Muncitorii europeni din UK se tem că vor fi rapid înlocuiți de cei proveniți din colonii

O româncă angajată în domeniul asistenței sociale, cititoare a ziarului Cotidianul, care trăiește de șapte ani în Marea Britanie, a decis să aștearnă pe hârtie câteva dintre frământările zilnice de după Brexit. Ne-a transmis o scrisoare din care răzbat principalele îngrijorări, atât ale britanicilor cât și ale imigranților această țară.

”În urma referendumului, populaţia din Marea Britanie a votat ieşirea din UE. Nigel Farage a ieşit învingător, defilând împreună cu Boris Johnson – fostul primar al Londrei şi mare susţinător al Brexitului, iar David Cameron şi-a prezentat discursul de învins cu fruntea sus. A doua zi de dimineaţă, presa internaţională din Europa şi de peste ocean a prezentat surpriza de proporţii, în condiţiile în care nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Lira a căzut la un nivel nemaintâlnit din anii ’80, mii de firme au ameninţat că îşi retrag activitatea din Marea Britanie, iar întrebarea generală pe buzele tuturor este: ce o să se întâmple acum? Pentru a ieşi cu adevărat din UE, prim-ministrul Marii Britanii ar trebui să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va începe procesul legal de ieşire din UE şi care va da Marii Britanii 2 ani pentru această negociere – proces care nu s-a mai făcut anterior. Nimeni nu ştie exact cât o să dureze în realitate acest proces şi care or să fie realele consecinţe al ieşirii din UE.

Atât imigranţii, cât şi populaţia britanică sunt cot la cot îngrijoraţi. Pe de o parte, sunt imigranţii care se întreabă dacă vor fi trimişi acasă, dacă mai pot aduce în UK alţi membri ai familiei, dacă vor fi trataţi la fel la locurile de muncă etc. Pe cealaltă parte, avem populaţia britanică care se gândeşte că economia ţării va avea de suferit şi va intra în recesiune, că alimentele se vor scumpi, că vor rămâne fără colegii cu care lucrează cot la cot de ani de zile şamd.

Sunt domenii în care angajaţii sunt majoritar europeni şi aici vă spun doar câteva exemple: construcţiile, curăţenia, domeniul hotelier, sistemul medical, sistemul serviciilor sociale. Cu acestea ce se va întâmpla şi cine va prelua din aceste joburi în cazul în care aceşti europeni vor trebui să plece, iar doar 5% din populaţia britanică nu este angajată?

Trebuie să ne gândim la faptul că Marea Britanie are o experienţă vastă în afacerile internaţionale, pe care a folosit-o cu succes de-a lungul timpului, iar dacă ar fi ca o ţară să se detaşeze de UE, ea ar fi cea mai în măsură să înceapă acest proces. Marea Britanie deţine legături foarte strânse cu fostele colonii atât din punct de vedere economic, cât şi al forţei de muncă, iar aceste legături o vor ajuta enorm în procesul de tranziţie. Sute mii de indieni, pakistanezi, australieni, canadieni etc., vin în Marea Britanie anual, iar intake-ul de muncitori calificați se va reorienta către aceştia, în locul europenilor. Pentru ei există deja sistemul de vize de muncă, fiind obişnuiţi cu accesarea lui. Cel mai probabil, pe viitor, profesioniştii europeni care vor să se mute în Marea Britanie vor trebui să urmeze aceiaşi paşi pentru obţinerea unei vize de muncă”.

Aurora Oprea, 30 de ani
London, UK

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.