Numai două întrebări

Mircea Coșea: „Trecerea la euro este un lucru complicat“

Profesorul Mircea Coșea ne-a răspuns la două întrebări de actualitate.

Premierul Dăncilă se face că lucrează pentru trecerea României la zona euro sau este chiar posibilă finalizarea demersului?

Nu, după părerea mea încă nu este posibil, nu e pregătit terenul pentru trecerea la o acțiune adevărată și cu rezultate concrete. În alte țări, și aici o să vă dau exemplul Ungariei, acest fel de comitete funcționează de vreo opt, nouă ani de zile. Lucrează sub directa îndrumare a guvernului și a băncii și are anumite rezultate. Dar, la noi, dacă vă uitați la declarațiile oficiale, datele de trecere variază de la un an la doi ani, la trei ani, poate și mai mult. Deci după părerea mea deocamdată este doar un anunț, fără finalitate și fără posibilitatea ca în viitorul apropiat să ajungem la vreo concluzie.

Cât de viabil este acest proiect? Este România pregătită să treacă la zona euro? Ce-ar însemna pentru noi?

Este o discuție care ar trebui să aibă loc, o discuție cu oameni care nu sunt neapărat oficiali ai Guvernului, nu am mare încredere în cei care sunt acum în Guvern pe această temă, pentru că este o chestiune de filozofie financiară și economică. Trecerea la euro e un lucru complicat, care pentru anumite țări poate să aibă implicații negative imediate, greu de corectat. Trebuie văzut în ce măsură trecerea la euro ne avantajează, în condițiile în care, în anumite situații, existența unei monede naționale te poate scăpa de anumite greutăți. Grecia, dacă ar fi avut drahma în perioada crizei, poate că ar fi scăpat mai repede, pentru că în relațiile internaționale jocul între monede este important. Trebuie cumpănit bine dacă este bine pentru România să treacă sau nu, în condițiile în care nici euro nu este foarte stabil și nu are o filozofie foarte bine fundamentată. În al doilea rând, trebuie să vedem perioada în care trebuie să facem lucrul ăsta. În al treilea rând, ar trebui să vedem în ce măsură trecerea la euro a unei economii deja eurizată, cum este a noastră, are un efect atât de bun încât ar trebui să ne grăbim.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Simona Popescu 220 Articole
Author

18 Comentarii

  1. lili lipsea. ai vise cu Dragnea? ai o problema la mansarda rau tata! fa un control. Nu e vina ta, PSD e de vina! 😉

  2. O fi pentru dumneavoastra , Domnule Profesor ! Ceea ce nu e cazul pentru marele guru economic al PSD , Darius Valcov !

  3. Romania, tara trista dar plina de umor in care economia este condusa de Pavianul cu Mantie in timp ce o eminenta a economiei ca Profesorul Cosea, trebuie sa-si dea cu parerea prin bunavointa presei….
    Din politete Profesorul Cosea nu spune ca adoptarea Euro ar insemna renuntarea la o prerogativa statala, o cedare se suveranitate. Ca moneda nationala confera grade de libertate suplimentare care, in conditii critice, se pot dovedi salvatoare Dar cine sa asculte vocea competentei in tara condusa de impostori si plagiatori ? Unde miscarile Irinucai s-ar putea sa conteze mai mult decat opintelile Pavianului ? Asa ca ori anuntul cu aderarea la zona Euro este doar o diversiune menita sa mai abata atentia de la degringolada PSD ori este serios si atunci ne-a luat Dracu` fiindca ar insemna ca, de fapt, peste cativa ani, Romania sa fie controlata 100 % de la Hotel Bilderberg, via Banca Centrala Europeana. Este si acum cu Mugurel cel alunecos dar in proportie mai mica. Ceva intre 90 si 95 %….
    Honni soit qui mal y pense !

  4. In sfarsit o minte lucida ,ce nu se arunca d`an boulea in adopta euro ieri.Dupa cum bine spunea domnia sa,trebuie bine cumpanit si vazut mai adanc problema.Dar cine sa faca asta in actualul guvern si se poate extinde fara nici o sfiala la PSD -ALDE ?

  5. Sunt mai linistit dupa zicerile domnului Cosa !Cel putin cat mai traieste dansul ,nu vom trece la euro,nu ca se opune personal, dar nu e timpul!

  6. Sa ii dai de exemplu pe hotii aia de greci,care au masluit toata statistica sa ajunga la euro,e o jignire grava !Pai INS-ul nostru minte cad da cresteri anuale de 5-6 % de vreo 5 ani?Pai cand guvernatorul BNR minte cand tine stabil cursul de aproape 8-10 ani?Nu stiu daca Cosa e la curent…

  7. Pun si eu o intrebare : daca este asa de grea aceasta intrare in spatiul EURO , cum naiba au procedat cei din Muntenegru, care nici macar nu fac parte din UE, sa aiba ca moneda unica tot…euro ?

