NATO-politanismul la putere

”Noul NATO, incluziv și politically correct, a fost folosit pentru a îndepărta obstacolele din calea intereselor UE. Iar UE s-a metamorfozat dintr-o conspirație capitalistă într-un stat socialist multinațional și multicultural – o versiune roză a URSS-ului de care le este atât de dor”, scria The Spectator, în 2001, anul care, odată cu atentatele de la 1 septembrie, invazia în Afganistan și așa-zisul război împotriva terorismului, avea să marcheze finalul scurtului secol 20.

În deceniile ce au urmat, această viziune a cozii europene care dă din câinele american a devenit tot mai răspândită. Articole pe tema evolției NATO au fost adunate recent în volumul Natopolitanism. Dar, din perspectiva vest-europeană, concluzia cărții ar fi că NATO și SUA se folosesc de apendicele european în atingerea obiectivelor strategice americane. Totuși, UE poate profita de aventurile militare ale NATO pentru a-și obține mult râvnita autonomie strategică.

Din perspectivă americană, concluzia este inversă –  noile state membre NATO din Europa Centrală și de Est au forțat America sa înceapă aventuri militariste lipsite de relevanță pentru securitatea americană (statele baltice, Polonia, ba chiar Franța – în cazul Libiei – ar fi radicalizat politica externă a Statelor Unite!). Îngrijorările adepților realismului politic din SUA sunt că extinderea NATO duce la extinderea corpului său birocratic, iar asta va îngreuna afirmarea intereselor hegemonului american. Cu cât alianța se va extinde și cu cât relațiile dintre Rusia și SUA se vor înrăutăți, cu atât statele est-europene aflate sub protectorat american vor fi mai liniștite, scăpând de spaima că un președinte precum Donald Trump ar mai putea reface relația cu Moscova printr-un târg în care Europa de Est să fie monedă de schimb. Însă această liniste are un preț.

La fel cum alianța Five Eyes este un forum în care se face schimb de informații între serviciile secrete anglofone, cu scopul de a servi obiectivelor de politica externă ale SUA, alianța NATO este o pârghie inventată în timpul Războiului Rece pentru a organiza statele satelit în acord cu interesele imperiale, la fel ca și Pactul de la Varșovia. Diferența dintre rețeaua de generali, securocrați și politicieni de paie loială Moscovei și rețeaua actuala de la Washington abia dacă se face simțită, suna o altă idee a volumului Napolitanism.

Invazia Rusei în Ucraina a fost  mană cerească pentru NATO. ”Războiul a neutralizat diferitele falii din cadrul UE și a catapultat SUA într-o poziție reînnoită de hegemonie asupra Europei de Vest, inclusiv asupra organizației sale regionale, Uniunea Europeană”, scrie sociologul german Wolfgang Streek, în volumul menționat. ”În practică, NATO este înainte de toate un aranjament politic care garantează prevalența SUA în găsirea răspunsurilor la problemele europene” și ”administrează puterea americană în Eurasia ca pe o satrapie și rampă de lansare pentru expediții în alte zone”, scrie Thomas Meaney, în același volum.

În cadrul acestei forme a hegemoniei americane care este NATO se întâmplă o metamorfoză, sugerează autorii ce semnează în Natopolitanism. Traversăm acum ceea ce poate istoricii vor numi o perioadă de interregnum între dominația americană și o ordine mondială noua. Statele Unite fie vor fi nevoite să se concentreze exclusiv pe amenințarea Chinei (iar Europa va fi nevoită să preia povara propriei apărări), fie Washingtonul va abandona rolul de hegemon global și își va restrânge dominația doar la nivelul Europei. ”Ambele variante sunt posibile, iar alegerea și momentul ei vor fi decise de China, scrie Aris Rousinos, pentru UnHerd. În cazul în care SUA vor alege confruntarea cu China, Europa va trebui să se concentreze asupra propriei apărări.

