Gafele din spatele lui Dăncilă

Miniștrii care se cer afară din Guvern

guvern-dancila

Spațiul public a fost invadat, încă dinainte de Paște, de zvonurile privind remanierea Guvernului Dăncilă. Până acum nu s-a confirmat nicio astfel de ipoteză, însă se pare că există o anumită îngrijorare în rândul factorilor decidenți privind lipsa de performanță a anumitor șefi de portofolii guvernamentale.

Pe lângă acest neajuns, mai mulți miniștri au făcut o serie de greșeli impardonabile pentru un PSD pe care sondajele de opinie nu-l mai favorizează deloc. Ba, mai mult, erodarea socialiștilor la guvernare propulsează PNL și ALDE în prim-planul posibilelor opțiuni de vot ale românilor la viitorul scrutin europarlamentar din luna mai 2019. Concret, aceste aspecte nu sunt deloc pe placul conducerii PSD din Kiseleff, care se vede nevoită să contabilizeze „plusurile“ și „minusurile“ miniștrilor și să ia o decizie în privința acestora într-un viitor nu prea îndepărtat. În ciuda acestui aspect, în jurul lui Liviu Dragnea se zvonește că o remaniere nu ar fi oportună din cauza faptului că s-ar bate în cuie, definitiv, schimbarea miniștrilor la șase luni de când ar fi fost girați politic și învestiți în funcții. Asemenea hotărâri din trecut se înscriu cu succes în galeria marotelor opoziției.

Posibila listă a remaniabililor

Despre ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, ministrul Educației, Valentin Popa, precum și despre ministrul Culturii, George Ivașcu, se speculează că ar fi gata să fie eliminați din Executivul Vioricăi Dăncilă. Dacă șefului de la Cultură i s-au luat din mână, la vedere, atribuțiile privind organizarea manifestărilor prilejuite de Centenar, nu același lucru se întâmplă cu ceilalți colegi ai lui suspectați că vor părăsi Palatul Victoria. Actorul George Ivașcu este, de peste zece ani, bun prieten cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, și a ajuns și un apropiat al edilului Capitalei, Gabriela Firea, nașa lui Negoiță de cununie. Pe lângă această încrengătură, mai există și anumite acuzații în PSD legate de o posibilă prea marea apropiere de masonerie a lui Ivașcu. Altfel spus, niciunul dintre aceste două auspicii nu este pe placul conducerii PSD, care a decretat că nu mai dorește imixtiunea niciunei alte forțe externe în actul de guvernare, după ce „statul paralel“ și-a făcut de cap ani de-a rândul atât cu destinele politicienilor, cât și cu cele ale românilor de rând. Pe de altă parte, nici Teodorovici nu e văzut cu ochi buni, pentru că, în ciuda promisiunilor pe care le-a tot făcut la preluarea mandatului, mare parte dintre acestea nu au fost puse în practică. Mai mult, de pe poziția pe care o ocupă în Guvern, acesta își poate crește facil popularitatea.

Păcatele lui Popa

Ministrul Educației, Valentin Popa, s-a remarcat, încă din momentul nominalizării sale ca viitor membru al Guvernului, printr-o serie de gafe de exprimare și greșeli gramaticale, deloc potrivite unui cadru universitar de talia sa. În ciuda acestor derapaje comunicaționale, Popa a rămas în funcția de la Palatul Victoria. Doar că acesta nu a pus punct și seriei de erori pe care le comite. Ultima ispravă a ministrului Educației vizează cea mai veche universitate a României. O decizie a ministrului prof. univ. dr. Valentin Popa a lovit dur în Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Cu toate că a spus că numărul de locuri/granturi de studii finanțate de la bugetul de stat va avea în vedere prioritățile pe domeniile aflate în plină dezvoltare, printre care se află Informatica sau Automatica și Calculatoarele, Popa a hotărât reducerea cifrei de școlarizare. UAIC este una dintre cele opt universități de stat care au fost afectate din punct de vedere financiar, prin scăderea cifrelor de școlarizare alocate pentru studii de licență, master și doctorat, pentru anul universitar 2018-2019. Instantaneu, mediul academic a sărit ca ars. Acest lucru l-a enervat pe Liviu Dragnea, mai ales că Iașul nu mai este un fief al PSD și majoritatea intelectualilor s-au obișnuit să stea la distanță de socialiști atunci când nu îi critică.

Cupru Min, biletul de exit al lui Fifor

Numele ministrului Apărării, Mihai Fifor, și al fostului premier Mihai Tudose apar în scandalul privind producția de cupru a României de la Cupru Min și exploatarea acestuia. Pe acest subiect au fost făcute o serie de analize minuțioase de către unele site-uri de știri, iar concluziile privind miza fiecărei grupări implicate în acest joc al milioanelor de euro nu-i avantajează sub niciun chip nici pe senatorul PSD și nici pe colegul său deputat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Va citez:”…erodarea socialiștilor la guvernare propulsează PNL și ALDE în prim-planul posibilelor opțiuni de vot ale românilor…”. Sunteti seriosi, sau incercati cititorii? Care PNL? Intrebarea mea este serioasa, nu e la mishto. PNL era partidul acela care avea ca sintagma calauzitoare „PRIN NOI INSINE”. Unde ati vazut PNL in Romania actuala?!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.