  8. Considerați că profesorul Mircea este capabil să explice cum a influențat „jocul între monede” trecerea la „leul denominat” ?

    • Remarcați că articolul este despre profesorul Mircea Coșea; în completarea comentariului ?

  9. Oooooo,ia te uita unde era marele economist….de la DIE!Adica din cei care au jefuit in voie tarisoara asta!

  10. Am o parere foarte, foarte proasta despre M.Cosea de cand a pacalit o tara intreaga cu certificatele alea de proprietate , finalizata prin escrocii de talie , gen SOV. Si totusi daca Romania ar trece la euro , legatura de verdeata/gamajoara de urzici va fi 1 euro ?

  11. ROMANIA este un experiment la nivel mondial in sensul ca de 29 de ani, dupa ultima ticalosie intamplata noua romanilor din dec.’89, este jefuita de bogatiile solului si subsolului, in dispret pentru mediu precum coloniile din Africa si America de Sud, iar lucrarea asta este in contrast izbitor cu apartenenta noastra la N.A.TO., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA ! Sincer nu cred ca pana in anul 2024 U.E are sa mai fie, nu cred ca pana in anul 2024 are sa mai fie ROMANIA ! Sa vedem zice chiorul, sa auzim zice surdul !

  12. In toate tariile unde s-a trecutla Euro nivelul de viata a scazut a avut loc un val de scumpiri puterea de cumparare a scazut.Cetatenii multor tari ar trece la moneda nationala daca ar fi intrebati.Spaniolii,Francezii,Nemtii.

  13. Trecerea la euro ar fi ultimul cui batut in cosciugul Romaniei. Saracia va exploda si va fi infioratoare. Singura speranta e sa crape colhozul european pana atunci!

  14. In anul universitar 1971-1972 ,v-am avut asistent universitar ,la Facultatea de Cibernetica.
    Care mi-a fost mirarea cand la un seminar ,am avut o „lectie deschisa” ,in care cei mai straluciti dintre studenti v-au pus intrebari din cele mai incuietoare.
    MI sa-au parut deplasate in contestul politic de atunci si am tacut chitic in coltul meu .
    Mai tarziu ,mi-am dat seama ca intrebarile erau deja stiute si colegii mei care le pusesra erau „din zona „.
    Aceasta luare de pozitie pe care ati luat-o in legatura cu lansarea euro in Romania ,seamana cu lectia din 72 .
    Oricum ,nu sfaturi competente o sa-l opreasca pe politicianul roman sa ne arunce in haul disperarii .
    Ma mir ca Daianul nu ia si el pozitie .
    Si oricum ,numeni din clasa politica acuala ,nu intelege mesajul dumneavoastra ;bacalaureatul la 30 de ani si o asa zisa facultate facuta ,nici macar pe sarite.
    Sa fiti sanatos !

  15. Întrebări pentru domnul economist, în vîrstă de 75 de ani, încă ne-sclerozat, Mircea Coşea:

    1. Moneda Euro va avea acoperire în metal preţios, sau va avea doar o valoare fictivă, convenţională [fiduciară]?
    2. Cine va tipări bancnotele, cine va ştanţa monedele? Monetăria statului român, sau monetăria altui stat [european]?
    3. Cine va plăti pentru emiterea de monedă? Concret: cît costă să tipăreşti, în străinătate, un miliard de Euro, în diverse cupiuri? E mai rentabil să cumpărăm utilaje speciale de tipărit Euro, şi să le dăm pe ale noastre la casare, sau e de preferat să achităm tipărirea în străinătate?
    4. Cine va plăti pentru schimbarea-adaptarea tuturor programelor de calculator, ATM-urilor, şi altor dispozitive, din RO?
    5. Cine va controla valoarea masei monetare de pe piaţă? (i.e., cîţi bani trebuie să se afle în circulaţie, la un moment dat)
    6. (Aici e aici) Cine va centraliza datele tuturor tranzacţiilor financiare – în Euro – care se vor desfăşura în România? Cu Leul e mai dificil, e mai puţin comprehensibil pentru străini. Cu Euro va fi mult mai uşor.
    7. Tendinţa actuală este dispariţia, din tranzacţii, a monedei „fizice”. Şi înlocuirea acesteia cu un mijloc de plată electronic. Mijloc prin care poţi fi urmărit non-stop: de unde îţi vin banii, cît ai cheltuit într-o anumită perioadă, de unde ai cumpărat bunurile şi serviciile, etc. Cine-i va controla pe cei care ne vor controla cardurile?

    „Daţi-mi controlul asupra monedei naţionale şi mi-e indiferent cine face legile.” (Mayer Amschel Rothschild)

    Cel care doreşte să fie liber trebuie să se ferească de Bănci; respectiv, de bancheri. Băncile sînt instituţii de înrobire a populaţiei. Vor dispărea de la sine în lipsă de clienţi. O ţară liberă – inclusiv de evrei – este o ţară în care nu există nici o Bancă.-

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.