Și astfel se poate contura o nouă față a actualei Uniuni Europene, una mai degrabă asemănătoare cu ”lupii tineri” din NATO decat cu vechii membri vest-europeni. Tendința aceasta este deja vizibilă: Statele Unite închid tot mai mult ochii la ceea ce până de curând numeau ”derapaje autoritare” în Polonia, spre exemplu, dar și în Italia, unde premierul Giorgia Meloni a scăpat peste noapte de eticheta de ”fascist”, câtă vreme s-a dedicat susținerii Ucrainei și sancțiunilor împotriva Rusiei. Controversele despre ”statul de drept” și lupta dintre „liberalism” și ”iliberalism” au început să dispară, câtă vreme guvernul „illiberal” de la Varsovia a decis să investească în contractele cu complexul militaro-industrial american nu mai puțin din 5% din PIB, de peste două ori mai mult decât angajamentul statelor NATO. Noua Europă va fi una a tranziției de la centrul de gravitate nord-vest European, liberal, multicultural și post-național, către centrul de gravitație est-european, unul mai naționalist și militarizat.

Ce schimbare poate aduce această tranziție pentru Europa de Est? Vor avea șanse mai mari partide asemănătoare cu Lege și Justiție din Polonia sau Fidesz din Ungaria? Puțin probabil. Iar amintitul Thomas Meaney oferă explicația. ”Dacă conducerea politică din Polonia, România, Ungaria sau altă țară din Europa de Est nu va mai fi tolerată la Washington, SUA vor acționa printr-un canal deschis și lesne de exploatat care este asigurat de armată, unsă bine de anii de schimburi reciproce, inclusiv împărțirile de posturi la vârful NATO, întâlnirile de la conferințele NATO, de ceremonii și de războaiele purtate împreună în Orientul Mijlociu”. Același lucru este valabil și pentru Europa de Vest, prin atragerea și loializarea în structurile NATO a securocraților și a funcționarilor conștiincioși. Iar autorul citat oferă ca exemplu într-o notă de subsol chiar cazul șefului Statului Major al Apărării din România, generalul Daniel Petrescu, ”care înainte a fost numit la cartierul general NATO și a participat la războiul din Afganistan, așa cum au făcut-o și omologii săi din Polonia și Ungaria”.

Dacă la cele de mai sus adăugăm faptul că noul președinte al Cehiei, ales anul acesta, generalul în retragere Petr Pavel, a fost președintele Comitetului Militar NATO, tendința amintită mai sus pare să se contureze mai bine. La fel stau lucrurile și cu ajungerea în fruntea guvernului României a unui fost șef de Stat Major al Apărării. Și astfel putem specula că vârful ierarhiei NATO a ajuns o școală de președinți și premieri loiali în vremuri de nepace.

Războiul din Ucraina arată limpede că ”natopolitanismul” a învins europenismul. ONG-urile, analiștii și activiștii care au mișunat în jurul structurilor militare au câștigat. Pentru ONG-urile și partidele care își doresc să fie relevante, ora exactă se va da exclusiv la Washington, iar acesta este un lucru cu care Europa de Est s-a obișnuit de multa vreme, și a făcut-o cu bucurie, pentru că finanțările americane pentru studii și conferințe de tot felul – de la apărare, energie, dezinformare și până la incluziune socială – sunt mult mai vânate decât cele europene, vin mai repede și mai rămâne ceva si pentru ONG-iștii de casă, care nu trebuie să mai contabilizeze ultimul creion și coală de hârtie, ca în cazul fondurilor UE. În această parte a Europei, German Marshall Fund of the US a bătut de multă vreme think-tankul Bruegel de la Bruxelles.

”Nimeni nu se îndoiește de eficiența ajutorului NATO pentru Ucraina, deci războiul nu s-a decis. Însă rămâne întrebarea dacă NATO este un corset al Războiului Rece care mai degrabă a restrâns decât a apărat libertatea în Vest (în vreme ce a pus în pericol popoare din întreaga lume). Într-un moment în care avem nevoie mai mult ca oricând de o alternativă pentru ordinea mondiala, NATO elimină această posibilitate: NATO a revenit și a făcut-o sub vechea lozincă: «Nu există alternativă»”, suna concluzia cu care se încheie ”Natopolitanism”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

33 de Comentarii

 1. De când e lumea au fost țări mai mari sau mai puternice care și-au realizat interesele folosindu-se de altele mai mici. Așa e SUA acum, dar oricât de imperialiști sunt ei eu îi prefer în locul rușilor care sunt niște idioți sălbatici.

