Patru mituri despre cutremur. „Fals!”

sursa https://www.hurriyetdailynews.com/earthquake-of-magnitude-6-6-shakes-turkeys-aegean-coast-afad-159599

Directorii Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) demontează cele mai răspândite 5 mituri când vine vorba despre cutremur, Care sunt argumentele lor?

„1. Stând sub grindă vei fi în siguranță – Fals! Era aplicabil clădirilor vechi pe vremea când plăcile erau din lemn, acum sunt din beton, iar grinzile vor pârâi și se vor fisura primele. Structurile moderne sunt proiectate de ingineri astfel încât energia indusă de acțiunea seismică să fie distribuită cât mai uniform în cât mai multe puncte mici ale construcției. Scopul nu este să crape ceva major ci să fie mici chestii de reparat cât mai ușor în diverse puncte ale construcțiilor.

2. A trecut prin multe cutremure o să fie în regulă și la următorul – Fals! O structură după o acțiune seismică majoră echivalează cu o structură cu degradări (minore sau majore), care poate afecta într-o mai mică sau mai mare măsură rezistența inițială proiectată.
3. Clădirea mea este din beton armat la cutremur nu are nicio fisură – Fals! De regulă, construcțiile sunt proiectate astfel încât vor avea anumite degradări în cazul unui cutremur de intensitate mare, indiferent de sistemul structural… chiar și cele din beton armat vor suferi avarii. În funcție de intensitatea mișcărilor seismice, pot apărea degradări, care se vor manifesta prin fisurarea / crăparea elementelor structurale în secțiunile critice.
4. Clădirea mea este rezistentă, nu se mișcă la cutremur – Fals! Sub efectul unui cutremur, toate clădirile din aria de influență a epicentrului vor efectua mișcări de vibrație, fiind rezemate pe sol, care la rândul său vibrează (sursa cutremurului este scoarța terestră). Clădirile sunt proiectate să se miște la cutremur astfel încât să nu fie nici foarte rigide, pentru că poate apărea o ruptură bruscă, dar nici foarte flexibile pentru că atunci vor suferi avarii elementele nestructurale (pereții de rigips, pereții de zidărie, geamuri, partea de plafoane etc). Doar clădirile prevăzute cu izolatoare seismice sunt capabile să amelioreze mișcările datorate solului, pe care ocupanții clădirii le vor
percepe mai slabe”.

