Mizeria românească de la Veneția

Ne-a căzut în mîini o scrisoare de plecare a lui Grigore Popescu Arbore, directorul IRCCU Veneția în perioada 2019-2022. Ea prezintă pentru uz intern degringolada ICR și a mecanismelor care îl tutelează în MAE și centrala ICR de la București.

Ce se întîmplă în cele mai multe institute din capitale importante? O mizerie care nu-i decît prelungirea slăbiciunilor din lumea politică și din mecanismele statului român. ( CN)

Iată scrisoarea de plecare a directorului IRCCU VENEȚIA adresată secretarului de stat MAE Andrei Novac

De la: Grigore Arbore Catre: Dl. Andrei Novac
Secretar de Stat / MAE

27.12.2022

Dragà Domnule Novac,

Bunà ziua!
Urmeazà cateva ultime insemnàri pe marginea unor situatii ce este necesar a fi cunoscute si luate in consideratie de cine se ocupà, in Centralà, de functionarea IRCCU.

A. Modalitateea de comunicare a incetàrii misiunii si efectele sale. Conform calculelor mele misiunea mea la IRCCU ar fi trebuit sa se termine la data de 14 decembrie 2022, dupà 4 ani, adicà in ziua corespunzàtoare zilei in care am intrat in sediul IRCCU in decembrie 2019, moment din care am inceput a fi “pontat”. A propos de prezenta mea ulterior acestei zile in sediu và adusesem la cunostintà cà in cazul in care nu mi se vor face comunicàri privind incheierea misiunii imi voi scrie demisia chiar in acea zi, cu efect imediat. Dumneavoastrà personal mi-ati cerut sa nu fac un asemenea gest si sa astept comunicarea, care in cazul specific, ca si in alte cazuri, ar fi trebui sa vinà, conform legislatiei muncii, cu 3 luni inaintea incheierii misiunii, ceea ce nu s-a intamplat. C-am urmat rugàmintea/indicatie si in mod disciplinat am “continuat programul de muncà”, fiind destule lucruri de fàcut. In data de 19 decembrie secretara mi-a adus un Mesaj Internet / comunicare din partea DG Resurse Umane, datat 16 decembrie, prin care mi se comunica, la prezentul/viitor, cà misiunea mea inceteazà pe data de 9 decembrie. Comunicarea era deci cu efect retroactiv.
Nu comentez absurditatea si lipsa de elegantà a procedurii. Mà marginesc a spune cà o asemenea procedurà este in afara normei si este nedemnà de o administratie ordonatà si civilizatà.
In consecintà in urmàtoarele 3 zile am pus ordine in hartii, am lichidat ce era de lichidat si in final am predat cheile de la usa de intrare si de la apartamentul de serviciu dlui Intendent.
A ràmas nerezolvatà problema dreptului de semnàturà pe documentele in circuit: de la statele de salarii la alte ordine de platà care necesità semnàtura sefului misiunii.

B. Problema evaluàrilor si adecvàrii functiei la obiectul muncii. Nerezolvatà a ràmas si expedierea evalàrilor celor 3 referenti principali

1.
La data “iesirii” mele din dispozitiv predaserà auto-evaluarea doamnele Claudia Lazàr si Ortansa Ghindea.
Dupà data de 9 decembrie nu se mai desfàsura nicio initiativà relevantà si ca atare persoana aptà sa semneze evalarea pentru anul 2022 nu puteam fi decat eu. Cele douà evaluàri citate mai sus au fost semnate de mine, ele fiind datate 9 decembrie. Sunt puse la dispozitia Dumneavoastrà in attachment.
Evaluarea doamnei Claudia Lazar, care a avut o contributie exemplarà al bunul mers al activitàtii misiunii, este semnatà si de dansa si de mine. Doamna Lazar , in pofida faptului cà avea doar cunostinte precare initial de limbà italianà si tot precare cunostinte privind cultura italianà si structurile socio-culturale ale tàrii gazdà, a fàcut un remarcabil efort de adaptare lingvisticà si culturalà si a deschis, cu suportul meu nemijlocit, noi filoane de actiune ale misiunii.

