Ministerul Sănătății – lămuriri despre variola maimuței!

România nu a înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, precizează, duminică, Ministerul Sănătății. De altfel ministerul publică un material despre boală, elaborat de OMS.

Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, Ministerul Sănătății precizează:

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.

De altfel, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția publicului un material elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS.

1. Ce este variola maimuței?

Variola maimutei este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană. Este cauzată de virusul variolei maimutei, care aparține familiei ortopoxvirusului. Există două tipuri de virus variolei maimutei, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimutei duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată. În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

2. Care este situația actuală cu epidemia din regiunea europeană?

Cel puțin patru țări din regiunea europeană au raportat până în prezent cazuri confirmate sau suspectate de variola maimutei– Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Cazuri au fost raportate și în Canada și Statele Unite.

3. Cum a început această epidemie recentă?

Investigațiile sunt în curs de desfășurare. Cazurile sporadice de variola maimutei în țările europene în rândul călătorilor care se întorc din țările în care boala este endemică sunt bine cunoscute. Cu toate acestea, multe dintre cazurile depistate în prezent în întreaga Europă nu au călătorit într-o zonă endemică. Cele mai multe cazuri sunt depistate prin intermediul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuală. Acest lucru este neobișnuit și sunt în curs de desfășurare investigații suplimentare pentru a determina sursa probabilă de infecție, ce evenimente ar fi putut contribui la amplificarea transmiterii și cum să se limiteze răspândirea ulterioară.

4. Care sunt simptomele?

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

5. Cum se răspândește?

Variola maimuței nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimutei nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Focare de variola maimuței au apărut de obicei în populațiile care trăiesc în zonele rurale și care vânează, manipulează și consumă carne de vânat. În ultimii ani, au apărut cazuri din ce în ce mai mult în zonele urbane din țările endemice. Cazuri de import din Africa de Vest către Marea Britanii și alte trei țări au fost inregistrate în ultimii ani.

Variola maimutei poate fi transmisă prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expiratie. Perioada de incubație a variola maimutei-ului este de obicei de la 6 la 13 zile. Variola maimutei necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană simptomatică infectată. Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan în 14 la 21 de zile.

6. Am citit că pot lua variola maimutei prin tuse și strănut. Este adevărat acest lucru?

Transmiterea între oameni poate apărea prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile nu pot ajunge departe, este necesar un contact prelungit față în față.

7. Cum poate fi redusă transmiterea virusului?

Trebuie subliniată importanța igienii mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. Este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimutei să fie izolată și ca cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate. În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimutei, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie mentionat ca aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei. În cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament.

8. Cât de gravă este variola maimuței pentru o persoană infectată?

Tratamentul pentru variola maimuței este în principal de susținere. Boala este de obicei ușoară și majoritatea celor infectați se vor recupera în câteva săptămâni, fără tratament. Există două tipuri de variola maimutei – unul din Africa de Vest și celălalt din Africa Centrală. Virusul raportat în regiune europeană este varianta vest-africană care este mortală pentru aproximativ 1 din 100 de persoane.

9. Cine este cel mai expus riscului de a face variola maimutei?

Oricine are contact apropiat cu o persoană cu variola maimutei se poate infecta. Cu toate acestea, familia unei persoane cu variola maimutei prezintă un risc mai mare de infecție din cauza contactului apropiat. Persoanele ale căror profesii sau comportamente le pun la risc mai mare de expunere, ar trebui să ia măsuri pentru a înțelege semnele și simptomele și să aibă grijă suplimentară pentru a preveni infecția. Printre aceștia se numără personalul medico-sanitar care pot intra în contact cu pacienți infectați, lucrătorii sexuali și bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați, având în vedere recentul grup de cazuri în rândul celor care se autoidentifică ca atare.

10. Există un vaccin?

În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimuței, vaccinul tradițional împotriva variolei oferă, de asemenea, protecție. Aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.

11. Care sunt teoriile principale cu privire la clusterele fără istoric de călătorie într-o zonă endemică?

Identificarea variolei maimutei fără istoric direct de călătorie într-o zonă endemică nu este obișnuita, iar investigațiile suplimentare – inclusiv în rândul barbatilor care au relatii sexuale cu barbati – sunt în curs de desfășurare pentru a determina sursa probabilă de infecție și pentru a limita răspândirea ulterioară.

12. Spuneți că bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați ar putea fi responsabili pentru epidemie?

Asistăm la o creștere a cazurilor de variola maimutei în anumite comunități. Deși calea exactă de transmitere nu este clară încă, contactul intim, cum ar fi contactul prelungit și, eventual, o serie de activități sexuale, pot fi factori importanți. Focare variola maimutei au apărut de obicei la populațiile africane care trăiesc în zonele rurale care vânează, manipulează și consumă carne de vânat (carne de tufiș). Dar este posibil ca aceia care intră în contact apropiat cu o persoană infectată cu variola maimutei să se infecteze ei înșiși. Pentru că încă mai sunt multe lucruri pe care încă nu le înțelegem, este important să studiem toate căile posibile de transmitere, astfel încât să putem proteja sănătatea publică.