„Totodată trebuie sa scapăm de paradigma blocurilor construite înainte de ‘77, blocuri înainte și după un cutremur. Eticheta de construit înainte de ‘77 este percepută diferit; dacă pentru o persoană fără cunoștințe în domeniu aceasta se traduce prin rezistență și performanță, că a supraviețuit unui seism major, pentru noi, inginerii, o structură după o acțiune seismică majoră echivalează cu o structură cu degradări (minore sau majore), care poate afecta într-o mai mică sau mai mare măsură rezistența inițială proiectată. O locuință trebuie aleasă în funcție de alte criterii, accentul căzând pe factorul de siguranta pe care îl oferă.
Nicio locuință nu se achiziționează fără cartea tehnică, de preferat văzută în prealabil de un specialist. La un bloc de locuințe nou o carte tehnică întocmită corect, serios și complet ar trebui să arate sub forma a 2-3 bibliorafturi. Un inginer structurist poate citi această carte tehnică și vă poate oferi opinii obiective și profesioniste ca să luați cea mai bună decizie pentru dvs. O altă interpretare a acestei etichete ar putea fi dată de faptul că înainte de ‘77 cunoștințele de inginerie legate de comportarea construcțiilor în timpul cutremurelor erau într-un stadiu incipient în România, iar mai apoi au avansat extrem de mult și clădirile au fost proiectate și construite după coduri moderne generând un grad mai mare de siguranță în ceea ce privește comportarea în timpul cutremurelor. De exemplu de la cutremurul din ‘77 și până în prezent codul de proiectare seismică a fost revizuit de cel puțin cinci ori. Fiecare nouă generatie de cod
a adus progrese și prevederi superioare de protecție la acțiuni seismice. Acesta a fost rezultatul dezvoltării cunoștințelor teoretice inginerești din experiențele adunate din comportarea structurilor la acțiuni seismice semnificative, în Europa și în întreaga lume.
În prezent există reglementări care cer proprietarilor de clădiri să efectueze expertize periodice pentru evaluarea riscului seismic și să consolideze clădirile, dacă este necesar. Autoritățile locale monitorizează aplicarea acestor reguli, iar guvernul oferă uneori sprijin financiar pentru aceste activități. Totuși, există încă provocări în asigurarea aplicării eficiente a acestor măsuri și în sensibilizarea publicului cu privire la importanța securității seismice. Expertizarea și mentenanța clădirilor ar trebui să fie efectuate periodic, de obicei la intervale de 1-5 ani, în funcție de vârsta, tipul și starea clădirii. Inclusiv pentru cladirile noi, urmărirea în timp are un caracter continuu, conform și cu reglementările tehnice în vigoare.
În același timp exista diverse instrumente normative care vin în sprijinul ierarhizării vulnerabilității seismice a clădirilor, inclusiv metode de evaluare rapidă, precum și bugete pentru consolidari. Din păcate însă raportul dintre clădiri reabilitate energetic (anvelopate)
și clădiri consolidate seismic este 100 de cladiri anvelopate la una consolidată.
Cutremurul nu este ceva ce sperie doar locuitorii Bucureștiului, ci mai multe zone din țară. De exemplu întregul fond construit extracarpatic prezintă condiții de hazard seismic semnificative, însă cu o educare și antrenare a oamenilor despre cum să acționeze corespunzător efectele unui seism pot fi minimizate, mai ales din perspectiva pierderii de vieți omenești.
În România, există mai multe provocări, inclusiv resurse financiare limitate și blocaje birocratice, conștientizare și educație insuficientă în ceea ce privește prevenția în caz de seism, atât în rândul populației cât și la nivelul autorităților competente”, mai arată asociația, intr-un comunicat de presa.

AICPS militează pentru educare oamenilor în direcția prevenției. Primele două recomandări ale unui inginer de structuri pentru un cetățean preocupat de prevenție ar fi să realizeze cu ajutorul unor specialiști, o evaluare seismică a locuinței astfel încât să aibă o idee despre nivelul de siguranță al acesteia și să își facă un plan de evacuare în caz de urgență, bazat pe informații din surse avizate”.

Foto – Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

 1. Cele 5 mituri sunt de fapt 4 și numai unul este interesant: primul, desi nu cred că este și foarte corect! In rest publicitate pentru angajat „specialisti” să analizeze ei „bibliorafte” de cărți tehnice ! Ușor cu pianul pe scări, băieți !

 2. Mda …peste 2-3 zile vom citi că scările sunt cele mai sigure și balcoanele construire in afara spațiului de locuit :))

 3. …ce ciudat!… pe noi ne sfatuiesc sa ne instruim in ce ungher sa ne adapostim sa nu dam coltul cand cade sandramaua in timp ce in america de sud, dupa un cutremur in care au murit peste 200000 de oameni s-au schimbat regulile in constructii si pedepsele pt cei care nu le respecta astfel incat la urmatorul cutremur nu a fost decat o victima, sarmana fiinta aruncandu-se pe fereastra…eu unul nu m-as muta in locuinta noua…stiu tigani, unii geambasi de masini, altii, doi frati, spalatori de masini, mari dezvoltatori imobiliari!…

