Municipalitatea din Goteborg, confruntată cu o invazie de romi-cerşetori din Bacău

O delegaţie a primăriei din Goteborg urmează să sosească în această toamnă la Bacău, ca să le explice edililor că prin oraşul suedez ”nu umblă câinii cu colaci în coadă”, după ce peste 500 de romi din urbea moldavă au luat cu asalt oraşul suedez, scrie publicaţia Goteborg Posten-GB.

Oficialii suedezi vor fi însoţiţi şi de reprezentanţi ai primăriei din oraşul norvegian Oslo, confruntat şi el cu o invazie de romi cu cetăţenie română şi care spun că sunt discriminaţi în ţara natală. Delegaţia din Goteborg ar vrea să încheie un parteneriat cu municipalitatea din Bacău.

„Noi vrem să le oferim viitorilor parteneri informaţii corecte legate de drepturile şi responsabilităţile care sunt în vigoare la sosirea cetăţenilor din Bacău în Suedia, comparativ cu viaţa liberă pe care au dus-o în ţara lor”, spune Teresa Woodall, responsabil cu supravegherea săracilor din UE care vin pe teritoriul suedez. Şi reprezentanţii administraţiei locale din Bacău au arătat interes pentru o colaborare cu municipalitatea din Goteborg şi s-au deplasat deja într-o excursie-studiu în Suedia. Ei au fost interesaţi să afle cum se lucrează cu organizaţii voluntare, dar şi de a dezvolta muncă socială pentru romi.

Primii romi au venit în Goteborg în anul 2006 şi s-au stabilit într-un camping în care trăiau în condiţii mizere, dar care s-a închis între timp. Însă 8 dintre familiile cu mulţi copii care au stat în campingul Askim au primit locuinţe sociale de la municipalitate. Acest lucru n-a scăpat romilor rămaşi în Bacău şi care au năvălit cu sutele în Goteborg, unde cei mai mulţi cerşesc, aşteptând să primească şi ei apartamente sociale pentru că ”în România sunt discriminaţi”.

O invazie similară se întâmplă şi la Oslo, capitala Norvegiei, unde romii recunosc faptul că ei câştigă mai bine din cerşit decât la Goteborg, dar chiriile pe care ar trebui să le plătească pentru a locui acolo sunt foarte mari şi nu şi le permit.

Misiunea creştină din Goteborg consideră că e un lucru pozitiv că municipalitatea încearcă să găsească un mod de colaborare cu România în problema romilor, în mod special în ceea ce priveşte partea de informare. ”Este un gând bun ca populaţia migratoare să primească o informare corectă a situaţiei pe care o va întâlni în Suedia”, spune Claes Huglund, coordonator al proiectului Crossroads şi care lucrează împreună cu EU emigrate.

La începutul lunii septembrie, mai multe organizaţii voluntare împreună cu reprezentanţi ai comisiilor de resurse sociale s-au întâlnit pentru a încerca să găsească un acoperiş pe vreme de iarnă pentru ”săracii Europei” aflaţi în Goteborg. Prioritare ar fi familiile cu mulţi copii. Conform numărătorii efectuate de reprezentanţi ai misiunii creştine, în Goteborg trăiesc acum peste 500 de romi români, care în majoritate trăiesc din cerşit.

Recomanda
Sergiu Miat 309 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.