MV Petrom și ExxonMobil amenință 

Transgaz
Oficialii OMV Petrom și ExxonMobil nu sunt de acord cu regimul fiscal gândit de PSD pentru exploatările din Marea Neagră și amenință că ar putea renunța la investițiile masive în producția de gaze naturale.
Richard Tusker, șeful ExxonMobil România, și Christina Verchere, directorul executiv al OMV Petrom, au fost prezenți la discuțiile comisiilor reunite de administrație, buget și industrii ale Camerei Deputaților pe marginea legii offshore. Aceasta a avut loc imediat după ce lideru PSD, Liviu Dragnea, a propus ca pentru gazele naturale extrase din Marea Neagră cota de impozitare să fie de două ori mai mică decât în cazul gazelor extrase onshore (pe uscat), de 30%, ea urmând a fi dublată de o cotă de impozitare progresivă pentru prețurile mai mari de 85 lei/Mwh, cota marginal superioară urmând a ajunge la 50% în cazul unui preț mai mare de 190 lei/MWh. “Am analizat documentul cu amendamentele pe care ni le-ați prezentat astăzi, după începerea ședinței. Evaluarea noastră e că asistăm la o creștere semnificativă a regimului fiscal care ne este aplicat. Fiecare investitor va trebui să ia o decizie de investiție, însă în urma modificării regimului fiscal va deveni mult mai dificil pentru fiecare investitor să adopte o decizie de investiție pozitivă. Este foarte important pentru investitori să aibă un regim fiscal stabil pe întreaga durată a investiției. Vom analiza în continuare ceea ce ați dezbătut astăzi însă aceasta este prima noastră impresie”, a spus Tusker. “După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici ne îndepărtăm de a adopta o decizia finală favorabilă de investiție”, a declarat Verchere.
Americanii de la ExxonMobil, care caută hidrocarburi în apele adânci ale platoului continental românesc al Mării Negre alături de OMV Petrom, au confirmat existența unui zăcământ uriaș și au estimat că producția anuală de gaze naturale ar putea fi de 6,3 miliarde de metri cubi, ceea ce ar spori cu 50% producția totală a României. „Aceste descoperiri au oportunitatea de a creşte economia României prin dezvoltarea acestor proiecte, dar şi pe termen lung, având în vedere potenţialele venituri şi alte industrii care pot creşte în jurul acestor proiecte. Nu doar că acestea cresc gradul de securitate energetică, dar aduc şi posibilitatea de a îmbunătăţi infrastructura”, a Richard Tusker, lead country manager al ExxonMobil România. Deocamdată, ExxonMobil și partenerul OMV Petrom nu au luat încă o decizie în ceea ce privește exploatarea zăcămintelor din blocul Neptun Deep. „Dar voi spune la ce ne uităm ca să luăm această decizie. În primul rând, Marea Neagră reprezintă o provocare, fiind vorba de ape adânci. Apoi trebuie să înţelegem cum reglementările vor afecta investiţia noastră. Trebuie să ştim sigur că avem un cadru fiscal predictibil şi stabil. În al treilea rând, este vorba de accesul la pieţe. Trebuie să găsim pieţe, unde să vindem gazul. Deci avem nevoie de infrastructură în România, precum şi de interconectări. Şi pentru acestea este necesară o legislaţie stabilă. Iată la ce ne uităm când analizăm decizia finală de investiţii”, a continua Tusker.
În 2012, OMV Petrom și partenerii lor din America, ExxonMobil, au anunțat că au făcut o descoperire interesantă în urma forării puțului Domino-1 la o adâncime de peste 3.000 de metri în apele teritoriale românești ale Mării Negre, în perimetrul Neptun. S-a vorbit de o rezervă de gaze naturale de până la 84 miliarde de metri cubi, adică în jur de 60-70% din rezervele României dovedite la acea oră. S-a creat atunci o mare așteptare, iar declarațiile diverșilor politicieni sau oficiali de la instituții guvernamentale au fost pline de speranță. Reprezentanții OMV Petrom au păstrat însă tonul rezervat și au spus că această descoperire mai are până să fie dovedită viabilă din punct de vedere comercial. Prețul gazului natural era favorabil la vremea respectivă. Trei ani mai târziu, după forarea mai multor puțuri, vine o nouă descoperire, care saltă estimarea la 130 de miliarde de metri cubi. Enorm pentru România. Deja se vorbește de planuri pentru construcția de conducte de la malul Mării Negre spre interior, pentru a le lega de proiecte regionale, sau de independența totală a României față de gazul din import, în special de cel rusesc. Ba mai mult, țara noastră va urma să devină un exportator net de gaze și pentru asta, s-a ridicat interdicția legislativă cu privire la vânzarea de gaz peste hotare.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4531 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Astia i-si bat joc de noi si i-si vor bate in continuare daca ii lasam. Cine controleaza productia OMW in RO,ca sa vedem si noi daca raporteaza corect valorile extrase la petrol si gaze . Eu nu cred ca raporteaza corectnsi ca
    platesc redeventa aia de cacao la valori micsorate ,plus alte chestii din contractul secretizat si pe care cred ca nu putem sa le verificam. Ce facem continuam la modul asta si in continuare nu avem bani sa modernizam RO ,dar ramanem si fara resursele din subsol !!!!! Vor sa plece sa PLECE. Poate asa cautam alti parteneri cum ar fi cei din China si Rusia de exemplu. O problema ar fi ,datorita faptului ca sunt razbunatori ,daca le iei accesul la tort .Daca bine am inteles ,redeventele raman de cacao ca asa s-a semnat in 2008 ,iar CULMEA TUPEULUI SI A OBRAZNICEI E SA NU LASE NIMIC IN TARA DIN CE EXTRAG ,adica voi papagalii de romani sa fiti multumiti ca pe la voi va fi numai tranzit si ii multumim pe altii ,facem profit cat mai mare si mai punem o talpa si rusilor la exportul lor prin UE ,asta pe spatele nostru. In incheiere hai siktir! Daca o fi sa murim ,macar sa murim in picioare ,nu ca niste rame tarandu-ne.