 4. MITURI rePovestite intru Acoperire „STIINTIFICA” Linistitoare.
  – A. TOATE Blocurile „MODERNE” construite in InterBelic sunt niste CIMITIRE Viitoare inca la Verticala.
  S- A FURAT MASIV de catre Cinstitii Boieri la Materiale, la Aprobari care NU trebuiau date, la TOT, La CONTROL si la Pedepse, Atunci, din „Micuu’ Paris”.
  NU ASHA de mult ca in Turcia, recent, da’ …InDestul … 😊
  B. SI Destule Blocuri construite de catre Comunisti INAINTE de 1977 au CRAPAT si NU se stie CUM se vor comporta la un NOU Cutremur de aceesi Intensitate.
  C. DUPA 1977 sunt SOLIE si Foarte SOLIDE.
  SOLIDE sunt Cele de Tip „Calea Mosilor”.
  SOLIDE Foarte sunt Cele de pe Bulevardul UNIRII (de la fanatani spre Parlament , si ROATE cele de la Fantani la Piata „MUNCII” … 😊 (Piata Hurmuzachi).
  D. NU as avea InCredere in NICI UNuu’ construit de TURCI sau OriCAREAlte Aratanii HOATE care fac Blocurile cu „Banii Bancii” sau Banii Fryers care ii dau in Avans, ca NeGANDITII … 😊
  DACA am trai intr-un STAT NuDegeaba, STATuu’ ROMANILOR, Ipotetic, pen’ca NU suntem LASATI sa ni-l construim Noi, Romanii de catre TOATE LIFTELE DReacuu’,

  URMARE

 5. URMARE
  Cu Banii Imprumutati in NeStirE SI FURATI DEJA, DE MULT, s-ar :
  – RADE absolut TOATE Vechiturile (testate ca Atare …) Neaparat TOATE Beshnitzele InterBelice, LUXOASE pe inauntru, ca erau pentru „Tchockaneli” departe de Ochii Nevestelor de Boieri, DAR labe, ca s-a FURAT la TOT CE tinea de Constructie.
  STIU CE spun ca am predat Lectii de M, F, C in Centru SI inainte si dupa Cutremur , in cam TOATE Blocurile de pe Magheru SI actual IC Bratianu, ca Acolo aveam Parintii Boieri Comunisti care dadeau BANuu’ ushor,
  da’ SI aveau Rezultate BUNE cu mine, ca se dusese Veste:
  „Domle este UNuu’ iute si NeObosit care ii invata pe Copii BINE si CLAR, lucreaza cu EI, scrie in paralel cu ei, NU STA cu Ochii pe Ceas, fiecare Exercitiu … 😊apeciaza ca il servim cu KENT si Cafele NATURALE „WIENER” … 😊
  CelMaiPutred mi s-a parut Blocul „PATRIA”, cel cu Cinema „PATRIA”.
  – CONSTRUI in Regim STRICT de CONTROL si numai cu Firme de STAT Blocuri NOI si SOLIDE, cel putin ca ETALONUL Parlament – Piata HURMUZACHI.
  S-A ARANJAT! NU SE VA FACE!
  Mintile lor SUNT Setate pe:
  „Da-i BA in AleaAlea ale Mamichilor LOR de CAPisti, ca avem Destui si mai scapam de Pensiile lor de Platit!
  MOR cateva MII si dupa, ReCONSTRUIM „NOI” si ne umplem de Bani, CE Troullele Noastre sa mai cheltuim cu Daramarea Beshnitzelor Vechi si Putrede, ca vor CADEA Singure!”

 6. @ Contestatarul
  + 10 🎯
  Dacă apucă pensia, Bucureștenii să fugă la țară, pe pământ !

 7. @contestatar
  Sunteti retardat psihic? De ce amestecati majusculele? Cand comentati subiecte atat de grave, incercati sa scrieti normal. Desigur, dupa ce va luati medicamentele.
  O zi buna!

 8. Klar ca lunghina zilei! E criză pe piața imobiliară, ca de-altfel pe toate segmentele economiei. Cu diferența că spre deosebire de 2009-2012 presa obedientă a primit ordin sa nu mai facă valuri și sâ ascundă gunoiul sub preș. Datorită incapacității politicienilor din Europa și SUA de-a gestiona schimbările de la nivel macro…

 9. Al 5-lea mit este NOROCUL fiecaruia. MaRog.
  [Eduardovici K K t KuMotZov ot CZernopartZovo-cititor de Pravda si Murzilka]

 10. cutremurul din ’77 a fost mult exagerat
  in scopul construirii socialismului „luminos”