Evaluarea doamnei Ortansa Ghindea este semnatà doar de mine deoarece in ultima zi a prezentei mele in sediu dansa nu era de fatà si ulterior a plecat in stràinàtate. Sper cà se aflà in Romania. Ii voi comunica sà treacà pe la biroul Dumneavoastrà sà isi semneze auto-evaluarea. Dansa este un excelent functionar, cu lungà experientà in structura centralà a ICR. Din pàcate are un handicap serios in ce priveste interfatarea cu institutiile si persoanele – virtuali colaboratori – din Italia datorità cunoasterii aproximative a limbii tàrii-gazdà. Am fost generos in apreciere deoarece sper sà o stimuleze: urmeazà sporadic cursuri telematice de limbà.
Precum se stie, adecvarea la problematicile locului de muncà in misiunile externe ICR sunt puternic conditionate de cunoasterea limbii, culturiii, institutiilor si persoanelor de referintà din tara gazdà. In ultimii ani se pare cà Directia Generalà Resurse Umane nu mai are ca obiect al muncii selectionarea cadrelor misiunilor in functie de pregàtirea specificà, in care compunenta lingvisticà este esentialà, plecand de la seful misiunii panà la femeia de serviciu. Resursele Umane mai nou fac doar punerea in practicà a unor decizii luate in alte sfere, fàrà a contribui la selectionarea cadrelor prin exploràri adecvate “in mediu” si prin mentinerea si valorificarea evidentelor privind acumulàrile culturale si de experientà ale “candidatilor”.

Nu và pot prezenta Evaluarea dlui referent principal 1 Cristian Luca deoarece nu am primit-o, nici panà in data de 9 decembrie si nici dupà. Din punctul meu de vedere participarea dlui Luca in anul 2022 la activitatea misiunii a fost practic nulà. Ea s-a màrginit la: 1. deschiderea in primàvatà a expozitiei de picturà a dlui pictor (gen. in rezervà ) Vasile Sarcà, expozitie aflatà deja in pregàtire cu doi ani in urmà si venità “la pachet”; 2. gestionarea retributiei (aprox. 3000 euro in total) catorva colaboratori ce au prezentat càrtile unor autori romani tradusi in italiana in cadrul Targului de carte de la Torino. Cred cà este mult mai competent decat mine sa facà aceastà evaluare dl Jicman, presedintele ICR…

3. Situatia logisticà.
In momentul preluàrii misiunii am gàsit clàdirea intr-o situatie deplorabilà, in parte reflex al ideii dupà care bunul statului este al nimànui, deci poate fi al meu, fàrà alte obligatii.
In subsol si pe scàrile interiore ce pleaca din el se acumulaserà in 30 de ani gràmezi de obiecte deteriorarate (saltele, fotolii jerpelite, televizoare stricate, computere pràbusite, plàpuni gàurite, etc.). Zeci de ani administratia centralà MAE a impus validarea casàrii prin verificàri ale unor comisii ce nu au venit niciodatà la fata locului. S-au luat màsuri de scoatere din evidentà si de eliminare treptatà a tuturor acestor gioarse ce infectau clàdirea. Operatia a durat apropae doi ani deoarece era vorba de o cantitate enormà, de distribuit in multe bàrci.

