Mandatul de deputat le-a pus capac

N-au rezistat în Parlament

Nouă deputaţi şi-au abandonat mandatul de parlamentar. Printre ei, Andaluzia Luca şi Călin Ionel Dobra, ambii de la PSD

O serie de deputați din actuala legislatură n-au reușit să stea prea mult în fotoliile Parlamentului. Unii dintre aceștia au renunțat la cererea partidului, care i-a catapultat în Camera Deputaților, în timp ce alții au lăsat baltă mandatul, din diverse motive ciudate.

Dincolo de faptul că nu le-a plăcut atmosfera încărcată din Parlament sau din cauză că s-au văzut transformați în marionete care votează după cum le indică liderii de grup, majoritatea aleșilor care au dat bir cu fugiții au ieșit în pierdere financiară. Însă aceștia au preferat să se ghideze după principiul „mai bine fruntaş la sat, decât codaş la oraş“. În schimb, câțiva au dat lovitura vieții, cedându-le următorilor colegi de pe lista de partid locul din Cameră pentru alte sinecuri, și mai bine remunerate, semn că norocul nu i-a părăsit nicio clipă.

S-au validat, apoi s-au retras

Nouă deputaţi și-au abandonat mandatul pe care l-au câştigat anul trecut în decembrie. Primii doi aleși care au renunţat la mandat, la numai câteva zile după validare şi depunerea jurământului, au fost Andaluzia Luca şi Călin Ionel Dobra. Clujeanca Andaluzia Luca a fost aleasă deputat PSD de Tulcea, din funcţia de consilier local. Inginer miner de profesie, Luca a tras tare în campania electorală, cot la cot cu restul colegilor săi socialiști. Numai că, pe 4 ianuarie, la două săptămâni de la înregimentarea sa oficială în băncile Camerei Deputaților, a anunțat că este mai tentată de funcția de viceprimar al oraşului Tulcea. S-a vehiculat la momentul respectiv că aceasta ar fi dat Parlamentul pe administrația locală nu doar pentru că i s-a cerut expres de la PSD, ci și din motive familiale. Ca edil, Luca câștigă mai puțin decât în Camera Deputaților. Aceasta are un salariu de aproximativ 8.000 de lei. Un deputat din afara Bucureştiului primeşte circa 24.000 lei pe lună, respectiv indemnizaţie, bani pentru chirie, plus pentru diverse cheltuieli impuse de cabinetul său parlamentar. Gestul Andaluziei Luca a fost urmat de cel făcut de către Călin Ionel Dobra, care își dorea mai mult postul de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș. Dobra a demisionat și el, tot pe 4 ianuarie 2017. Profesorul de sport de la Timiş a devenit la scurt timp preşedinte al Consiliului Judeţean, în locul lui Sorin Grindeanu, care avea să fie numit în fruntea primului cabinet al PSD. Ca şef de judeţ, politicianul are un salariu de circa 13.000 lei, jumătate din cât ar fi câştigat ca deputat. În ciuda gestului său de renunțare la mandatul de parlamentar, la decizia politică a PSD, Dobra i-a rămas fidel lui Sorin Grindeanu nu doar în timpul crizei guvernamentale de 17 zile din iunie, ci și după ce prietenul și colegul său a fost debarcat din fruntea Executivului, apoi marginalizat.

A dat Camera pentru Fondurile Europene

La nici trei săptămâni după plecarea lui Călin Dobra și a Andaluziei Luca din Legislativ, un alt pesedist a hotărât să-și continue parcursul profesional în altă parte. Adrian Ionuţ Gâdea a optat pentru funcţia de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Fostul deputat încasează de la minister aproximativ 11.600 lei lunar. Anterior, Gâdea a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, calitate în care DNA a deschis pe numele său un dosar pentru abuz în serviciu. O alegere interesantă a făcut şi Iulian Iacomi, care a demisionat în iulie 2017 din funcţia de deputat PSD de Călăraşi. Economist de profesie, Iacomi a decis să revină pentru al treilea mandat de primar la Lehliu Gară. Ca edil, acesta câștigă un salariu de 8.000 de lei, de trei ori mai puţin decât ar fi încasat ca deputat. Un „vânător“ de funcții s-a dovedit și alt pesedist, Constantin Truşcă. Acesta a fost ales primar de comună cu 99% din sufragii, dar apoi s-a vrut și deputat. Ales deputat PSD de Mehedinţi în decembrie 2016, a demisionat în iulie 2017, pentru a candida la al treilea mandat de primar în comuna Şimian, pe care o părăsise cu doar jumate de an înainte. De departe cea mai ciudată demisie din Camera Deputaților rămâne cea a USR-istului Manuel Costescu. Ales deputat pentru diaspora, absolvent de Harvard şi bancher la JP Morgan, Costescu a demisionat pe 3 martie, invocând motive personale. Singura explicaţie pe care a dat-o a fost aceea că vrea să stea mai mult alături de familia sa din Marea Britanie. Pe lista deputaţilor care au părăsit Parlamentul în acest an figurează și Marina Adelina Coste, deputatul PSD de Bihor care a decedat în august.

