Mitul de mare învingător electoral al lui Dragnea se năruie

Recentul referendum național a constituit un eșec atât pentru Biserica Ortodoxă Română și Coaliția pentru Familie cât și pentru partidele politice ce l-au propus și susținut, îndeosebi pentru principalul partid de guvernământ. PSD și liderul său Liviu Dragnea au ieșit cei mai șifonați în contextul în care au fost cei care au ales momentul și au avut inițiativa și responsabilitatea organizării referendumului. Biserica Ortodoxă și Coaliția pentru Familie, dar și principalul partid de opoziție, PNL, au aruncat vina pentru eșec asupra PSD și a lui Liviu Dragnea, suspectând că au jucat la cacealma, la indicațiile sau sub presiunile Bruxelles-ului. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei chiar l-a demonizat pe Dragnea, fiind de părere că principala cauză care a dus la neîntrunirea cvorumului de participare a fost asocierea referendumului cu președintele PSD.
Liviu Dragnea a fost politicianul care și-a asumat cap-coadă referendumul, în condițiile în care, în calitate de lider al principalului partid de guvernământ și al coaliției de guvernare, a inițiat și a votat pentru modificarea Constituției în Parlament, a ales momentul și a decis ca referendumul să se desfășoare în două zile, conduce informal Guvernul care a organizat referendumul și a mers la vot chiar de sâmbătă dimineața, pentru a impulsiona electoratul PSD. Concluzia majorității analiștilor a fost că PSD este marele perdant al referendumului și că liderul său Liviu Dragnea a ieșit cel mai șifonat din această dispută, suferind o pierdere substanțială de imagine înaintea marilor confruntări electorale din 2019 (alegeri europarlamentare și alegeri prezidențiale) și din 2020 (alegeri locale și alegeri parlamentare).
Președintele PSD a suferit nu numai o pierdere de imagine și de credibilitate în rândul populației și în cadrul partidului pe care îl conduce, dar acest referendum i-a afectat serios aura de mare strateg și învingător electoral, după nici doi ani de la victoria atât de clamată de PSD de la ultimele alegeri parlamentare. În decembrie 2016 PSD a obținut cel mai bun scor electoral (45,5%) din istoria sa după victoria zdrobitoare obținută de strămoșul său politic, FSN, la alegerile parlamentare din 20 mai 1990. PSD nu a prea ținut cont că în decembrie 2016, în condițiile unei prezențe la vot de doar 39,5%, una din cele mai reduse prezențe post-decembriste, a obținut doar 18% din suportul electoratului, respectiv al unuia din cinci alegători.
Comparând cu prezența (21%) și cu votul pentru (91,5%) înregistrate la referendumul din 6-7 octombrie 2018, rezultă că audiența PSD a fost mai slabă decât la alegerile parlamentare din 2016. Cu doi ani în urmă au votat pentru PSD în jur de 3.200.000 de români. La recentul referendum au participat 3.857.308 români, din care au votat pentru 3.531.732. O parte din votanții pentru a fost adusă însă la urne de cultele religioase, îndeosebi de Biserica Ortodoxă și de cultele neoprotestante. O dovadă în acest sens este faptul că cele mai mari prezențe la vot au fost înregistrate în județele Suceava și Bihor, în care se află cele mai numeroase comunități penticostale din România, precum și printre cele mai mari comunități baptiste. Ca atare, votanții pro-PSD sau influențați de acest partid au fost mai puțini decât în decembrie 2016, probabil undeva între două și trei milioane de alegători.
