Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim

Ziua Limbii Române se sărbătorește sambata, 31 august, în România și Republica Moldova. Cadrul legislativ s-a creat în 2013 când președintele Traian Băsescu a promulgat legea ce instituia 31 august ca dată de sărbătorire a limbii române. A fost încununarea unei inițiative din 2011 a 166 de parlamentari români din toate grupările politice.

Republica Moldova elogiază, în aceeași zi, ,,Limba noastră cea română″. Pe 27 august 1989, 700.000 de oameni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, lângă statuia lui Stefan cel Mare și Sfânt, să ceară trecerea la grafia latină și declararea limbii române ca limbă oficială. Patru zile mai târziu, pe 31 august, autoritățile au decretat limba română ca limbă de stat, în document denumită încă limba moldovenească.

Dar, pe 22 martie 2023, președintele Maia Sandu a promulgat o lege prin care ,,limba romănă″ lua locul ,,limbii moldoveneștiº în Constituția țării. „Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetăţenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească”, şi nu româna, au urmărit un singur lucru: să ne dezbine… Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene… Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că «vorba dulce mult aduce»””, a spus atunci Maia Sandu.

,,Limba română, învățată de copii de la părinți și de la dascăli, poartă peste generații întregul tezaur literar, științific și artistic pe care cultura noastră îl oferă lumii. Astfel, ca un arc peste timp, se cultivă respectul și dragostea pentru limba lui Mihai Eminescu.″, a transmis astăzi președintele României, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită la Chișinău cu prilejul Zilei Limbii Romăne.

”Vreau să vă spun, din capul locului, că nu înţeleg prin intelectual doar, pur şi simplu, pe cel care a făcut nişte studii şi are o patalama, o diplomă. Acela e doar un titrat, un licenţiat. În optica mea, numele de intelectual îl merită cel care trăieşte prin şi întru idee. Cel care pune ideea mai presus decât interesele sale, gândul mai presus de instinctele sale, raţiunea mai presus de nevoile sale. Acela e intelectual: cel căruia lecturile nu-i sunt doar floare la butonieră sau material de conversaţie spilcuită – ci ele, lecturile, i-au intrat în sânge şi s-au transformat în celule albe şi roşii care-i alimentează viaţa şi acţiunea. În acest tip de intelectual cred, acestuia mă alătur, aşa vreau să fiu eu însumi! Un astfel de intelectual nu va cădea nici în mrejele pudrate ale snobismului, nici în ispita grandomană a elitismului ţâfnos şi va fi, pe cât e omeneşte posibil, aşa cum voia Coşbuc, va fi suflet în sufletul neamului său!”, spunea în 2008, cu același prilej, George Pruteanu.

Ion-Oroles Manolache 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. „Limba română este întâietoare pe acest pământ și a fost, dimpreună cu toate celelalte limbi ale planetei, adeverită de Duhul Sfânt la cincizecime. S-o vorbim, s-o slujim, s-o sporim după puterile noastre acolo unde ne-a „dăruit nouă duhul a grăi”!
    -Prof. Ilie Bădescu: Ziua Limbii Române sau despre războiul dintre cetatea cuvântului și cetatea confuziei –

  2. Limba romana este intr-adevar foarte cool. Pacat ca noul ei look s-a schimbat atat de mult, probabil din lipsa de leadership in randurile academicilor.
    Cred ca e timpul sa ne focusam pe ce este cu adevarat romanesc. Altfel comitem suicid ca popor.

    Sa-i punem pe cei cu know-how impreuna, intr-o sesiune de teambuilding, poate reusesc sa vina cu ceva misto.
    Asta daca nu se imbuiba cu bacon si fresh de portocale, focaccia cu ketchup si alte bunatati traditionale, si pierd timpul cu selfies.
    Confiscati-le smartphone-urile, pt ca nu sunt prea buni la multitasking si lasati-i sa-si faca jobul cum trebuie.
    Probabil vor avea si fun.
    Asa ca back to school! Trendul limbii romane nu e chiar ok, nu putem schimba contentul dictionarului in fiecare zi.

  3. Am postat de trei ori doua strofe din extraordinara poezie a lui Mateevici intitulata Limba Noastra.
    Postarea nu apare.Deranjeaza pe cineva ?

  4. Fapte adevărate…
    Intr-o dimineață am ieșit să iau micul dejun la o terasă. Am comandat ouă cu șuncă. Mi s-a spus ca nu au decât cu bacon.
    In altă dimineață, la altă terasă, am cerut un suc proaspăt de portocale. Bineînțeles, n-au avut decât fresh.
    Etc, etc, etc…
    Romania educata…

  5. Maica – tu m-ai invatat a gingavi citeva cuvinte. Dorul , Dragostea de glie , dragostea fata de strabuni. Si mai ales DRAGOSTEA fata de limba . Nu degeaba Alex Matveevici spunea”Limba noastra-i o comoara….”. Si apropos cui nu-i convin aprecierile despre „Limba noastra” ?Stiti voi ignorantilor , ca atunci cind marii destepti occidentali descopera un cuvint caruia nu-i inteleg sensul , spun:”Trimiteti-l in ROMANIA ca ligvistii de acolo ii vor descoperi sensul .De 35 de ani uitam incet incet LIMBA ROMANA si „vorbim fluent” romgleza.Daca in alte limbi ar exista cuvintul DOR cum l-ar traduce ? Multumesc MAICA pentru faptul ca mai pot pasi pe glia ta si inca mai pot rosti cuvintele invatate . De la tine !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.