Moody’s a înrăutățit perspectiva pentru România

Agenția de evaluare financiară Moody’s Ratings a confirmat ratingul României la ‘Baa3’, dar a modificat perspectiva asociată ratingului la ‘negativă’, de la ‘stabilă’, se arată într-un comunicat de presă al Moody’s.

‘Decizia de a modifica perspectiva la negativă reflectă riscul ca, în absența adoptării unor măsuri suplimentare de consolidare fiscală, soliditatea fiscală a României să slăbească semnificativ în următorii ani’, precizează agenția de evaluare.

Conform scenariului de bază al Moody’s, deficitul fiscal al României va rămâne la un nivel ridicat în 2025, la 7,7% din PB, și se va îmbunătăți doar treptat ulterior, ceea ce va duce povara datoriei guvernamentale la 68,5% din PIB în 2028. În absența unei îmbunătățiri semnificative a perspectivei fiscale, există riscul ca profilul de credit al României să se deterioreze semnificativ comparativ cu cel al altor țări care beneficiază de un rating de tip ‘Baa3’.

Potrivit agenției de evaluare, confirmarea ratingului ‘Baa3’ atribuit României reflectă mărimea și potențialul de creștere moderat ale economiei. Pe de altă parte, profilul de credit al României este constrâns de vulnerabilitatea sa ridicată la un eveniment de risc, în contextul expunerii sale crescute față de riscurile geopolitice ca urmare a proximității de războiul din Ucraina.

Pe baza politicilor anunțate până acum de Guvern, Moody’s prognozează că deficitul fiscal va scădea de la nivelul de 8,7% din PIB atins în 2024, dar va rămâne ridicat, la 7,7% din PIB, în 2025 și se va îmbunătăți doar treptat ulterior. Cumulat cu o revizuire în jos a prognozelor de creștere pentru România, asta va duce rapid în sus povara datoriei guvernamentale, până la 59,3% din PIB la finele lui 2025, și la 62,7% din PIB la finele lui 2026, de la 48,9% din PIB la finele lui 2023.

‘Reducerea cu succes a deficitului și limitarea creșterii poverii datoriei guvernamentale vor necesita, cel mai probabil, adoptarea de noi măsuri de consolidare fiscală. România s-a angajat să implementeze o reformă fiscală majoră în cadrul PNRR, a cărei adoptare va contribui, cel mai probabil, la îmbunătățirea previziunilor noastre referitoare la deficit și datorie, chiar dacă efectele ar urma să se resimtă abia începând din 2026…Totuși, această reformă suferă deja întârzieri semnificative și nu ne așteptăm ca detaliile cu privire la amploarea și componența măsurilor de creștere a veniturilor, pe care o astfel de reformă ar putea să le includă, să fie publicate decât după alegerile prezidențiale din luna mai’, subliniază Moody’s.

Agenția de evaluare precizează că perspectiva de rating ar putea să fie readusă la ‘stabilă’ dacă indicatorii referitori la povara datoriei guvernamentale și accesibilitatea datoriei se vor deteriora semnificativ mai puțin decât estimările actuale. Însă, cel mai probabil, asta ar necesita adoptarea de măsuri suplimentare de consolidare fiscală și îmbunătățirea disciplinei cheltuielilor.

În sens invers, ratingul de țară atribuit României ar putea fi coborât dacă Executivul nu va reuși să pună în practică o consolidare fiscală semnificativă în următorii ani. Cel mai probabil, un astfel de scenariu ar fi rezultatul unui eșec în adoptarea de noi măsuri de consolidare fiscală, precum și al unor progrese limitate cu îmbunătățirea managementului politicii fiscale. O creștere semnificativă a riscurilor geopolitice care decurg din războiul din Ucraina ar pune, de asemenea, presiuni negative asupra ratingului.

Moody’s era singura dintre cele trei mari agenții de rating care avea o perspectivă ‘stabilă’ asociată ratingului suveran al României, în timp ce Fitch Ratings și S&P Global Ratings au deja o perspectivă ‘negativă’, ceea ce plasează România la un pas de un rating din categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiții n.r.).

Recomanda 2

21 de Comentarii

  1. Sa il aduca repede pe Vasilescu de la BNR, sa ne spuna el ca totul e bine si sa nu facem griji. Ilustrii nostri conducatori, nu ne duc tara de rapa, nici ei nu stiu ce fac. Interesanta va fi opinia Ungariei si a servitorilor ei UDMR

  2. Nu-i problemă, imediat o să găsim câteva zeci de miliarde ca să ne înarmăm ca să nu vină rusu peste noi să ne fure sărăcia! Și dup’ aia jumate din armament o să-l facem pomană ukranilor – „pavăza Ieiropei și-a Ursulei” care o să țină piept rusilor care în felul ăsta n-o să mai vină peste noi … ca să ne fure sărăcia. Că poate nu știți, noi ieuropenii și pro-ieuropenii suntem ăi mai bogați din lume la petrol, gaze, diamante și minereuri rare.. din alea din care rusu n-are nici de unele, vai mama lui de sărăntoc! Abia așteaptă rusu să cucerească ieuropa ca să ne fure petrolu și gazele și bogățiile noastre neasemuite la care el, rusu hulpav, nici în vis n-a visat! Aaa, și mai are ceva a ne fura rusu: chiloții rupți în kkursk pe care îi mai avem pe noi, grație minunatei politici a Ursulei.. Și râia de pe capre.. Aferim!