Am mai spus și altă dată că mitul de mare strateg și învingător electoral pe care și l-a creat Liviu Dragnea nu are acoperire, având în vedere rezultatele înregistrate anterior de PSD la alegeri parlamentare, europarlamentare sau prezidențiale ori la referendumuri, în perioada în care acesta a deținut funcții de conducere importante în partid (secretar general sau președinte executiv) și a avut calitatea de șef sau coordonator de campanie electorală al social-democraților. PSD a pierdut majoritatea competițiilor electorale derulate în perioada 2007-2014, în care Dragnea a fost șeful sau coordonatorul campaniilor electorale ale partidului. Mai exact, PSD a pierdut două scrutinuri prezidențiale, un scrutin parlamentar, un scrutin europarlamentar și două referendumuri pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu. Social-democrații au câștigat doar alegerile parlamentare din decembrie 2012 și alegerile europarlamentare din mai 2013, primele fiind câștigate sub sigla și în formula miraculoasă denumită USL, care a reunit principalele partide de opoziție (PSD, PNL și PC).
Astfel, la referendumul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu din mai 2007, PSD a înregistrat un eșec răsunător, 75% dintre alegătorii prezenți votând împotriva demiterii fostului locatar de la Palatul Cotroceni. La alegerile europarlamentare din noiembrie 2007, PSD a fost depășit de PDL, care a câștigat 10 mandate în Parlamentul european în timp ce social-democrații au obținut 7 mandate.
La alegerile parlamentare din 2008, PDL a obținut două mandate de senator și un mandat de deputat în plus față de PSD. La alegerile prezidențiale din decembrie 2009, candidatul PSD Mircea Geoană a fost învins de candidatul PDL Traian Băsescu, cu scorul de 50,34% la 49,66%. Referendumul pentru demiterea fostului președinte Băsescu din iulie 2012 a eșuat în pofida manevrelor dolosive ale lui Dragnea nefiind validat întrucât nu a fost realizat cvorumul de participare de 50% + 1 din numărul total al alegătorilor, fiind înregistrată o prezență de 46,24%.
Scorul mare înregistrat de USL (aproape 60%) la alegerile parlamentare din decembrie 2012 nu reprezintă meritul lui Dragnea, rezultatul datorându-se votului masiv anti-PDL și anti-Băsescu, după tăierile de salarii și scandalurile de corupție care au măcinat guvernarea portocalie.  În fine, la alegerile prezidențiale din 2014 candidatul PSD, „prietenul” Victor Ponta, a pierdut în turul doi în fața candidatului PNL, Klaus Iohannis, care a câștigat cu 54,43% la 45,56%. Ponta a pierdut la o diferență de 9 procente după ce câștigase primul tur la o diferență de 10 procente față de Iohannis. A fost un eșec lamentabil atât pentru Ponta cât și pentru Dragnea, care a devoalat pe deplin clamatele abilități electorale ale actualului președinte al PSD.
Conform ultimelor sondaje de opinie date publicității, PSD se află pe un trend descendent evident, înregistrând de la 8 până la 17 procente mai puțin față de scorul electoral obținut la alegerile parlamentare din decembrie 2016 (45,5%). Mai exact, conform unui sondaj IMAS, PSD a scăzut la 28% din opțiunile electoratului, iar potrivit unui sondaj CURS ar fi votat de 37% din alegători. Sunt semne că PSD se îndreaptă spre opoziție sub conducerea totală și măreață a lui Liviu Dragnea.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Valer Marian 279 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Cu acest rezultat al referendumului poporul roman si-a spalat onoarea patata de PSD und Biserica! Sper ca sa fi depasit evul mediu si obscurantismul unei biserici cladite pe mituri si pe violenta impotriva celorlalti!Coalitia pentru Familie,in ipoteza ca ar fi castigat la Referendum ,venea cu interzicerea avorturilor,dupa care urma obligativitatea basmalei,cratita,etc cu liste cu semnaturile a 3 milioane de romani,poporul paralel cu Istoria al PSD!Nu spun ca PNL,PMP si UDMR sunt mai breji,tot niste circari de duzina,pacat ca natiunea nu stie ce are de facut cu Poolitica!Democratia e dictatura majoritatii,cum a demonstrat John Stuart Mill acum 150 de ani!Pentru ca a venit vorba ce mare castigator de alegeri este Dragnea,care a pierdut toate alegerile presedentiale la care a participat ca organizator,plus ca PSD conduce in electorat de 30 de ani si cu Dragnea si,mai ales,fara el!