13. Dacă o persoană suspectează că are virusul, ce ar trebui să facă?

Orice boală în timpul călătoriei sau la întoarcerea dintr-o zonă endemică trebuie raportată unui medic specialist, inclusiv informații despre toate călătoriile și istoricul recent de vaccinare. Rezidenții și călătorii în țările endemice ar trebui să evite contactul cu animalele bolnave (moarte sau vii) care ar putea fi infectate cu virusul variola maimutei (rozătoare, marsupiale, primate) și ar trebui să se abțină de la consumul sau manipularea vânatului sălbatic. Orice persoană care face o erupție neobișnuită ar trebui să consulte medicul.

14. Ar trebui să fie izolată o persoană cu variola maimutei?

Un pacient cu variola maimutei trebuie izolat, evitând contactul apropiat cu alte persoane și trebuie să i se ofere îngrijire de susținere în timpul perioadelor infecțioase presupuse și cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale (semne timpurii) și, respectiv, celor cu erupții cutanate ale bolii. Personalul medico-sanitar care îngrijește pacienții cu variola maimutei suspecți sau confirmați trebuie să pună în aplicare măsuri de precauție standard, de control al infecțiilor de contact și prin picături respiratorii. Aceasta include întregul personal medico-sanitar, cum ar fi personalul de curățenie și spălătorie, care poate fi expus în locul de îngrijire a pacientului, la lenjeria de pat, la prosoape sau obiecte personale. Probele prelevate de la persoane cu suspiciune de variola maimutei sau de la animale cu suspiciune de infecție cu virusul variola maimutei trebuie să fie gestionate de personal instruit care lucrează în laboratoare echipate corespunzător.

15. Este recomandată urmărirea contracților?

Urmărirea în timp util a contacților, măsurile de supraveghere și comunicarea riscurilor către furnizorii de servicii medicale, către contacții din gospodării și către comunitate sunt esențiale pentru prevenirea apariției altor cazuri și gestionarea eficientă a epidemiei actuale. Se poate lua în considerare implementarea contramăsurilor farmaceutice în temeiul protocoalelor experimentale.

16. Care este sfatul OMS pentru autoritățile sanitare din Regatul Unit și pentru alte țări?

Măsurile intensive de sănătate publică ar trebui să continue în Regatul Unit. Pe lângă urmărirea continuă a contacților și identificarea surselor, ar trebui consolidată căutarea cazurilor și supravegherea locală a bolilor cu erupții cutanate în comunitatea afectată și în general, precum și în unitățile medicale. Orice pacient cu suspiciune de variola maimutei trebuie investigat și trebuie izolat în timpul perioadelor infecțioase presupuse și cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale și, respectiv, a celor cu erupții cutanate ale bolii. Alte țări ar trebui să fie în alertă pentru semnalele legate de pacienții care prezintă erupții cutanate veziculoase sau pustuloase neobișnuite, adesea asociate cu febra, într-o serie de medii comunitare și de îngrijire a sănătății, inclusiv, dar fără a se limita la asistența medicală primară, spitale, servicii de sănătate sexuală și clinici de dermatologie. Călătorii ar trebui încurajați să raporteze boala în timpul călătoriei sau la întoarcerea din călătorie unui cadru medical, inclusiv informații despre istoricul recent de călătorie și vaccinare.

Rezidenții și călătorii în țările endemice ar trebui sfătuiți să evite contactul cu animalele bolnave (moarte sau vii) care ar putea fi infectate cu virusul variola maimuței (rozătoare, marsupiale, primate) și ar trebui să se abțină de la consumul sau manipularea vânatului sălbatic. Trebuie subliniată importanța igienei mâinilor prin utilizarea săpunului și a apei sau a dezinfectantului pe bază de alcool.

Personalul medico-sanitar care îngrijește pacienții suspectați sau confirmați cu variola maimuței ar trebui să primească recomandări pentru a pune în aplicare măsuri de precauție standard, de protecție de contact și de control al infecțiilor transmise prin picături. Probele prelevate de la persoane cu suspiciune de variola maimuței sau de la animale cu suspiciune de infecție cu virusul variola maimuței ar trebui să fie gestionate de personal instruit care lucrează în laboratoare echipate corespunzător.

17. Ar trebui restricționate călătoriile și comerțul internațional?

OMS nu recomandă nicio restricție privind călătoriile și comerțul pe baza informațiilor disponibile în acest moment.

