Primăria Capitalei nu susține subvenţionarea centralelor de apartament

Sorin Chiriţă, administrator public al Municipiului Bucureşti, susține că subvenţionarea centralelor individuale ar presupune ca 550.000 de astfel de centrale termice de apartament să evacueze zilnic noxe la fereastră.

„Se tot vehiculează scenarii privind viitorul termoficării în Bucureşti, unul dintre ele este de a subvenţiona achiziţia centralelor de apartament, pe care nu îl considerăm potrivit pentru o mare aglomerare urbană, cum este Capitala. Din punctul de vedere al impactului asupra mediului, este preferabil să avem un număr mai mic de centrale, situate la marginea oraşului, care permit o anumită înălţime a coşurilor de evacuare şi dispersarea noxelor, decât un număr mare de centrale în tot oraşul. Imaginaţi-vă că locuiţi în Bucureşti şi 550.000 de centrale termice de apartament evacuează zilnic noxe la fereastra dumneavoastră”, a transmis Chiriţă, printr-un comunicat al PMB.

Precizarea vine după ce  Călin Popescu Tăriceanu, candidat ALDE la Primăria Capitalei, a declarat că susţine subvenţionarea achiziţiei de centrale individuale de apartament.

Potrivit acestuia, în momentul realizării unei noi investiţii, este esenţială o analiză cost-beneficiu, fundamentată pe calcule din care să rezulte randamentul superior al acesteia.

„Conceptul de dezvoltare durabilă a orientat măsurile autorităţilor spre eliminarea producătorilor de noxe din oraşe pentru ca sănătatea locuitorilor din zonele aglomerate să nu fie afectată de gazele arse. Un model aplicabil în Capitală este cel al oraşului Copenhaga, unde mai mult de 80% dintre locuitori sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare şi beneficiază de toate avantajele acestuia”, a precizat el.

Administratorul public a arătat că şi Directivele Europene prevăd utilizarea unui sistem centralizat de termoficare, care poate asigura un grad scăzut de poluare prin plasarea producătorilor de agent termic la periferia oraşului, aşa cum este cazul centralelor din Bucureşti (CET-urile ELCEN).

„În prezent, urmărim creşterea eficienţei sistemului de termoficare existent şi nu dezvoltarea de sisteme paralele. Soluţia viabilă pentru Bucureşti este să continuăm modernizarea reţelei de distribuţie, începută în ultimii patru ani şi realizarea de investiţii în noi surse de producţie, în cogenerare, care să utilizeze tehnologii noi, nepoluante. Este necesară realizarea a minim două noi centrale termice în Capitală, prin efortul comun al administraţiilor locale şi centrale. În acest fel, ar creşte atât cantitatea, cât şi calitatea agentului termic livrat în sistemul centralizat”, a spus acesta.

În ceea ce priveşte scenariul centralelor de cvartal, Sorin Chiriţă a atras atenţia că, „pe lângă faptul că sunt poluante”, pentru realizarea acestui scenariu va trebui „să se renunţe la banii europeni alocaţi pentru modernizarea reţelei de termoficare, ar trebui găsite surse financiare din bugetul local, împovărând astfel” bugetul local al Municipiului Bucureşti şi ar fi necesară redimensionarea reţelei de transport gaze.

Pe 16 august, când şi-a depus dosarul de candidatură, Traian Băsescu a pledat pentru realizarea centralelor de cvartal.

„Încălzirea şi apa caldă au rămas la stadiul la care le-am lăsat. Am făcut contorizarea în mandatul meu, am modernizat şi automatizat cele 756 de puncte termice şi de atunci s-a ştiut că RADET-ul va intra în faliment, odată cu contorizarea la scară de bloc. Toată lumea a ştiut lucrul ăsta, nu s-a făcut nimic. Ce trebuia făcut? Trebuiau aduse, în spatele noilor puncte termice automatizate, centralele de cvartal, care să fie cuplate la unu, două, trei puncte termice, în funcţie de numărul de blocuri”, a explicat fostul primar general.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. La cate cutii de chibrit locuibile sunt in Bucale si la cati ministri se fac ca locuiesc ( ca sa ia indemnizatie de la prosti), mi se pare corect ca administratia sa nu-si taie craca de sub picioare. Oricum bastanii si-au tras viloaice in jurul Bucurestiului, pe Valea Prahovei&Doftanei&Euforie Nord (unde mai e un pic de plaja fata de sud) cu centrale termice in condensare si au inchiriat la prosti/studenti care se pregatesc de sparanghel pe bani grei apartamentele din blocurile lui Ceausescu. Asa se explica traficul lejer din vikend! S-ar putea instala centrale termice de bloc, dar ce sunt fraieri bastanii?

