De la baby boom la why babies? Pot guvernele lumii să întoarcă tendința?

Națiunile acordă bonusuri pentru bebeluși, subvenționează îngrijirea copiilor și facilitează concediul parental pentru a inversa o rată de fertilitate în scădere rapidă – în mare parte fără nici un rezultat. Există numeroase motive pentru ceea ce guvernele și presa numesc o criză a bebelușilor, a populației, a fertilității, a îmbătrânirii. Costul vieții, securitatea locuinței și lipsa de oportunități joacă, de asemenea, rolul lor. Rezultatul este că, aproape peste tot în lume, guvernele sunt îngrijorate de faptul că femeile pur și simplu nu au destui copii, informează The Guardian.

Atunci când femeile sunt mai educate, mai libere și mai capabile să aibă acces la contracepție, încep să aibă mai puțini copii. Dar cum să le convingi să aibă mai mulți? Îngrijirea copiilor mai ieftină? Locuri de muncă mai flexibile? Mai mult ajutor din partea bărbaților? Locuințe la prețuri accesibile?

Cu cinci decenii în urmă, cartea lui Paul Ehrlich, The Population Bomb, a stârnit temeri globale de „foamete în masă” din cauza suprapopulării. Acum, experții avertizează despre criza fertilității că va lăsa o bază de tineri scăzută, susținând o populație în creștere și îmbătrânită.

Pe 11 iulie, Organizația Națiunilor Unite a lansat World Population Prospects 2024, o revizuire a estimărilor lor privind populația din 1950 până în prezent, pentru 237 de țări, cu proiecții pentru anul 2100. Raportul spunea că „femeile de astăzi au un copil mai puțin, în medie, decât au avut în jurul anului 1990”. Se aștepta ca populația lumii să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde la mijlocul anilor 2080, în creștere față de aproximativ 8,2 miliarde în prezent, înainte de a începe să scadă. Acest vârf va veni mai devreme din diverse motive, inclusiv „niveluri de fertilitate mai scăzute decât se aștepta”.

Statisticile arată că majoritatea țărilor sunt acum sub rata de înlocuire, adică 2,1 copii per femeie, suficient pentru a înlocui populația existentă, cu o mică rezervă.

Un studiu al Universității din Washington estimează că până în 2050, mai mult de trei sferturi din țări vor fi sub rata de înlocuire și 97% dintre ele vor fi în această situație până în 2100. Singurele țări care se estimează că vor avea mai mult de 2,1 până atunci sunt Samoa, Somalia, Tonga, Niger, Ciad și Tadjikistan. Regiunile cu venituri mici, cu rate de fertilitate mai ridicate, cum ar fi Africa sub-sahariană, vor contribui cu peste jumătate din nașterile din lume până în 2100.

În Taiwan, unde rata fertilității a scăzut la 0,865, se închid școli. În Grecia, unde este 1,264, unele sate nu au văzut o naștere de ani de zile și oamenii sunt încurajați să muncească șase zile pe săptămână. Și în Coreea de Sud, unde este de 0,72, populația este de așteptat să se înjumătățească până în 2100.

Guvernele țărilor dezvoltate și ale celor în curs de dezvoltare încearcă tot felul de modalități de a crește fertilitatea: concediu de maternitate, alocație familială, program flexibil de lucru sau reduceri de impozite, potrivit Națiunilor Unite. Dar chiar și țările nordice, cu accent pe egalitatea de gen, concediu parental și o rețea puternică de servicii sociale, se confruntă cu o scădere a fertilităţii.

În China, „politica unui singur copil” a devenit o „ politică a trei copii ”, împreună cu o mai bună îngrijire a sănătății materne și accesul redus la avorturi. Politicienii japonezi încearcă să se depășească unii pe alții cu politici pronataliste, inclusiv subvenții, îngrijire gratuită, o mai bună siguranță a locului de muncă și sprijin pentru tratamentele de fertilitate.Și guvernul sud-coreean a cheltuit mai mult de 200 de miliarde de dolari pentru a sprijini familiile să aibă copii.

Nu a funcționat. Dar acest lucru nu a împiedicat țări precum Rusia, Grecia și Italia să ofere bonusuri pentru copii.

Elon Musk crede că scăderea natalității reprezintă un risc mai mare pentru civilizație decât încălzirea globală.

Jennifer Sciubba, demograf american și politolog, spune că a urma „secvența succesului”, a obține o educație, un loc de muncă grozav, o casă, niște economii, înseamnă a respinge să ai copii. Odată ce oamenii au mai mulți bani, vor să aibă și alte lucruri în viața lor pe care copiii le-ar putea diminua. Să iasă la o masă bună, să-și ia o vacanță sau o noapte întreagă de somn.

Ea arată exemplul liderului comunist Nicolae Ceaușescu, care a încercat să crească rata fertilității în România prin interzicerea contracepției și interzicerea avortului femeilor sub 40 de ani cu mai puțin de patru copii. Multe femei au murit din cauza nașterilor sau a avorturilor din curte, iar orfelinatele s-au umplut cu copii abandonați.