18. Este aceasta o boală care afectează doar bărbații care fac sex cu bărbați?

În timp ce cazurile inițiale raportate sunt predominant în rândul persoanelor care se identifică ca barbati care fac sex cu barbati, acest lucru se poate datora doar amplificării în timpul festivalurilor și evenimentelor recente care au reunit această comunitate. Pe măsură ce intrăm în vara europeană, cu adunări și festivaluri care reunesc mulți tineri, activi sexual, profilul cazurilor se poate extinde. Trebuie să înțelegem că virusul se va răspândi prin contact prelungit și strâns, indiferent de naționalitatea, sexul sau preferințele sexuale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

18 Comentarii

  1. Dar persoanelor care se identifică ca fiind fluizi de gen si care fac sex cu barbati/femei/copii, ce sfaturi le dati?

  2. Nu e comic bre? Au lasat sute de mii de ucraini sa zburde pe coclaurile rumanesti cu covidachele in plamani,da amu ,,eroii,,se dau cu fundurile de pamant pentru un POSIBIL si UNIC caz de variola maimutei.Pai noah,trebuie musai cumparat in avans alta suta de meleoane de doze pentru intepare,masti la suprapret,izolete,combinezoane,teroare,amenzi si inchisi iar la cotete pentru ,,binele,,nostru.Pas cu Pas.Aia cu sublinierea ,,importantei,,spalarii mainilor cu apa si sapun e chiar mortala,probabil vor sa vada ,,eroii,,prin orasele si satele tarii cat timp scot la fuga urmariti indeaproape de niste rumanachii tuciuri atinsi la sentiment si omor-propriu.Ghinion.

  3. Mare minune sa nu sara LGBT-stii pe motiv de discriminare . Interdictie de cur..cubee , luna iunie ,,Pride ” , restrictii pidosnice . Asemenea covidului ,o alta MASCARADA !!!

  4. ‘’…În octombrie 2019, a avut loc la New York ”Evenimentul 201”. Adică simularea unui răspuns al autorităților la nivel global, după declararea pandemiei de coronavirus. Printre sponsorii principali: fundația lui Bill Gates…In martie 2021, în parteneriat cu Conferința de securitate de la München are loc simularea răspunsului autorităților la o pandemie de Monkeypox (variola maimuței). Organizatori: NTI (Inițiativa privind amenințarea nucleară).Dintr-un astfel de ONG nu putea lipsi, în calitate de finanțator, cel mai inspirat om de afaceri din ultimii doi ani. Omul care deține Organizația Mondială a Sănătății în buzunarul de la piept și dirijează industria vaccinurilor la nivel global: Bill Gates…Specialiștii care au simulat epidemia în 2021 trebuie să fi fost niște cititori în stele. Altfel nu se explică fenomenul prin care au reușit să anticipeze data exactă a izbucnirii unei posibile pandemii de Monkeypox…‘’Pe 13 mai 2022, OMS a fost notificată cu privire la două cazuri confirmate în laborator și un caz probabil de variolă a maimuțelor, în Regatul Unit. Pe 15 mai, alte patru cazuri confirmate în laborator au fost raportate în rândul participanților la serviciile de sănătate sexuală care au prezentat o boală cu erupție veziculară la bărbații care fac sex cu bărbați.’’ In 48 de ore virusul s-a răspândit deja în 11 țări, la cel puțin 80 de persoane, potrivit OMS…Epidemia globală de Monkeypox – care se produce exact în intervalul de timp prezis de o simulare de biosecuritate din martie 2021 – seamănă izbitor cu epidemia COVID-19. Ultima apărută la doar două luni după Evenimentul 201, simulare sponsorizată de Bill Gates…’’
    http://opozitia.net/2022/05/21/inca-nu-s-a-terminat-dupa-covid-si-razboi-urmeaza-variola-maimutei/

  5. Monkeypox was first identified in 1958 among laboratory monkeys in Copenhagen, Denmark.[15] Monkeys are, however, not a natural reservoir of the virus.[16] The first cases in humans were found in 1970 in the Democratic Republic of the Congo.[15] An outbreak that occurred in the United States in 2003 was traced to a pet store where rodents imported from Ghana were sold.[3] The 2022 monkeypox outbreak represents the first incidence of widespread community transmission outside of Africa, which began in the United Kingdom in May 2022, with subsequent cases confirmed in Europe, North America, Australia and Israel.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Monkeypox
    In 2019 au facut si vaccin aprobat in SUA.
    PS se confunda cu varicela, adica o nimica toata, o boala a copilarie prin care unii au trecut..