  2. Hei, de ce nu sunteti obiectivi intro actiune, voi latraii politic care va bagati in seama, mai ales ca ati dat o lege impotriva celor cu centrale: sa plateasca ceva la stat. Sunt foarte multe avantaje cu centrale de apartament:
    1. Nu mai stai la mana centralelor cu numiti politic,
    2. Primaria va da ajutoare de caldura doar celor care au un venit lunar sub minim, dar, trebuie modificata legea onligatoriu pentru ca: sunt enorm de multi care aubunuri cumparate pe numele altora inclusiv casa in care locuiesc, dar in casa lor si la 2-3 luni pleaca in strainatate sa adune bani cu masina prietenilor, a lor care e pe numele altor persoane, ramane acasa in fata blocului sau parcarea de langa bloc!
    3. Ancheta sociala cat mai aprofundata, deoarece aceste persoane, pe langa ajutorul pentru gaz, primesc ajutoare alimentare de la ue prin primarii!

  3. In zilele de iarna cand este foarte frig si nu bate vantul …un bloc cu 8 etaje si 3 scari are 100 apartamente adica 100 centrale termice care ca si niste masini care stau la stop scot gaze zi si noapte in jurul blocului.
    100 de masini cu motorul pornit continuu.

  4. Pentru catoata lumea uita ca sunt si centrale alimentate cu energie electrica.

  5. Prostii. In orasul nostru nu mai functioneaza nicio centrala de cartier si nu exista concentrații mărite de noxe. Cred ca la mijloc sunt alte interese. De ce sa n-ai centrală ta si sa consumi gaz cat consideri necesar? De ce sa nu-ti faci, in apartament, temperatura pe care o doresti? De ce sa nu faci economie, daca e cazul si bugetul nu-ti permite să te intinzi mai mult? De ce sa nu fii autonom?
    Ps. Dependenta ca forma de independență!!

  6. Chiar nu inteleg de ce ar trebui sa ma subventioneze primaria ca sa fac ce vreau in apartamentul meu! A, daca m-ar obliga primaria sa-mi pun centrala, as intelege, dar asa …

  7. In Bucuresti cica ar fi vr’o 700.000 de apartamente si garsoniere ce ar necesita trecerea de la tzeava de apa ‘clocotita’ a RADET-ului la tzeava de gaz pentru centrale individuale care tzeava trebuie sa aiba un diametru mult mai mare fata de cele de acum care alimenteaza un aragaz…
    Cu ceva ani in urma cei de la gaze spuneau,documentat,ca nu pot asigura pentru Bucuresti o schimbare de tzevi(cu un diametru mai mare) decat pentru cel mult 70-80.000 de locuinte/pe an…si astea cu un cost enorm la materiale si manopera !
    Intrebarea e:-A pus cineva,pe tapet,care sunt costurile de trecere de la…la…si cata gazare trebuie sa ia ‘in nas’ bucuresteanu’ intr-o zi geroasa cu milionul de centrale de apartament care torc si vr’o doua milioane de masinute care duduie dzeci de minute in aglomeratia din trafic ?!?

  8. Din moment ce exista dispozitii ca debransarea de la centralele termice sa fie ilegala (deci transformarea consumatorilor in clienti captivi), este logic ca interesul dijmuitorilor si jecmanitorilor este ca populatia sa depinda in totalitate de facturile din burta emise de ei.
    Un fel tribut lunar platit de fiecare cetatean roman, la CET-uri, la E-ON, la Veola si cum le mai cheama, majoritatea detinute de straini, institutii de dijmuit populatia. Despre asta este vorba, despre jaf organizat, si nu de binele cetatenilor, ecologia sau grija fata de florile campului.
    In plus fata de aceasta dijma perceputa de la fiecare cetatean roman via firmele de distributie utilitati (jocul Monopoly e relevant in acest sens), tara noastra (in masura in care sintagma ‘tara noastra’ nu e caduca) achita anual, in fiecare martie, intre 2,5 si 3 miliarde de dolari dijma, sub forma dobanzilor la datoria externa: cu alte cuvinte, bani aruncati, nici nu se reduce datoria, nici nu se investesc in nimic: e ‘dreptul’ creditorilor generosi.
    Pana si in colonii era un regim mai bland decat politica genocidara aplicata aici.
    Deci da, masura interzicerii centralelor se inscrie in tendinta de a mentine consumatorii captivi.
    Ca asa este in democratie.