  -Bucurestiul e in siguranta pana la 8 grade maximum posibil.
  -o bomba nucleara de 200kt -10x hiroshima-
  nu ar cauza decat disfunctionalitati majore nicidecum catastrofa
  (asa se explica ca pt. China specialistii in domeniu au estimat la 120’000 nr. bombelor necesare,
  europa 60’000, usa-60’000;maximum acumulat in razboiul rece a fost de 2×15’000,nesatisfacator dpdv militar)

 11. poza pare a fi din turcia zona kurda
  sau din gaza city:
  -cotidianul spala pe creieri!

 12. da,
  uite steaguri turcesti!
  (poate fi totusi in Gaza:
  turcii le-au dat candva niste ajutoare)

  -in zona kurda betonul armat nu are fier
  si se rupe cu mana goala
  ca o bucata mare de cashcaval uscat.

 13. Nu va mai dati cu parerea daca n-aveti studii de specialitate. Dea Domnul sa fiu eu profet mincinos, dar tare ma tem ca la un cutremur de magnitudinea celui din `77, multe penthausuri si ” turnuri ” construite in ultimii ani, vor avea probleme structurale majore.

 14. americanii au programat 3 orase japoneze,
  hiroshina ,nagasaki sau kokura:
  -nagasaky ni se pare un nume nepotrivit
  poate era nimerit sa fie primul
  si apoi hiroshima;
  kokura suna perfect,neutru,ne e indiferent.

  (adica AMERICANII AU ALES!)

 15. @TUDOR, din NOU,
  IO in Mod SIGUR NU sunt RETARDAT, da’ TU ESTI:
  – Retardat in TOATE Punctele ce definesc o Entitate Biologica UMANOIDA, da’ infectata de Dreacuu’
  – COCKALLAR Manelist, ca daca NU erai ASHA si te adresai CIVILIZAT, NU Jigodios PIEZIS, ca un AMARAT Complexat de CineStieiCePacateVechi Genetice Si Frustrari Perpetue consecutive acestora,
  si ma intrebai DE CE scriu AstFel, iti explicam rabdator,
  ca am avut ELEVI la Lectii, da’ ma feream de Tembeli ca Talica, ca Dreacuu’ de Tamaie …
  DA’TU, crescut in EGERIA de Tip NOU, dupa Reguli Importate din VESTuu’ TICALOS care ne chinuie de 34 de Ani,
  CREZI Sincer, ca OriCARE NAROD imPULSionat in Ceva PUTERI ca esti Gheorghe DREACuu’ si apelezi la Arma Narodului COMPLEXAT si Pizmas, la Insinuarea ca ACEIA-CARE NU ii plac TZIE au Probleme la Bibilica …
  ASHA sunt invatzatzi TOTITortzionariiinDevenire, Specializare …
  AM sa ma documentez de Ispravile UNORA ca tine prin Spitale de Psihiatrie, unde mai mult de Jumate dintre “DOCTORI” sunt Criminali SADICI cu Acoprire LEGALA la Experimente cu Chimicale, Unde InfraSonore, etc.
  APARI mereu pe AICI, sa te pot DISECA Psihiatric IO, pe Indelete, preCUM Cadarvele la Morga…
  Esti intr-o Situatie SIMILARA celei din Filmul cu “Vanatorul de Crocodili’, unde EROuu, Baiatuu’. Amenintat in Plin ORAS American de un Prapadit de Criminal FuNegru cu o Custura, Brisca, Shish, etc. SCOATE alene un PALOS si ii zice:
  “Ala, al tau este CUTIT?
  ASTA, al meu este CUTIT!”
  AshaCA ai cam dat de Dreacuu’ si TU si AIA_Care te-au ImPULsionat sa ma provoci … 😊
  Dom’le GREA Viata au Cira
  Pai DEGEABA s-a ushurat EL, Dreacuu’ de MIzeriile STOMACALE pe ELICILE de ADN ale Celor Ca_TINE ?
  Al LUI esti … 😊

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.