Motivul pentru care s-a cerut ajutorul Beretta: România produce pistoale stricate!

În urmă cu aproximativ doi ani, specialiștii Fabricii de arme Cugir au realizat un nou prototip de armă de asalt, de calibru NATO, pe care l-au propus Ministerului Economiei spre avizare și intrare în producție, având în vedere necesiatatea schimbării dotării armatei române. Deși au trecut atâta timp, arma de la Cugir se află încă în procedură de avizare și autoritățile române au cerut un ajutor de la celebra firmă italiană Beretta cu care au semnat un memorandum de înțelegere pentru producția arme la Uzina Mecanică Plopeni. Până în prezent, nu s-a știut care este motivul pentru care armele de la Cugir nu au fost luate în seamă. Însă, un document semnat de ministrul Economiei, Niculae Bădălău, arată situația produselor produse de această fabrică – s-au stricat la testare, au fost reproiectate aiurea etc.

Produsul realizat de Fabrica de arme Cugir este ”Arma de asat cal. 5,56 mm 2019 – Dracon”. În luna mai 2019, operatorul economic, parte a Romarm, a informat Departamentul pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării asupra faptului că intenționează testarea noului produs și a solicitate participarea la activitatea de testare a reprezentanților M.Ap.N. În acest moment se derulează teste interne (la nivelul operatorului economic), urmând ca după omologarea internă a produsului să fie derulate teste în vederea omologării acestuia cu M.Ap.N conform legislației aplicabile. Având în vedere necesitatea de a proba ca Societatea Fabrica de Arme Cugir are capacitatea de a realiza producție de serie, s-a luat decizia producerii unui lot de 50 de arme. Acesta va fi realizat în cursul acestui an.

Referitor la proiectul ”Armă de asalt cal. 5.56 mm cu muniția aferentă, acesta s-a derulat împreună cu reprezentanții ministerului și a fost finalizat în 2012. Conform raportului de testare din 2013, aferent produsului menționat, comisia de testare a emis o seire de recomandări, inclusiv privind necesitatea reproiectării anumitor componente ale armei și modernizării tehnologiei de realizare a țevii, inclusiv a tratamentelor termice aplicate. Produsul nu a ajuns încă în faza de omologare cu M.Ap.N. Având în vedere că de-a lungul timpului au existat numeroase modificări generate atât de nevoie de soluționare a unor probleme tehnice cât și de evoluția cerințelor principalului beneficiar, arma de asat 5,56 mm nu a fost produsă în serie mare pe linia de fabricație.

În 2017, Departamentul pentru Armamente a inițiat o testare comparativă cu mai multe tipuri de arme de asalt, activitate la care a fost invitat să participe și operatorul economic din Cugir. Compania a participat cu un produs realizat după modelul pistol mitralieră cal. 7.62 mm (AKM), produs neomologat la data prezentării acestuia la testele meționate și care nu îndeplinea cerințele emise de M.Ap.N. În 2018, în timpul testelor de verificare a anduranței țevii în poligonul uzinal, în prezența reprezentanților M.Ap.N, mânerul de armare a portînchizătorului s-a rupt (la unul din produsele testate). Astfel, că produsul nu a ajuns în faza de omologare cu ministerul.

Având în vedere acestea, s-a luat decizia unei colaborări cu Beretta. Bădălău a ținut să precizeze că între Uzina Mecaniă Plopeni și firma italiană Beretta s-a semnat un Memorandum de înțelegere, nu ” un contract comercial”. Beretta și-a manifestat intenția de a face un transfer de tehnologie pentru producția de arme ușoare de diferite calibre la Plopeni. În ședința din data de 30 mai 2018, Consiliul de Administrația al CN. Romarm a aprobat transmiterea la Ministerul Economiei, în calitatea de reprezentant al statului în acționariatul UM Plopeni, a unei informări cu privire la scrisoarea de intenție a Beretta, solicitând un punct de vefdere privind oportunitatea dezvoltării respectivei colaborări. Ulterior, Romarm a avizat și înaintat Ministerului Economie, spre analiză și avizare, Nota de fundamentare privind aprobarea oportunității dezvoltării unei colaborări cu italienii.