  9. Iata cum Firea Vranceanu a intrat in conflict cu Mos Tariceanu 70,care totusi i-a fost baci prin 92-92 la radio Contact cand o invata postura și locomoția
    Sa te contrazici cu fostii profesori,aceasta e Calea

  10. Subventionati-le ma, ca si asa bucurestenii nu-s deloc subventionati pana si la bilete de transport si incalzire. Sunt saraci bietii de ei!…..[Leo]

  11. Ce enormități atehnice susțineți domnule Sorin Chiriță cu poluarea. Centralele termice evacuează gaze măsurabile ca și cele de la mașină fiind supuse unor reglementări UE. Când vine teroarea (zic teroare fiindcă pentru câteva masurători cer ca mulți bani, completatul documentelor ține de două ori mai mult decât masuratorile), scadenței ISCIR se măsoară și noxele. Oricum focul mare de la aragaz cu ardere liberă, față de cel din camera de ardere a centralei izolată complet față de spațiul interior, cu control automat al amestecului aer gaz funcție de mărimea flacării, adică a necesarului de putere, cu o mulțime de senzori, cu microprocesor dedicat și program SCADA înglobat care nu permite pornirea și funcționarea cetralei decât în parametrii proiectați, poluează cât trei centrale de apartament.

  12. Desființarea ceturilor și construirea centralelor pe cvartale de blocuri la cele cu 4 nivele și pe blocuri la cele cu mai multe etaje, cu banii cheltuiți pe anveloparea blocurilor cu ambalaj de frigider se puteau demara astfel de lucrări. Doamna Firea a vazut ce materiale se folosesc pentru anvelopare? S-a întrebat cat vor tine și ce impact vor avea asupra pereților blocurilor? Va fi dezastru peste câțiva ani, deja pasarile și șoriceii au început sa-și facă cuiburi……..! Propunerea domnului Tariceanu nu este realista din foarte multe puncte de vedere, întrebați-i pe specialiști și veți auzi argumente împotriva acesteia.

  13. si nastase voia bani de la oamenii care au dorit INDEPENDENTA TERMICA si iaca unde a ajuns saracu’ porcushor….. PRIMARIA CORUPTA – PENTRU UNII MUMA PENTRU ALTII CIUMA! NU TREBUIE ACORDATE NIMANUI SUBVENTII SAU TUTROR! INEGALITATE DE TRATAMENT IN SCOP ELECTORAL.

  14. Ar trebui data LEGE IN PARLAMENT care sa prevada Numarul de centrale termice pe metru patrat…sau mai bine zis cantitatea de noxe pe metru patrat. La vile sau case fiind situate la distanta centrala termica ar fi pe 500 metrii patrati. La bloc avem 100 centrale pe 500 metri patrati.

  15. @ marius: la tine la Sibiu e alta situatie!Nu te baga unde nu intelegi,tine-te de 7 case

  16. In Bucuresti sunt 1.800.000 de automobile (inclusiv ale flotantilor care lucreaza in Bucuresti dar au domiciliul in provincie)
    si mai sunt 1.000.000 de aragaze (la blocuri si la case).
    O centrala de apartament nu polueaza non stop. precum scria un asistat social mai sus, ci porneste cate 2-5 minute la un interval de cateva ore in timpul iernii pentru incalzirea caloriferelor si mai porneste (cu debit mult mai mic) cand se consuma apa calda menajera.
    Dar centrala de apartament costa circa 2.000 de euro (cu montare si componente auxiliare) si de aici vine ceata de ‘ecologisti’ care mor de grija poluarii dar circula cu masini second hand EURO 1, 2 sau 3!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.