Tot in momentul preluàrii misiunii de càtre cine scrie, frigiderele (3 ) din apartamentul bursierilor au fost gàsite ticsite cu carnuri si alte alimente depozitate de 5-10 luni, sau chiar de un an. Aprovizionarea se fàcea conform principiului administrativ “nu putem sa oferim un pahar de vin dacà nu dàm hranà caldà”. Ca atare carnea se depozita pe termen lung deoarece “protocolul” trebuia sa se bazeze pe “produsul national”: sarmaua. Cu mine s-a terminat – se pare doar temporar – la IRCCU “epoca sarmalei”. Aceasta riscà “sa revinà la putere” conform “teoriei “ politice despre “corsi e ricorsi” (Vico), vulgarizatà ad hoc.
Am atras atentia atunci depozitarilor cà in marile magazine carnea si legumele aflate in congelatoae sunt re-certificate lunar, eliminandu-se orice suspiciune. Ca atare am dispus, pentru a nu avea surprize legate de intorxicarea consumatorilor, eliminarea tuturor acelor alimente. Aceastà “revolutie a sarmalei” a fost prività precum un afront personal de càtre vice-directorul regent al misiunii si familia sa, care cultivau cu grijà sarmaua precum un simbol national – factor de fidelizare al publicului la manifestàrile din sediu.
Am inlocuit deci sarmaua cu “un verre de vin” (clasica indicatie a Generalului De Gaulle din 1968 pentru Externele Frantei, in scopuri de economie). Vinl nu putea fi cumpàrat (impreunà cu produsele aferente tratàrii) decat din resurse proprii. Astfel am fost pàràsiti treptat de cei ce veneau la manifestàrile IRCCU doar pentru sarmale…

In cateva apartamente se impunea eliminarea linoleumului, ajuns intr-o stare deplorabilà. Nu existau in acest sens fonduri disponibile. Pentru a da un aspect decent catorva apartamente ce necesitau revizii, seful misiunii a parchetat din fonduri proprii o suprafatà totalà de aprox. 200 mp in apartamentele 5 (apart. destinat dnei ref. pr. 1 Claudia Lazar – ce urma sa vinà), 8 (locuinta de serviciu a sefului msiunii), 9 (apartamentul de protocol pentru dl. ministru sau dl. ambasador), 3 (apart. destinat dnei ref. pr. 1 Ghindea – ce urma sa vinà). Aceste lucràri s-au fàcut din initiativa si cu resursele personale ale sefului misiunii.

Pentru facilitarea muncii referentilor seful misiunii a dotat, utilizand resurse personale, cu imprimate apartamentele acestora, lucru ce s-a dovedit a fi mai mult decat folositor in timpul pandemiei. A fost dotat, tot de càtre seful misiunii, cu o imprimantà si apartamentul bursierilor Iorga.

In preziua Concertului dedicat la sfarsitul lui noiembrie 2019 zilei de 1 decembrie, in Sala de Receptii a palatului Pisani (sediul Conservatorului “Benedetto “Marcello”), pus in fata unei clare sabotàri a reusitei acestuia prin anularea disponibilitàtii societàtii ce trebuia sa asigure cateringul contractat cu vice-directorul IRCCU. seful misiunii a fost constrans de imprejuràri sa cumpere , cu o zi inante de concert, din fonduri proprii, un set de veselà complect (linguri, lingurite, furculite, cutite , trei feluri de farfurii,trei feluri de pahare pentru 130 de persoane) si sà sustinà logistica transportului de la restaurantul ce s-a declarat disponibil sa il ajute in extremis la salonul aferent sàlii de concert. Vesela respectivà a fost introdusà in dotarea IRCCU.

Trec peste alte amànunte privind contributia directà a sefului misiunii IRCCO la functionarea acesteia. Se mai semnaleazà doar cà in multiple ocazii legate de prezenta la evenimente a unor personalitàtii italiene amice, venite din alte orase, sau a unor gazetari romani din Italia sau Romania, veniti la Venezia in acelasi scop, seful misiunii, neavand alte posbilitàti de gàzduire, a acoperit din fonduri proprii cazarea acestora in structuri sobre dar functionale (fundatii etc) gestionate de persoane amiche, ce i-au acordat constant preturi favorabile.

In situatia in care ICR a refuzat cererea IRCCU de sustinere integralà a cvartetului ce a concertat la Venezia in 25 decembrie 2022 (Sala Conciliarà din Scuola Grande di San Giovanni Evangelista), cu ocazia Zilei Nationale, seful misiunii si-a asumat costurile deplasàrii cu avionul (Irlanda-Venezia si retur) a celor 4 membri ai formatiei si a instrumentelor insotitoare in cabinà.

Cred cà ne putem opri. Và urez sù aveti la carma IRCCU un contribuabil mai generos decat mine.

