Se modifică politica față de asistații social

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici,  a declarat miercuri   că România trebuie să înceteze încurajarea nemuncii, iar politica față de asistații social  va fi schimbată, chiar dacă va părea, poate, mai dură.

„Politica va fi schimbată, România trebuie să înceteze cu încurajarea nemuncii. Va fi schimbată chiar dacă va părea, poate, mai dură. Acesta este și apanajul unui partid de stânga, pentru că oamenii vor fi foarte mulțumiți – că sunt de stânga sau că sunt de dreapta – să vadă că Guvernul va încuraja munca, nu nemunca”, a spus Eugen Teodorovici.

„Nu e corect față de cei care lucrează și își țin familiile cu un efort substanțial… Deci o schimbare trebuie să fie, obligatoriu. Vor fi schimbări și în zona de șomaj, și în zona de asistați social, și nu numai acolo”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Un raport (asupra inflației) prezentat în noiembrie 2017 de Banca Națională arată că aproximativ 4 milioane persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă şi nici nu desfăşoară o activitate pe cont propriu.nAcelaşi document indică faptul că doar 10% din populaţia inactivă ar fi disponibilă să muncească, dar nu caută o slujbă.

Dintre cei care nu lucrează, 46% au doar studii gimnaziale și 50% au studii liceale şi postliceale sau o şcoală profesională, pe ambele categorii oferta fiind deja excedentară, mai arată raportul BNR. De asemenea, o treime din populaţia inactivă este reprezentată de persoane în vârstă, mai dificil de (re)integrat, iar dintre tineri numai 80% sunt la şcoală, ceilalţi nefiind implicaţi în nicio activitate şcolară sau lucrativă.

Din rândul celor inactivi fluxul celor care intră sau care reintră în activitate este aproape nul în ultimii şase ani, mai indică raportul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Pai voi sunteti cea mai vie dovada ca in tara asta se incurajeaza nemunca , asa ca nu prea cred ca sunteti dispusi sa renuntati la toate „cuceririle” obtinute in ultimii ani.

    • A ajuns cuțitul la os, nu mai au corporațiile si dezvoltării sclavi care să muncească pe mai nimic, s-au deșteptat oamenii pe principiul ,,decât să muncesc degeaba mai bine stau degeaba”! Străini nu vin pe 1500 lei, așa că trebuie forțați cumva localnicii să muncească pentru ei! Pe când o închidere de granițe si o luare cu arcanul?!

    • Pai oamenii ar munci, dar pentru ei, nu pentru gealati, mai ales străini! Fratele meu baga la banda la 100 km de casa pt străini, 12 ore pe zi pt 2500 lei, cu naveta pierde 16 ore, 6 zile, ca are copii de hrănit, ăștia ca el sunt ceruți! De ce nu legi reale care să încurajeze antreprenoriatul? Pe când și la noi măsuri ca în Polonia sau Ungaria pentru guvernare interna în folosul românilor, nu străinilor? Sa fim producători, nu piața de desfacere?

  2. E bine si acum ca se va lua o masura privind nemunca, desi ar fi trebuit inca de acum 20 de ani sa nu se dea bani pentru lenesi ci doar pentru cazurile cu adevarat sociale si acestora chiar trebuie sa li se dea un sprijin decent.

    • Ai grija ce iti doresti ,ca dispar iubitii parlamentari si toata hoarda .

  3. dilaidiladibaba, dilaidiladi, cincibani, zecibani, dai bănuţu’ la golani…

  4. Cred ca Orlando va parasi repede Minsiterul de Finante!
    Dragnea deja pregateste inlocuitorul!
    Pai, fara Voturile Asistatilor social cum va mai castiga PSD alegerile?!
    Voturile astora garanteaza PSD la guvernare!

    • -lili motor de intoxicare, pnl-pdl au dat cu ghiotura in 2005-2008 certificate de handicap la cei din rural si sotului ministresei muncii, te face c-ai uitat lili !