 2. Foarte frumos asrticolul … departe de realitatea surprinzatoare IN CURS DE DESFASURARE … insa !
  Lumea e simpla insa nu indeajuns de simpla pentru a putea fi explicata fara pierderi de informanii … pe limbajul majoritatii statistice !
  Daca era asa simplu si predictibil pe cat gresit e expus aici … DE CE PIERD AMERICANII RAZBOIUL desi 100% nu credeau, si rational nu credea, ca-l vor pierde !
  O sa scriu un comentar mai mishtokaresc genial pe tema … mai tarziu ! Preluand ca material de analiza
  „materialul clientului” din textul articolului ! E FAIN insa NU EXPLICA , si nu descrie ce traim azi ! 🙂
  [NATO va dispare , e simulat sigur ! 🙁 ]

  • Poate, în „genialitatea” articolului tău viitor, scrii și românește…ce naiba vă este așa greu cu diacriticele limbii române, …geniilor?!

 3. NATO nu mai avea nici o rațiune de a ființa odată ce Pactul de la Varșovia s-a desființat, numai că acum, cu o impertinență caracteristică neamului ales, care are dezlegare religioasă să nu se țină de promisiunile făcute, acum ei zic că au făcut promisiunea de a se dizolva față de URSS și cum aceasta nu mai există …
  După ce au ținut Germania prizonieră, acum au luat toată UE și tot dau vina pe ruși, deși o hartă a bazelor NATO arată clar cum Rusia este încercuită de aceată organizație criminalo-expansionistă !
  P.S.
  România , dacă ar avea o conducere înțeleaptă , nu slugarnică, ar putea spune că noi vă punem la dispoziție teritoriul nostru, dar voi aveți obligația de a suporta cheltuielile cu înzestrarea tehnico-militară a regiunii, nu să achiziționăm noi din banii noștri toată tehnica militară pentru operațiuni care vă privesc direct pe voi !
  Ca să nu mai amintim că în caz de ceva, Doamne Ferește, vom fi lăsați baltă , de cei de peste Baltă, care au obligația să întervină doar peste vreo 48 de ore, ceea ce în condițiile unui război modern este mult prea tardiv ! 😎

 4. Predictiile acestui articol … mi-aduc aminte la predictiile fara „lebada neagra” a le fostei Uniuni Sovietice
  2-oi ani inainte de PRABUSHENII ei, in care RATIONAL-PREDICTIV nu credea 2-ani inainte de-a se intampla … nimeni
  (eventual prophetii !)😉🤣
  Sau pre-calcului macro-economic al „primaverilor arabe”, care dus si el impreuna cu Afghanistanul … la datoria interna ACTUALA de 34 000 de miliarde a USA !
  USA e OUT😢🥲 … insa ea ca URSS-ul 2-oi ani inaintea prabusheniei … NU STIE si NU IA IN CALCUL ASTA , gandeste rutinat rutina!
  Nu zic ca ce vine dupa USA e mai fain sau mai voios … ZIC DOAR ca USA e OUT !
  N-ai cum o redresa, pe USA, pe trendul STATUS QUO-ist ce-a deja dus-o la GIGANTICA auto-devalorizate PRIN TIPARNITA
  a monedei de „valoare” a ei : 34 de trilioane de dollari goi de orice valoare …CREDT PUR apasand pe tarile ce-l TEZAURIZEAZA 😛 !
  PS: Nu vi sa zis ca LUMEA nu e RATIONALA:
  – CA PUTIN chiar pierde LOCAL pentru a castiga GLOBAL ?😁😁😁
  Nu vi sa zic ca „mesajul”/prophetia e pe nivele de intelegere si asteptare (!)
  … inca de la inceput, inaintea razboiului prin PROXY ?
  Asteptati mura-n gura ? 🙁
  😛

  • Europa cade prima căci SUA nu mai are nevoie de ea dar nici nu o lasă din mână.Franța si Germania dau semne clare de scufundare cu ajutor si de peste canal, deci UE e Out nu SUA ,deoacamdată…Că urmează sau nu SUA depinde de India și China cât de mult își doresc .Oricum o fi ,Rusia iasă mai puternică si a avut nevoie ca de aer de războiul ăsta câștigat din start cu sau fără concursul dezastruos al NATO.Iar dacă va fi o lebădă neagră prevăd sucombarea NATO înainte de a face implozie USA.

  • Băiețaș, termină cu „profețiile” astea de grădiniță, mergi pe forumurile pentru copii, din modul în care scrii și din vocabularul cam sărăcuț cred că ești vreun puștan cu puțină lectură…”Profețiile” tale sunt locuri comune pentru orice adult inteligent!

