
După faimosul pilot Aurel Vlaicu, Danilo Cecchin este cel mai cunoscut român din comuna Aurel Vlaicu. Asta deși el era italian, un italian îndrăgostit de România, de Munții Apuseni și de Valea Mureșului. Numai el a știut cum a descoperit Transilvania. Italianul bătea cărările Apusenilor, era un iubitor de munți și de vînătoare. Cînd puțini se așteptau, el a repus comuna Aurel Vlaicu pe harta cu performanțe economice a României. Dar a făcut-o inteligent și profesionist, dînd de lucru oamenilor din sat (unii fără nici o meserie) și făcînd la marginea așezării, unde se afla cîndva o cooperativă agricolă, o fabrică de mobilă personalizată. Adică, de lux. Puțini știu și cu atît mai puțini sunt dispuși să creadă că Împăratul Japoniei, proprietarul companiei Timberland, Teatrul Balșoi din Rusia, fotbaliști precum Pirlo și Kaka, precum și președintele Baroului de Avocatură din Milano, Cramele Recaș și Castelul Bethlen-Haller Jidvei și-au comandat mobilierul de lux la o fabrică dintr-un sat românesc.
Asta este! Minunile tranziției! Un italian s-a atașat de România, s-a și îndrăgostit și, în 2004, a fondat o fabrică de mobilă pe care a numit-o Art Wood Company și care astăzi este o producătoare de bijuterii în esențe alese de lemn. Afacerea a demarat ca investiție a unei fabrici de mobilă italiene, acesta alegând țara noastră pentru calitatea și colorația lemnului de esență nobilă prezent pe la noi.
Art Wood Company s-a născut din vocația pentru prelucrarea artizanală a lemnului, din dragoste pentru frumos și pasiunea sa pentru perfectiunea detaliului. Adică în stil italian.
De 20 de ani, Art Wood Company produce mobilier în forme armonioase și finisări prețioase, deși Danilo Cecchin nu mai trăiește. Fotografiile sale înrămate frumos se mai află prin birourile celor care l-au avut la suflet și ale cîtorva italieni care au rămas să lucreze mai departe la fabrica din Aurel Vlaicu în care se produc cele mai sofisticate piese de mobilier personalizat. La Aurel Vlaicu, se produc de la mobilier sculptat până la boiserii și garnituri complete, de la parchet masiv și stratificat pînă la scări și uși și tot soiul de lucrăruri în arta lemnului.
Danilo Cecchin, născut în 1957 în provincia Veneto, Bassano del Grappa, a dezvoltat la Aurel Vlaicu meșteșugul prelucrării lemnului, punând în valoare cunoștințele moștenite din familie. Îndrăgostit fiind de meleagurile transilvănene, a dezvoltat în România modul tradițional de construcție a mobilierului clasic, cu tehnologia de fabricație originară țării în care s-a născut. După ce a dus meșteșugul prelucrării lemnului la nivel de artă, prin calitatea materiei prime, prin sculpturi personalizate, prin finisaje prețioase și feronerie, prin vechi tehnici de lucru practicate în Italia, Danilo a făcut o fabrică de bijuterii în lemn.
Danilo Cecchin era o fire sportivă, un vînător împătimit și un montaniard. Într-o zi, a fost cuprins de febră, a fost transportat la Timișoara și, cu toate eforturile celor de acolo, Danilo Cecchin a sfîrșit departe de țara sa, într-un sac de plastic. Sfîrșitul său în timpul epidemiei de Covid a marcat satul Aurel Vlacu și ținutul Hunedoarei mai dureros ca o bătălie pierdută. A picat ca o nenorocire, așa cum a picat sfîrșitul tragic al aviatorului din Binținți.
Mulți și-au imaginat că sfîrșitul dramatic al lui Danilo Cecchin va pune capăt producției de mobilă premium de la Aurel Vlaicu. Numai că tehnica și spiritul italianului au supraviețuit. Ca o revanșă, ca o recunoștință, ca o răsplată.
Cei cîțiva italienii atașați de Danilo, Mariana Cecchin și localnicii țin steagul sus. Toată mobila de la Art Wood Company este premontată și verificată pe poziții înainte de a fi trecută la una dintre cele mai migăloase operațiuni de lustruire și finisare.
Toate programele modulare sunt premontate și verificate înainte de a fi lustruite manual și finisate cu ultimele detalii decorative. „Piesele de mobilier create de noi respectă tehnicile tradiționale, începând cu etapele de prelucrare și până la finisarea impecabilă cu ceară de albine și lacuri pe bază de rășini naturale”. (Mariana Sdira, coordonatoarea Art Wood Company).
Tot doamna Mariana spune despre Danilo Cecchin:
„Pentru mine Danilo va rămâne unul dintre ultimele vestigii vii, absolut memorabile, ale unei generații demne, cinstite, pasionate de frumos și cultură. Un om cu valori, hobby-uri, educație, onoare, autentic în tot ce a făcut și în tot ce a iubit. Și-a cultivat pasiunile și prietenii punînd pe masă toată generozitatea și autenticul de care a fost capabil. Și ce poate fi mai nobil, mai adevărat și mai drept,decât să rămâi incoruptibil într-o lume mercantilă. A rămas drept și neclintit în fața tuturor celor care se grăbeau să facă rost de ceva „ieftin și repede“. Într-o lume a parveniților unde se practică și „lasă ,că se poate trai și fără“… (frumos, calitate, tradiție),
Danilo a încercat să aducă și competență, și calitate în meseria pe care a practicat-o și în felul în care a trăit”.
Marcată de amintirea italianului Danilo, ca o umbra a unui copac stufos și puternic, ArtWood din Aurel Vlaicu (județul Hunedoara) produce în continuare cea mai spectaculoasă mobilă personalizată din România.
Valoarea se exprima prin daruire si munca. Iar satisfactia este cu atit mai mare cind vine recunoasterea muncii si binenteles partea pecuniara.
Nu poti sa faci Mobila de Lux din Lemn de Brad ! Mobila de Lux se face numai din Lemn de Stejar ! Si trebuie sa ai Lemn de Stejar ! Daca vrei sa faci Mobila de Lux !
O Mobila de Sufragerie din Stejar innainte de 1989 costa 50 de mii de lei ! Cat o Mashina Dacia ! Astăzi ar costa 50 de mii lei Ron .
Mda , se pare ca unii n-au auzit de: nuc , cires , trandafir ,etc.Da mobila din larice , sau mesteacan nu va place ?Dar cea din salcim ?V-ati invatat cu palul sweinghoferilor ,nu ?Deh numai „meseriasi”comenteaza….
Numai Ceausescu are Mobila buna de lemn bun la Vila de la Olanesti ! Am vizitat Vila ! Ramai cu gura Căscată ! In ce Lux Trăia Ceausescu !