Moment de răscruce pentru CSM

Consiliul Superior al Magistraturii îşi va alege noua conducere în şedinţa din 3 decembrie 2020. Doi judecători şi-au depus candidatura: EVELINA OPRINA şi BOGDAN MATEESCU.

Avînd în vedere prestaţia de pînă acum în CSM a celor doi magistraţi, putem, din start, să tragem o concluzie: cei doi fac parte din două tabere diferite în CSM! În timp ce Evelina Oprina s-a remarcat, alături de judecătoarea Gabriela Baltag şi cei doi reprezentanţi ai societăţii civile, prin bătălia împotriva abuzurilor din Justiţie, Bogdan Mateescu a fost aproape totdeauna alături de procurorii şi judecătorii care au pus batista pe ţambal în această bătălie.

Aşa cum am scris aici, imediat după ce Evelina Oprina şi-a anunţat candidatura, a început o campanie de decredibilizare a judecătoarei prin tot felul de tertipuri menite s-o determine să renunţe (vezi articolele următoare la adresele de internet https://www.cotidianul.ro/manipularea-unui-procuror-dna-in-cazul-judecatoarei-csm-evelina-oprina/ şi https://www.cotidianul.ro/incercari-disperate-de-a-o-impiedica-pe-e-oprina-sa-devina-sefa-csm/).

Campania de denigrare a judecătoarei Evelina Oprina, generată chiar din interiorul CSM, atrage atenţia asupra importanţei acestor alegeri care vin cu doar cîteva zile înaintea alegerilor parlamentare, „Sistemul” dorind ca în anul 2021, cu o nouă majoritate în Parlament şi cu un nou Guvern, să redobîndească ceea ce a pierdut: revenirea la vechile practici din epoca Binomului şi Protocoalelor secrete!

Primele semne deja au apărut, mai ales prin „Proiectul” ministrului Cătălin Predoiu, prin care „acoperiţii” din Justiţie nu vor mai putea fi sancţionaţi pentru colaborarea cu serviciile secrete, odată cu eliminarea acestei prevederi din Legea mgistraţilor!

Din acest punct de vedere, Sistemul l-ar dori în fruntea CSM pe Bogdan Mateescu, mai ales după ce anul trecut SIIJ a cerut redeschiderea unui dosar deschis de DNA, care-l vizează, alături de tatăl său, Mihai Mateescu, primarul oraşului Băile Govora. Cu acest dosar, judecătorul Bogdan Mateescu ar putea oricînd să fie strîns cu uşa, astfel încît să fie dirijat pe „culoarul” dorit de Sistem.

Culmea este că, pe această linie, judecătoarea Evelina Oprina s-a remarcat, alături de Gabriela Baltag, susţinînd mereu că dosarele magistraţilor ar trebui să fie anchetate de o „Secţie Specială”, astfel încît DNA să nu-i mai poată ancheta pe judecători, punînd astfel presiune pe deciziile acestora!

Cititorii ziarului „Cotidianul” ştiu foarte bine că noi am fost totdeauna de partea acelor magistraţi din CSM care au luptat pentru o reală independenţă a Justiţiei, a celor care s-au bătut cu Sistemul, pentru ca Justiţia să-şi recapete rolul prevăzut de Constituţie. Aşa se explică faptul că Evelina Oprina a şi fost apărată de noi atunci cînd forţe nevăzute au încercat să-i taie elanul.

În acest timp, judecătorul Bogdan Mateescu a ţinut morţiş să devină în CSM „succesorul” judecătorului Cristi Dănileţ, acel personaj ridicol născut de Monica Macovei, căreia i-a şi fost consilier!

Nu mai tîrziu de zilele trecute, Bogdan Mateescu s-a remarcat pe această linie, după ce a aflat că unul dintre şefii de tribunale a iniţiat un demers de susţinere a judecătoarei Evelina Oprina pentru alegerea acesteia ca preşedintă a CSM, scrisoarea fiind deja semnată de cîţiva zeci de preşedinţi de tribunale din ţară. Bogdan Mateescu n-a găsit altceva de făcut decît să-i jignească pe cei care o susţin pe Evelina Oprina şi a postat un mesaj penibil, în care îi etichetează pe aceştia ca fiind „ridicoli”, rugîndu-i pe şefii judecătoriilor să nu facă ce au făcut şefii tribunalelor: „Vă rog sincer ca noi să nu devenim ridicoli!

Nu ştim cine va fi ales viitorul preşedinte al CSM în 3 decembrie. Ştim însă cum va arăta CSM în funcţie de cel care va deveni preşedintele CSM:

– cu Bogdan Mateescu preşedinte, „Sistemul” va avea toate şansele să-şi refacă tentaculele şi să-şi reia implicarea în Justiţie, aşa cum a făcut în repetate rînduri pînă acum

– cu Evelina Oprina în frunte, CSM va avea şansa să devină ceea ce prevede art. 133 din „Constituţia României”: „Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei”!

Mai sînt doar cîteva zile şi vom vedea ce vor magistraţii în perioada următoare: să fie deasupra oricăror ingerinţe ale Sistemului sau să redevină pioni ai Sistemului, aşa cum au fost pînă de curînd.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ion Spânu 1818 Articole
Author

14 Comentarii

 1. Cu un BOLSEVIC provenit din ESCROC IMOBILIAR DOVEDIT DE JUSTITIE, PARTICIPANT LA TRAFIC DE COPII, in jiltzul de la Cotroceni, orice batalie va fi castigata de sistem. Spre bucuria romanilor care-l ADORA pe BOLSEVIC.