    • Florine, la ce scoala ai invatat tu ca „isi” se scrie cu cratima? Nu te lasa sa te ia valul de pe net, am vazut pe multi care fac asemenea „inovatii”, de ex: „i-mi”, „i-ti”. Te rog sa te abtii pentru ca dai exemplul prost celor mai tineri..Ai luat BAC-ul?!
      Nu pleaca sobolanul de la hambar!(asta la subiect!).

  2. e un şantaj de 2 bani. Să vedem dacă se retrag şi dacă nu vine altcineva în locul lor. Totul e ca parlamentul să nu cedeze, că doar e vorba de un bun proprietate românească, nu de un alt cadou făcut rechinilor, de nişte panarame cu izmenele colorate de frică…

  3. In anii 1970′ Romania era printre cele cateva tari din lume care construiau platforme de foraj marin. Oare unde eram acum daca continuam? Dar cum industria noastra era „un morman de fiare vechi” dupa parerea unui cretin pe nume Petre Roman, acum ne rugam de altii sa extraga gazele si poate sa ne dea si noua ceva. Frumos am ajuns! Cine a subminat economia nationala, Ceausescu sau Iliescu si compania? Si cine a fost executat pentru asta?

    • Platformele de foraj maritim romanesti, 4 la numar, le-a „luat” un prieten al lui Basel Scaraoschi, unul Comanescu din Constanta! Foreaza pe unde [poate, inclusiv in apele turcesti din Mediterana! Fostul Petromar a fost distrus, ca dealtfel, toata Romania!

  4. …eu nu am văzut câine plecând de la măcelărie…oricum, totul a fost transat astăzi…aștept să văd legea, dar mă aștept să ne fie nefavorabilă din cauza presiunilor exercitate…ciudat că a fost votată la pachet cu demiterea lu’ Kovesi…nu m-ar mira sa aflam peste nu știu cât timp de un troc Dragnea, Tăriceanu, Werner, SUA…

    • unul de la PNL plangea la TV ca vor pleca investitorii din cauza legii votate, vor contesta legea si vor incerca sa o intarzie cu ori ce pret ca niste cetateni ”adevarati” le place cantecul ardelenesc „muntii nostri aur poarta/noi cersim din poarta in poarta” sau cu jalba in protap la Inalta Poarta ca: in tara se dau legi pentru asigurarea unui trai decent…din acest punct par mai linistiti USR-istii, ei inca nu si-au manifestat dorinta de a daruit resursele grastis, desi mi se pare si asa este ciudat de ce nu s-au facut investitii in firme mixte 50%-50% pentru ca totusi sunt rezervele noastre…

