Miracolul nu se va repeta

Ce va fi în 2016 la alegeri, după doi ani de când la Cotroceni se află Klaus Iohannis? Un examen dur aproape de jumătatea mandatului său. Şi un test dacă Iohannis va fi reales în 2019. Sondajele arată că PNL ca şi Iohannis sunt în pierdere de viteză. PSD a ieşit mai bine din vânzoleala din 2015. Ponta a reuşit în 2015 să puncteze cu măsuri populiste. Şi chiar dacă PSD a pierdut guvernul, rămâne favorit, o ameninţare electorală foarte serioasă pentru liberali. Electoratul va zice – PSD ne-a dat! Cu ce au contracarat liberalii aceste tactici populiste!? Cu declaraţii de presă slabe şi acţiuni politice stângace. Contrazicerile, întârzierile în reacţii, tăcerile arată nesiguranţă, indecizie – neatractive pentru electorat. Neîncheierea fuziunii PNL/PDL şi conducerea bicefală trag partidul în jos. PNL nu a reuşit în acest an să dea electoratului impresia că este capabil să guverneze, impresie absolut necesară pentru a obţine o victorie în alegeri.

Iată, suntem în decembrie 2015 şi nu avem guvernul liberal anunţat încă din decembrie 2014. Cine ar fi crezut anul trecut pe vremea asta? Un guvern anunţat de sute de ori. Ne-am plictisit în 2015 – mai ales în prima parte a anului – să tot ascultăm asigurările date de Gorghiu&Blaga că guvernul Ponta tocmai îşi face bagajele, că majoritatea formată de Coaliţia PSD-UNPR-ALDE tocmai se sparge. Că liberalii fac un guvern propriu!… Eşec total pe această linie. Guvernul Ponta a fost răsturnat de protestele din stradă. PNL a avut o tactică de la început greşită, cu ţintele alese prost. Rezultatele se văd. Liberalii riscă să vadă PSD câştigător încă dinainte de scrutin dacă vor continua tot aşa. De ce nu se retrag de la conducerea PNL cei care au asumat această politică falimentară!? Ar fi cazul.

Altă problemă – PNL a mizat în 2015 totul pe prestaţia lui Iohannis. Or, Iohannis e-n scădere şi el în sondaje. A fost ales să facă lucruri, nu să le constate atunci când se întâmplă ceva şi când îşi aduce aminte sau îl împing de la spate consilierii sau presa. Pe aceste pauze şi absenţe PNL a pierdut destule puncte. Cum s-a văzut şi la formarea guvernului Cioloş când liberalii au fost complet depăşiţi. În 2015 au pierdut prea multe tempouri. În jocul de şah asta duce la pierderea partidei.

O parte a scăderii din sondaje era previzibilă după euforia din noiembrie 2014. E o scădere naturală, uşor de anticipat. Cealaltă parte este rodul 1/ al stilului politic impropriu al lui Iohannis, 2/ al relaţiei de subordonare Iohannis – PNL, 3/ şi al prestaţiei liberalilor. Opinia publică nu e deloc entuziasmată, destui exprimă dezamăgire. Efectul se vede în sondaje. PSD a punctat faţă de liberali în 2015 din simplul motiv că s-a dezmeticit repede din înfrângerea suferită de Ponta în noiembrie 2014. A făcut faţă şi pierderii guvernului în toamna asta. Iohannis a întors spatele PNL, care tot anul a stat în genunchi, a complotat pe la uşile Cotroceniului şi s-a dovedit total ineficient. PNL nu a reuşit să îi dea „guvernul meu” lui Iohannis. Dacă nu erau protestele din stradă, Ponta era şi azi în -palatul Victoria.

Miracolul din noiembrie 2015 nu se va repeta. Asta priveşte PNL în 2016, dar şi pe Iohannis în 2019. Una din caracteristicile miracolului este că miracolul este irepetabil. A fost o zi miraculoasă, efectul unor factori conjuncturali şi atât. Nu stafful lui Iohannis a câştigat alegerile, nici stafful PNL, ci singur – electoratul. Electoratul a stricat toate previziunile, calculele şi învârtelile Serviciilor. Dar după noiembrie 2015, pe partea PNL nu a urmat nimic. Nici Iohannis nu a strălucit. Dacă nu erau tragedia de la Club Colectiv, protestele şi demisia forţată a lui Ponta, chiar nu era nimic de amintit în 2015. Aici nici PNL, nici Iohannis nu au avut un aport. Au fost o tragedie şi efectele ei. Fără episodul plecării guvernului Ponta, aşteptările mari ale electoratului ar fi fost total risipite. Amintesc că a fost un vot anti-Ponta în acel noiembrie 2014. Dar acesta este riscul când vii miraculos la putere – speranţele puse în tine sunt foarte mari, dezamăgeşti uşor. E clar, acea duminică norocoasă nu se va repeta.

Liberalii au nevoie rapid de o altă abordare. Asta mai ales după apariţia guvernului Cioloş şi după complicarea relaţiei lor cu Iohannis. Datele paradigmei s-au schimbat. E nevoie ca PNL să redevină un partid. E nevoie de decizii radicale şi curajoase. Chestiunea este că PNL este slăbit de dezbinările interne. Azi PNL se află într-un unghi mort, într-o fundătură. Marja de timp pentru a face corecţiile necesare este redusă. Pe fond, e nevoie de un congres care să voteze o strategie, un program şi, mai ales, un lider naţional unic. Impresia de slăbiciune şi chiar neputinţă pe care o dă PNL azi trebuie schimbată urgent cu una de unitate şi forţă dacă vrea preia guvernarea. Ca să aibă şanse să câştige la anul, PNL trebuie să transmită ferm electoratului ideea (nu doar din vorbe) că este pregătit să guverneze. În decembrie 2015, PNL nu arată deloc aşa. O spun cu regret.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.