 2. Poate le vine mintea la cap la români și votează pentru ca țara asta să nu intre definitiv în ghiarele unor incompetenți, vanduți străinătății. Iar instituțiile statului, gen CSM să fie alese democratic, nu vizând interese obscure ale statului paralel care se zvârcolește să ajungă ceea ce a fost cândva.

 3. D-le Spanu,
  Ca un ziarist corect si independent, asa cum va considerati, de ce nu respectati dictonul lui Tacit:”Sine ira et studio” (Fara manie si fara partinire), in special ultima parte a dictonului. Lasati membrii CSM sa-si aleaga pe cine doresc in fruntea lor, fara sa interveniti anticipat in decizia lor. Asa procedeaza un ziarist corect.

 4. Cu totală și scârbită detașare față de ”catindaturile” anunțate, aș semnala 2 rectificări utile în titlul autorului:

  1. Nu este vorba despre Consiliul Superior al Magistraturii ci, așa cum a demonstrat realitatea actuală, este vorba despre Consiliul INFERIOR al Magistraturii.

  2. Nu este un „moment de RĂSCRUCE” ci am impresia că este un funest și sumbru „moment de CRUCE”.

 5. Sunt absolut convins ca jocurile sunt facute si va iesi omul Sistemului! Nu avem nicio sansa!

 6. Ca si date recente, CSM-ul meu,….la mine nu a ajuns legea cu privire la piete(minte ca ultimul borfas) si noi sa ne miram de ce nu reusim sa iesim la liman ! Somn usor romani !

 7. Nu exista decat daca fiecare partid care are 5% are dreptul la 1 vot in numirea magistratilor CSM. Nici atunci nu va fi independenta deplina dar va fi macar 50% independenta.

 8. Desi esti off-topic (articolul e despre alceva), afla totusi ca legea cu pricina, intr-adevar, nu a ajuns la Iohannis din simplul motiv ca a fost atacata de guvern la CCR imediat dupa ce a iesit din parlament.
  E grav ca pe unii pana si Ciolacu reuseste sa-i duca de nas (asta ca sa fiu amabil).

 9. Nu ai inteles nimic. In articol, autorul vorbeste si de ,,Sistem”. Febletea ta Iohannis nu face parte din el ?! Este vorba de comportamentul sfidator si arogant al presedintelui. Vesnica problema romaneasca : cum critici pe cineva, cum te trimite pe stanga sau pe dreapta politicii. Iohannis, ca presedinte, unde ar trebui sa se situeze ?

 10. Un pas mic ptr justitie, un pas mare ptr d-l IohanniSS care se va vedea si cu CSM-ul MEU……[Leo]

 11. Nu-mi vine sa cred, analistilor Cotidianului parca li s-a administrat fortat vaccinul antivirus bolsevic chinez de nu mai vad securisti, Securitatea e „binom”, ce mai, bolsevismul a dat coltul in dec 1989 cand Ilici Iliescu-Genocid il ocara
  pe Ceausescu ca a facut kaka pe „idealurile socialismului…stiintific” facandu-i sa tresalte de bucurie, adevarat extaz, pe ceausistii in miniatura ce luasera in serios parodia sangeroasa cu „revolutia”. E clar, tonul e dat de Dl Nistorescu si
  majoritatea analistilor, altfel redutabili precum Dl Spanu, il urmeaza convinsi ca sunt astfel protejati de represaliile ce nu ar intarzia…Sa credem ca daca personalitati izolate precum Dragnea, D-naFlorea, Ghise etc au incercat sa se opuna
  SECURITATII, numita sibilinic „sistem/binom”, fiind fie vorba intre noi „lichidati”, atunci si „sistemu’/binomu’ lucreaza
  tot prin persoane solitare, stiind ca prin loialitate ideologica BOLSEVICA nu vor fi supusi la represalii? CSM-ul a fost
  o REDUTA INEXPUGNABILA a Securitatii , tacit sub Ilici-Genocid si sluga sa Emilutz Tzapul, zgomotos sub Mongolul Ceacar si
  SLUGA sa Yoha-Secu-iul. CSM a avut „derapaje” de la LINIA Partidului/Securitatii cand cativa juristi de marca au prins curaj dupa ce Dragnea a incercat sa determine REFORMAREA JUSTITIEI… Justitia neobolsevica functioneaza si fara „binoame”
  si fara protocoale, ASA CUM S-A INTAMPLAT…TACIT inainte de 2004!

 12. Iohannis va alege seful CSM.
  Cine crede altfel, este cu adevarat un idiot.

 13. Evelina Oprina reprezinta firescul, normalitatea, bunul simt, empatia, comuniunea sulfeteasca, colaborarea, curajul, omenia. Cit din toate acestea valoareaza ceva in aceasta disfunctionala si instrainata soceitate? Ar trebui sa fie valori care sa ne insoteasca in fiecare pas pe care-l facem. Vremurile create de cei pe care Mateescu ii reprezinta sint cele care au pervertit normalitatea si au distrus-o, omorind vise si sperante. Alegem sa fim oameni sau scalvi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.