Ministerul Educației ia în calcul prelungirea cursurilor

Niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată şi niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără posibilitatea de a susţine examenul, fie Evaluarea Naţională, fie examenul de Bacalaureat, a anunţat luni ministrul Educaţiei, Ligia Deca, menţionând că, dacă greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări.

„În acest moment nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene anunţat. Singurul lucru pe care l-am făcut este să amânăm desfăşurarea evaluării pentru clasa a VI a, acea evaluare sistemică.(…) În ceea ce priveşte examenele naţionale, din nou, în acest moment calendarul rămâne în picioare. A început de astăzi perioada de înscriere la examenul de bacalaureat, ea continuă până pe 7 iunie. Deci este timp suficient. Şi în unităţile de învăţământ care au resursa umană necesară pentru a desfăşura această activitate de înscriere la examenul de Bacalaureat, acest proces se desfăşoară”, a afirmat Deca, într-o declaraţie comună cu ministrul Muncii Marius Budăi, după consultările cu sindicatele din Educaţie.

Ea a spus că „termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a în cazul învăţământului seral este de 2 iunie”, menţionând că, în cazul în care va fi nevoie, acest termen va fi prelungit „în aşa fel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”.

„Chiar aş vrea să subliniez acest lucru: niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată, nici un elev care se află în clasa a VIII a sau a XII a nu va rămâne fără posibilitatea de a susţine examenul, fie Evaluarea Naţională fie examenul de Bacalaureat”, a adăugat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a afirmat că toată lumea îşi doreşte încheierea grevei.

„Cred că toată lumea îşi doreşte acest lucru şi prezenţa noastră astăzi în această formulă, începerea discuţiilor devansând termenul pentru legea salarizării înseamnă acelaşi lucru: dorinţa noastră, a tuturor, de a încheia această etapă de protest şi de a ne reîntoarce în clase. Toată lumea lucrează pentru acest lucru”, a mai spus Deca.

Ministrul a spus că, în cazul în care greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări.

„Este evident că dacă conflictul se va prelungi, ceea ce noi sperăm că nu va fi cazul, vom avea această posibilitate de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări. Niciun elev nu va ajunge în situaţia în care să nu-şi dea examenele de final de gimnaziu sau de liceu. Până la finele acestui an şcolar, noi o să închidem această situaţie, atât din punct de vedere al mediilor, cât şi din punct de vedere al examenelor naţionale”, a mai precizat Deca.

Ligia Deca a explicat că toţi elevii se vor înscrie şi, apoi, data va fi stabilită în aşa fel încât toţi elevii să poată să susţină acest examen.

„Nu contează momentul în care se vor înscrie, dacă vor fi elevi care nu s-au putut înscrie, evident prelungim calendarul. (…) În şcolile în care există resursă umană care nu este în grevă se face înscrierea, acolo unde nu, imediat ce protestul se va încheia, se vor face procedurile necesare. Perioada de înscriere a început azi, dar continuă până pe 7 iunie, este timp”, a subliniat Deca.

Întrebată în legătură cu cei care vor să se înscrie la facultăţi din străinătate, Deca a spus: „Înscrierile la facultate se realizează după susţinerea examenului de bacalaureat”.

„În acest moment, calendarul de bacalaureat rămâne cel anunţat. În cazul în care vor exista prelungiri, în acel moment vom lua şi noi legătura cu omologii noştri din alte state pentru a explica situaţia şi pentru a încerca să-i ajutăm pe cei care au nevoie de un timp suplimentar pentru a putea depune acele documente necesare”, a adăugat ministrul.

Ea a transmis un mesaj cadrelor didactice.

„Mesajul meu pentru cadrele didactice este că îi respectăm, suntem alături de ei. Ne dorim ca ei să aibă sprijinul financiar pentru a-şi desfăşura meseria, aşa cum vocaţia le-o cere şi aşa cum avem cu toţii nevoie şi că vom face toate eforturile, noi, cei de la Ministerul Educaţiei, să le fim alături. De asemenea, aş vrea să le transmit că, aşa cum ştiu, şi noi facem eforturi pentru a ne reîntoarce în clase şi a relua procesul educaţional cât mai repede şi suntem convinşi că şi ei îşi doresc acelaşi lucru. (…) Ne dorim ca toate investiţiile care se fac în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să-şi vadă roadele cât mai repede. Vorbim de peste 1 miliard în dotări săli de clase, laboratoare ştiinţe, laboratoare ateliere de practică, vorbim despre campusuri de învăţământ dual, vorbim despre digitalizarea universităţilor. Suntem convinşi că noul an şcolar şi universitar va începe de pe cu totul alte baze, poate şi alte baze de salarizare”, a adăugat Ligia Deca.

Ea a mai spus că propunerile din partea sindicatelor urmează să fie analizate şi identificat impactul bugetar.

„Voi comunica colegilor din Guvern care pot face şi ei estimările şi impactul propunerilor primite din partea sindicatelor şi, apoi, în momentul în care vom avea un mandat, vom putea reveni la masa negocierilor”, a adăugat Deca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Auzi ce spune nechemata cotrocenistă în funcția de ministru al Educației: „Ne dorim să aveți tot sprijinul financiar” le spune profesorilor, dar nu le acordă respectivul sprijin financiar. Parcă și Dăncilă era mai coerentă, cu toată geometria ei aplicată!

