Multinaționala românească, investiții masive peste graniță

Operatorul național de transport gaze naturale – Transgaz – a inaugurat începerea lucrărilor la proiectul de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău Faza a II-a, obiectiv declarat de interes național în Republica Moldova. Această fază presupune construirea unui gazoduct între Ungheni și Chișinău. Conducta va fi construită de Vestmoldtransgaz SRL, companie achiziționată de Transgaz prin filiala sa Eurotransgaz. Directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, a subliniat faptul că: „Transgaz își ia foarte în serios rolul și angajamentele pe care le are în calitate de jucător regional în sectorul energetic. Avem responsabilitatea angajamentelor pe care România și compania noastră, și le-au asumat. Realizarea acestui gazoduct contribuie la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii energetice existente, sporind eficienţa sectorului energetic al Republicii Moldova şi asigurând un mecanism de dezvoltare durabilă a economiei naționale și conectarea cu piața energetică europeană. Proiectul reprezintă un câştig în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenţei energetice a Republicii Moldova, prin ruta alternativă pe care o propune, precum şi o contribuţie la consolidarea în general a parcursului pro-european al ţării. Pentru securizarea finanțării proiectului, am semnat în luna ianuarie, la Luxemburg, cu Banca Europeană de Investiții, contractul de finanțare în valoare de 38 milioane de euro pentru interconectarea Ungheni – Chișinău”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

În urmă cu o lună, administratorul societății Vestmoldtransgaz SRL a semnat contractul de achiziție lucrări cu ofertantul declarat câștigător, Asocierea formată din Societatea ACI CLUJ SA (România), Societatea IMSAT Service SA (România) și Societatea Abcony Serv SRL (România), evenimentul marcând etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul investiţional referitor la construcția gazoductului Ungheni-Chișinău și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași-Ungheni-Chișinău.

Gazoductul Ungheni – Chișinău va avea 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni). Acestă rețea eprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău. Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi-Ungheni, a fost pusă în funcțiune în anul 2014 și prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Proiectul “Dezvoltări ale Sistemului Național de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României”, încheiat în luna noiembrie a anului 2018 în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, în valoare de 152 de milioane euro (dintre care 46 de milioane euro reprezentând fonduri europene din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare), presupune dezvoltări ale SNT în vederea îmbunătățirii alimentării cu gaze naturale a acestei regiuni, precum și creșterea capacității de transport în perspectiva oferită de noua conductă de interconectare dintre România și Republica Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Localitățile din Banat sau Munții Apuseni și alte mii de localități din România pe când vor fi conectate la rețeaua de gaz?

  2. ce citim peaicea despre imperialistii ue vom citi la chisinau despre imperialistii romani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.