Và doresc sincer un An Nou Fericit si realizarea tuturor obiectivele institutionale si personale pe care vi le-ati propus.

Al Dumneavoastrà,

Grigore Arbore

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23
Author

10 Comentarii

  1. asa este in toate structurile statului roman. profesionistii sunt ostracizati iar neamurile proaste prospera in detrimentul imaginii \romaniei si a intereselor nationale.

  2. Grigore Arbore-Popescu are 80 de ani,intreb si eu, altii mult mai tineri(68-78 de ani), mai pot?

  3. Pe 15 ianuarie 2001, chiar de ziua marelui patriot Mihai Eminescu, ca o sfidare, ca o batjocura la adresa poporului nostru, librăria ”Mihai Eminescu” (care funcționa în cadrul celebrului imobil ajuns în proprietatea parazitului alogen Iohannis, din str. Nicolae Bălcescu, nr. 29 din Sibiu și care a fost pierdut de parazit printr-o decizie judecătorească definitivă, ca urmare a achizitiei ilegale) a fost desfiintata pentru a face loc bancii austriece Raiffesen si a unui wc public…
     
    Ca sa vada si spalatii pe creier sorosisti corporatisti onegisti tefelisti… pe cine au sustinut, pe cine au votat ca acest individ parazit alogen sa fie cocotat ca paduchele in fruntea tarii !!!  https://www.ancheteonline.ro/2017/01/de-ziua-poetului-national-al-romanilor-care-a-fost-soarta-bibliotecii-mihai-eminescu-din-sibiu/ 

  4. Vorba unui mucalit „…m-am săturat de românia „…un teritoriu condus de etnii…

  5. Tragedia cea mare e în țară, cu bibliotecile. 15 Ianuarie e aproape tot atât de important precât 1 Decembrie și guvernul ar trebui să se preocupe de un fel de danie pentru Educația Adulților. Principala cauză a plagiatelor din RO este sărăcia bibliotecilor, deoarece nu poate fi piratat orice de către student. Normal ar fi ca bibliotecile din centrele universitare să primească în comun cel puțin 300 milioane euro anual, pentru import de carte academică recentă. Să fim în pas cu lumea bună chiar fără Schengenul austriac.

  6. 126.000 lei salariu la o „comsie”. Sunt 400 de angajati pe acolo toti din buzunarul nostru.
    Cand Romania va desfinta comisiile, ong-urile, asociatiile, atunci veti avea peste 1 million de molii ce vor trebui sa produca ‘ plus valoare” sa aduca Ei, moliile bani la buget.
    Intre timp aceste sugative trag din seva tarii 3 miliarde euro anual si mai ponegresc si tara.

  7. Ooo-Oooo (exclamatio, carevasăzică), dar ce vă / ne mai miră maestre?
    Ca și în piesa de teatru al cărei nume cu onoare îl port, din toată tevatura reiese că în timp ce unul se dă de ceasul morții, la alții li se cât stâlpul porții.
    La ce ne folosește să acumulăm doar frustrări dacă nimeni nu pune mâna pe Editat?

  8. …mda ..saracia bibliotecilor…ontreb si kio….saracie in cititori???…s a dus vremea ..caminelor culturale si aaa..serilr de poezie..auzeam azi la un post de radio despre ac tivitatea in cadrul unei asociatii aaa romilor…culturala off course…daa cine e alesu …nu i nici un mister…un rom mkic…..imi scapa numele..

  9. @ cetateanul (ne)stiutor: Pana nu vor fi eliminati toti securistii (lui Astalosh) mentinuti sau adusi la putere in toate institutiile statului dupa ce sefii lor l-au lichidat Ceausescu, tot ceea ce tine de politica si afaceri externe tine strict de mafia lor. MAE este un cuibar de securisti. Cei dinainte erau patrioti sau macar cei hotomani stiau de frica lui Ceausescu.

  10. Multe…’nstitutii devoreaza, la greu, bugetul tarii : institutia lui iliescu, institutia lui tapu’ … samd !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.