Armele ce vor fi produse la Plopeni ar putea să fie cele care vor înlocui pistoalele și puștile vechi pe care polițiștii, jandarmii și soldații sunt acum nevoiți să le folosească. De exemplu, pistolul Beretta APX l-ar putea înlocui, în dotarea polițiștilor și a jandarmilor, pe cel numit „Carpați”,. Totodată, pușca de asalt Beretta ARX 160 ar putea înlocui parte dintre armele construite pe platforma AKM din dotarea Armatei Române.

Producția de la Plopeni ar putea începe în ianuarie-februarie 2020. În primă fază, 15% din componentele armei vor fi produse în România urmând ca această pondere să crească în timp. „Este un moment important, un proiect strategic, acest protocol între Beretta şi uzina Plopeni. Vom putea produce la Plopeni o armă modernă, de ultimă generaţie. Vom fabrica un produs românesc, chiar dacă este sub numele Beretta. Urmează ca în perioada imediat următoare să fie înfiinţată compania mixtă, iar, cel târziu peste şase luni, să înceapă producţia”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

La rândul său, Franco Gussalli Beretta, preşedinte Beretta Holding, a spus că parteneriatul pe termen lung cu România este foarte important pentru compania pe care o reprezintă. „Sunt foarte bucuros să fiu astăzi aici şi mulţumesc ministerului pentru această oportunitate de a colabora cu industria română de armament şi abia aşteptăm succesul de viitor. Colaborarea dintre companiile noastre este un semnal de colaborare între Italia şi România, colaborare care a fost foarte puternică atât din punct de vedere politic, cât şi industrial. Acum, noi, Beretta, suntem foarte bucuroşi că putem fi parte a colaborării industriale dintre România şi Italia. Beretta are o abordare pe termen mediu şi lung şi este important pentru noi să stabilim o relaţie bilaterală. Începerea lucrărilor va fi graduală, iar Beretta va ajuta Romarm să fabrice componentele. Între timp, îi va ajuta să finalizeze armele. Pentru noi este important ca proiect pe termen mediu şi lung, aşa că e important să stabilim un proiect cu o ţară cum este România”, a arătat el.

Statul român va deţine 80% din compania mixtă, prin Uzina Mecanică Plopeni, iar restul de 20% de către Beretta Holding. Conform lui Bădălău, în perioada următoare va fi negociat și contractul de offset, care va însemna modernizarea şi dotarea uzinei, cu 6,5 milioane de euro, şi oferirea unui pistol de 9 mm la fiecare armă de asalt achiziţionată. Beretta a reiterat suma de 6,5 milioane de euro pe care compania italiană este dispusă să o investească la Plopeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

6 Comentarii

  1. un mic sabotaj, reţineţi, la o singură armă, i-a deschis larg drumul şpăgii, jegului de bălălău, timp în care kktul de coldea mai ruina nişte afaceri româneşti împreună cu gioarsa de la dna, în loc să se sesizeze într-un caz clar de trădare…

  2. De pistolul lui Babalau,ala furat, ce se mai aude?Sau a fost reproiectat…Romania,in afara de AKM nu stiu sa produca vreo arma cat de cat..

  3. asta e ca in bancul acela….”da totusi, femei aveti ?”….” Ahhhh, Ne pare rau, Nu avem, dar totusi va place cit de organizati sintem ?”

  4. „Vom fabrica un produs românesc, chiar dacă este sub numele Beretta.”!!! Nici o diferenta intre kovesi si badalau. Amandoi sunt contorsionisti ai logicii.

  5. Deci un min.rumân da o arma romaneasca sa fie testate de firma concurenta Beretta! In loc sa fie testata de militarii romțni în poligon etc.Miroase a TRĂDARE..la Bădălău..Dar noul cod penal adoptat prin procedura asumare tacita=fara dezbatere! în parlament la indicățiile marilui licurici nu mai are infracțiunea de tradare..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.