  5. Felicitari d-le ministru. Mai bine mai tarziu decat nici o data, acesta ca sa fiu ironic.

  6. 300 de parlamentari — ar fi un început bun.
    Fără pensii speciale. Fără indemnizații și sume forfetare. Fără ajutoare sociale.
    Fără consilii de administrație plătite, doar onorifice! Oricum nu au răspundere decât la fel cum e conducerea … Colectivă.
    Desființați departamentele, comitetele și autoritățile inutile.
    Fără hoție! Fără para-ndărăt! Nu mai vindeți țara la tejghea fie Eu fie SUA. Îi doare-n spate de noi.
    Faceți investiții și vor fi locuri de muncă.
    Întăriți CEC și susțineți băncile cu capital românesc, în măsura în care vor să sprijine politica statului român!

  7. „România trebuie să înceteze încurajarea nemuncii ” , Teodorovici se refera la asa zisa Casa Regala si la clasa politica bineinteles . Abia astept sa vina rusii sa vezi ce Canal adinc o sa sape astia , de la Bucuresti la Marea Neagra .

    • Pai nu astepta rusii sa vina,du-te tu la ei si scapi tara de un ins veninos si multe nostalgii !

  8. De la vorba pana la fapta e cale lunga.Au trecut aproape doi ani de la guvernarea voastra si nu ati facut nimic din progranul mult trambitat la televiziuni.Pensiniile au ramas la fel ,adica foarte mici,ati devansat marirea punctului de pensie cu cateva luni si va faceti ca uitati de maririle ce trebuia sa le acordati la inceputul anului,legea salarizarii o pacaleala imensa demna de 1 aprilie,legea pensiilor o himera si nu cuprinde desfiintarea pensiilor speciale acordate ilegal dupa opinia mea,chiar daca ele sunt acordate tot in baza unor legi date tot de voi oamenii politici in interesul vostru .Nu mai amintesc de infrastructura,autostrazi,CFR demne de tari din lumea a treia si atatea ar mai fi de amintit !

  9. Sistemul bugetar este supradimensionat, schemele sunt umflate sa incapa toata clientela, salariile politicienilor sunt prea mari,cat ale magistratilor sau mai mari desi politicienii nu au responsabilitatile magistratilor, ba chiar pot sa desfasoare activitati in paralel, pentru ca nu depun cine stie ce efort si au destul timp liber, o multime de institutii au activitati care se suprapun(agentiile si ministerele, tot felul de consilii, comitete si comisii etc etc). Lipseste transparenta, fondurile au fost cheltuite pe borduri, stadioane, alte investitii care nu sunt prioritare, nu se recupereaza sau nu aduc profit, politizarea excesiva si favoritisme prin care apropiatii ocupa diferite functii desi nu au pregatire corespunzatoare domeniului. Concurenta este evitata; ceea ce vor politicienii este sa castige mandat dupa mandat, daca se poate pana la pensie, ori, se stie, competitiile sunt slabe daca sunt castigate mereu de aceleasi persoane(profitorii se trec mereu primii pe liste si obtin voturi datorita notorietatii obtinute prin mediatizare intensa pe la televiziuni, de la cei usor influentabili, care nu au la dispozitie criterii obiective si nu sunt familiarizati cu analize critice ori principii democratice ca afara. Ca sa isi justifice rezultatele slabe, regimurile se folosesc de populism, dau vina pe cine se nimereste: statul paralel, sistemul ticalosit,greaua mostenire, multinationale, straini, asistati etc.

  10. Foarte bine!
    Dati in continuare pensii speciale tortionarilor romanilor inainte si dupa 1989 cei care au pus umarul la devalizarea Romaniei!
    Asta da tara :patru milioane de pensii echivaleaza cu o suta de mii pensii speciale!
    Bravo voua securistilor!

  11. în capitalism cine munceşte nu câştigă, doar supravieţuieşte ( nu are profit, nu progresează – e ca la maşini, cât scoţi atâta bagi sau viceversa- reproducţia forţei de muncă). nici în america cine munceşte nu câştigă cu nimic mai mult decât cei cu ajutor social şi pe salariul minim sunt 85% dintre salariaţi. câştigă doar cei care au capital, deci investesc, că aşa e capitalismul -CAPITAL. problema la noi este că suntem doar în sclavagism.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.