  5. Renuntati baieti! Decat sa furati – luati totul din tara asta pe NIMIC , mai bine plecati!

  6. In ce tara din lume, niste straini, participa la procesul de legiferare? Oare daca erau reprezentantii unor firme cu capital romanesc, nu le deschidea Lulutza dosare, pentru trafic de influenta si cumparare de influenta? Ba astia, in special cei de la OMV, dupa ce ne-au pacalit cu petrolul si gazele din intern, acum o vor si cu cel din platoul continental! Ei nu vor industrie in Romania! Ei au distru industria. Vezi Arpechim si Doljchim. Acolo ar fi tradare de tara, daca i-am lasa sa ia tot gazul si noi sa cumparam de la terti! Nu nene, eu cream ca 75% sa fie valorificat in Romania! Avem peste jumatate din populatie care nu are acces la gaze naturale pe conducta! Plus combinate de ingraseminte inchise! Sa fie redeschise alea, pe gazele din platoul continental!

  7. Nu va convine , bre ? Valea! Nu sinteti doar voi cu capra in targ . Ne-ati jupuit destul .

  8. ATENTIE!!! MECANISMUL PROPUS IN LEGE ARE PA BAZA CRESTEREA PRETURILOR CARE AU LA BAZA PIATA LUMII.
    IN FAPT S-A DORIT SA SE OBTINA CEVA CE A OBTINUT OMV PRIN CONTRACT DE A SE BLOCA EVENTUALELE IMPOZITE SI TAXA PENTRU CEI 30 DE ANI!ALTFEL RAMANEM PE O PERIOADA DE 30 DE ANI, CUM ESTE ACUM CU O REDEVENTA MEDIE DE 5,18% LA TITEI SI DE 8,31% LA GAZE NATURALE, FATA DE ALTE TARI CU PESTE 12,5% LA TITEI SI PESTE 15% LA GAZELE NATURALE. SE PUTEA SUSTINE MAJORAREA REDEVENTEI IN DOUA VARIANTE: O MEDIE DE DE 8,50% SAU 11,2% LA TITEI SAU O MEDIE DE 11,7% SAU 14% LA GAZELE NATURALE CU UN CASTIG ANUAL LA REDEVENTA DE CCA 300 MIL LEI LA TITEI RESPECTIV CCA 700 MIL.DIN ANUL 2004. PANA IN PREZENT REDEVENTELE LA PETROL AU RAMAS NEMODIFICATE DIN ANUL 2004, FIIND CELE MAI REDUSE DIN TOATA LUMEA!, IN SCHIMB LA ALTE RESURSE MINERALE S-AU AMAJORAT REDEVENTELE IN ACEEASI PERIOADA CU 32%.

  9. Plecati bai banditilor. Sa va intoarceti cand va vom chema noi. La poarta asteapta altii carea abia asteapta sa faca afaceri cu gazul din Marea Neagra. Huoooo bai santajistilor.

  10. Nu pleaca cainele de la macelarie, nici daca vede butucu` gol! Sunt sigur ca or sa negocieze fiecare banut. Mai mult, ” partenerii ” vor exercita presiuni asupra guvernului Romaniei, vor asmuti presa aservita sa critice legea. Ideea e ca guvernantii nostri sa nu cedeze si sa impuna conditiile favorabile tarii noastre. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  11. Prima observatie: fiti linistiti, „investitorii” nu se vor retrage. Doar maraie si ameninta!! A doua: chiar nu inteleg de ce reprezentantii celor doua companii iau parte la lucrarile comisiilor din Parlamentul Romaniei!! Cine i-a chemat, de ce? Nici acum, partea romana nu stie care este cantitatea de gaze descoperita in Marea Neagra, de la 70 mld. mc s-a ajuns acum la 200 mld. mc. Cred ca romanii au dreptul sa stie care este dimensiunea bogatiilor descoperite si care, de fapt, ar trebui sa le apartina. Pentru ca, in timp ce in Romania industria petro-chimica a fost distrusa, Austria si Ungaria vor si spera sa-si dezvolte aceasta ramura industriala cu gazele romanesti.

  12. Hm, ca sa vezi!
    Cine se gandea ca psd-istii le vor da la cap mocangiilor occidentali?! Bravo, dom’le! Primul gest de normalitate, dupa foarte multa vreme.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.