  6. — Este istorie variola? (The Lancet, vol. 353, nr. 9164, 8 mai 1999): „Un pelerin s-a întors acasă în Iugoslavia din Mecca în februarie 1972, cu febră… În cele 4 săptămâni de când pelerinul a avut febră, 150 de oameni au fost infectați în toată țara. Au durat 4 săptămâni până când medicii, asistentele și autoritățile sanitare au știut că au de-a face cu variola… 175 de persoane au contractat variola [apoi] și 35 au murit… aceste evenimente au avut loc într-o populație bine vaccinată”. Spillane și Wells (1964), în relatarea lor voluminoasă a encefalomielitei post-vaccinale în urma vaccinării împotriva variolei, au afirmat că aceste reacții adverse grave la vaccinul împotriva variolei au fost recunoscute după 70 de ani de vaccinare obligatorie în Anglia. Cu alte cuvinte, corpul medical a avut nevoie de 70 de ani pentru a admite reacțiile observate.
    Deoarece variola a fost „eradicată prin vaccinare” atunci când apare oriunde, acum, se numește monkeypox, camelpox sau whatever.

  7. Miruna, nu stii pe ce lume traiesti.

    Putin a distrus 30 + 1 ( sub uzina metalurgica din Mariopol ) laboartoare de arme bilogice ale NATO, CIA, Mossad, UE, si a slavat peste 35 de mii de copii rapiti de traficantii de copii ai lui Poponel Zelensky.

    Tembelizorul ti-a spalat unicul neuron din dotare si esti debusolata total.

  8. Ce legatura are Putin cu Cabala si satanistul Bill Gates ?

    Miruna, nu stii pe ce lume traiesti.

    Putin a distrus 30 + 1 ( sub uzina metalurgica din Mariopol ) laboartoare de arme bilogice ale NATO, CIA, Mossad, UE, si a salvat peste 35 de mii de copii rapiti de traficantii de copii ai lui Poponel Zelensky.

    Tembelizorul ti-a spalat unicul neuron din dotare si esti debusolata total.

  9. Lăsați dracului maimuța să vezi pandemie de Brandoză…de asta nu mai scapă nimeni, nu există leac!!..

  10. Cică doi parteneri homosexuali englezi au fost depistați cu variola maimuței in Grecia. Dumnezeu nu bate cu parul! Văzând că guvernele sataniste au aprobat căsătoriile Editat le-a trimis o boala maimuțelor. Huuo Editatcu q in coada. Editat

  11. ..Adevărul DOS-DOSUȚ :Putin a construit n păpuși maimuțo variolizate acoperite cu pielea jupuită de pe AZOVIȘTI și le-a trimis cluburilor de ,,liubi- popo” din Canada,USA,Anglia,Australia și Israel!

  12. Ha ha ha ha ha ha ha. Ziar de Can-can acest Cotidian. Era un ziar pe vremuriȘ Infractoarea. De fapt era o fituica erotica.

  13. Nu este nicio variolă a maimuței, e doar efectul injecțiilor anticovid pe termen lung. Românii au fost injectați mai târziu prin urmare există un decalaj la îmbolnăvire.

  14. Astazi vedem cum se numara infectatii cu luminarea, la patru zecimale, sa fie siguri ca nu scapa nimeni.

    O sa para ciudat ce spun, da aceasta „epidemie” cu virusul MonkyPox, ce-l gasim pe toate ziarele si la televiziuni in toata lumea, a fost simulat, la o conferinta de securitate din München in Martie 2021. Era un exercitiu pe hirtie, si pentru acest exercitiu s-a finalizat cu un raprt, in Septembrie 2021 cu
    Titlu: „Strengthening Global Systems to Prevent and Respond to High-Consequence Biological Threats.”
    Subtitlu: „Results from the 2021 Tabletop Exercise Conducted in Partnership with the Munich Security Conference”.

    Aceasta simulare pe hirtie a fost incurajata de partenariate oficiale pe theme de sanatate, firme pharma, organizatia mondiala a sanatatii si citeva guverne mai importante, cu scopul de a nu lasa nimic intimplarii la o explozie de cazuri cu virusul monkyPox.

    Printre participanti au mai fost Dr. George Gao, directorul general de la Chinese Center for Disease Control and Prevention (China CDC) si Dr. Chris Elias de la Bill & Melinda Gates Foundation. Ca si reprezentanti de la Johnson & Johnson si Merck. Printre participanti, si unul dintre initiatori, a fost mogulul-media Ted Turner, care in timpul simularii, preluase sarcini legate de finatare si campanii media sa ajunga cit mai eficient, cit mai multa populati prin mas media actuala.

    Scenariul simula aparitia unei pandemii globale, care porneste de la un nou virus din familia MonkeyPox si care izbucneste dintr-o tara fictiva numita Brinia si apoi se imprastie pe tot mapamondul. Part diin concluziile acestei simulari fiind intens utilizate in timpul pndemiei cu Corona.

    https://norberthaering.de/feed/rss

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.