Minunea de la Rudna. Are „vârsta probabilă de 400-460 de ani” (foto)

Un platan din comuna Rudna, judetul Timis, a cărui vârstă se apropie de o jumătate de mileniu, înscris pe Lista monumentelor naturii a Filialei Timişoara a Academiei Române, a fost marcat, vineri, printr-un panou montat de Societatea de Geografie din România (SGR), pentru a populariza arborele multisecular.

„Printre arborii de dimensiuni şi vârste impresionante din judeţul Timiş, cel mai impunător este platanul multisecular de la Rudna. Crescut în malul Timişului, între vechi despletiri ale râului, acesta are o înălţime de circa 35 de metri, o circumferinţă a trunchiului de 760 cm (măsurată la 1,5 m înălţime faţă de sol) şi un coronament uriaş. Vârsta probabilă, de 400-460 de ani, urmează să fie determinată cu precizie prin metode dendrocronologice specifice, prin grija cadrelor didactice de la Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest din Timişoara. Conform specialiştilor, acest platan este un exemplar hibrid foarte viguros, rezultat din încrucişarea dintre subspeciile Platanus hispanica, Platanus orientalis şi Platanus occidentalis, care a beneficiat de apa din pânza freatică alimentată permanent şi abundent de râul Timiş. Ampla extindere a coronamentului platanului, specifică de altfel acestei specii fotofile, a fost favorizată şi de relativa sa izolare, beneficiind astfel de lumină din toate părţile, pe întregul parcurs al zilei. Platanul de la Rudna a făcut parte din vechiul parc dendrologic al Conacului Nicolici, construit cel mai probabil între 1782-1783, monument istoric înscris şi el pe lista Academiei Române”, a detaliat, pentru Agerpres, preşedintele Filialei Timiş a SGR, prof. univ. dr. Nicolae Popa.


Evenimentul de la Rudna doreşte popularizarea platanului multisecular de la Rudna (comuna Giulvăz), iar pe panoul indicator sunt menţionate principalele caracteristici ale acestuia. Arborele a fost înscris pe Lista monumentelor naturii a Filialei Timişoara a Academiei Române la 21 iunie 2021, printr-o decizie a Subcomisiei Monumentelor Naturii, ca urmare a demersurilor făcute de membrii Filialei Timiş a Societăţii de Geografie din România, în special ale dr. Cosmin Ancuţa, profesor de geografie la Liceul „C.D. Loga” din Timişoara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.