    • Biserica Ortodoxa Romana cladita pe obscurantism si violenta?? De conchistadori si Inchizitie ai auzit? De pierdut nu a pierdut Dragnea ci romanii si Romania. Nu e exclus ca, dupa un timp oarecare, codul familiei sa fie modificat sub acelasi pretext: ‘toleranta’ rezulata din nereusita referendumului. Daca totusi romanii se vor opune, un nou general Bukow se va gasi, chiar daca nu cu epoleti.

  2. Domule Valeriu de data asta scrieț articol dedicat. Știți bine că Referendumul și alegerile prezidențiale au fost măsluite. În primul rând adevărul despre numărul alegătorilor nu-l spune nimeni. Iar poveștile de adormit copii că 1 milion de votanți și-au schimbat opținea la prima alegere a dlui. Băsescu, sau la alegerea dlui. Iohannis fiindcă dl. Ponta a fost arogant, sau la dl. Gioană că a fost sera la Vântu știți bine că sunt motivații pregătite din timp pentru gură cască. Jocurile erau facute complex și pe verticală și pe orizontală iar sondajul dlui. Dâncu, singurul care a nimerit câștigatorul, avea cifrele pregatite cu mult înaite de ziua alegerilor.

  3. Compararea merelor cu perele este o dovada de prostie. Sondajele se compara cu sondajele, iar parlamentarele cu parlamentarele. Sa compari rezultatul de la alegerile parlamentare cu sondajele de opinie dovedeste o ignoranta crasa in privinta procesului de vot. Romania va avea alegeri parlamentare in 2020, rastimp in care multe se pot intampla, inclusiv prabusirea partidelor ce compun Puterea si Opozitia actuala si apartitia unui partid nou care ajunga la guvernare. Sondajele de opinie reprezinta o „poza a monentului” numai pentru naivi sau manipulatori, nu pentru politicienii si analistii seriosi.

    • Pai daca in Romania exista pe listele de Vot Permanente 18.900.000 de Romani … adica dupa 30 de ani de la revolutie suntem tot 21 de milioane :)) va dati seama cum sunt sondajele ??? haideti sa fim seriosi 🙂 cine mai crede ceva in tara asta ?

  4. UN ARTICOL NEOBISNUIT DE REALIST ! ACESTEA SUNT ADEVARATELE ” VICTORII ELECTORALE ” ALE MARETULUI LIDER !

  5. Regimurile comuniste si postcomuniste au incercat si au reusit să-i saraceasca si sa-i izoleze pe romani din rostul lor, din gospodăria lor, din familiile lor, din tara lor, din microcosmosul lor romanesc. Dupa 30 de ani de democratie originala si capitalism extractiv partidele, incubatoarele de politicieni si politruci,guvernarile nu mai reusesc să mascheze nenorocita agendă ideologică anti-identitară,antiromaneasca extrem de precisă. Romanii cinstiti au devenit victime calificaţe la locul de muncă prin UE sau aiurea, forţaţi de istoria recenta să parcurgă cu riscul vieţii stadii nebanuite ale umilintei sociale si nationale. Ideologia si institutiile care s-au impus in RO si cu care operăm azi în condiţii controlate, au fost planificate si promovate de diverşii experţi în anticomunism de la Washington, Berlin, Paris, Bruxelles or TelAviv. Acest val ideologic oficial al democratiei globale i-a cam depersonalizat pe cetatenii RO, i-a vaduvit de motivaţii, de context social clar, de rost, de semnificaţii , dar i-a incarcat cu demitizari, false teme si clisee aduse de aiurea. Rezistenţa lumii romanesti la tranzitia de la Raul-comunist la altfel de Rau, la democratia ambalata de servicii secrete a fost una minimalista a unor grupuri izolate, a caror capacitate culturala-politica si sociala a fost prea limitata politic si economic. Romanii se zbat de 3 decenii intre două moduri de viaţă: unul, oarecum „tradiţional”, cu parametri stabiliţi de natura Romaniei, de cultura ortodoxa, şi altul cu parametri stabiliţi de marketingul capitalismului corporatist interesat de resursele locale,la unison cu propaganda antinationala,antifamiliala, a ong-urilor finantate de interese externe…

  6. Referendumul nu a fost despre Dragnea, nici Dragnea despre referendum. E drept ca tefelistii cei mereu defazati s-au rugat la zeul Mue, dar asta e prostia lor traditionala. E clar ca nu exista nici un partid care sa reprezinte 4 milioane de votanti! Asta e rezultatul referendumului, PUNCT.

  7. Spun si aici la articolul asta: Cred ca principala grija a romanilor este sa isi castige existenta iar nuanta asta de ” soti ”, explicitata casatoria ca fiind intre ” barbat si femeie ” si inscrisa socoteala asta in CONSTITUTIA ROMANIEI a fost considerata de cam 80% dintre romanii cu drept de vot asa ca un moft al politicienilor, popilor, de aici invalidarea referendumului ! Nu cred ca obligativitatea votului este o solutie in tara noastra ” Prezenta la vot este o obligatie civica … ”, asa cum spunea cineva intr-un comentariu aici la gazeta, cred ca asa ar trebui sa ramana, cred ca si absenteismul este un raspuns al romanilor care dovedeste un blam adresat politicienilor, sau dovedeste o neintelegere a scopului referendumului- sunt multi, multi, romani mai ales in mediul rural pentru care tema asta a fost foarte complicata pentru ei, sunt clientii lui Mitica de pe sticlele mai mult sau mai putin mogulizate care sunt intr-o stare in care penibilul este putin spus, place, nu place, asta este realitatea in care traim ! Trebuie sa remarcam ca si aglomerarile politice, fie de la Putere sau Opozitie, nu s-au implicat in mobilizarea la vot, s-au pastrat pentru alegerile pentru Parlamentul lu’ Europa, s-au pastrat pentru prezidentiale, s-au pastrat pentru alegerile generale ce va sa vina, adica mai clar asa:” interesul poarta fesul ” ! Nu pot sa nu citez ce spune un ins in comentariul sau aici la gazeta: ” Acest referendum nu avea miza politica, dar a fost prezentat ca atare. Si prostii au crezut. Asa ne trebuie!”, in rest sa auzim si de mai bine !