 5. Schimbarile de paradigma se manifesta printr-o ruptura de logica intre pre- si post-paradigma !
  In articol „unii” incerca sa anticipe sa „explice” ce va urma-ntr-o paradigma nou pe baza „regulilor” paradigmei actuale CARE
  oricum nu vor mai avea valoare PREDICTIVA taman prin „schimbarea de paradigma”…
  E ca si cum dupa paradigma tarista se gandea in ce urma prin LENIN 😀 !
  … n-am chef de palavre politice acum, decat daca am cu cine … SHALOM ! Altadata ! :*
  PS: De unde ante-stiam, verificabil, ca Tucker Carlson va fi preluat de Elon Musk, cand nici CIA nu ante-prevedea/stia asta ? 😛
  MISTER ? MAGIE ? MISTICA ? … „BIVOLARU” 😛 😀 😛
  3301 Q

 6. ”Nimeni nu se îndoiește de eficiența ajutorului NATO pentru Ucraina, deci războiul nu s-a decis ” . Hai ma …. !

 7. Poate pentru ca ai acces la sursa … care i-a pus „accidental” la dispozite suma de pornire a „afacerii” ELECTRICE lui MUSK ?
  [esti mai informat: EGOMANULE … decat se credea : LONDON via CANADA a fost recent … SS-ist IMORALA ! Astept raspunsul evreimii universale 🙁 !]

 8. NATO este bratul inarmat al tuturor natiunilor ce fac parte din acesta organizatie si care asa cum scrie la carte trebuie sa protejeze granitele si interesele tuturor tarilor membre .Mai simplu de atit nu se poate spune .Cine isi imagineza ca UE,SUA sau alte natiuni prietene si Occidentale nu trebuie aparate militar este un visator .Ceea ce se intimpla ne arata realitatea momentului .Rusia ,Federatia Rusia este in picaj si vorba doamnei Clinton Putin si-a facut-o singur .Nici un loc nu ramine neocupat .Acum Armenia , Kazahstan , Rep:Moldova si Ucraina sunt primele natiuni ce fac un pas important spre aderarea la NATO si la UE dar ele deja au devenit parte a acestor doua entitati ce cum bine se stie nu ramin incremenite in timp .Natural Europa isi reface granitele .rusia se poate retrage si poate sa isi securizeze nolile granite avind si armamentul nuclear necesar deciziei .Putin nu vrea si continua razboiul .Pacat de numarul mare al pierderilor umane in rest totul se desfasoara conform planului UE .UE este singurul mare beneficiar .UEsi NATOul European cresc , se inarmeza cu noi tehnologii si echipamente de ultima generatie isi fidelizeaza natiunile ce nu mai au in Rusia o alternativa si pe masura ce razboiul continua UE devine si o mare putere militara .Costurile sunt enorme dar UE are babii si stiinta obtinerii acestora .UE si SUA se apuca sa reconstruiasca Ucraina. Ucraina si toate firmele interesate din Occident vor da navala spre a accesa banetul .Sefii de state ce se opun UE nu vor mai fi ascultati de nimeni .Banii reprezinta noua momeala .Nici macar Orban de Budapesta nu va putea opri firmele unguresti sa purceada la treaba .

  • Este vrajeala pentru prostocratii ce se cred destepti. Nato este America, o stie si un aurolac. Iar politica Americii o fac marii oligarhi.

  • Esop, faci numele de rușine! Hai la sapă, termină cu analizele, nu-i de nasul și cultura ta chestiunea asta! Ia zi, cum este cu târnăcopul, cum se ține și cum face el să penetreze gaura asfaltului…?!