  3. “ Pe fondul victoriei pro europenilor prin blocarea lui Calin Georgescu la a candida. Agenția de evaluare financiară Moody’s Ratings a modificat perspectiva asociată ratingului la ‘negativă’, de la ‘stabilă”. icia față de mizeriile UE-Ursula și anularea democrației duc la revolte, la scăderea productivității, la fuga investitorilor. Și Moody’s Ratings știe asta.

  4. Alo,Enache & CCRA sa anuleze de urgenta ratingul Moodys si sa-i interzica activitatea.

  5. E clar: toti sunt hoti.
    Si totusi cu ce bani a trait la Viena idolul suveranistilor, conu Jorjescu, daca a frecat menta 11 ani prin Austria?
    Mai mult, a reusit sa aiba si avere si casa misto in Bucuresti.
    Unde se gasise cinstitul care ne invata ca apa nu e H2O si ca sucurile au nanocipuri in ele, la fel ca si creierul lui cu gargauni in el.
    Rog ,,suveranistii” care merg cu jalba-n protap la Bruxelles, Washington si Mosccova (de uveranisti ce sunt!) sa se interebe.
    Si sa nu-si mai fure intre ei banii si telefoanele, iar apoi sa se bata in strada ca qiorii……[Rumburak]

    • Tot cu Georgescu ai treabă, postacule? Tot el e de vină şi pentru asta? Eşti ori penibil ori plătit. Cel mai probabil amândouă!

  6. Agentiile acestea acorda note precum Marius Chicos Rostogan, in functie de starea sociala a elevului si de cine-i tac’su. Pentru unii, intrebari gen „nu-i ase’ ca…?” iar pentru altii, cercetare amanuntita. Altfel cum ar avea state falite ca SUA si Franta note gen AAA?
    Bineinteles ca totul e politic.

  7. Ha, ha! Pi noi ni interes’ază mai puțân ratingur’le atâta timp cât răușim să menținem la Putere hidra colhozâstă soroșâsta obidientă Brushellul’i!…

  8. Subscriu la cele scrise de Marcus.
    Au preluat o tara fara datorii, au preluat o tara al carei pamant ii apartinea in totalitate.
    Au vandut economia tarii, resursele si au bulversat o organizare strategic facuta.
    Bunastarea in ac tara se vede doar la cei care ne conduc.
    In fiecare institutie dezmatul pe bani publici este fenomenal.

  9. – Băăăăăeeeyyy! Cine-s Mudy ăştia, bîîeeeeyyy??!! Ia dați un telefon la Milițianu, bhîîăă să-i interzică la CCR! Le facem inginerie socială fir-ar mama lor de legionari! Noi aici avem nevoie de stabilitate, bă!

  10. Avem tona de aur la Londra care poate fi pe făraș daca nu deja nu mai e in proprietatea statului român.

  11. Normal. Ne indreptam vertiginos spre groapa. Dar groparii -sclavi sunt fericiti. Ca ei nu mai e nimeni.

  12. Cică,Piedone a descoperit în parlament mâncare pentru câini! Daca sapa mai adânc, găsea și mâncare pentru rozătoare și rumegătoare mici!

  13. Moody s greșește: nu ține seama de înaltele virtuți profesionale și, mai ales, național-patriotice ale noului șef al finanțelor noastre. Înainte, tovarăși! Cu udmr și cācārāu în frunte vom avea victorii multe!

  14. Ati preluat o tara fara datorii de la fostul regim acum 35 de ani, si v-ati batut joc de ea. V-ati indatorat si ca indatorati pentru ca v-a lasat regimul trecut cu un credit bun. Ati vandut strainilor pana si ce construisera parintii vostrii, numai sa supravietuiti. Ba le-ati dat chiar pensii de mizerie, ca recompensa pentru munca lor grea. In schimb, i-ati giftuit pe tradatori cu pensii speciale, privilegii, posturi la ambasade si organizatii. Agentiile de rating va spun ca „povara imprumuturilor guvernamentale” o sa duca la „masura fiscale” pe care deja, nu le mai puteti plati. Va imprumutati extern si intern la niveluri nemaivazute si din pacate, ati avut prilejul de a schimba soarta tarii, dar v-ati batut iar joc. Cand o sa intre peste voi in case si sa va ia perna de sub cap, nici atunci nu o sa va treziti.

  15. Prin grija celor acum la putere, prin grija CCR sau, mai corect PCR + BEC.
    Halal conducere!

  16. astia il urasc pe ciolacu pur si simplu! ori ii transmit elegant ca e mare prostovan… nu se poate asa ceva! el, geniul carpatiilor, care se adapa de la ma-sa iliescu si tac-su brucan, de la fratii lui mai mari, ponta si nastase, bastarzi de psd…

    fsn=psd=pnl=udmr=usr=partidu j.eg!

  17. Cică, americanii văzând democrația „originala” din Romania, bat in retragere! Mă întreb ca prostul ce legitimitate internațională va avea noul președinte al României! Mazăre ,băiat deștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.