportul si a redus poluarea
    Boc e cel mai bun primar!

  8. „Șmechere”, pentru chestia cu bară la bară adresează-te amicului sorosist Boc, care a dat autorizații fără număr la prieteni.

  9. Orice copil de la grădiniță știe că proiectul metroului este o afacere nerentabilă pentru un oraș cu 300 de mii de locuitori. Păcat de dezordinea adusa clujenilor în următoarea perioada ! Ar fi bine sa se oprească și să se caute alte soluții viabile de transport urban. Metroul va fi o gaura neagră și este bun doar pentru campania electorală în lipsa unei strategie in administrarea orașului .

  10. Asta o vad mai mult ca o afacere a PNL-ului din care sa mai scoata ceva bani pe timp indelungat.
    Candva vor fi trasi la raspundere cei care au aprobat megalomania clujeana.

  11. Bobitza asta nu stie ca timpul = bani ? Circulati rentabil bara la bara si omorati-va plamanii, oamenii n-au valoare pentru idi.oti. Vad ca-i faceti reclama acestui penibil.

    • Proiecte fara suport realist, din orgoliul unor primari. Dar vor fi in pierdere. Si la Brasov au facut un aeroport care merge pe pierdere an de an,iar toata intretinerea lui se face cu bani de la buget. Ar trebui sa aibe cel putin 50 de zboruri pe zi si are canci….

    • Asta cu Clujul de 1 milion de locuitori demonstrează că tot la Caritas le a rămas gândul. Pai daca Clujul ar face 1 milion de ardeleni, nu nepalezi și alte alea, rămâne juma de Ardeal gol.

  12. Adica, pe scurt, orgoliul prostesc de a fi smecherii satului duce la catastrofe financiare si de mediu. Ce palarie de fetru sa-i pui lui badea Gheo’, daca el cu clopul se descurca numa’ bine? Mai distrugi si orasul care lasat asa cum e ar putea aduce in continuare turisti.
    Megalomania in arhitectura urbana nu duce la nimic bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.