  2. Mai faceti o saptamana greva ! Ca vine 1 iunie SI este zi libere !

  3. Escrocii de la guvernare vor să stârnească nemulțumirea părinților împotriva greviștilor.
    Vin concediile, s-au făcut programări de vacante etc, iar prelungirea anului școlar ar da totul peste cap.

  4. Nu știu de ministra e dotată sufcient spre a pricepe mersul lucrurilor.. Nu ștu de ”profesorii” greviști care urlă după bani, pricep și ei de care este rolul și rostul școlii intr-o societate. Nu știu de cei care sunt direct răspunzători, cum este și academia română, știu care este menirea lor intr-o societate.. Toți nu vor decât bani, muți, nemeritați,. fără să vadă rezultatele ”muncii” lor.

  5. Dragnea care le-a dat mariri de salarii si la doctori si la profesori a fost bagat la puscarie cu sulul de hartie igienica pe capota masinii care il transporta, in semmn de multumire. Din pacate nu exista recunostinta pentru cei care fac ceva pentru poporul asta. Toti erau cu Iohanis si vestul in gura. Sa le dea si Ciuca +Iohanis ce le-a dat Dragnea, sunt in stare? Realitatea vine intotdeauna peste noi, ne place nu ne place, snobismul nu tine de foame…

  6. Urraaaa – nu mai dam la scoala deloc – c-acu vine vacanta de 1-2-3-4-5 iunie , dupaia mai face profii 3 zile de greva si apoi vacanta mare a venit profu de mate la maicamia sia spus femeie dal la meditati la mine ca iar ramane repetent fitu. da maicamia jmeera, la invitat la privat la ceai seara, la lamurit vreo 2 ore si.am scapat de meditati ca sa trec anu. Ce bine e cand profii face greve! PS Profu ia zis lu maicamia dupa ceai c.acu si ios din Romanika educata – si maicamia e tare mandra

  7. Noua structura a anului scolar : scoala 15 zile/vacante si greve 120 zile!!! Si pt asta vor asa zisii profi sa li se DUBLEZE SALARIILE! Nuvacrapa obrazu fata de elevi, bai?

  8. Din ianuarie până acum am văzut mai mulți elevi pe stradă decât în orice altă perioadă. Au fost sărbători , săptămâni „altfel” săptămâni „verzi” – urmează și alte culori??? Și atunci te întrebi când se mai face școală, Ne miră că analfabetismul funcțional ajunge aproape de 50%??? Tot îi dăm înainte cu „competențele” necesare! Dar competențele vin în urma unor cunoștințe dobândite (mă rog, eu aici am o problemă cu „specialiștii în educație” care sunt de prin 2005 – Bologna și sistemul respectiv – cu „competențele” în gură și cunoștințele undeva la coada cozii!!!). Elevii și studenții care ne fac mândri la concursurile locale, nationale și internaționale sunt într-adevăr deosebiți. Au reușit sa depășească sistemul care îi împiedică să evolueze. Nu știu cât vor mai putea face asta!…

  9. @Libiu : Ministerul de Finante e cu banii! Cioc Cioc!

  10. echipa lui daddy a marit salariile magistratilor si doctorilor, ca sa poata sa si le mareasca imediat pe ale lor, ale politicienilor. Daca aveau bani de mariri, trebuiau sa ii imparta egal la toti, dar probabil ca in acest mod le reveneau niste sume mici, asa ca s-au uitat in sac si au decis ca este mai profitabil pt ei sa ii dea pe toti numai magistratilor , medicilor si lor insisi, iar ceilalti (celelalte categ. de bugetari), amagiti de basmele despre patriotism, cresteri economice si alte promisiuni fanteziste din prog. pesedeilor lui daddy si-au facut singuri iluzii, crezand ca primesc la fel de mult. Nici atunci nu au intrebat care este sursa banilor pt mariri, au tacut fiindca le convenea, nu vroiau sa afle adevaruri suparatoare( mai multa munca, preturi si impozite mai mari, imprumuturi, marirea varstei de pensionare, inflatie)

  11. Concept jegos de la tuta. La ei, daca nu se face ceva la lovul de munca, ceea ce se petrece foarte des, nu se prelungeste si nu se taie din indemnizatie dar continua cu magariile, la cadrele fidactice, totul se taie sau se prelungeste chiar fara finantare! Asta e practica sclaviei si analfabetismului prefate de un guvern de escroci cu luxul, nesimtirea si prostia la vedere. Se vrea cu certitudine analfabetism functional pe 2 bani.

  12. Păi școală ai nevoie, de ai clădiri aferente, de ai manuale cu știința și totul actualizate , unde o academie română trebuie să pună umărul prin competențe pe care nu le are, lucrări științifice se scriu la pârnaie,. De are inspectorate la control de calitatea și nivelul de profesionalism al profesorilor și de cunoștințe a elevilor, care trebuie să știe mai multe decât 2×2,.La fel să ai legi care nu dau drepturi mai mari elevului decât profesorului, sau unui adult..Iar primele materii de invățat să fie ordinea și discilplina.. Pe de altă parte popa ortodox, sau alții lgbtq, nu au ce căuta in școli. Deci de faci totul simplu și eficient pote ai și rezultate, ca pe urmă să ai pretenții materiale..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.