  8. Masinaria propagandistica a PSD pierde referendumurile dar câştiga alegerile, iar in plan real politic e dezinteresata să rezolve problemele grave existente în societate. Iar asta este valabil si pt celelalte partide. Toti care ajung la « putere »( Parlament,guvern,Cotroceni samd) îşi văd de propriile interese, nu de interesele naţiunii. Politrucii vad în politică un mijloc de îmbogăţire.
    Cetatenii României traiesc fara idealuri, nici macar Familia nu mai este un Ideal, doar politicienii lor au avut grija de acest aspect . Cine sa restructureze si sa sanctioneze electoral aceste partide resapate din fostul PCR, cine sa faca legi bune prin care politica sa nu fie atractivă pentru hoţi ? Presa , Patriarhia,Academia ? Până nu scăpăm de această mentalitate (« putin imi pasa , eu sa traiesc bine merci”), a functionarului politic, de la nivel local la nivel de europarlamentar, nu se vor schimba multe lucruri in tara. Programele PSD sau ale celorlalte « partide » sunt pura demagogie, ca să câştige voturi,alegeri, iar preţul este continua îndatorare a României la camatarii internationali. E nevoie de dictatura pentru o resuveranizare a economiei, pt o clara reformă fiscală ? Atâta timp cât BNR foloseşte banul cămătăresc de la banci straine şi depinde de finanţa mondială, nu avem sanse la vreun program economic naţional.
    România postcomunista nu are in front-office oameni politici demni, capabili sa renegocieze tratatele cu UE, FMI şi Banca Mondială în interesul national.Toate partidele din Parlament sunt proglobaliste şi nu urmăresc în niciun fel suveranitatea economică si identitatea culturala a României.

    • Pt.Jder. Domnule, mai direct asa tara noastra dupa ticalosia din dec.’89 este jefuita am mai spus in comentariile mele, repet: jefuita in dispret pentru mediu de resursele solului si subsolului, precum in coloniile din Africa, America de Sud, in contradictie flagranta cu apartenenta noastra la organismele astea: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu … SUA, artizanii jafului sunt cei care se amesteca cu abnegatie si abundent in trebile noastre de 29 de ani adica: rusii, americanii si acolitii lor: evreii, francezii, englezii, germanii doivada faramarea: economica, sociala, politica de azi a ROMANIEI in Lumea asta cam prost facuta, iar in trendul asta putem sa fim desfiintati ca stat national unitar, sa redevenim cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu, sa finm jefuiti de bogatii cu si mai mare rapacitate de cei aminti mai sus !

  9. Domnule ziarist Valer Marian cred ca exagerati cu titlul: „Mitul de mare învingător electoral al lui Dragnea se năruie”. Castigarea alegerilor parlamentare din decembrie 2016, de catre alianta/coalitia PSD-ALDE, cand D-l Liviu Dragnea era presedintele PSD-lui, a fost determinata/favorizata de mai mai multe cauze: dezbinarea/slabiciunea Opozitiei, de prezenta redusa la vot a „tinerilor frumosi si liberi”, spun unii, de indemnul de a nu merge la vot, din partea unor Intelectuali conoscuti, poate de lipsa de „tact politic” a presedintelui K.W.Johannis care si-a dorit, prea mult: „guvernul meu”, eventual „parlamentul meu”, fiind, imediat dupa investirea guvernului, mai mult „Gica contra”, neintelegand/nevrand sa coabiteze cu un Guvern de alta culoare politica. Pe de alta parte Referendumul pentru familie, nu era o miza mare pentru PSD si Liviu Dragnea, acesta a fost provocat de Societatea Civila prin numarul mare de semnaturi stranse. Apoi participarea la vot este atat un DREPT (castigat cu greu), cat si o obligatie civic-cetateneasca. Implicarea Bisericii Ortodoxe, a celorlalte culte le consider justificate. Apoi PSD-ul, cu sau fara L.Dragnea, ne place, nu le place unora, este/ramane cel mai important partid politic din Romania. Din pacate atat PSD-ul, cat si PNL-ul se confrunta cu mari framantari, lupte interne. In final imi pun/si pun intrebarea: Cum/de ce atat Primaria Capitalei cat si primariile tuturor sectoarelor au fost castigate de PSD? Ce va fi vom vedea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.