Cocoțați la conducerea BNR şi ASF

Liberalul Eugen Nicolăescu și-a întrerupt cel de-al cincilea mandat de parlamentar pe 1 iunie. Fost ministru al Sănătăţii în două rânduri, a fost numit viceguvernator BNR, unde se bucură de un salariu lunar de 33.535 lei, la care se adaugă 16.254 lei, ca membru în Consiliul de Administraţie. În aceeași lună demisiona din Parlament şi deputatul PSD de Dâmboviţa Leonardo Badea. Doctor în economie şi decan în cadrul Universităţii „Valahia“ din Târgovişte, Badea a ajuns preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară. Pentru sinecura respectivă, Badea este retribuit cu un salariu lunar net de 13.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Anca Toader 86 Articole
Author

10 Comentarii

  1. s-au luptat ca să reprezinte interesele României, au jurat să-şi dea viaţa pentru ţară. Preţul lor e 30 de arginţi…

  2. Zisa ziarista Anca Toader trage din toate pozițiile împotriva PSD . Nici la ,,principii ,, nu o nimerește pentru că cel real sună așa : Decât codaș la oraș , mai bine-n satul tău fruntaș . Mâna pe carte Anca .

    • Se duc oamenii unde se castiga mai bine. Castigul nu inseamna neaparat salariu, de regula salariul este nesemnificativ fata de castiguri.

  3. Cred ca va dati seama ca baietii astia si fetele astea, cei si cele care au renuntat chipurile la functii mult mai bine platite, au socotelile lor : au acceptat salarii mai mici pentru locuri si posturi unde se invirt cu mult mai multi bani, din care la fel de multi pot fi „palmati” mai usor decit din functia de parlamentar (pina si postul de primar in amaritul de Lehliu Gara, loc de intilnire intre Tanta si Costel, cred ca aduce mult, mult mai mult banet, prin diferite „inginerii” si matrapazlicuri, decit sa dormi prin bancile parlamentului …)

  4. ….se CHEAMA DECENTA,BUN SIMT,LOIALITATE FATA DE VOTANTI,PATRIOTISM,DEMNITATE,REALISM,WE CHEAMA SOLIDARITATE CU CEI MULTI,UMILITI SI FOLOSITI APOI UITAT…FELICITARI PENTRU VERTICALITATE!!!! LIMACSII,MELCII,MEDUZELE,VIERMI ORIDECARE AT FI,SUNT MASE AMORFE!!! IAN FORMA PE CARE LE O WE MOLESEALA DE PLASTILINA!!! IN 28 de ani de DEMOCRATIE DE PLASTILINA ESTE PRIMA DATA CAND CITESC DESPRE ASTA!!! N AM VAZUT,AUZIT CA VOSGANIAN,SO VA,MIKISPAGA,OPRISAN,PONTA,NASTASE ADRIAN,high,MAZARE,CONSTANTINESCU,NICOLESCU,JIPA…sa SI face MEA CULPA SI SA SE DEA CU DECENTA DE LA BLIDUL CU POMANA!!! NICIODATA INSEAMNA NICI O DATA!!!!

  5. BREVREDNICI SUNT!!!!!WING SUNT!!!!dracnea,dobre,ponta,nicolicea,savin,oprisan,mocanii de buzau,cosmii de prahova,mazare constantinestii de constanta…n ar face ASA o saritura DECENTA…le war bani KOPEICILE DIN BUZUNARE!!!!

  6. Articolul este rauvoitor. Incep cu finalul articolului, unde apare un deputat, fost ministru, etc. Un viceguvernator a avut probleme si s-a vacantat un loc, iar de multi ani acel deputat era o persoana vizibila ceea ce a ajutat partidul in alegeri, deci a candidat pentru a aduce voturi. A fost numit la BNR pentru ca este econmist si cu experienta mangeriala ca ministru si poate partidul lui nu are prea multi specialiti de notorietate. Exagerati cu veniturile lunare ca deputat. Una este salariul si alta fondurile forfetare care nu ”intra in buzunarul” parlamentarului sunt bani pentru salariul secretarei/consilierului/chirie etc. Cand un parlamentar si-a angajat sotia pe post de secretara s-a considerat frauda, desi raspunsul la telefon si aranjatul dosarelor nu prea sunt incombatibile cu structura sangelui, ba mai mult este mai sigura discretia unei rude decat eventuala logoreie a unui angajat, deci nu pot fi pastrate o parte din fonduri angajandu-ti sotia. Poti sa o aduci in Bucuresti doar ca femeie casnica sau sa ramana in provincie angajata acolo unde era inaintea numirii sotului. Mai poate fi si varianta ”stil fiica de primar/presedinte” intr-o firma pe bani si figuratie, atunci nu-i fortare. Daca vorbim de o doamna care a renuntat, putem intelege si faptul ca a tinut mai mult la familie decat la o pozitie sociala. Asa ca obsesiile unora in a evalua viata doar prin prisma banilor poate avea si alta interpretare. In anii trecuti in presa s-a vorbit ca un scretar de primarie castiga dublu fata de un primar si deci decat un parlamentar, in consecinta este mai rentabil si comod sa fii secretar in primaria Cluj, Timisoara, Brasov etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.