 9. Mishteaux,
  Informatiile transmise tradeaza modul de redactare… Subtil, unii si-au bagat coada, dar vezi ca sunt Ultra Slabi… Pe lucrarica lor s-a cam facut permanent Contra-lucrare, fara notiuni de psihologie umana/colectiva— doar citind, in timp real, ce regii au pus in scena organizatorii de speciale operatiuni… Atat de Slabi si atat de usor de Influentat… Tocmai ei, care au ca obiectiv controlul manipularea si influentarea Tintei in miscare,, au fost invers Contra –Lucrare dirijati in Orb cu atata naturalete si impasibilitate… Ce-au ajuns factiuni de Sistem, ce Epigoni instelati…:))) Modulati de un Ne-Instelat… Pana si tu Mishteaux, indirect ai fost determinat sa iti schimbi modul de redactare al mesajelor si sa ascunzi in cuvinte o anumita stare, atat de vizibila…
  Tinta in miscare … Influenteaza in Orb, invers lucrativ, Sistemul care o Ultra urmareste si in acelasi timp, indirect, toti cei folositi au fost determinati sa faca, indirect, ce nu se asteptau… Cat de simplu este… Trebuie doar sa-i Citesti Real-Time… Analiza Fara Greseala Mishteaux. Data viitoare Nu te mai lasa influentat, apara Blazonul, macar, Aia chiar sunt slabi, „stapanii psihologiei”:)))

  La multi ani Gicu Grozav! Respect Lupule! Mereu … Alaturi de Voi!

  • CORRECT ! 😐
   Stiu de la RAND Corporation cum se fierb … brostele talambe !
   Desi e vizibil ca nu agreez bucataria …franceza !
   😐

 10. Purdey spune că o deformare similară a proteinei indusă de organofosfați ar putea, de asemenea, să stea la baza Alzheimer și a bolilor conexe. Dacă ar fi adevărat, rezultatul ar distruge niște giganți farmaceutici și o mulțime de personaje foarte influente. În 1996, cercetătorul bolii Alzheimer, Tsunao Saitoh, în vârstă de 46 de ani, și fiica sa în vârstă de 13 ani au fost uciși în La Jolla, California, în ceea ce un raport Reuters a descris drept o crimă „profesionistă”. Ceea ce au în comun boala Alzheimer, boala vacii nebune și BCJ, sunt proteinele anormale ale creierului și o legătură presupusă cu organofosfații.”, o substanță chimică în boala vacii nebune și în forma sa transmisibilă inter-specii, inclusiv versiunea umană, CJD. Casa lui Mark Purdey a ars, iar avocatul său care lucra cu el fusese scos de pe drum de un alt vehicul și ulterior a murit. Veterinarul din caz a murit și el într-un accident de mașină. Noul avocat al lui Purdey, de asemenea, a suferit un accident de mașină, dar nu fatal. Dr. C. Bruton, un specialist CJD care tocmai redactase o lucrare despre o nouă tulpină de CJD a murit în alt accident de mașină. Purdey speculează că Bruton ar fi putut ști mai multe decât ceea ce a fost dezvăluit în lucrarea sa. Boala vacii nebune – encefalopatia spongiformă bovină – nu este o infecție răspândită de un agent patogen, adică un virus sau o bacterie. Este o infecție degenerativă care apare în mod natural ca o boală a bătrâneții — accelerată de toxine. Organofosfatii – un insecticid – se leagă de cuprul din creier, înfometând proteina prionica. Când se întâmplă acest lucru, metalele străine, cum ar fi manganul, au mai multe șanse să se lege de prioni, ceea ce poate avea consecințe devastatoare. Manganul este în creștere în mediu datorită utilizării sale ca îngrășământ și fungicid, un înlocuitor de plumb în benzină și a emisiilor din fabrici.

 11. Rafuieli cu Gaddafi n-a avut Obama, europenii au avut. Americanii au intrat mai tarziu cand s-au trezit europenii ca nu le-ajung bombele.

 12. SUA şi elitele sioniste şi-au atins scopul: au transformat Europa într-o colonie, cu sprijinul trădătorilor din instituțiile UE şi din fruntea statelor europene. Iar NATO e cãinele care păzeşte colonia UE.

 13. Si cind te gindesti ca acum doua zile muri Giorgio NATO-politano, matusalemicul (fost)presedinte al Italiei (bizar parcurs, „à l’italienne” … debut in grupari fasciste, trecut in rezistenta si apoi devenit comunist italian, ca mai apoi sa-l gasim in „democratia de stinga” ! …) … acum o avem pe Giorgia, si ea cu comportamente cam „ciudate”, probabil scolita putin pe la Academia Soros … tot ca la italieni (daca generalizam putin, la latini) mult zgomot si multe promisiuni in campania electorala, urmate de o politica „bruxelleza” … Sa asteptam deci, citind articolul si premonitiile sale pentru dictaturi militare cu personal fost sau actual NATO la butoane, un Geoana la Cotroceni si un Radu Tudor ministru al Apararii ? … Hi hi !