Primii trei cei mai importanți factori asociați cu deciziile de fertilitate, a constatat o analiză din 2022 efectuată de Universitatea Națională Australiană, au fost costul, siguranța locului de muncă și „a avea pe cineva pe care să iubească”.

Ion-Oroles Manolache

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

21 de Comentarii

  1. pai pana acum nu s-a urmarit reducerea natalitatii?Pentru ce sunt toate aceste politici absolult cretine lbtq+++.woke,etc?

  2. Cind esti sarac nu-ti mai arde sa faci copii … ma rog, exceptind inconstientii care-i fac si dupa aia ii arunca pe strada, abandonindu-i sau trimitindu-i sa faca tot felul de trafice …

  3. ”Natalitatea scade pe glob. Pot guvernele să răstoarne tendința?”

    Guvernele incurajeaza si protejeaza LGBT-ul, si forteaza adoptarea copiilor de catre aceste specimene.
    Auzim (cum ca in div state) stiri de senzatie, cum ca LGBT-isti au ajuns in functii din varful conducerii statelor. Ce isprava!! Ce politici vor promova acestia?!

  4. Pai tocmai aceste guverne criminale si politicile lor asijderea sunt principalii vinovati plus ong-urile pro-curiste, ecoteroriste verzi.

  5. Guvernele au sa ne-o traga si mai mult si mai des in viitorul apropiat dar nu cred ca va avea efect asupra natalitatii. Oricum asta e trendul fara nicio indoiala.

  6. Pot, dar nu vor.
    Ordinul este să facă să se nască cît mai puțini copii. Raportul Kissinger din 10 decembrie 1974 și desecretizat în 31 decembrie 1980 o spune limpede.
    Nu întîmplător este tembeliziune peste tot în lume, azi și internet, nu întîmplător banii ditr-un salar nu mai ajung, femeile merg la servici, fac școală multă. Citiți-l și-o să vedeți aceste recomandări și altele. China era lăudată c-a reușit.
    Cine nu-l găsește să-ntrebe.

  7. Suntem peste 8 miliarde de oameni care rontzaim nemilos resurse si lasam in urma mult gunoi care distruge ecosistemul pe termen lung. Mai multi ce pot face ? Doar sa il imbogateasca pe itzig . Pe termen scurt.

  8. Lgbdq,legile pro avort și pro eutanasie fix creșterea natalității o vizează. Agenda 2030,JO de la Paris vă spun în fața ca moartea ne așteaptă și vă faceți iluzii.Ei gândesc Apocalipsa lor și fabrica evenimente,vând programe care suna bine…ca și suprimarea suferinței și moartea decenta prin eutanasie,aka crima sau sinucidere. .cui ii pasă de natalitate?

  9. Uitasem de plandemiile oms,wef,ONU,războaie,crize,foamete care,orașe de 15 min care,desigur tot natalitatea au drept țintă.Poate după resetarea lor și reeducarea celor rămași cyborgii.

  10. In marea britanie medicii sunt acum obligati sa intrebe, la consultatie, barbatii daca sunt gravizi. Rafila ai un exemplu demn de urmat. Successuri!

  11. de ce?
    -in esentza pt. ca femeile nu mai vor sa stea la cratitza!

    -asta de fapt e problema traditionalistilor,
    au o problema in familie!

    e adevarat,guvernele au fortzat chestia asta,
    un om care e rupt cu munca nu poate fi decat un dobitoc,
    le convine -atat timp cat „procesul electoral” merge ca uns;
    o solutie este BOICOT VOT,
    una dintre cele 2 mari si late solutii,
    aialalta e revolutionara/ilegala.

  12. Pe interbelic liră numai el, îsi lua o casă cu o grădinuță fară bancă în 5-10 ani șiavea 4 copii.Postbelic, lucrau amândoi, le dădea partidul apartament, aveau 2.Acum, lucrează amândoi în draci, îi cocoșeaza creditul și au unul, dacă nu se cearta de la lipsuri și se despart.Dar „guvernele vor copii”.Vor pe dreaq.Dac-ar fi vrut, nu aplicau indicațiili prețioase a eliților davosiți care ne vor mai rari.

  13. Guvernele toate vor copii ca sa aibe salarii grase, pensii speciale. Dar planeta Terra are niste limite. Se vor reduce tot mai mult padurile, resursele de apa, creste poluarea si deseurile. Plus ca natura dezlantuita distruge tot mai mult prin inundatii, uragane, incendii. Asa ca mai usor cu natalitatea ca nu veti ajunge nicaieri…La peste 10 miliarde de locuitori ce facem cu saracia si migrantii de foame?!!

  14. Nu mai plătim specialii,nu mai fura bancherii și „filantropii” care au acumulat 99% din avuția planetei și suporta planeta încă 10 miliarde,fără înfometare.si dacă nu va mai cumpărați parcuri de mașini,sa va vadă lumea ce avuți sunteți! Niște fieroaice.

  15. Da e nevoie de soldatzi in U-Kraina. Polonezii s-au terminat deja shi vine randul Romanilor. Cum razboiul va mai dura acolo inca 100 de ani e nevoie de multzi soldatzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.