 14. „Ostap Bender spune:
  29 SEPT. 2023 LA 19:41
  ”Nimeni nu se îndoiește de eficiența ajutorului NATO pentru Ucraina, deci războiul nu s-a decis ” . Hai ma …. !”🤣🤣🤣

  HAI MA RS ? 😀 HIMARS ? 😛

 15. Stai pe aproape! Au intrat în panica și s-au strâns toți sa pregătească un răspuns, dar le da cu zecimale. În cazul în care există, exact alta treabă n-au.

 16. S-au tradat ca ce sunt in TORONTO ?
  Iubitori de nazisti si … holocaus-negationisti pe fatza ! 😀
  Cine 😉 le-a copt GAFA din TORONTO cu … SS-istul via LONDON , n-a fost copi prost ! MAGA ! 😐
  SHALOM !

 17. Se stie ca turcilor si tatarilor le e frica de fulgere si traznete. In vest, la vremea cand Marx si Engels se chinuiau sa pilească stigmatele de pe plumbii confectionati la normă de opt ore dar asiduu, in est, Rusia, vreme de un secol de la 1774 incerca sa ne sustină crucile in mainile din care citiseram tot Coranul, adaptat fiecaruia dupa Francis Galton. Dupa pățania absolut absurda a Japoniei, cu Hiroshima, grecii si turcii sunt primii adusi in NATO, cu cruci si temenele, in primul val de extindere a organizatiei in 1952. Ridicol este ca desi se adreseaza, in prima instanta celor in sus de tropicul Racului, si la Atlantic, cum Marea Neagra intra in Marmara care prin Mediterană iasa in Atlantic, inseamna ca si Turcia poate sa paraseasca Constantinopolul intro aventura in Lumea Noua, de gat cu salba statelor dunarene care Dunare se varsa si ea in mare. Dar si Odesa e la mare si Niprul vine din Belarus la Herson.

 18. @Elena Popa, toata mascarada cu ‘rasboiu’ e coproductie ruso-americana,daca era razboi pe bune nu-l făceai cu actori(zelemski) ,si pretul petrolului ar fi scazut,acum e intelegere(cartel) pentru spolierea europei;altfel era bombardarea europei daca ar fi fost pe bune,dar nu e timpul pierdut

 19. Asta ar insemna ca Ukraina sa lase acum in toiul razboiului sa livreze GAZ si PETROL risesc la Europa ?
  Se intampla asta … ? … acum in timpul DRONELEOR pe granare ukrane ? 😀
  sa poti zice ca ceva pute straniu la razboiul asta in care tarile mari cu mult TEZAUR DOLARIER castiga
  In „RAZBOIUL” asta exact ce pierde dollarul 😀 !
  Vezi CHINA … vezi Russia vezi, India, vezi tarile mari dezinatoare de dollari-in-devalorizare infltionara acum, tari in afara zonei EURO-iului=pseudo-DOLLAR ! ‘Ntelegi 😉 ?
  😉

 20. „ceva pute straniu la razboiul asta in care tarile mari cu mult TEZAUR DOLARIER castiga
  In „RAZBOIUL” asta exact ce pierde dollarul”.

 21. Comentariile sunt de prisos… N-as fi crezut c-am sa trăiesc vremurile de mult apuse. Esop pentru noi este ceausescu 2

 22. in 2001 pentagonul avea buget 312 miliarde de dolari …dupa aruncarea in aer a wtc de catre mossad si cia ,astazi a ajuns la un trilion …a trebuit sa ajung in sua ca sa invat ca sua aliata cu corea de nord cu tovarasul kim ir sen pina in 45 ,dupa razboi s-a aliat cu sudul colaborationist din timpul razboiului cu japonia si ca invazia din 50 a noedului a fot provocata de sua si corea de sud care a bombardat un orasel de pe paralela 38 cu citeva zile inainte….de ce ? bugetul pentagonului era blocat de impas in congres …imediat ce nordul a invadat sudul bugetul pentagonului a fost aprobat…restul cu fraierii americani morti …e doar …iustorie…

 23. Calin scrie pentru naivi,pentru cei cu putina educatie.Pentru conspirationisti,daci liberi.Pentru fraieri intr-un cuvant.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.